PDA

Zobacz pełną wersję : No i znow podrobki CF .. tym razem Xtreme 4

JaBlam
31-05-2007, 13:01
No i mnie sie trafilo. Zakupiona na Alledrogo Xtreme 4 4GB okazala sie wstretna podrobka. Co prawda szybkosc zapisu wynosi tyle co moja Xtreme III ale... Niesmak pozostaje.

Zadzwonilem do sprzedajacego z problemem, on mi na to ze przeciez karta bedzie chodzila ok bo to tylko pudelko moze sie takie trafilo. (Juz ja wiem co sie trafilo) i w koncu napisal mi ze moze umowimy sie tak ze on mi 100 zl odda i nie bedziemy sobie smiecic na Allegro komentarzami negatywnymi.

Bede sie staral o zwrot kasy bo to jest niewywiazanie sie z umowy (a ja zostalem ukarany za swoja pazernosc ).

Porownalem sobie Extreme III z ta IV ale przeciez nie powinno byc roznicy!

1. Extreme kupilem w zgrzewie, IV byla w zaciskowym blisterze
2. III ma zloty napis - IV bardzo bladozloty
3. Ladne etui na III - koszmarne chude i brzydki nadruk na etui do IV
4. Plyta z rescue pro na podrobie nie ma numeru seryjnego potrzebnego do instalacji (w oryginale jest na kopercie)
5. Plyta jest szarobiala (nadruk w oryginale jest na bardzo bialym)
6. Instrukcja do karty rozklada sie jak plakat z czego tylko 30% jest zadrukowane. pozostale to biale kartki,

Nie wiem co zrobic w przypadku kiedy Allegrowicz nie odda mi pieniedzy. Nie chce wystawiac na allegro i wciskac komus ze karta jest super bo wiem jak to potem sie odczuwa w swiadomosci ze kupilo sie podrobe.

Czy ktos ma z was tez podrobki SanDisk i ich uzywa? Jak to jest z ich zawodnoscia? Mozna zaufac w razie czego i jako awaryjna karte zostawic? Czy lepiej od razu odpuscic sobie?

piast9
31-05-2007, 13:17
Nie wiem co zrobic w przypadku kiedy Allegrowicz nie odda mi pieniedzy. Nie chce wystawiac na allegro i wciskac komus ze karta jest super bo wiem jak to potem sie odczuwa w swiadomosci ze kupilo sie podrobe.
Negatyw, info do allegro o oszuście. Może zawieszą mu konto. Pewnie negatyw pojawi się jako odwet, no ale cóż...

Kolaj
31-05-2007, 13:23
Może zawieszą mu konto. Pewnie negatyw pojawi się jako odwet, no ale cóż...Czy w takiej sytuacji Allegro nie usuwa takich odwetowych negatywów? Martwi mnie bardzo to, że w sumie kara w postaci zawieszenia konta w systemie nie jest wystarczająco dotkliwa. W końcu jest to jawne oszustwo i kodeks karny przewiduje w tym zakresie konkretne sankcje. Niestety kwoty pojedynczych transakcji są zbyt niskie, żeby poszkodowanym opłacało się w imię walki o zasady wstępować na ścieżkę sądową. A sumarycznie to już mogą być całkiem duże dochody z takich fałszerstw :(

MacGyver
31-05-2007, 13:33
Czy w takiej sytuacji Allegro nie usuwa takich odwetowych negatywów? ...
Z załącznika do regulaminu:

3. Czy Allegro może usunąć wystawiony komentarz?
Na Allegro obowiązuje generalna zasada braku ingerencji w wystawiane komentarze. Za treść opinii odpowiedzialny jest wystawiający.
Allegro nie decyduje o zasadności komentarzy. Aby jednak uniknąć nadużyć, możemy rozważyć usunięcie lub edycję treści komentarza (dotyczy to także odpowiedzi na komentarze) w określonych sytuacjach:
- Użytkownik wystawił komentarz zawierający elementy opisane w punkcie 2* (nasze działanie: edycja treści lub usunięcie komentarza).
- Użytkownik omyłkowo wystawił komentarz niewłaściwej osobie i/lub do niewłaściwej transakcji (nasze działanie: usunięcie komentarza, jeśli identyczny został już wystawiony odpowiedniemu Użytkownikowi, a treść jednoznacznie wskazuje na pomyłkę).
- Użytkownik omyłkowo zaznaczył niewłaściwy typ, np. "Negatywny" zamiast "Pozytywny" (nasze działanie: korekta typu komentarza, jeśli jego treść jednoznacznie wskazuje na pomyłkę).
- Osoba, która wystawiła komentarz, kupowała przedmiot jedynie w celu zamieszczenia opinii, z intencją zaszkodzenia Użytkownikowi Allegro (nasze działanie: usunięcie wszystkich wystawionych w ramach takiej akcji komentarzy i wyciągnięcie konsekwencji wobec wystawiającego)

* wulgaryzmy, etc - dop. MG
Czyli rączki umywają i tyle :-)

tpop
31-05-2007, 13:33
napisz mu maila ze poniewaz nie sprzedał ci tego co oferowal (bo oferowal zapewne karte SanDisk a ty nie dostales karty SanDisk) to odeslesz mu ta karte na jego koszt a on zwroci ci na konto cala kase. Odczekaj 2 dni. Jesli nie dostaniesz odpowiedzi lub odpowiedz bedzie inna niz: "Zgoda" to wystaw negatyw, opisz to dokladnie w komentarzu i zgłoś sprawę do allegro. Dodatkowo podaj nazwe tego uzytkownika na CB w watku o oszustach.
Jesli on sie nie zgodzi na zwrot to pewnie juz nie bedziesz mial ani kasy ani oryginalnego SanDiska. No chyba ze osobiscie pojedziesz i wepchniesz mu ta karte gleboko w dupe a kase wyrwiesz z gardła.

PS I wlasnie dlatego zakupilem karte PRETEC

JaBlam
31-05-2007, 14:24
no niestety. Allegro ma gleboko w d.. takie sprawy wiec na ich pomoc moge sobie pomaryc (nie pierszy raz - w odpowiedzi dostaje ze "namawiaja abym sprobowal skontaktowac sie z uzytkownikiem - debile - jakbym nie wiedzial)

Napisalem do sprzedajacego ze oczekuje ze pieniadze zostana mi zwrocone w przeciagu 2 dni a karte odsylam . Oczywiscie dostalem informacje ze jaka sprzedajacy ma gwarancje ze ja odesle karte.... W razie czego bede informowal. Wyslalem maile do pozostalych osob ktore kupowaly u niego te karty zeby zapoznali sie z linkiem: (zreszta Wy tez mozecie)

http://foto.forumslubne.pl/viewtopic.php?t=1182

zanim wystawia komentarze. Jeden pospieszyl sie i wystawil ze aukcja wspaniala i w ogole kontakt super i towar pierwsza klasa. No jak widac niektorym wystarcza!

A co do mojego pytania - uzytkuje ktos z was karte podrobke?

Zielony
31-05-2007, 14:30
A co do mojego pytania - uzytkuje ktos z was karte podrobke?

Ja użytkuje podróbkę CF SanDisk Ultra II 1GB (skapłem się jakoś po 1-1,5 roku od zakupu :mrgreen:) i nie miałem do tej pory problemów żadnych. Żadnych utraconych zdjęć czy jakiegoś zamulania - chyba, że nie zauważyłem. Transferów nie sprawdzałem, a miałem zamiar porównać z oryginałem. Ale jakoś na testy czasu brak :D
Tak czy siak od tamtego czasu odstawiłem ją na koniec szeregu.
Od dłuższego czasu zabieram się za zakup 4GB - posłużę się sprzedawcą poleconym przez Tomasza1972

dj_zibi
31-05-2007, 20:05
Głupota jest walenie negatywa na początku. Wpierw rozmowa rozmowa i jeszcze raz rozmowa jak nie działa to straszenia że się zgłosi do allegro i na policje w 99% odda ci kase:)

marekb
31-05-2007, 20:23
ja tez bym żądał zwrot kasy, a w razie sprzeciwów za dj zibi

Jacek Deka
31-05-2007, 21:33
Chyba jest w Polsce prawo odstąpienia od umowy (zwrotu towaru) w przeciągu jakiegoś czasu.
Może się mylę.

Edit: Jeszcze coś mi przyszło do głowy.
Jeżeli to handlarz i sprzedaje tego towaru sporo, to wystarczy postraszyć urzędem skarbowym (że się to zgłosi, albo ma się tam znajomych), jeżeli nie wystawia dowodu zakupu (może też nie ma zarejestrowanej działalności) to najprawdopodobniej poskutkuje.

dj_zibi
31-05-2007, 21:43
panowie troszku sprzedaje na allegro i troszku kupuje. Wiem ze tylko sprawe mozę załatwic rozmowa w ostateczności straszenie. Nie ma co nawet wystawiać negatywów:)

adalbert
31-05-2007, 21:54
Hmm... temat wraca jak bumerang... dlaczego Polak zawsze mądry po szkodzie :?: (mam na myśli także siebie - nie sprawdzałem info w sieci na ten temat przed zakupem :???: :oops: ... na szczęście trafiłem na allegro na uczciwego sprzedawcę i w 100% oryginalną kartę - tę z promocji z Capture One) podawałem już ten link w podobnym wątku ( http://canon-board.info/showthread.php?t=12761 )
ale jak widać nie zaszkodzi raz jeszcze go przypomnieć :) :
http://reviews.ebay.com/FAKE-SanDisk-Extreme-Compact-Flash-Cards-Exposed_W0QQugidZ10000000001456539
- to tak gwoli uzupełnienia linku do forum ślubnego

JaBlam
31-05-2007, 22:21
adalbert ale to nie chodzi ze madry po szkodzie. Pytalem gnoja jak to wyglada, czy jest oryginal, czy jest w zapakowanym blisterze itd itd. Przeciez dopoki nie otworzysz to nie zobaczysz! Dzwonilo kilka innych osob i tez potwierdzily ze sprzedawca zarzekal sie ze karty ma od producenta dlatego taniej, no i sam opis aukcji tez nie budzil podejrzen.

ripek
31-05-2007, 22:41
Wszystko z Chin idzie - rozmawiałem ze skośnookim i jak zamówie kilka tysięcy kart to mi zrobią z moim własnym logiem :)

Miałem ściągać trochę towaru i dobrze że tego nie zrobiłem. Jedni sprzedawcy wprost mówili że trefny towar inni że oryginały.

miszaqq
31-05-2007, 23:05
no to sie okazalo ze ten Extreme IV to jest nie taki ekstremalny,

http://canon-board.info/showpost.php?p=321503&postcount=3

naprawde po tym jak sie wszedzie slyszy ze tak latwo wpakowac sie w podorbe to nie rozumiem ludzi ktorzy kupuja na allegro ? czy w polska az tak trudno jest znalesc autoryzowanego dealera sandiska ?

no to polecam www.picstop.co.uk - wysylaja na cala europe http://www.picstop.co.uk/delivery do tego naprawde maja baaaardzo atrakcyjne ceny, wysylka do polski to raptem 5,8Ł a cena np za 4GB eIV to 55.90Ł wiec za gwarancje spokoju ze sie dostanie ORYGINALNA karte, trzeba zaplacic 61,7Ł x kurs funta,

no chyba ze ktos lubi ryzyko i adrenalinke to polecam podrobki prosto z peoples republic of china, na 90% obstawiam ze nie sa to oryginaly an tej aukcji:

http://allegro.pl/item200983037_extreme_iv_4_0_gb_okazja_mega_wyprze daz_.html

do tego sprzedajacy z 6 komentarzami i byki w opisie aukcji :lol:

o a tutaj:

http://allegro.pl/item198391109_cf_sandisk_extreme_iv_4gb_40mb_s_gw_ krakow.html

za 349zl + wysylka = cena w picstop.co.uk (z gwarancja oryginalnosci)

adalbert
31-05-2007, 23:08
Jarku - nie bierz tego tak bardzo do siebie - też nie brałem pod uwagę tego, iż ktoś mógłby mi wcisnąć fake'a (ten zapis o Polaku jest także o mnie - niestety) ... dopiero po odbiorze (osobistym, żeby było śmieszniej :) ) trafiłem na wątek o podróbkach - powinniśmy je zebrać w jednym miejscu (może jakiś moderator dodałby je do przyklejonych?) i zatytułować:
* PORADNIK DLA PLANUJĄCYCH ZAKUP KART FIRMY SANDISK (jak odróżnić fałszywkę od oryginału)
- ja miałem szczęście, Ty niestety nie;
teraz już wiem - blister nie rozkładany a zgrzewany, numery takie a nie inne, pudełka plastikowe z zaokrąglonymi narożnikami, etc. - wszystko jest w tych linkach, które obaj podaliśmy - zatem - jeszcze raz - POSTULAT - zebrać w jednym miejscu, by uchronić innych przed wpadką zakupową i utrudnić życie oszustom handlującym w sieci...

