Zobacz pełną wersję : Canon 30D i co dalej ?
Witam serdecznie wszystkich.
Postanowiłam zmienić E-Oly System i właśnie trafiłam do Canonierów :D. Mam zamiar kupić 30D no właśnie i co dalej ? Aparat głównie będzie mi potrzebny do robienia krajobrazów, architektury czasami makro ( jakieś tele ). Na całość przeznaczam około 7,5 tyś. Ogólnie stawiam na jakość i tak na początek znalazłam coś takiego:http://www.allegro.pl/item199291623_canon_30d_17_55_is_usm_f_2_8_canon_z wraca_580zl.html
tylko wydaje mi się to podejrzane ( dlaczego tak tanio )? Jeżeli chodzi o szkło to nie wiem co wybrać?
- C 17-40L
- C 10-20
Wolała bym kupować sprzęt w sklepie a w moim mieście to jest taka bieda a obsługa tych sklepów czsami nie wie o czym ja mówie - tragedia ! Więc jestem zmuszona wybrać się do Warszawy i tu pytanie ? Gdzie w Stolicy można pomacać, porównać, kilka fotek zrobić ? Bardzo proszę o wskazówki.
Hihi pomacac mozna w roznych miejscach... no ale odpowiadam na pytania jak moge...
Jesli bierzesz 17-55 2.8 IS to po grzyba Ci 17-40? Nie dosc ze krotsza to i ciemniejsza!. Pamietaj ze do aparatu tez by sie karta przydala, torba, filtr (chociaz UV skoro juz takie drogie szklo)
Ja bym Ci proponowal 30D do tego 17-40 + 70-200 F4 albo jesli chcesz to Tamrona 17-50 2.8 powinnas sie zamknac w tej kwocie jaka podajesz.
Bedziesz miala wtedy zakres od 17 -200 (ostatnio ten duet chyba popularny) z mala dziura niegrozna a potem stopniowo dokupisz co Ci bedzie potrzeba. Do makro moze Ci nie wystarczyc, na poczatek zaloz sobie konwerter, potem moze dokupisz jakis stricte makro. No i moze przy zakupie 30D + Tami + 70-200 F4 starszyloby CI na jakis 50 1.8 na poczatek? Szklo moze zatopione w plastik ale za te cene jest naprawde rewelacyjne....
MacGyver
31-05-2007, 16:15
...na początek znalazłam coś takiego:http://www.allegro.pl/item199291623_canon_30d_17_55_is_usm_f_2_8_canon_z wraca_580zl.html
tylko wydaje mi się to podejrzane ( dlaczego tak tanio )?
Aukcja prywatna, cena "oficjalna" jest zapewne niższa od tego co chce sprzedawca.
Jeżeli chodzi o szkło to nie wiem co wybrać?
- C 17-40L
- C 10-20
Sama musisz wiedzieć jaka ogniskowa jest Ci potrzebna, nikt za Ciebie tego wiedzieć nie będzie.
Hihi pomacac mozna w roznych miejscach... no ale odpowiadam na pytania jak moge...
Jesli bierzesz 17-55 2.8 IS to po grzyba Ci 17-40? Nie dosc ze krotsza to i ciemniejsza!. Pamietaj ze do aparatu tez by sie karta przydala, torba, filtr (chociaz UV skoro juz takie drogie szklo)
Ja bym Ci proponowal 30D do tego 17-40 + 70-200 F4 albo jesli chcesz to Tamrona 17-50 2.8 powinnas sie zamknac w tej kwocie jaka podajesz.
Bedziesz miala wtedy zakres od 17 -200 (ostatnio ten duet chyba popularny) z mala dziura niegrozna a potem stopniowo dokupisz co Ci bedzie potrzeba. Do makro moze Ci nie wystarczyc, na poczatek zaloz sobie konwerter, potem moze dokupisz jakis stricte makro. No i moze przy zakupie 30D + Tami + 70-200 F4 starszyloby CI na jakis 50 1.8 na poczatek? Szklo moze zatopione w plastik ale za te cene jest naprawde rewelacyjne....