JaBlam
31-05-2007, 23:10
Na poczatku sie wstrzymuwalem ale leje. nie bede kryl naciagaczy i oszustow:

Gosciu u ktorego zakupilem karte troche wczesniej wystawil cos takiego

http://www.allegro.pl/item192313554_192313554.html

Hmm. Gwarancja 2 lata? A skad to sie wzielo?
No a tekst :Mam do sprzedania 5 sztuk kart. Nigdy wcześniej nie handlowałem na Allegro i właśnie dlatego sprzedaję te karty tak TANIO. Zależy mi najbardziej na Państwa zadowoleniu, a co za tym idzie na POZYTYWNYCH KOMENTARZACH I PAńSTWA ZAUFANIU.

oraz :

CZEKAM TEż NA KUPUJąCYCH Z WROCłAWIA I LICZE NA ODBIóR OSOBISTY, WTEDY PRZEKONACIE SIE CO DO JAKOśCI I SOLIDNOśCI SPRZEDAWCY.

chyba niedlugo bedzie mial niemily final.

Kilka dni potem ten sam allegrowicz wystawil te oto karty

http://www.allegro.pl/item199700721_sandisc_extreme_iv_4_gb.html

Jak to sie stalo ze tym razem ta sama karta ma juz DOZYWOTNIA gwarancje?

Od kiedy to producent udziela gwarancji na podrobki?

Wyslalem maila do sprzedawcy czekam na odpowiedz. Jesli takowej nie dostaje zglaszam sprawe do Allegro. ZObaczymy.

dj_zibi
31-05-2007, 23:15
JaBlam jak wysatwi je znów idziemy z ekipa z wrocka je odebrac jak cos nie tak to odrazu na policje:)

adalbert
31-05-2007, 23:16
...
naprawde po tym jak sie wszedzie slyszy ze tak latwo wpakowac sie w podorbe to nie rozumiem ludzi ktorzy kupuja na allegro ? czy w polska az tak trudno jest znalesc autoryzowanego dealera sandiska ?

....

to nie do końca tak... sam sporo kupuje na allegro i w ciągu kilku lat tylko raz wpakowałem się w "lewą" aukcję - ale tylko dlatego, że ... konto sprzedającego (u którego już wcześniej dokonywałem zakupów :lol:) zostało przez kogoś przejęte - a ja nie zachowałem należytej czujności (pośpiech, etc.)
Allegro jest wymagające i dla ostrożnych osób nie stanowi większego ryzyka - to, że pracownicy serwisu mają użytkowników w pupie to inna para kaloszy ;-)
Jest wiele porządnych firm (także autoryzowanych przedstawicieli Sandiska), u których ze spokojnym sumieniem można na allegro pohandlować...

czajna
31-05-2007, 23:17
z tej pierwszej aukcji na real foto karty od razu widać że podróba, kształt karty (tych metalowych końców) jest inny od oryginału (wałkowane na kilku zagranicznych i naszym forum)

adalbert
31-05-2007, 23:18
Jarku ... przepraszam za przytyk - ale jak można się pakować w kupno u faceta z kilkoma gwiazdkami :?: to jednak nie jest gadżet za kilkanaście złotych, gdzie ew. można zaryzykować

JaBlam
31-05-2007, 23:24
Adalbert.. wiesz moze po prostu zadzialala magia "ze kazdy kiedys zaczyna" no i poza tym rozmawialem ze sprzedajacym odnosnie detali i wszystko potwierdzal.. szkoda ze sie to nie znalazlo w realnym produkcie. Trudno. Jeden kupuje obiektywy z 2 zestawami przyslon i piescieniem ostrosci wchodzacym na gwint filtra a drugi karty z "mega okazji"

miszaqq
31-05-2007, 23:26
JaBlam jak wysatwi je znów idziemy z ekipa z wrocka je odebrac jak cos nie tak to odrazu na policje:)

no to moze ktos z okolic bilgoraja ?

http://allegro.pl/item200983037_extr...rze daz_.html

i proponuje odbior osobisty, tez TYLKO 6 sztuk :lol: naprawde trzeba sie spieszyc :lol:

ludize gdzie wy macie oczy ? znajomi juz kiedys o malo co nie wyslali ipoda za 120Ł na czarny lad, bo nigerasy podeslali im tak ladnie spreparowana stronke paypala ze mysleli ze wszystko jest zaplacone, dobrze ze nadali w sobote i paczka jescze byla na poczcie wiec w poniedzialek zdarzyli ja zabrac, zastanawiam sie jak naiwnym trzeba byc zeby kupowac towar za 300zl u kogos kto zalozyl konto tydzien wczesniej i ma 1-2 komentarze za jakies *******ki ?

adalbert
31-05-2007, 23:31
JaBlam - Masz po części rację - magia okazji i uspokojenie budzącą zaufanie rozmową (domyślam się, że tak było) - tym bardziej rozumiem Twoje wk....ienie - życzę powodzenia w odzyskaniu kasy - a co do napiętnowania gościa i ostrzeżenia innych - to wcale bym na Twoim miejscu nie miał skrupułów... Dobrze zrobiłeś podając jego namiary allegrowe ( u mnie już jest na czarnej liście)

JaBlam
31-05-2007, 23:33
No najbardziej to mnie zdziwilo ze gosciu od razu rekompensate zaproponowal.. zwrot 100 zl tylko zeby mu bron boze negatywa nie wstawiac... Pewnie na to zaufanie pracuje!

a juz zebyscie na maxa sie zbrechtali:

Instrukcja zalaczona do pudelka z karta

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://arte.superhost.pl//jblaminsky-com/Fotoarts/MacBal/ist.jpg)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

no to moze ktos z okolic bilgoraja ?

http://allegro.pl/item200983037_extr...rze daz_.html

- wieczysta gwarancja producenta(w przypadku jakiś nieprawidłowości wymiana na nową przezemnie, ja skontaktuje sie z producentem)

Wow.. to gosciu ma niezle wkrety:)

00.20 wlasnie dostalem maila:
dobrze, w takim razie zrobimy zwrot pieniędzy. pieniądze wpłacę odrazu jak je otrzymam( POCZTEX ma wpłacić je na moje konto ) . Bardzo mi przykro że karta jest niedobra i Przepraszam. czy odpowiada Panu takie rozwiązanie?

Chyba tresc maila podzialala...

kjoanna
01-06-2007, 01:07
Jarku ... przepraszam za przytyk - ale jak można się pakować w kupno u faceta z kilkoma gwiazdkami :?: to jednak nie jest gadżet za kilkanaście złotych, gdzie ew. można zaryzykować

Ja Jarka tez pytalam czy nie boi sie u nowego sprzedawcy kupowac:)

No ale kto nie ryzykuje to nie ma:twisted:

dj_zibi
01-06-2007, 09:51
Czasem rysyko sie opłaca podobnie było z Sigma 70-300 DG APO była w cenie bez APO każdy myslał że pomyłka i faktycznie ale kto kupi po starej cenie 550zł to ją za tyle sprzedali:)

JaBlam
01-06-2007, 14:16
Napisalem do tego goscia co ma nieoryginalne karty CF (Ta niby mega okazja) podeslalem mu linka z porownaniem a on mi odpisal :

Treść wiadomości:
Witam, nic bardziej błednego jest twierdzic ze karty extreme IV są nieorginalne. Sprzedałem juz ponad 10 szt.( po za allegro) takich kart i to miedzy innymi osobom specjalizujace sie fotografia, nie miałem zadnej skargi.
Prosze sie nie martwic karty są wpozatku w 100%.
Pozdrawiam
Mateonits

No coz.. moze trzeba do Allegro napisac?

dj_zibi
01-06-2007, 14:22
JaBlam dodaj ze sprzedaje poza allegro:) Za to pewna blokada.

JaBlam
01-06-2007, 14:28
JaBlam dodaj ze sprzedaje poza allegro:) Za to pewna blokada.

Wiesz.. to ze poza allegro nie znaczy ze musial na allegro wystawic!
jak ma 100 kart to moze 50 na lewo 50 poza allegro. Wkurza mnie tylko ze tacy ludzie bogaca sie na aniwnosci ludzi sprzedajac lewe karty i wciskajac im ze sa 100% oryginalne bo hologram maja. Badz co badz kasa nie jest wcale taka mala

poza tym:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=199700721

Uwazam ze powinny byc usuwane aukcje gdzie facet posluguje sie sciagnieta fotografia z netu! Przeciez widac ze na fotce karta jest oryginalna a gosciu wysyla podrobki.

tpop
01-06-2007, 14:29
Wkurza mnie tylko ze tacy ludzie bogaca sie na aniwnosci ludzi sprzedajac lewe karty i wciskajac im ze sa 100% oryginalne bo hologram maja. Badz co badz kasa nie jest wcale taka malato moze podasz nazwe tego typka zeby sie juz nikt z CB nie nacial?

Tomasz1972
01-06-2007, 14:30
to moze podasz nazwe tego typka zeby sie juz nikt z CB nie nacial?

PRZECIEŻ PODAŁ !!!!!!!!!!

tpop
01-06-2007, 14:33
PRZECIEŻ PODAŁ !!!!!!!!!!
no dobra co sie drzesz. Sie mi przeoczylo jakos (a moze dodal dopiero po edit)

[edit]
na pewno byl poste edytowany bo bank nie bylo linka.

JaBlam
01-06-2007, 14:33
no chyba ze ktos lubi ryzyko i adrenalinke to polecam podrobki prosto z peoples republic of china, na 90% obstawiam ze nie sa to oryginaly an tej aukcji:

http://allegro.pl/item200983037_extreme_iv_4_0_gb_okazja_mega_wyprze daz_.html

do tego sprzedajacy z 6 komentarzami i byki w opisie aukcji :lol:

Widze ze ktos juz zglasza do Allegro bo aukcja zostala usunieta. Brawo chlopaki! STOP naciagaczom!

Tomasz1972
01-06-2007, 14:40
no dobra co sie drzesz. Sie mi przeoczylo jakos (a moze dodal dopiero po edit)

[edit]
na pewno byl poste edytowany bo bank nie bylo linka.

Jasne :) Last edited by JaBlam : Wczoraj at 23:22. http://www.canon-board.info/showpost.php?p=323007&postcount=17

Czytaj ze zrozumieniem cały wątek .

tpop
01-06-2007, 14:43
Czytaj ze zrozumieniem cały wątek .oczywiscie ze czytam ze zrozumieniem. Przeoczenie pewnego fragmentu nie mozna nazwac czytaniem bez zrozumienia wiec daruj sobie takie slowne przytyki.

JaBlam
01-06-2007, 14:44
http://www.allegro.pl/item201744514_extreme_iv_4_0_gb_nowe_tylko_trzy_sz t_.html

pojawila sie nowa aukcja.. tylko 3 sztuki. Juz powiadomilem Allegro.
Zauwazylem ze wszystkie oryginalne karty maja zafoliowane pudla z bialymi naklejkami. Brak jej to chyba pierwszy sygnal swiadczacy o tym ze towar jest nielegalny.. (no chyba ze uzywana)

SebaWolf
01-06-2007, 14:46
to, może jeszcze w woli ścisłości link jak odróżnić podróbkę od oryginału
dot. San Disk Extreme III, ale przez analogie można sprawdzić i Extreme IV http://foto.forumslubne.pl/viewtopic.php?t=1182

JaBlam
01-06-2007, 14:50
to, może jeszcze w woli ścisłości link jak odróżnić podróbkę od oryginału
dot. San Disk Extreme III, ale przez analogie można sprawdzić i Extreme IV http://foto.forumslubne.pl/viewtopic.php?t=1182

Przeczytaj caly watek. Podalem ten link wczesniej, w 17 poscie dot. tego watku.