Torba już jest, pamięć także, filtry będą później. Zastanawiam sie nad 17-40L, mianowicie wiele czytałam na temat tego szkła dobrego i mniej dobrego i mam teraz mieszane uczucia. Jak już wezmę 17-55 2.8 IS to wiadomo że już mi nie będzie potrzebna 17-40L. Co do krajobrazów to chyba fajnie by było mieć Canon EF-S 10-22 f/3.5-4.5 USM. A sklepy, takie sprawdzone macie jakieś mamiary ?
ja kilka dni temu brałem canona 10-22 z fotoset.pl. blyskawiczna realizacja i cena 2730. (ale drogi ten obiektyw...)
ja kilka dni temu brałem canona 10-22 z fotoset.pl. blyskawiczna realizacja i cena 2730. (ale drogi ten obiektyw...)
17-40L w podobnej jest cenie i tu będę miała mały problem :roll: fajnie by było mieć 17-40 L wykonaną solidnie, itp a także fajnie mieć szeroki kąt 10-20
mjastrzebski
31-05-2007, 17:42
17-40L w podobnej jest cenie i tu będę miała mały problem :roll: fajnie by było mieć 17-40 L wykonaną solidnie, itp a także fajnie mieć szeroki kąt 10-20
A to moze 10-20, a zamiast 17-40 wziasc 24-105 F4??
Jesli 4 mm dziura nie przeszkadza.
Marcin
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.allegro.pl/item199291623_canon_30d_17_55_is_usm_f_2_8_canon_z wraca_580zl.html
Odradzam tego konkretnego sprzedawce. Wyjatkowo nieslowny byl sie okazal w moim przypadku :-((
Marcin
24-105 F4 jak już to chyba pod 5D. Przy 30D jak dla mnie będzie za wąsko
ja polecam 10-22. mialem rownolegle z 17-40 i powiem ze jest ostrzejszy i robi "ciekawsze zdjecia" - oczywiscie to ostatnie to kwestia gustu. Ale wlasnie daje to co lubie ekstremalne sytuacja w kadrze. Potem jak zalozylem 17mm bylo naprawde wasko.
mjastrzebski
31-05-2007, 17:52
24-105 F4 jak już to chyba pod 5D. Przy 30D jak dla mnie będzie za wąsko
No ale to 24-105 jako uzupelnie 10-20. Wiec jedynie bedziesz miala 4 milimetrowa dziure a i szeroko tak jak chcesz.
Marcin
michal.s
31-05-2007, 17:55
I przy okazji można by sobie darować tele, jak nie zamierza się zwierzaków fotografować ;)
Ja się właśnie nastawiam na taki zestaw, 10-22 + 24-105.
ja polecam 10-22. mialem rownolegle z 17-40 i powiem ze jest ostrzejszy i robi "ciekawsze zdjecia" - oczywiscie to ostatnie to kwestia gustu. Ale wlasnie daje to co lubie ekstremalne sytuacja w kadrze. Potem jak zalozylem 17mm bylo naprawde wasko.
No właśnie C10-20 kusi szerokim kątem i to może być coś dla mnie :smile:
Ja właśnie zamieniłem 17-40 na 10-22. Wykonanie 10-22 wcale nie jest takie złe. "prawie" jak L-ka.
Jakośc obrazu tez całkiem fajna oprócz abberacji chromatycznych, a szeroki kąt jest rewelacyjny.
Gdy kupię 5D powróce do 17-40 ;) Na cropie jednak 10-22 jest znacznie ciekawszym obiektywem.
Gdyby nie fakt że od dwóch miesięcy czekam na naprawę automatycznej skrzyni biegów w moim aucie być może że kupiła bym 5D a tak narazie wystarczy na 30D + szkło
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No i Canon chyba zwraca coś tam za 10-20
ZA 5d tez chyba zwraca:)
Poza tym moze lepiej sie wstrzymaj i dozbieraj do 5d:)
Jesli sie zdecydujesz na 17-40 i nie jestes nastawiona tylko na nowke napisz do mnie PW:)
pzdr
17-55 to świetny obiektyw; na pewno wystarczy do kroajobazów i architektury; o coś dłuższego, jeśli nie jesteś pewna, czego potrzebujesz, popytaj w komisach. Sporo tam tego leży: tamrony, canony czy sigmy. Jeśli źle trafisz, to zawsze można ponownie wstawić do komisu i poszukać czegoś innego.
10-22 to jest bardzo dobre szkiełko do architektury. Do krajobrazów to już tak średnio bo aż tak szeroki kąt jest baaardzo rzadko potrzebny, chyba że ktoś lubi mieć dolną połowę zdjęcia z tego co znajduje się w okolicy jednego metra :-) Osobiście do krajobrazu wolę 70-200 albo nawet 400mm niż 10-22.
ZA 5d tez chyba zwraca:)
Poza tym moze lepiej sie wstrzymaj i dozbieraj do 5d:)
Jesli sie zdecydujesz na 17-40 i nie jestes nastawiona tylko na nowke napisz do mnie PW:)
pzdr
Na 5D to dopiero mogłabym sobie pozwolić dopiero w następnym roku :-) Muszę coś kupić nie bawem będą wakacje, piękna polska złota jesień, bielutka zimka :-)
Jacek Deka
31-05-2007, 23:12
Ja bym tam brał z tej aukcji!
1.Sprzedawca pewny i sprawdzony
2.Obiektyw jak obiektyw EF-S, ale ze światłem 2.8
3.IS w obiektywie
4.No i USM
5.Cena dobra i cash back
Co tu więcej dodać. Szklarnie i tak trzeba kompletować, a to wcale nie jest jakiś tam obiektyw. Brać i już!
Kolekcjoner
01-06-2007, 04:31
17-40 :). 24-105 do cropa to tak "ni przypiął ni przyłatał" :(. Zwłaszcza jak do kompletu dojdzie (wcześniej czy później :)) 70-200.
24-105 do cropa to tak "ni przypiął ni przyłatał" :(
Bazujesz na wlasnych doswiadczeniach czy gdybasz mnozac ogniskowe?
Oczywiscie do rozwazan w tym watku - 10-22 + 30D lub 5D + 17-40, bo priorytetem sa krajobrazy i architektura.
Ja bazuję na własnych doświadczeniach i do tego co potrzebuje kolega to 24-105 na cropie nie jest rewelacyjne. Odradzam też zakup szkła na niepełną klatkę skoro w planach jest 5D. Pozostaje 17-40L i to szkło można kupić ze spokojnym sumieniem.
A co do tej aukcji to możesz tam kupować w ciemno. Znam faceta osobiście dość dobrze i wiem jacy często upierdliwi są kupujący, którzy by sprzęt darmo chcieli najlepiej. A to jest konkretny gościu mający ciągle kolejki w sklepie (bo ceny ma atrakcyjne) i nie będzie czasu na dziwaków tracił (czasami stoję obok jak się z niektórymi męczy i go podziwiam, ja już bym dawno takiego olał a ten jeszcze nawija). Reasumując kupować możesz tam w ciemno, dogadaj się poza allegro a jakby co to napisz mu, że jesteś od Mariusza z forum Canona to trochę cenę powinien opuścić.
Reasumując kupować możesz tam w ciemno, dogadaj się poza allegro a jakby co to napisz mu, że jesteś od Mariusza z forum Canona to trochę cenę powinien opuścić.
[OT] Dokładnie tak napisałem (że od Mariusza itd), ale odpowiedzi już się nie doczekałem :-( To było jakoś tydzień temu. Może spróbuję jeszcze raz.
Wiesz, ja się czasami przez cały dzień nie mogę do niego dodzwonić. Tam jest takie oblężenie, że idę z pierdołą a czekam 3 godziny bo ma ruch jak na Marszałkowskiej. Facet pracuje na dwa telefony, odbiera pocztę i jeszcze nawija z klientami na GG. A przed biurkiem czeka sobie spokojnie kolejka :-D Jego pomagier w tym czasie tłumaczy coś o aparatach, podaje szkła do "testowania" a najczęściej pakuje sprzęt do wysyłki i lata z tym na pocztę. Więc wcale się nie dziwię, że komuś nie odpisał w tym całym zamieszaniu. Już dawno mu mówiłem, że musi kogoś do pomocy wziąć i nawet powiedziałem kogo :wink: Ma zamiar zwiększyć swoją powierzchnię sklepową i wtedy może będę mu jakoś pomagał. W każdym razie gdybym wziął na siebie ludzi z forum CB i innych podobnych to na pewno byłby większy porządek i na każdy post byłaby odpowiedź.