Oczywiscie nie wszystkie punkty musza sie zgadzac bo u mnie np numery na karcie byly podane na dluzszym boku a nie na krotszym.

Hihihi teraz patrze na glowna strone o konkursie i nagrodzie Katra Extreme.. mam nadzieje ze 100% oryginal :)

Lucekkk
02-06-2007, 13:50
w przypadku sprzedarzy wysyłkowej (allegro, sklepy internetowe) masz 10 dni w ciagu ktorych mozesz odstapic od zakupu bez podania przyczyny (oprucz jakis plyt cd np z muzyka i takich tam ktore mozna np skopiowac, takie musza byc nieotwarte aby mozna bylo je oddac). Sprzedajacy ma prawo poinformowania cie o tym, jesli tego nie zrobi masz 3 miesiace na odstapienie od zakupu, jesli jednak poinformuje cie to tym po jakims czasie, 3 miesiace znow skracaja sie do 10 dni:). jest o tym cala ustawa co mozna, czego nie i takie tam, jednak ona wyraznie mowi o transakcjach ze sklepow netowych (sprzedajacych na allegro też) - mozna ja ddosc latwo znalezc na googlach. Nie wiem czy obowiazuje tez w przypadku gdy dwie osoby prywatne (zadna nie porwadzi dzialalnosci gospodarczej) na allegro ze soba handluja. jesli jednak kupiles od czlowieka ktory ma zarejestrowana dzialalnosc gospodarcza i w ramach tej dzialalonosci sprzedal ci karte to ta ustawa bierze cie pod swe opiekuncze skrzydla:)!
pozdrawiam

Zielony
02-06-2007, 14:18
Lucekkk, a ma znaczenie czy odbierasz osobiście czy przesyłka??
W sensie, czy też mi przysługuje prawo oddania przedmiotu do 10 dni nawet jeśli odbierałem osobiście, ale zamawiałem netem?

Vitez
02-06-2007, 14:55
Lucekkk, a ma znaczenie czy odbierasz osobiście czy przesyłka??
W sensie, czy też mi przysługuje prawo oddania przedmiotu do 10 dni nawet jeśli odbierałem osobiście, ale zamawiałem netem?

Kluczowe slowa to "sprzedaz wysylkowa" (zrymowalem 8) ).
Odbior osobisty to nie jest sprzedaz wysylkowa bo nic nigdzie nie jest wysylane. Jesli przy odbiorze osobistym niedokladnie wymacasz przed zaplaceniem to juz twoj blad.

JaBlam
02-06-2007, 16:21
Jakby mial dzialalnosc gospodarcza to moznaby go wrzucic i postraszyc skarbowka.. ale ludzie . Sprzedajacy okazal sie byc dzieciakiem. Mamusia odebrala telefon jak do niego dzwonilem ze juz w lozeczki spi. Czekam na zwrot kasy do wtorku. Postawilem mu warunki - przejal sie tym bardzo no i tyle. Zobaczymy.

miszaqq
02-06-2007, 17:10
ktos musi za tym stac, bo dzieciak sam sobie CF z PRC nie sprowadzi, wiec ktos sprowadza kontener albo dwa, kupuje to pewnie za smieszne pieniadze czyli kilkadziesiat zl za sztuke w tysiacach sztuk, a pozniej takie wlasnie pionki na allegro na jakies trafil jablam sprzedaja, narazajac sie na bycie zgloszonym na policje, ewentualnie jak ktos nerwowy to moze i cos gorszego - naprawde polecam kupowanie w sprawdzonych najlepiej autoryzowanych sklepach, nawet jakby sie mialo doplacic te 30-50zl, ale za to miec swiety spokoj i gwarancje

JaBlam
12-06-2007, 15:32
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=7064245

jak widac donosy podzialaly bo gosciu ma zawieszone konto. Przyslal mi maila ze wplacil pieniadze za karte spowrotem.. czekam juz od piatku kasy nie ma..

No i co lepsze.. sprobujcie znalezc na Allegro karty Extreme IV 4 GB w "super okazji prosto od producenta z dozywotnia gwarancja"

GhOsT9
14-06-2007, 13:51
kto kupuje tanio, kupuje dwa, trzy razy... może lepiej dać te kilka dych więcej i mieć spokój???

a może się nie znam i bujanie się z leszczami, których ortografia stanęła na poziomie 5. klasy jest takie ekscytujące?

JaBlam
21-06-2007, 17:07
W koncu dostalem zwrot kasy za zakupiona karte Extreme Sheet IV. Podobno wyslal kase wczesniej ale jak dostalem od niego potwierdzenie z banku to sie okazalo ze wyslal na zupelnie inne konto niz mu podalem (jak sie okazalo na konto pocztexu - przez ktory dostal moje pieniadze za zakupiona karte. Bujalem sie z tym 4 tygodnie, postraszylem ze skieruje sprawe do Allegro i do innych osob (koles sie tlumaczyl ze jak moja kasa wplynie do niego to zaraz mi odda - nie mogl zaplacic od siebie skoro sprzedal 10 kart? Dlaczego mialem czekac az on dostanie moja zaplate? (towar byl za pobraniem wiec go oszukac nie moglem). Suma summarum karte odeslalem, kase dostalem, dostalem tez nauczke i zalecilem wieksza ostroznosc przy zakupach przez Alledrogo. Widze ze sprzedajacy dostal komentarze chwalace ze towar superuśki i taniuski - no coz. Zycze dlugiego dzialania zakupionych kart.

Zielony
21-06-2007, 17:14
JaBlam kup sobie w ram.net.pl.
Ja wczoraj po południu zrobiłem zamówienie i przelew, a dziś w południe UPeSiarz już zapukał. Wsio jak należy, 100% oryginał.

Poza tym ponoć foto-hurtownia na alledrogo jest też pewna. Z tego co rekomendował moderator Tomasz rocznik 72 :wink:

JaBlam
21-06-2007, 17:20
Na razie mam karte 4GB extreme III. Co prawda wchodza na nia 220 rawy przy FF ale moze to i lepiej. Zmusza do dokladniejszych kadrow i "selekcji w na biezaco" . Zawsze mam tez 2x1 GB Kingstona niebieskiego wiec zle nie jest:)

Vitez
21-06-2007, 18:31
Na razie mam karte 4GB extreme III. Co prawda wchodza na nia 220 rawy przy FF ale moze to i lepiej. Zmusza do dokladniejszych kadrow i "selekcji w na biezaco" . Zawsze mam tez 2x1 GB Kingstona niebieskiego wiec zle nie jest:)

Ta a ja mam 3x4GB 2x2GB i 2x1GB i pod koniec Goraszki zostalo mi ledwie 2x1GB wolnego :roll: . Kart pamieci nigdy za wiele tylko migawki czasem zal ;)

JaBlam
21-06-2007, 19:14
No Vitez, ja na razie az tylu fotek nie robie. Napewno powieksze sobie pamieci ale nie jest tot eraz moj priorytet (zawsze mam tez fotobank). Pewnie dokupie jakies 4 GB Extreme III ale to tu na miejscu. Allegro juz nie chce

Fan nr 1
21-06-2007, 19:45
Na razie mam karte 4GB extreme III. ,

JaBlam a mógłbyś sprawdzic na kompie jaką twoja karta ma objętość ? Moja ma 3,8 GB , wygląda na prawdziwą ( przestudiowałem w sieci jak odróżnić oryginały od podróbek ) ale martwi mnie te brakujące 200 MB

KMV10
21-06-2007, 19:52
Oryginał ma 3,8 GB

Fan nr 1
21-06-2007, 20:30
Oryginał ma 3,8 GB

Ufffff :grin:
Dzięki

JaBlam
21-06-2007, 21:47
Nawet 2 giga nie ma 2 giga...:)

Vitez
22-06-2007, 00:38
martwi mnie te brakujące 200 MB

Formatowanie, czyli przystosowanie nosnika danych do systemu plikow zawsze zabiera miejsce wlasnie na utowrzenie struktur danych mogacych przechowywac kolejne - twoje - dane. 4GB to tzw 'surowa pojemnosc' ktora po sformatowaniu zmniejsza sie.

ErnestPierwszy
22-06-2007, 16:11
JaBlam a mógłbyś sprawdzic na kompie jaką twoja karta ma objętość ? Moja ma 3,8 GB , wygląda na prawdziwą ( przestudiowałem w sieci jak odróżnić oryginały od podróbek ) ale martwi mnie te brakujące 200 MB

Bo kilobajt to 1024 bajtów... o tych 24 zawsze ludzie zapominają:)

KMV10
22-06-2007, 17:23
Bo kilobajt to 1024 bajtów... o tych 24 zawsze ludzie zapominają:)
Ludzie to nie zapominają - marketing "zapomina" ;)

kaczor444
24-06-2007, 02:04
zaciekawiony "karcianymi przygodami" zerknalem na wyspiarskiego ebaya ,i co sie okazuje ze kontenerow bylo chyba wiecej a i kolory nieco sie pozmienily, ale moze to moj monitor taki kiepski:http://cgi.ebay.co.uk/Sandisk-Extreme-IV-4-Compact-Flash-CF-4GB-sandisk-gift_W0QQitemZ280127256121QQihZ018QQcategoryZ18871 QQrdZ1QQcmdZViewItem , chyba ze przeoczylem gdzies wzmianke o limitowanej serii gadzetow.

pozdrowionka i zycze wiecej rozwagi w "lapaniu okazji" czasem warto dolozyc pare zlotych i spac spokojnie ;)

Picia
24-06-2007, 12:55
od dłuzszego czasu czje się, żeby kupić CFke 4gb.

co powiecie o tej Extreme II? http://allegro.pl/item206030029_nowa_karta_sandisk_compact_flash_ult ra_ii_4gb_fvat.html

nie wiem czy ufać kolesiowi, bo po przeczytaniu tego tematu, juz nie darze takim zaufanie sprzedawców kart.

JaBlam
24-06-2007, 13:02
od dłuzszego czasu czje się, żeby kupić CFke 4gb.

co powiecie o tej Extreme II? http://allegro.pl/item206030029_nowa_karta_sandisk_compact_flash_ult ra_ii_4gb_fvat.html

nie wiem czy ufać kolesiowi, bo po przeczytaniu tego tematu, juz nie darze takim zaufanie sprzedawców kart.

Picia.. to pojdz do "normalnego sklepu" w okolicy, i kup karte. Powinna byc w podobnej cenie, jesli bedzie 10 zl drozsza to i tak cie jeszcze wysylka wyniesie. Pojdz pomacaj i sam sprawdz. Ta na allegro wydaje sie byc ok ale dla swietego spokoju zrezygnuj z 4 browarow i kup karte w sklepie.

Picia
24-06-2007, 14:02
dla swietego spokoju zrezygnuj z 4 browarow i kup karte w sklepie.

JA ?! :-) niepełnoletni mam rezygnować z 4 browarów .. ? masz racje :)
moze faktycznie przejade się do fotojokera, pomacam i tam kupie karte .

Roni
24-06-2007, 17:33
To nie Extreme II, tylko Ultra II. Cena wyglada na normalna. Ja jednak wole dolozyc i wziac Extreme III.