Odezwij się jeszcze raz albo po prostu zadzwoń. Jak chcesz to napisz do mnie na PW. Będę tam niedługo to go troszkę pogonię.
Jeżeli chcesz zostać przy cropie, to gorąco polecam 10-22. Solidne wykonanie i dobre parametry, choć to nie Lka. Jeżeli myślisz o 5D - to tylko 17-40, bo wymieniając body będziesz musiała zmienić szkło a traci się niestety dużo.
Sam chciałem kupić 17-40 do analogowca, ale mając w rocznej perspektywie zakup 30D, zadłużyłem się i wziąłem od razu 30D z EF-S 10-22. O 5D nie myślę.
Sama już nie wiem. Znając się dobrze podejrzewam że napewno będę chciała mieć 5D. Choć nie sądze że będzie taniej, dalej to będzie 10-11tyś. Aż takiego parcia na wydanie takiej sumy to nie mam. C 10-20 +30D jak narazie chyba będzie dobrym wyborem . Jeżeli starczy kasy to jeszcze Canon EF 70-200 f/4.0 L USM.
Robson01
01-06-2007, 22:35
Już od dawna 5d nie kosztuje 10-11 tys. W chwili obecnej nawet ten z Canon Polska i fakt. VAT można kupić za niewiele ponad 9 tys.
Sama już nie wiem. Znając się dobrze podejrzewam że napewno będę chciała mieć 5D. Choć nie sądze że będzie taniej, dalej to będzie 10-11tyś. Aż takiego parcia na wydanie takiej sumy to nie mam. C 10-20 +30D jak narazie chyba będzie dobrym wyborem . Jeżeli starczy kasy to jeszcze Canon EF 70-200 f/4.0 L USM.
Jeśli planujesz przejście na 5D, to może lepiej kup 350D w dobrym stanie, a co Ci zostanie zainwestuj w szkła, które Ci zostaną po zmianie puszki.
Odsprzedając 30D po roku sporo stracisz... nie lepiej to włożyć w szkła, które Ci zostaną?
Co do jakosci wykonania C10-22 i 17-40 to mialem oba w reku w tym samym momencie i oswiadczam ze miedzy tymi obiektywami w zasadzie nie ma roznic jezeli chodzi o jakosc wykonania.tylko dlatego nie jest to L-ka z tego samego powodu co 17-55/2,8 Is - zeby trzymac profi zdala od cropa ! ! !
Kolekcjoner
02-06-2007, 03:23
Bazujesz na wlasnych doswiadczeniach czy gdybasz mnozac ogniskowe?
(....)
Mam 17-40 i 24-105 stąd ta opinia.
Mam 17-40 i 24-105 stąd ta opinia.
Jak widac tez mam oba (argument za uzytecznoscia stopki ze sprzetem, gdybys takowa posiadal to bym nie zadal swojego pytania) i zupelnie przeciwstawna opinie. 24-105 na cropie to swietny uniwersalny spacerzoom i podreczna portretowka. Np na wystawach kotow kilkaset zdjec tym szklem i 2-5 ujec ogolnych 17-40.
Dlatego (wg wlasnego widzimisie i sposobow uzycia) nie zgodze sie z twoim stwierdzeniem co do 24-105 na cropie.
Kwestia potrzeb i tu juz do potrzeb autorki watku dobrze dopasowali obiektywy.
Kolekcjoner
04-06-2007, 00:45
Jak widac tez mam oba (argument za uzytecznoscia stopki ze sprzetem, gdybys takowa posiadal to bym nie zadal swojego pytania) i zupelnie przeciwstawna opinie. 24-105 na cropie to swietny uniwersalny spacerzoom i podreczna portretowka. Np na wystawach kotow kilkaset zdjec tym szklem i 2-5 ujec ogolnych 17-40.