Jutro wybieram sie do sklepu po Extreme III 4GB i mam pytanie: Czy do kazdej powinine byc dolaczony numerek do C1 :?:

Zamierzam kupic to: http://www.allegro.pl/item208662425_cf_4gb_extreme_iii_sandisk_sklep_w_w a_wilenski.html

Vitez
24-06-2007, 19:36
Czy do kazdej powinine byc dolaczony numerek do C1

Promocja C1 jest 'do wyczerpania zapasow' wiec po tym ciezko namierzyc. Do kazdej oryginalnej karty Sandisk powinna byc miniplytka z software Image Rescue pro z numerem licencyjnym z tylu kopertki - po tym latwiej rozpoznac.

energia_ki
24-06-2007, 19:52
jeśli chodzi o bezpieczne kupowanie kart Sandiska na allegro, to polecam Kodak Warszawa - tzn. ja sama nie kupuję od nich przez allegro, tylko jeżdżę do sklepu, firma wydaje mi się naprawdę rzetelna

trzy razy kupowałam u nich kartę, za każdym razem wszystko było, jak trzeba: kod do C1, płytka z RescuePRO, numer na kopertce

zawsze, zanim pojadę, dzwonię i pytam, czy mają kartę w 'rozmiarze', który mnie interesuje - nie ściemniają, że mają wszystko i żeby przyjeżdżać, jak raz nie mieli, to powiedzieli uczciwie, że nie mają i poprosili o telefon za 2 dni - i za 2 dni zadzwoniłam, i było

tak więc polecam

Roni
24-06-2007, 20:02
Vitez, akurat nie chodzilo mi o sprawdzenie oryginalnosci kupowanej karty, tylko o obecnosc numerka do C1. Skoro ich dostepnosc jest ograniczona, to poszukam karty, do ktorej takowy bedzie dolaczony.

jadeit
24-06-2007, 20:17
[quote=JaBlam;322801]
http://foto.forumslubne.pl/viewtopic.php?t=1182

quote]

tak sobie porównuje i wszystkie cechy oprócz jednej wskazują na oryginał
to co mam inne niż pokazane pod linkiem to etui szmaciane na karty
konkretnie nie ma ono zamka wogóle, a tylko klips
no ale moja III to dwójka ;)

z takich samych cech jest: zamknięty na stałe blister i takie same pudełeczko na karte, opisywana plaskorzeźba na pudle, numer na kopercie do rescuePro, sama karta wygląda tak jak oryginalna pokazana w linku

więc nie wiem ;) może to bardzo dobra podróba ?

kupiłem w mojej mieścinie gdzie mogłem pomacać i zajrzeć do środka,
polskiej naklepki toto niema bo to niby import z de ;)
dodam tylko że stare ultry które sam z de przytargałem też wyglądają jak oryginały ;)

a tak w sumie to się zastanawiam czy wogóle można poznać wszystkie podróby, czy tylko te bardziej nieudolne, bo co w sumie przeszkadza żeby karte pudło i tak dalej zmałpować lepiej

a alledrogo faktycznie mogłoby wkońcu zacząć dbać o kupujących i traktować transakcje jako umowy k-s choćby na poziomie e-bay
ciekawe kto pierwszy pozwie alledrogo ;), narazie sprzedający tam mają lepiej IMO

pozdrawiam

arturs
24-06-2007, 20:26
Vitez, akurat nie chodzilo mi o sprawdzenie oryginalnosci kupowanej karty, tylko o obecnosc numerka do C1. Skoro ich dostepnosc jest ograniczona, to poszukam karty, do ktorej takowy bedzie dolaczony.

Nie wiem czy tak jest we wszystkich ale jak ja kupowałem kartę to na opakowaniu nie było nic napisane o C1 - dopiero po rozpakowaniu okazało sie ze w środku jest kod aktywacyjny (i oczywiście płytka z programem do odzyskiwania danych z numerkiem z tyłu)..
Pozdr
Artur

Zielony
24-06-2007, 22:11
jeśli chodzi o bezpieczne kupowanie kart Sandiska na allegro, to polecam Kodak Warszawa - tzn. ja sama nie kupuję od nich przez allegro, tylko jeżdżę do sklepu, firma wydaje mi się naprawdę rzetelna

Kupowałem parę dni temu u nich czytnik SanDiska. Wszystko załatwione w ciągu godziny. Telefon, zaklepanie aukcji, do godziny odbiór. Koleś życzliwy.
Karty też mają w cenach umiarkowanych.

Ciosna
24-06-2007, 22:58
Co do Kodak Warszawa (http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5487550) to kupowałem u Nich jakieś 1,5 miesiąca temu CF SanDisc'a Extreme III 2Gb i musze za innymi forumowiczami przyznać, że dostawa jest "wypas". Szybka wysyłka, karta oryginalna i jeszcze sie załapałem na kod do Capture One :)

EchoX
26-06-2007, 14:21
przeszukaj ceneo.pl, skapiec.pl, ceny potrafia byc nizsze niz na allegro ;)
ja tak kupilem SanDisc'a III 4GB w sklepie, ktory rozniez sprzedaje na allegro i co ciekawe cena w sklepie internetowym byla nizsza, niz na allegro (mowie o tym samym sklepie) :)

S.W.A.T
01-07-2007, 22:40
ja swoją 1szą karte kupowalem tu:
http://www.allegro.pl/item209196857_cf_2gb_extreme_iii_sandisk_warszawa_ fv_10lat_gwar_.html

odbior osobistty, zaplata kartą czyli +3zl :f
jestem zadowolony!
no i maja naprawde tanio! taka sama karta, w innym sklepie jest o 50zl drozsza! :O

Cyborg
03-07-2007, 20:36
No to ja mogę polecić http://sklep.cyberstore.pl
Dzisiaj kupowałem SanDisk CF Extreme III 8GB. Oryginał w cenie 458,-

Diabel03
03-07-2007, 20:50
co ciekawe cena w sklepie internetowym byla nizsza, niz na allegro (mowie o tym samym sklepie)
Na allegro prowizje trzeba zapłacić więc pewnie stąd ta różnica :)

redrash
11-08-2007, 11:56
Gdyby nie tego typu wątki na internecie to nawet bym nie pomyślał że mogła mi sie trafić podróba a tak to...
Mam 2 karty SanDisk III 2GB. Pierwsza kupiłem kilka miesiecy temu w angielkim sklepie internetowym, a drugą wczoraj w fotojoker. No i tak poprostu z ciekawośći porównałem.
Różnice:
1. Napisy Extreme na jednej karcie są złote a na drugiej srebrne.
2. Znaczek ESP technology na jednej karcie jest pod napisem Extreme a na drugiej pod napisem 2.0GB
3. Przy napisie Extreme jest mały znaczek tyle że na jednej karcie jest to R w kółku a na drugiej TM.
4. Etui z materiału które jest dodawane do kart w jednym przypadku ma napis czerwony a w drugim jest to napis biały.
5. I różnica ktora mnie najbardziej zaniepokoiła to pojemność obu kart. W jednym przypadku jest to 1.8GB a w drugim 1.9GB.

Moim zdaniem to że karty róznią sie kolorem napisów, czy innymi drobnymi szczegółami, o niczym nie świadczy, ale zaniepokoiła mnie ta róznica w pojemnościach. Obie karty sformatowałem w aparacie.
Poza tym, jeżeli orginalne karty różnia sie między sobą tyloma detalami to jak być pewnym przy odróżnianiu podróbek?

mattnick
11-08-2007, 12:15
Sprawdź prędkość kart :)

grzbiet
11-08-2007, 13:58
A ja u nich http://www.techplanet.pl/index.php?gk=0&k=21&id=0&v=zo&ord=nazwa&f=more&filtr=szukaj już kupowałem, bez problemów. Techplanet ma chyba aktualnie ceny kart CF Sandiska najniższe na rynku, natomiast dziwi mnie jedynie 24-miesięczny okres gwarancji (np. http://sklep.cyberstore.pl/?page=/61/84,,,,/98,1016/99,1016// jest 10 lat gwarancji)

sal
11-08-2007, 14:20
Moim zdaniem to że karty róznią sie kolorem napisów, czy innymi drobnymi szczegółami, o niczym nie świadczy, ale zaniepokoiła mnie ta róznica w pojemnościach.
Mylisz sie.
To wlasnie te roznice swiadcza o tym, ze masz jeden oryginal i jedna podrobe...
Zerknij chocby tutaj (http://reviews.ebay.com.au/FAKE-SanDisk-Extreme-Compact-Flash-Cards-Exposed_W0QQugidZ10000000001449653)

janmar
11-08-2007, 15:49
Gdyby nie tego typu wątki na internecie to nawet bym nie pomyślał że mogła mi sie trafić podróba a tak to...
Mam 2 karty SanDisk III 2GB. Pierwsza kupiłem kilka miesiecy temu w angielkim sklepie internetowym, a drugą wczoraj w fotojoker. No i tak poprostu z ciekawośći porównałem.
Różnice:
2. Znaczek ESP technology na jednej karcie jest pod napisem Extreme a na drugiej pod napisem 2.0GB
3. Przy napisie Extreme jest mały znaczek tyle że na jednej karcie jest to R w kółku a na drugiej TM.
4. Etui z materiału które jest dodawane do kart w jednym przypadku ma napis czerwony a w drugim jest to napis biały.
5. I różnica ktora mnie najbardziej zaniepokoiła to pojemność obu kart. W jednym przypadku jest to 1.8GB a w drugim 1.9GB.

Moim zdaniem to że karty róznią sie kolorem napisów, czy innymi drobnymi szczegółami, o niczym nie świadczy, ale zaniepokoiła mnie ta róznica w pojemnościach. Obie karty sformatowałem w aparacie.
Poza tym, jeżeli orginalne karty różnia sie między sobą tyloma detalami to jak być pewnym przy odróżnianiu podróbek?

Moim zdaniem ta ze srebrnym napisem to podróba. złóz je razem i porownaj podróbka jest zwykle wyraznie cieńsza. Otworki w oryginale są wyraznie większe maja lejkowate wprowadzenie dla pinów,a podróbka nie,otworki wyraznie na wlotach mniejsze,czasami odstępy miedzy otworkami są rózne.:-|

adalbert
12-08-2007, 13:18
Sandisk sobie sam namieszał z tymi kolorami - niestety - pisałem już o fakach tym wątku - post nr 12 - podawałem linki do stron porównujących...
To nie jest niestety taka oczywista sprawa :(
Mam dwa sandiski extreme III - robiłem testy w Total Commanderze - 80MB - obydwie identyczny transfer (6-7sek. w czytniku USB Sandisk Extreme - 12-18 Mb/s)... kupowane w odstępie 2 miesięcznym.
KAŻDA Z NICH ZAREJESTROWANA bez problemu na stronach sandiska ( na ile to jest miarodajne :?:)
To co identyczne:
1. Transfer
2. Grubość
3. Umieszczenie napisów, nr seryjnego
4. Obydwie były w zgrzewanym blistrze
5. Odcień kolorów pudełek
6. Czcionka napisów.
7. Kształt plastikowych pudełek
8. Instrukcja - z naklejką kosza
9. Wszelkie zaokrąglenia, szerokość srebrzystych obwódek - tak samo w obydwu przypadkach - wzorcowo (zgodnie z tym, co prezentowane jest na stronach porównawczych)
10. Wreszcie oprogramowanie Rescue Pro i kod do Capture ONE Le - były i działają :) (czy w fakach mogłyby być podrobione? ;) )

A różnią się :)
1. Napisem EXTREME - karta A ma wyraźnie srebrzysty odcień (fake? ;) ), karta B - złocisty (ta różnica - to jest powód dla spłodzenia tego posta)
2. Znaczkiem ESP TECHNOLOGY - Karta A - POD oznaczeniem 4GB; karta B = pod literką X w napisie Extreme (czyli wzorcowo - jak na stronie producenta)
- karta A
3. Futerałem - karta A - niby wzorcowo - futerał na zatrzask, czerwony napis, krótki sznureczek z kółeczkiem; karta B - futerał na zameczek, napis - biały (fake? ;)).