Dlatego (wg wlasnego widzimisie i sposobow uzycia) nie zgodze sie z twoim stwierdzeniem co do 24-105 na cropie.
Kwestia potrzeb i tu juz do potrzeb autorki watku dobrze dopasowali obiektywy.
Oczywiście że możesz się niezgadzać, a ja mogę dalej podtrzymywać moje zdanie że na cropie 17-40 (szczególnie w tandemie z 70-200) jest dużo bardziej użyteczny od 24-105, który nie raz i nie dwa był albo zbyt wąski albo zbyt krótki ;). Oczywiście że to tylko taka moja opinia wynikająca z doświadczeń w używaniu tych szkieł. Przy czym im dłużej ich używam tym bardziej jestem przekonany o prawdziwości wyżej zaprezentowanej tezy.
Co do stopki to nie mam i póki nie będzie obowiązkowa mieć nie będę - bo tak :D. Co do jej użyteczności to używam różnych szkieł nie zawsze moich i musiałbym ją zbyt często zmieniać. Co nie zmienia faktu, że bardzo często spotykam się na forum z wypowiedziami osób, które nie posiadając danych szkieł/body w stopce wyrażają na ich temat swoją opinię i jakoś nie budzi to takich kontrowersji.
Oczywiście że możesz się niezgadzać, a ja mogę dalej podtrzymywać moje zdanie że na cropie 17-40 (szczególnie w tandemie z 70-200) jest dużo bardziej użyteczny od 24-105, który nie raz i nie dwa był albo zbyt wąski albo zbyt krótki ;).
Zdecyduj sie. Albo piszesz ze na cropie 24-105 jest niprzypialniprzylatal albo ze jest mniej uzyteczny niz 17-40. Pierwsza opinia wydawala mi sie niezalezna od pozostalych szkiel. Z druga opinia sie zgodze pod warunkiem swiadomosci "jakie fotki chce robic" .
24-105 jest ogolnie wg mnie jak najbardziej uzyteczny na cropie ale w porownaniu do 17-40 w zaleznosci od potrzeb moze byc mniej uzyteczny.
Kolekcjoner
04-06-2007, 02:13
Zdecyduj sie. Albo piszesz ze na cropie 24-105 jest niprzypialniprzylatal albo ze jest mniej uzyteczny niz 17-40. Pierwsza opinia wydawala mi sie niezalezna od pozostalych szkiel. Z druga opinia sie zgodze pod warunkiem swiadomosci "jakie fotki chce robic" .
24-105 jest ogolnie wg mnie jak najbardziej uzyteczny na cropie ale w porownaniu do 17-40 w zaleznosci od potrzeb moze byc mniej uzyteczny.
Zdecydować się niestety nie mogę nad czym ubolewam niezmiernie :D i dlatego mam oba te szkła co więcej nie sprzedałem Tamrona 28-75, bo światło się też czasami przydaje. Jednakowóż posiadając aparat z cropem i mając możliwość zakupu - póki co - tylko i wyłącznie jedno szkiełko - wziąłbym 17-40. Widzisz stwierdzenie które przytoczyłeś, a które wcześniej padło jest oczywiście bardzo nieprecyzjne i bardziej odnosić się może do sytuacji albo-albo :). Co do tezy że 24-105 jest jak najbardziej użyteczny ale w porównaniu do 17-40 jest mniej użyteczny panuje całkowita zgoda :lol:.
Tak offtopicznie wiesz Vitez nie zawiodłem się na Tobie - wiedziałem że wątek (wiesz naturalnie, który mam na myśli :D) zamkniesz :lol:.
Witam ponownie, po prawie trzech dniach mojej nieobecności. Dzisiaj poczyniłam rekonesans po moim mieścinie marnej i znalazłam sklep w którym mogę zamówic
30D body cena około 4190zł. Pamiętam jak rok temu kupowałam Oly E-300 i zabawne było wtedy gdy nikt nie chciał zamówić i każdy wciskał to co ma na półce, a wyboru dużego nie było. Wychodzi na to że moje miasto bardzo się zmieniło i to jest pocieszające aby tak dalej.