I co o tym sądzić?
Obydwie działają identycznie

Karta A - kupiona poprzez Allegro (z odbiorem osobistym) - ma teoretycznie wadę (srebrzysty napis Extreme) - ale wszystkie dodatkowe cechy są w jej przypadku wzorcowe
Karta B - źródło - Foto-net.pl - ale co w tym przypadku powiedzieć o jej futerale?
Opakowania identyczne,blistry zgrzewane etc.
Proszę potraktować powyższy tekst jako swobodne rozmyślania o podróbkach - jestem przekonany, że obydwie opisane karty są oryginalne.
Nie byłoby jakichkolwiek wątpliwości, gdyby sandisk nie wprowadzał do obrotu naklejek różniących się szczegółami (np. na wskazywanej stronie (http://reviews.ebay.com.au/FAKE-SanDisk-Extreme-Compact-Flash-Cards-Exposed_W0QQugidZ10000000001449653) jako GENUINE wskazywana jest karta, która znaczek ESP TECHNOLOGY ma pod oznaczeniem pojemności 4GB)
Nr kart teoretycznie można podrobić i w związku z tym nie wiem, jak interpretować fakt zarejestrowania karty na stronie producenta.
Podsumowując - transfer IMO rozwiewa większość watpliwości ... choć nie wszystkie :)
RADA? Kupować w sprawdzonym miejscu - jak najbardziej tak, z tym, że nawet w takim przypadku nie ma się 100% gwarancji zgodności z tym, co użytkownicy powszechnie uważają za WZORZEC (w moim przypadku 1.futerał w B)

redrash
12-08-2007, 15:53
Ciężka sprawa.
Wyglada na to że obie karty mam podrobione.
Według opisów na stronch podanych wyżej to karta którą kupiłem w jednym z bardziej znanych angielskich sklepów internetowych http://www.warehouseexpress.com/ jest podróbką, ale...
karta kupiona w Fotojoker też wyglada na podrobioną, ponieważ napis Extreme ma srebrny, a nie złoty. A co dziwne, to do karty z Fotojokera był dołączony kod promocyjny na upgrade Capture One Pro. Wiec o co tu chodzi?

Myślę, ze SanDisk sam miesza z wyglądem swoich produktów i co za tym idzienie nie można brać tych wszystkich internetowych opisów podróbek za coś niepodważalnego.

JaBlam
12-08-2007, 16:02
Napewno jest tak ze Ultra II ma srebrne a EX III ma zlote. Ja mysle ze ten kolor napisu nie powinien byc glownym motywem rozstrzygajacym. Jak pewnie zauwazyliscie w linku w ktorym porownuja karty pojawilo sie sprostowanie ze numery karty i gdzie wyprodukowano pojawiaja sie zarowno na krotszym jak i na dluzszym boku. (Wczesniej bylo ze podrobki maja chyba na krotszym a oryginaly na dluzszym). Wiec pewnie tapis tez nie swiadczy. Ale narozniki napewno tak!

kris75
13-08-2007, 12:22
Różnice:

dla swietego spokoju sprawdzilem predkosc tych 2 odmian kart, zoltej i srebrnej w Everescie i w aparacie - roznic nie ma, pojemnosc identyczna, waga na oko tez taka sama 8) nie ma sie czym przejmowac, po prostu naklejka jest inna i tyle, inne etui, ze zlota dali mi na zamek ze srebrna bylo na zatrzask.
P.S.
uzupelnie tez roznice:
napis Sandisk na zlotej jest umieszczony blizej naroznika

adalbert
13-08-2007, 12:28
... nie ma sie czym przejmowac, po prostu naklejka jest inna i tyle, inne etui, ze zlota dali mi na zamek ze srebrna bylo na zatrzask.
u mnie identycznie :D
etui na zamek - biały napis? na zatrzask - czerwony?
[IMO - albo pochodzą z innej fabryki, albo - inna partia kart]
[IMO2 - kody do Capture One LE są rozstrzygające - nie słyszałem, by w podróbkach można było je znaleźć]

kris75
13-08-2007, 12:58
tak, napisy na etui tak jak mowisz bialy napis byl ze zlota karta, kody do C1 Lite oczywiscie w obydwu opakowaniach

Gringo997
14-04-2008, 20:32
http://www.allegro.pl/item339275396_sandisk_extreme_iii_cf_8gb_nowa_pred kosc_30mb_s.html

szukając karty dla siebie znalazłem coś takiego i wygląda mi to podejrzanie. co wy na to?

Rafal913
14-04-2008, 20:38
Można łatwo sprawdzić czy to podróbka :)

Ja kupiłem podróbkę EXTREME IV i po pierwszym dniu poszła w diabły na allegro :/

Buaha
14-04-2008, 20:47
a jak ocenić czy karta jest podróbką czy nie?

slawek2b
14-04-2008, 20:49
wszystko się zgadza, kupiłem tu (http://www.allegro.pl/item339247398_cf_8gb_extreme_iii_50_30mb_s_sandisk _sklep_w_wa_.html) identyczną za tą samą cenę i hula

Gringo997
14-04-2008, 20:52
a jaką prędkość rozwija??? sprawdzałeś czy to na pewno oryginał???

gzak
14-04-2008, 20:52
Dlaczego podejrzane? Ja kupiłem taką tu:
http://www.allegro.pl/item339247398_cf_8gb_extreme_iii_50_30mb_s_sandisk _sklep_w_wa_.html

Przy odczycie dużych plików za pomocą Czytnika Kingston - odczyt ~25MB/s zapis ~19MB/s - czyli wg mnie całkiem ok...

Gringo997
14-04-2008, 20:56
http://www.allegro.pl/item340338743_kingston_uniwersalny_czytnik_kart_15 w1_usb_2_0_.html

takim czytnikiem???

Marek69
14-04-2008, 20:57
Dlaczego podejrzane? Ja kupiłem taką tu:
http://www.allegro.pl/item339247398_cf_8gb_extreme_iii_50_30mb_s_sandisk _sklep_w_wa_.html

Przy odczycie dużych plików za pomocą Czytnika Kingston - odczyt ~25MB/s zapis ~19MB/s - czyli wg mnie całkiem ok...

Nie ma nic podejrzanego do mnie tez idzie ta karta.:smile:

http://www.sandisk.com/Products/ProductInfo.aspx?ID=1856
tu sobie można o niej poczytać an oficjalnej stronie i sprawdzić ,czy mamy oryginał.

gzak
14-04-2008, 21:24
http://www.allegro.pl/item340338743_kingston_uniwersalny_czytnik_kart_15 w1_usb_2_0_.html

takim czytnikiem???

Nie, takim:
http://www.allegro.pl/item343702638_czytnik_kart_kingston_media_reader_1 9_in_1_sdhc_.html

Gringo997
14-04-2008, 21:47
http://www.allegro.pl/item341044206_czytnik_sandisk_do_kart_extreme_cf_s d_ms_pro.html

a używał ktoś tego czytnika z tą kartą???

w opisie pisze że odczyt/zapis to 18MB/s może da się coś wycisnąć wiecej z tej karty??

pytam bo została mi tylko 2GB ultra II i gówniany czytnik. mam zamiar kupić dobrą kartę 8GB i czytnik

Flanel
14-04-2008, 23:09
http://www.allegro.pl/item339275396_sandisk_extreme_iii_cf_8gb_nowa_pred kosc_30mb_s.html

szukając karty dla siebie znalazłem coś takiego i wygląda mi to podejrzanie. co wy na to?

Nie wiem jak odróżnić karty, ale sklep który jest w linku IMO jest spoko.

Byłem tam osobiście ( małe biuro na Sienkiewicza w Gdańsku ), kupiłem u nich czytnik i baterie, i nie wygląda to na jakieś chińskie pierdółki..

Dla mnie sklep jest jak najbardziej ok, choć jak wiadomo wszystko się może zdarzyć..

MuNiO
15-04-2008, 04:32
Karty kupuje w Gdansku w "Baltrade" www.hurt.com.pl

HAMA jest importerem Sandisk-a na polske i nigdy nie sprzedawali podrobek.

gwozdzt
15-04-2008, 07:52
A ja nie mam ochoty zastanawiać sie czy?/kto?/jak? znowu chce mnie oszukać :evil:
skreśliłem definitywnie karty Sandisk i uzywam Lexar oraz Transcend 8-)

BelYaal
15-04-2008, 09:29
http://www.allegro.pl/item341044206_czytnik_sandisk_do_kart_extreme_cf_s d_ms_pro.html

a używał ktoś tego czytnika z tą kartą???

w opisie pisze że odczyt/zapis to 18MB/s może da się coś wycisnąć wiecej z tej karty??

pytam bo została mi tylko 2GB ultra II i gówniany czytnik. mam zamiar kupić dobrą kartę 8GB i czytnik

Ja mam cos takiego, ale abys w pelni wykorzystal mozliwosci karty to musisz posiadac raczej taki czytnik:

http://www.allegro.pl/item345793808_czytnik_firewire_cf_extreme_iv_sandi sk_sklep_w_wa_.html

gwozdzt
15-04-2008, 09:39
Ja kupiłem podróbkę EXTREME IV i po pierwszym dniu poszła w diabły na allegro :/
to ta aukcja, tak?
http://www.allegro.pl/item322814344.html
zresztą nieważne... ta czy jakaś inna...

w tym co zrobiłeś nie ma nic chwalebnego, nie wiem po co się z tym afiszujesz :???:
należało zwrócić tam gdzie kupiłeś, a nie świadomie oszukać niezorientowaną osobę :evil:

Rafal913
15-04-2008, 18:06
...należało zwrócić tam gdzie kupiłeś, a nie świadomie oszukać niezorientowaną osobę :evil:

Niestety nie było innego wyjścia, karta kupiona w Stanach a ja byłem chwilowo na wyjeździe w Anglii więc odsyłanie nie wchodziło w grę.

albercikk
16-04-2008, 08:03
to ta aukcja, tak?
http://www.allegro.pl/item322814344.html
zresztą nieważne... ta czy jakaś inna...
:

ważne ważne, Rafal913 jaki jest twój nick na allegro ?

Pozdrawiam

Tanto
16-04-2008, 13:16
Niestety nie było innego wyjścia, karta kupiona w Stanach a ja byłem chwilowo na wyjeździe w Anglii więc odsyłanie nie wchodziło w grę.
Oczywiście napisałeś w ofercie że sprzedajesz podróbkę karty i dla tego cena jest okazyjna... Jeśli nie to jesteś takim samym oszustem jak 'bohaterowie' tego tematu, tyle że narazie(?) na mniejszą skalę.

Max78
18-04-2008, 11:54
http://allegro.pl/item319163191_promocja_sandisk_karta_cf_extreme_ii i_8gb_etui.html

Coprawda extreme III, ale takze podrobka :]

Karte odsylam - nie maja oryginalnych juz :D - zatem zgodzilem sie na wymiane na LEXAR'a o tej samej pojemnosci/predkosci...
Mam nadzieje, ze nie bedzie to kolejna podrobka, a karta bedzie trzymac parametry.

Przy okazji pytanie o odp. czytniki - SANDISK ma dwa, z ktorych jeden na USB 'ciagnie' do 18MB/s (ok 75PLN) a drugi na FireWire do kart Extreme IV - do 40MB/s (ok 250PLN).

Czy ktos z Was uzywa lub mial okazje sprawdzic czytnik jak nizej:
http://allegro.pl/item345782897_czytnik_hama_35w1_sdhc_szybki_32mb_s _sklep_w_wa_.html
http://allegro.pl/item341859066_hama_czytnik_35w1_usb_2_0_krakow.htm l

Jakies doswiadczenia?

gwozdzt
18-04-2008, 12:09
Czy ktos z Was uzywa lub mial okazje sprawdzic czytnik ...
Jakies doswiadczenia?
poszukaj w tym wątku:
http://canon-board.info/showthread.php?t=10954

Max78
22-04-2008, 09:49
OK. Dzieki :)

Sam czytnik jest OK - na Sandisk'u 4GB EIII +50% (30MB/s) odczyt waha sie miedzy 27-29MB/s (zapisu nie sprawdzalem).
Na podrobne 8GB EIII (20MB/s) - odczyt max to 18MB/s, ale nie byl staly i spadal do 12MB/s :/ (karta odeslana do sprzedawcy - firma OMEGA z Torunia - na allegro maja 2 konta (jedno bylo jeszcze niedawno zablokowane)).

colinSTi
22-04-2008, 13:32
http://allegro.pl/item347843018.html
http://allegro.pl/item351491565.html

Na beszczela zdjecie podrobki, ludzie kupuja, zglaszanie do alledrogo nic nie daje, maja to w d****

Chris_11
22-04-2008, 13:47
Wiesz... Nie wszyscy są tak oblatani. Ludzie wciąż wierzą w magię marki. Nakleiłbyś tą naklejkę na byle jaką kartę i też by brali.
A dla Allegro to tylko czysty zarobek. Im drożej sprzedana - tym większy.

RNz
22-04-2008, 14:24
http://allegro.pl/item347843018.html
http://allegro.pl/item351491565.html

Na beszczela zdjecie podrobki, ludzie kupuja, zglaszanie do alledrogo nic nie daje, maja to w d****

a na wszelki wypadek dodaje:
"Karte przywiozlem z USA, podobno pojawily sie podrobki tych kart. Niestety nie wiem jak sprawdzic czy ta karta jest oryginalna, wiec kupujesz na wlasne ryzyko"

no coments...

Tanto
12-06-2008, 19:42
Zgłupieć można z tymi kartami, obydwie rózne i obydwie zapewne sa oryginalne, ta po lewej zgadza się z większością opisów 'jak poznać oryginalną', a ta z prawej wygląda jak przykład na stronie SanDisk'a (http://www.sandisk.com/Products/ProductInfo.aspx?ID=1181).
Jak tu znaleźć podstawę do ewentualnego boksowania się ze spredającym? ;-)

źródło (http://img237.imageshack.us/img237/9438/img07167ox4.jpg)

axk
12-06-2008, 20:55
... obydwie rózne i obydwie zapewne sa oryginalne ...

Moim zdaniem ta po prawej to kiepska podróbka. Brak "fali", brak logo SanDisk, pojemność zawsze podawana jest cyfrą lub liczbą dziesiętną. Na oryginalnych kartach nie ma napisu "CampactFlash". Numer serii Extreme pisany jest "cyframi Rzymskimi" a nie pochyłymi liniami.

Buaha
12-06-2008, 21:43
Czy ja wiem czy podróbka. Zgadza się wszystko z z tym co prezentuje SanDisk na swojej stronie. I tam właśnie ta karta tak wygląda. Mam dokładnie taką samą i śmiga aż miło.

Tanto
12-06-2008, 21:45
Nie sprawdziłem i podłączyłem zły link, a teraz nie mogę edytować wpisu :-(
http://www.sandisk.com/Products/Item(1181)-SDCFX3-002G-A21-SanDisk_Extreme_III_CompactFlash_2GB.aspx
Dla ułatwienia sama fotka ze strony SanDisk'a, to tak jak by ta z prawej strony

źródło (http://www.sandisk.com/Assets/Products/130/extreme3-cf-2gb.jpg)

axk
12-06-2008, 21:51
Czy ja wiem czy podróbka. Zgadza się wszystko z z tym co prezentuje SanDisk na swojej stronie.

W takim razie SanDisk wypuścił na rynek dwie różne wersje etykiet tej serii kart. Spotkałem się kiedyś z kartami których etykiety wyglądały dokładnie tak jak etykieta karty umieszczonej po prawej stronie i wszystkie były podróbkami, stąd moje uwagi odnośnie ich różnic.

Ciosna
12-06-2008, 23:25
Na podróbki trzeba uważać. Kupiłem ostatnio Ex III i byłem zdziwiony nową "okleiną" SanDisk'a, ale po przetestowaniu karty już byłem spokojny, bo wyniki Mnie w pełni zadowoliły :-)

axk
13-06-2008, 11:34
...po przetestowaniu karty już byłem spokojny, bo wyniki Mnie w pełni zadowoliły :-)

Znane są przypadki kiedy to parametry podróbek przy kilku pierwszych użyciach nie odbiegały od parametrów (transfer) kart oryginalnych, po czym następowało drastyczne "załamanie parametrów" karty lub jej uszkodzenie. Oby takich przypadków było jak najmniej.

milinet
21-06-2008, 17:29
Myślicie że skośnookie zaczną teraz obiektywy i body podrabiać?

axk
21-06-2008, 17:47
Myślicie że skośnookie zaczną teraz obiektywy i body podrabiać?

Raczej nie. Było by to kompletnie nieopłacalne a podróbkę można by bardzo łatwo wykryć. Nie tak dawno Sigma próbowała przekonać potencjalnych klientów iż na rynku pojawiły się podróbki jej obiektywów, jednocześnie informując iż kupując sprzęt u oficjalnego dystrybutora mamy pewność co do oryginalności produktu. Jak informacja została odebrana można się przekonać czytając poniższy wątek.

http://canon-board.info/showthread.php?t=35047&highlight=podr%F3bki+sigma

bondziorno
23-06-2008, 22:08
Witam,
Kupiłem sobie coś takiego, http://www.allegro.pl/item379445002_379445002.html , uświadomcie mnie - podróbka .... jak leszcz myślałem że za grosze będę miał dobrą kartę .... ?

... co śmieszniejsze koleś ma pełno pozytywów i też za te karty

axk
24-06-2008, 00:00
Witam,
Kupiłem sobie coś takiego, http://www.allegro.pl/item379445002_379445002.html , uświadomcie mnie - podróbka .... jak leszcz myślałem że za grosze będę miał dobrą kartę .... ?

... co śmieszniejsze koleś ma pełno pozytywów i też za te karty

Proponuję przeprowadzenie "testu" karty (oraz reszty elementów zestawu) zgodnie z poniższymi wytycznymi :

http://martybugs.net/articles/fakesandisk.cgi

Jeżeli różnic nie będzie to jesteś szczęśliwym posiadaczem oryginału, jeżeli będą, prawdopodobnie nabyłeś podróbkę.

Tomek S.
08-07-2008, 16:33
Zgłupieć można z tymi kartami, obydwie rózne i obydwie zapewne sa oryginalne, ta po lewej zgadza się z większością opisów 'jak poznać oryginalną', a ta z prawej wygląda jak przykład na stronie SanDisk'a (http://www.sandisk.com/Products/ProductInfo.aspx?ID=1181) (http://www.sandisk.com/Products/ProductInfo.aspx?ID=1181%29).
Jak tu znaleźć podstawę do ewentualnego boksowania się ze spredającym? ;-)

źródło (http://img237.imageshack.us/img237/9438/img07167ox4.jpg)
Właśnie przyjechała do mnie nowa karta, mam takie same dwa egzemplarze tyle że 4Gb. I z tego co kolega pisze też mam zgryz bo nie wiadomo co jest grane. Przeczesując "internet" mam dane że na każdy z tych modeli jest inny czas gwarancji i tak: na model po prawej (http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/46596/) mam 5 lat gwarancji a na model przedstawiony po lewej (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sandisk-compactflash-extreme-iii-4-gb.html) 10 lat. I co o tym myśleć?! Karty zakupione w sklepach "pewnych"- patrz linki powyżej.
Myślę że po pewnym czasie będę wiedział coś więcej.

Pozdrawiam
Tomek

popi
08-07-2008, 16:50
w stanach na BHPHOTO (renomowany sklep) sa zarowno takie jak po lewej jak i takie jak po prawej. po prostu te po prawej sa nowszą szybszą wersją do 2gb jest 20mb/s powyzej 2gb jest 30mb/s. Gwoli scislosci takie karty jak te po lewej sa juz wycofane ze sprzedazy w usa i zastapione takimi jak te po prawej

2GB
lewa: http://www.bhphotovideo.com/c/product/356016-REG/Sandisk_SDCFX3_2048R_2GB_Extreme_III_CompactFlash. html
prawa: http://www.bhphotovideo.com/c/product/542729-REG/Sandisk_SDCFX3_002GR_2GB_Extreme_III_CompactFlash. html

8GB
lewa: http://www.bhphotovideo.com/c/product/430913-REG/Sandisk_SDCFX3_8192R_8GB_Extreme_III_CompactFlash. html
prawa: http://www.bhphotovideo.com/c/product/542731-REG/Sandisk_SDCFX3_008GR_8GB_Extreme_III_CompactFlash. html

don
08-07-2008, 18:00
Właśnie przyjechała do mnie nowa karta, mam takie same dwa egzemplarze tyle że 4Gb. I z tego co kolega pisze też mam zgryz bo nie wiadomo co jest grane. Przeczesując "internet" mam dane że na każdy z tych modeli jest inny czas gwarancji i tak: na model po prawej (http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/46596/) mam 5 lat gwarancji a na model przedstawiony po lewej (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sandisk-compactflash-extreme-iii-4-gb.html) 10 lat. I co o tym myśleć?! Karty zakupione w sklepach "pewnych"- patrz linki powyżej.
Myślę że po pewnym czasie będę wiedział coś więcej.

Pozdrawiam
Tomek

to sa oryginalne karty. oba typy. tak jak kolega wyzej pisze. ta po prawej sa nowej generacji, te po lewej wychodza juz ze sprzedazy.

darekmil73
21-07-2008, 16:16
Heh, no i ja wpadłem.
Na początku roku kupiłem na allegro Extreme IV 8GB - wydawało się być O.K., chociaż zastanawiało mnie, że karta bardziej się "zatykała" na 350D podczas strzelania serii niż moja wcześniejsza Extreme III(swoją drogą to już nie o sprawdzenia czy ta też była oryginalna...).
Dzisiaj przyszła zakupiona też przez allegro kolejna Extreme IV 8GB i co mnie zaciekawiło - inne pudełko - wypłowiałe, inna czcionka loga na tym pudełku(grubsza niż oficjalna), no i co mnie bardzo zastanowiło - brak numeru seryjnego na opakowaniu płytki - z tym, że stara miała numer seryjny, ale była wypalona(!), a nowa bez seriala tłoczona.
Stara na etykiecie oznaczona v3.0
Nowa na etykiecie oznaczona v4.0(choć w środku program w wersji 3.0)
Gdy dotarłem do strony FAKE SanDisk Extreme (http://reviews.ebay.com.au/FAKE-SanDisk-Extreme-Compact-Flash-Cards-Exposed_W0QQugidZ10000000001449653) i porównałem w punkcie 3 tego testu metalowe wykończenia obudowy, okazało się, że tylka NOWA karta spełnia wymóg oryginalnej karty.
Na obudowie nowej widniał też numer seryjny, na starej brak, co wskazywało by dalej na nowszy oryginał(pkt 4 tego testu).
W końcu przyszedł czas na test wydajności. Nie posiadając niestety czytnika kart CF, sformatowałem obie karty i ze statywu, nastawiłem RAW(solo), ISO 100, tryb M, MF i zdjecia w serii 3kl./sek. w moim 40D.
W starej karcie udało mi się napstrykać 22 RAWy, po czym uruchomiłem stoper i obserując czerwoną diodę zajętości karty zmierzyłem czas 40 sekund opróżnienia bufora.
W nowej identyczna procedura - 23 RAWy i czas zapisu 23 sekundy, co chyba by się pokrywało mniej więcej z wynikami testu na Fotografuj.pl (http://fotografuj.pl/Article/TEST_praktyczny_Canon_EOS_40D/id/153/page/12#content).
No i teraz sam nie wiem - wydaję mi się, że tym razem kupiłem na allegro "oryginalniejszy" produkt niż wcześniej, ale w BARDZO podejrzanym opakowaniu.
Oczywiście upewniłaby mnie identyfikacja softwarowa - może znacie jakieś sposoby na identyfikacje elektorniki karty w Win/OSX dysponując jedynie połączeniem Canona 40D z kompem przez USB?

darekmil73
21-07-2008, 21:57
Ech, mój numer seryjny nowej Extreme IV to BH060602516B, czyli identyczny jak u kilkudziesięciu tysięcy ludzi na świecie...

krzys_jg
26-10-2008, 21:32
Witam

Czy ktoś może kupował kartę u tego sprzedawcy? http://allegro.pl/item465702776_cf_4gb_extreme_iii_sandisk_30mb_s_10 lat_od_ss.html . Wiadomo, chodzi o to, żeby nie trafić na podróbkę bo w sandiskach o to nie trudno.
Ewentualnie kogo możecie polcić, byle w miarę tanio i pewnie:)

axk
26-10-2008, 22:46
Ewentualnie kogo możecie polcić, byle w miarę tanio i pewnie:)

Jeżeli chodzi o sprzedawców z Allegro to :

http://allegro.pl/show_user.php?search=www_e-hama_pl
http://allegro.pl/show_user.php?search=digital_warszawa
http://allegro.pl/show_user.php?search=HERMESPL

Jago
26-10-2008, 23:50
krzys_jg Aby nie trafić na podróbkę kup kartę osobiście w dobrym sklepie - w Jeleniej Górze na pewno takich nie brakuje. A na allegro to mozna różnie trafić.

gutek
27-10-2008, 14:10
tak jak pisze axk
http://allegro.pl/show_user.php?search=digital_warszawa

kupowałem kilka razy sandiska u nich i za każdym razem ok

Zeus
24-11-2008, 02:48
Powiedźcie mi czy te karty Extreme III są fałszywe czy nie bo już całkowicie głupi jestem

http://images33.fotosik.pl/411/acb0ecba58a0ccac.jpg
http://images32.fotosik.pl/405/7ee03a0d16301afa.jpg
http://images27.fotosik.pl/297/ce5625c92b61e084.jpg
http://images44.fotosik.pl/33/bcf8e919810d3d52.jpg

Vitez
24-11-2008, 08:21
Powiedźcie mi czy te karty Extreme III są fałszywe czy nie bo już całkowicie głupi jestem

Naucz się wstawiać nieco mniejsze fotki tak, by forum się nie rozjeżdżało. Zmieniam na linki.