Mam takie jeszcze ''głupie'' pytanie.
Olympus ma mnożnik ogniskowej = 2
EOS 30D ma mnożnik ogniskowej = 1,6
I teraz pytanie. Który obraz będzie szerszy przy 28mm już po przemnożeniu przez mnożnik ( Oly 14mm EOS 17mm ). Czy kanon będzie szerszy ? choćby z powodu większego fizycznego rozmiaru matrycy. Czy dobrze to rozumiem :?: :-)
Tomasz1972
05-06-2007, 17:56
28x2=56
28x1,6=44,8 więc szerzej
Robson01
05-06-2007, 18:20
Tomasz nie wiem czy Marylce nie chodziło o przemnożeniu 14mm na Olympusie i 17mm na Canonie. Chyba że chodzi o coś innego w nawiasie. :-)
Tu również szeżej będzie na canonie, ale tylko odrobinę.
14 x 2 = 28mm - olympus
17 x 1,6 = 27,2mm - canon
Chodzi mi czy taki sam kadr, zdjęcie, fotografia przy 14mm z Olympusa i ten sam kadr z Canona 17mm. Czy Canon da szersze zdjęcie :?:
michal.s
05-06-2007, 19:05
Da o 0,8mm jeśli wierzyć w to ze te 17mm to naprawdę 17mm :)
myślałam że skoro fizyczny rozmiar matrycy większy w Eos to da i szerszy obraz
Diabel03
05-06-2007, 19:27
Jeżeli ogniskowe były by te same np. 17mm to byłby szerszy ale porównujesz 17mm z 14mm więc zaleta większej matrycy zostaje usunięta przez te 3mm ogniskowej.
Mozna 5d kupić w cenie ~8000 u TIPa.Jeżeli chcesz w przyszłym roku zmieniac to moja rada:weż 5d i jakikolwiek obiektyw nawet 50/1,8.Mozna naprawdę takim zestawem b,Długo pracowac a jeszcze więcej sie nauczyć.Wszelkie manewry typu kupie nowy potem sprzedam i kupię drugi nowy to tylko strata czasu i pieniedzy.Rok czasu pracy na konkretnym modelu to akurat tyle ile trzeba żeby go naprawde opanowac a i ogniskowa 50mm na FF tzw.standard to szkoła fotografii.Mając taką podstawe bez straty czasu i pieniedzy w miare
dopływu gotówki możesz uzupełniac obiektywy wiedzac sama czego najbardziej Ci brak.Bo przeciez nawet pożyczając na krótko rózne szkła ocenisz sama.Powodzenia.:smile: :smile
Piszac te słowa sugeruję sie tym że napisałaś stawiam na jakosć.A tematy jakie wymieniłas to prawie wszystkie a więc na zgromadzenie przyzwoitych szkieł to kilka niestety lat[chyba że jesteś Bill Gates incognito]
No właśnie 5D. Znając siebie pewnie tak będzie że jak kupie teraz 30D to w przyszłym roku będe kombinowała jak sprzedać 30 i kupić 5D. Taka już moja natura lubię nowości, gadżety, itp.
Robson01
05-06-2007, 20:11
Chodzi mi czy taki sam kadr, zdjęcie, fotografia przy 14mm z Olympusa i ten sam kadr z Canona 17mm. Czy Canon da szersze zdjęcie :?:
Jak już przecież napisałem: z olka 28mm, z canona 27,2mm. Różnica 0,8mm jest praktycznie pomijalna. Tak więc można powiedzieć, że kadr będzie bardzo podobny - prawie taki sam.
Kupuj w Honkkongu przez Ebay . Kup 5D. Kup 17-40L - bo jest świetny. Potem kup stałki 50 1.4 , 85 1.8, 136 2.0 L itd..... Kup kilka rzeczy naraz i wyjdzie taniej, dużo taniej... Pozdrawiam.