Dla mnie podstawą do oceny czy podróbka czy nie, jest zauważalnie niższa niż nominalna prędkość transferu (mierzone np Total Commanderem w jakimś dobrym czytniku). Niestety tego parametru nie da się zobaczyć na fotkach :roll: .

axk
24-11-2008, 09:18
Powiedźcie mi czy te karty Extreme III są fałszywe czy nie bo już całkowicie głupi jestem ...

Proponuję porównać kartę z "przykładami" przedstawionymi w poniższym artykule i wyciągnąć wnioski.

WaldekA
24-11-2008, 09:36

http://images33.fotosik.pl/411/acb0ecba58a0ccac.jpg
http://images32.fotosik.pl/405/7ee03a0d16301afa.jpg
http://images27.fotosik.pl/297/ce5625c92b61e084.jpg
http://images44.fotosik.pl/33/bcf8e919810d3d52.jpg

Patrząc na fotki z linku axk to fake. Kształt metalowej płytki jest inny niż oryginalny.

Zeus
24-11-2008, 21:40
Naucz się wstawiać nieco mniejsze fotki tak, by forum się nie rozjeżdżało. Zmieniam na linki.

.

Wcale nie chciałem żeby się rozjeżdżało nawet 2x próbowałem wstawiać zawsze tak samo nawet jak zmniejszyłem zdjęcia do rozdzielczości 400x400.

Za 2 razem dodatkowo powiesił mi się komp a ponieważ była już prawie 2.00 nad ranem to dałem sobie spokój. Myślałem że dzisiaj rano coś poprawię.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Proponuję porównać kartę z "przykładami" przedstawionymi w poniższym artykule i wyciągnąć wnioski.

Mnie się wydaję że są fałszywe ale... no właśnie jest jedno ale otóż kartę udało się zarejestrować na stronach SanDisk.

To karty mojej znajomej która poprosiła mnie o pomoc a ja nie wiem co jej odpowiedzieć.

axk
24-11-2008, 23:03
Mnie się wydaję że są fałszywe ale... no właśnie jest jedno ale otóż kartę udało się zarejestrować na stronach SanDisk.

Wygląd zewnętrzny karty to jedno, natomiast oferowany przez nią transfer to druga sprawa. Aby być pewnym iż dana karta jest oryginalna najlepiej wykonać testy szybkości zapisu i odczytu. Wyniki powinny jednoznacznie rozwiać wszelkie wątpliwości odnośnie jej autentyczności gdyż transfer oferowany przez podróbkę ma się nijak do transferu karty oryginalnej który to jest bez porównania wyższy i zdecydowanie bliższy wartości deklarowanej przez producenta.

koy
24-11-2008, 23:59
To mam ciekawe spostrzezenie. Kupowalem ostatnimi czasy karty Extreme III 8 gb od kolegi z forum. Poszlo przez allegro. Po jakims czasie dostalem informacje od "przedstawiciela firmy sandisk" ( bardzo dziwne zachowanie i strasznie ogolnikowe stwierdzenia) ze karta jest falszywa itd. Zaciekawilem sie i zrobilem test predkosci i wyszlo 18 Mb/s co jest bardzo dobrym wynikiem ( i to na czytniku hamy). Mimo ze mialem mozliwosc zwrotu karty to ja zostawilem. A ostrzezenia od "przedstawicieli" roznych firm traktujcie bardzo ostroznie. dodam ze cena byla atrakcyjna stad moze to zainteresowanie "przedstawicieli".

Pozdrawiam

Adam_O
05-12-2008, 00:32
Kupiłem dzsiaj 2 karty i zrobiłemszybki test na total commanderze i czytniku hamy (jeden duży plik):
1. Sandisk Extreme III 8GB 30MB/s
- odczyt 25,5MB
- zapis 22,2 MB

2. Pretec 8GB 233x
- odczyt 29,9 MB
- zapis 8,5 MB

Czy to nie za małe wartości jak na te karty ??

MM-architekci
05-12-2008, 01:48
U mnie Pretec 233X 4GB odczyt ~ 30mb a zapis ~6mb , 8GB podbnie w sumie , o dziwo druga 4GB wolniejsza.

Czytnik tez Hama

Jago
05-12-2008, 23:02
To mam ciekawe spostrzezenie. Kupowalem ostatnimi czasy karty Extreme III 8 gb od kolegi z forum. Poszlo przez allegro. Po jakims czasie dostalem informacje od "przedstawiciela firmy sandisk" ( bardzo dziwne zachowanie i strasznie ogolnikowe stwierdzenia) ze karta jest falszywa itd. Zaciekawilem sie i zrobilem test predkosci i wyszlo 18 Mb/s co jest bardzo dobrym wynikiem ( i to na czytniku hamy). Mimo ze mialem mozliwosc zwrotu karty to ja zostawilem. A ostrzezenia od "przedstawicieli" roznych firm traktujcie bardzo ostroznie. dodam ze cena byla atrakcyjna stad moze to zainteresowanie "przedstawicieli".

Pozdrawiam

Z tego co mi wiadomo, to te karty są Made in China. Miałem jedną kartę Sandisca SDHC 4 Gb, która w porównaniu z inną taką samą miała wolniejszy transfer i zapisywała też zdjęcia w gorszej jakości. Nie podejrzewam, że ta gorsza była podróbką. Była ona poprostu z Chin - wyroby z tego kraju są nieraz w skrajnej jakości. Ponadto na jednym z for odczytałem, że na rynku trafiają się okresowo felerne partie poszczególnych kart - być może z tego powodu niektóre mają też gorsze osiągi. Chociaż piractwa i w tym segmencie wykluczyć też nie można :!:

Krzychu
06-12-2008, 00:24
zapisywała też zdjęcia w gorszej jakości.

Jak wyglądały te zdjęcia w gorszej jakości ?

axk
06-12-2008, 00:27
... zapisywała też zdjęcia w gorszej jakości.

Możesz rozwinąć powyższą myśl?

Nie podejrzewam, że ta gorsza była podróbką. Była ona poprostu z Chin ...

Oryginalne karty CF SanDisk-a produkowane są właśnie w Chinach.

Jago
06-12-2008, 09:41
Możesz rozwinąć powyższą myśl?

Oryginalne karty CF SanDisk-a produkowane są właśnie w Chinach.

Na zdjęciach była gorsza ostrość i widoczne ziarno - na innej karcie tego samego typu i w tych samych ustawieniach aparatu wszystko było OK. Właśnie dlatego, że są one produkowane w Chinach zdarzają sie felerne karty, na którą ja trafiłem. Nie sądzę, żeby to była podróbka.

Krzychu
06-12-2008, 11:08
Na zdjęciach była gorsza ostrość i widoczne ziarno - na innej karcie tego samego typu i w tych samych ustawieniach aparatu wszystko było OK. Właśnie dlatego, że są one produkowane w Chinach zdarzają sie felerne karty, na którą ja trafiłem. Nie sądzę, żeby to była podróbka.

Nominuję ten post do postu roku !To jest najlepsze co tutaj ostatnio przeczytałem...

KMV10
06-12-2008, 11:37
To przypomina trochę stare czasy, gdy ISO było cechą błony. Kto wie, może sekretnie producenci kart CF wprowadzają karty z przypisanym ISO? ;) ;) ;)

A tak serio. Podróbki, głównie różnią się od oryginałów następującymi cechami:
- niższe prędkości transferów;
- niekiedy mniejsze niż deklarowane w opisie pojemności faktyczne;
- pojawiające się błędy zapisu (może o tym pisał Jago?);
- gorsza wytrzymałość;
- brak dodatków w pakiecie (np. soft do odzysku danych);
- inna szata graficzna produktu (zbliżona do oryginalnej, przecież to podróbki ;) ).

Moim zdaniem najlepszym testem jest zmierzenie realnego transferu z i na kartę CF przy użyciu dobrego czytnika, np. SanDisk Extreme USB 2.0 Reader. Oryginalne karty mają wysokie, kilkudziesięciomegabajtowe transfery na sekundę. Kilka MB/s może wskazywać na podróbkę.

Także próba zapełnienia karty "do oporu" może wskazywać czy ma się do czynienia z oryginałem. Raportowano, że podróbki miewały np. ok. 4 GB pojemności zamiast deklarowanych ok. 8GB.

:mrgreen:

Krzychu
06-12-2008, 11:47
- pojawiające się błędy zapisu (może o tym pisał Jago?);

Nie sądzę :) Pisał o ziarnie i ostrości :)

KMV10
06-12-2008, 11:48
Nie sądzę :) Pisał o ziarnie i ostrości :)
Może to przejęzyczenie? :-D

Jago
06-12-2008, 12:10
Może to przejęzyczenie? :-D

Masz rację - przejęzyczenie :!: Oby język giętki powiedział to co myśli głowa :!: W każdym razie nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - przynajmniej kogoś rozweseliłem :lol:

axk
06-12-2008, 12:29
Podróbki, głównie różnią się od oryginałów następującymi cechami:

(...)

- gorsza wytrzymałość;

Pod jakim względem?

KMV10
06-12-2008, 12:32
Pod jakim względem?
Chodzi o samą pamięć (siłą rzeczy w podróbce może trafić się pamięć, która zniesie mniej cykli zapisu), choć i obudowy - jak wskazują niektóre przykłady z forów - bywały nieco mniej solidne.

axk
06-12-2008, 12:39
Chodzi o samą pamięć (siłą rzeczy w podróbce może trafić się pamięć, która zniesie mniej cykli zapisu), choć i obudowy - jak wskazują niektóre przykłady z forów - bywały nieco mniej solidne.

Co do mniejszej wytrzymałości półprzewodnikowej struktury karty - zgoda, jeżeli natomiast chodzi o obudowy podróbek to mam zgoła inne doświadczenia. Oglądałem wiele "nieoryginalnych" kart SanDisk-a i muszę przyznać iż ich obudowa pod względem wykonania i wytrzymałości nie odbiegała od oryginału, chociaż zapewne wiele zależy od danej firmy która ów podróbki wypuszcza na rynek.

KMV10
06-12-2008, 12:49
Co do mniejszej wytrzymałości półprzewodnikowej struktury karty - zgoda, jeżeli natomiast chodzi o obudowy podróbek to mam zgoła inne doświadczenia. Oglądałem wiele "nieoryginalnych" kart SanDisk-a i muszę przyznać iż ich obudowa pod względem wykonania i wytrzymałości nie odbiegała od oryginału, chociaż zapewne wiele zależy od danej firmy która ów podróbki wypuszcza na rynek.
Tak, przypuszczam, że jest właśnie tak jak piszesz w ostatnim zdaniu. Jednakże, wydaje mi się, że nie dalej jak w tym tygodniu oglądałem na DPR przykłady podrabianych Lexarow, które są w obudowach z metalowymi płytkami, które w podróbce były bardziej rachityczne.

Patrząc na całość zagadnienia podróbek - to co da podrabiającym największy zysk, będzie wprowadzone na rynek. Czy będą to oszczędności na samej pamięci, czy dodatkach czy też obudowie? Zapewne będzie to kombinacja liniowa tych wszystkich (a zapewne i innych jeszcze) elementów, ze zmieniającymi się od partii do partii wagami.

koraf
07-08-2009, 12:57
Trafiłem na aukcji allegro u niejakiego naughtyboy81 kartę Sandisk Extreme IV 8 GB, która wygląda jak oryginał (w zgrzewie a jakże) jednak w środku po sfortmatowaniu w aparacie ma pojemność tylko 990MB :evil:!.
Rozpocząłem spór na allegro z gostkiem z UK, z którym nie ma kontaktu (mail, sms) już od 8 dni.
Nie liczę na wiele ale chcę ostrzec innych przed nieuczciwym sprzedawcą.

mareqm
14-08-2009, 09:03
Witam wszystkich kanonierów.
To mój pierwszy wpis na tym forum chociaż zaglądałem tu od dawna.
Miałem ten sam przypadek co "koraf" i u tego samego sprzedającego.Zgodził się na zwrot pieniędzy za samą kartę ale nie chce zwrócić kosztów przesyłki.Również rozpocząłem spór na Allegro ale nie liczę ,że coś zdziałam.
Karta,którą zakupiłem ma na tylnej naklejce datę 2004 i transfer znacznie wolniejszy niż Extreme III.
Pozdrawiam.

koraf
14-08-2009, 19:28
Do mnie to nawet nie odpowiedział na mail :cry:.
U mnie ta sama data produkcji 2004 .

arturs
14-08-2009, 21:01
zamiast jęczeć zgłoście temat na policję - paragrafów jest parę - wprowadzanie podróbek na rynek, oszustwo, doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem - policja ostatnio w takich tematach b. szybko działa.. oczywiście poinformujcie gościa o tym fakcie to powinno znacznie przyspieszyć sprawę.. z tym że jak nawet odda kasę to nie zmienia faktu że zostaliście oszukani więc policja powinna sprawę doprowadzić do końca.. mają gościa na widelcu to im szybko pójdzie

Sunders
14-08-2009, 21:21
Miałem podobną sytuację. Zapłaciłem za wylicytowany na allegro towar i go nie dostałem. Zgłosiłem allegro zamiar skorzystania z programu ochrony kupujących. Zażądano zgodnie z nim ode mnie zgłoszenia sprawy na policję. Poinformowałem wtedy mailem "kontrachenta", że zgodnie z wymaganiami allegro zgłaszam sprawę na policję. Tego samego dnia otrzymałem od niego maila opisującego w jakiej ciężkiej znalazł się sytuacji i z prośbą o niezgłaszanie sprawy policji. Następnego dnia dostałem przelew całej wpłaconej kwoty.

arturs
14-08-2009, 21:48
Miałem podobną sytuację. Zapłaciłem za wylicytowany na allegro towar i go nie dostałem. Zgłosiłem allegro zamiar skorzystania z programu ochrony kupujących. Zażądano zgodnie z nim ode mnie zgłoszenia sprawy na policję. Poinformowałem wtedy mailem "kontrachenta", że zgodnie z wymaganiami allegro zgłaszam sprawę na policję. Tego samego dnia otrzymałem od niego maila opisującego w jakiej ciężkiej znalazł się sytuacji i z prośbą o niezgłaszanie sprawy policji. Następnego dnia dostałem przelew całej wpłaconej kwoty.
ale sprawy policji nie zgłosiłeś pewnie? bo potem "się ciągnie" itp.
i dlatego się potem nie dziwcie że tacy ludzie dalej funkcjonują w tym "biznesie" - dostałeś kasę i o sprawie zapomniałeś, a wystarczy jedno zgłoszenie i już mają gościa na oku - a jak tylko co trzeci kupujący da sobie spokój to gość i tak jest do przodu.. napisze łzawego maila o "ciężkiej sytuacji" a wy dajecie sobie spokój.. to się potem nie dziwcie że takie sytuacje się powtarzają nagminnie

koraf
14-08-2009, 22:34
zamiast jęczeć zgłoście temat na policję - paragrafów jest parę - wprowadzanie podróbek na rynek, oszustwo, doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem - policja ostatnio w takich tematach b. szybko działa.. oczywiście poinformujcie gościa o tym fakcie to powinno znacznie przyspieszyć sprawę.. z tym że jak nawet odda kasę to nie zmienia faktu że zostaliście oszukani więc policja powinna sprawę doprowadzić do końca.. mają gościa na widelcu to im szybko pójdzie
Tu nikt nie jęczy :-D gostek siedzi w UK i nie wiem czy nasza policja coś w takiej sytuacji może ?

arturs
14-08-2009, 22:44
Tu nikt nie jęczy :-D gostek siedzi w UK i nie wiem czy nasza policja coś w takiej sytuacji może ?

oczywiście że może - przekażą gdzie trzeba w sposób "operacyjny" czyli do odpowiednich służb w UK i tam już gościa "łupną" - a w UK jeszcze bardziej nie lubią podróbek itp. więc spokojnie go ścigną.. mam paru znajomych w Komendzie Wojewódzkiej Policji w Kielcach w wydziale łączności i informatyki więc moja wiedza na te tematy jest trochę większa niż ogółu - i czasem takie zgłoszenie pozornie nic nie daje ale gość jest już "na widelcu" i tylko zbierają dowody na takiego delikwenta.. a jak już znajdą i zrobią nalot znajdując np. podróbki to mają na gościa dosyć żeby nie zawracać głowy tym którzy ich poinformowali o takim czymś, zwłaszcza jeśli gość kasę oddał.. ale eliminują takich gości z rynku i w sumie o to chodzi..

himi
14-08-2009, 22:44
Nasza policja nic nie może. Dobitnie się przekonałem niedawno, gdy kogoś okradziono i nasi mieli się tym zając....żenada. I nie teoretyzuję, przekonałem się na własnej skórze. olewactwo i minimalizm. Na styku spraw posko - jakichśtam już jak dzieci we mgle.

arturs
14-08-2009, 22:54
Nasza policja nic nie może. Dobitnie się przekonałem niedawno, gdy kogoś okradziono i nasi mieli się tym zając....żenada. I nie teoretyzuję, przekonałem się na własnej skórze. olewactwo i minimalizm. Na styku spraw posko - jakichśtam już jak dzieci we mgle.

ze sprawami typu "okradziono" itp. to masz 100% racji - przekonałem się jak rok temu firmowy samochód pod blokiem mi spłonął podpalony przez kogoś.. ale tu sprawa jest "czysta" bo gość jest łatwy do namierzenia i sam się prosi - takim czymś się chętnie zajmują bo skuteczność/wykrywalność jest bardzo wysoka i statystyka im idzie w górę..

koraf
14-08-2009, 22:59
Spróbować zgłosić oszustwo i fałszerstwo do naszej policji nie zaszkodzi może jednak coś nasi mogą :wink:

axk
14-08-2009, 23:12

A czy nie lepiej było zakupić towar od sprawdzonego sprzedawcy? Ich wybór jest naprawdę spory, zresztą byli wymieniani na forum wielokrotnie. Widzę iż w przypadku niektórych osób chęć zaoszczędzenia jest silniejsza niż zdrowy rozsądek, a skutki takich działań widać po tego typu postach.

koraf
14-08-2009, 23:18
A czy nie lepiej było zakupić towar od sprawdzonego sprzedawcy? Ich wybór jest naprawdę spory, zresztą byli wymieniani na forum wielokrotnie. Widzę iż w przypadku niektórych osób chęć zaoszczędzenia jest silniejsza niż zdrowy rozsądek.
Sprawdziłem i nie miał negatywnych komentarzy na kilka tysięcy pozytywnych, teraz sytuacja się zmieniła :mrgreen:.
Pierwszy raz kupiłem kartę w licytacji. Zdrowy rozsądek podpowiada aby nie kupować ;) kart nawet z pewnego źródła, które są notorycznie podrabiane.

axk
14-08-2009, 23:23
Zdrowy rozsądek podpowiada aby nie kupować ;) kart nawet z pewnego źródła, które są notorycznie podrabiane.

Ja osobiście nie słyszałem aby ktokolwiek kto kupował karty SanDisk-a u sprzedawców polecanych na forum, miał do nich jakiekolwiek zastrzeżenia.

rostek andrzej
14-08-2009, 23:27
Hmm. A jak wygląda sprawa zakupu kart w sklepach internetowych, czy też można się na coś takiego naciąć, czy oni biorą towar raczej ze sprawdzonych źródeł? Mam na myśli oczywiście sklepy, które istnieją już trochę czasu na rynku i wydają się być poważnymi sprzedawcami.

Fik
15-08-2009, 01:47
Sami sobie odpowiadacie na pytanie.
Reasumując - są inne karty o super transferach ( np. pretec ) i nie są podrabiane.
Dla czego się tak katujecie tą marką skoro ryzyko jest tak ogromne ?!?!?

sebcio80
15-08-2009, 02:25
Ja kupuje karty w swoim mieście. Znajduje najlepszą ofertę i ide zakupic - bezpieczniej. Jasne, że mozna znaleść troche taniej na allegro ale wliczając koszty przesyłki już wychodzi podobnie.

muflon
15-08-2009, 05:44
Sami sobie odpowiadacie na pytanie.
Reasumując - są inne karty o super transferach ( np. pretec ) i nie są podrabiane. Dla czego się tak katujecie tą marką skoro ryzyko jest tak ogromne ?!?!?
Można by spytać inaczej: dlaczego w takim razie tych Preteców nikomu się fałszować nie chce? :D

hekselman
15-08-2009, 09:21
...przekażą gdzie trzeba w sposób "operacyjny" czyli do odpowiednich służb w UK i tam już gościa "łupną" - a w UK jeszcze bardziej nie lubią podróbek itp. więc spokojnie go ścigną.. mam paru znajomych w Komendzie Wojewódzkiej Policji w Kielcach w wydziale łączności i informatyki więc moja wiedza na te tematy jest trochę większa niż ogółu - i czasem takie zgłoszenie pozornie nic nie daje ale gość jest już "na widelcu" i tylko zbierają dowody na takiego delikwenta.. a jak już znajdą i zrobią nalot znajdując np. podróbki to mają na gościa dosyć żeby nie zawracać głowy tym którzy ich poinformowali o takim czymś, zwłaszcza jeśli gość kasę oddał.. ale eliminują takich gości z rynku i w sumie o to chodzi..
Rozczuliłeś mnie do łez: popłakałem się ze smiechu!
Choć tak naprawdę sprawa nie jest do smiechu!
Wybacz- ale praktyka pokazuje co innego.
Wielokrotnie starałem się w różnych oddziałach policji uzyskać KWITEK O ROZPOCZĘCIU DOCHODZENIA po dostarczeniu dowodów oszustwa na Allegro - tylko po to by od Allegro wyegzekwować to co dumnie nazywają Programem Ochrony Kupujacych.
**** Jasiu!
Wiją się jak piskorze i jesli sprawy nie mają w jakimś swoim rejestrze że gość przekroczył granicę rozsądku (pisze o oszuście!) to cię spławią!
Dlaczego?
A wyobrażasz sobie ile osób (popatrz na deklarowaną skalę obrotów Allegro...) oszukanych bądź PRZEKONANYCH że zostali oszukani - leci na policję?
Od cholery!
A oni (policja) przecież wciąż się skarżą na brak sił, środków, sprzętu, kasy...
Myslisz że nie mają co robic?!
A to nie żadni supermani tylko zwykli ludzi!
Dlatego - jak czegoś się DA NIEZROBIĆ to tak robią.
Więc- obywatelu - ratuj się sam.
Ja - przyznam - wypracowałem pewną metodę (o której z wiadomych względów pomilczę) i która może nieco nieoficjalna - ale jest odpowiedzią na totalną bezbronność przy zakupach Allegro.
Policja?
Ano tak: stoją przy drogach; wmawiają mi o zagrożeniu jakie przynosi przekroczenie prędkości w okolicy szkoły o 3 nad ranem czy - łażą (jak ostatnio) z facetem z komunalki i sprawdzają z kim mam umowę na wywóz śmieci...
Długo jeszcze będzie tak że widok policjanta będzie wywoływał uczucie niepewności zamiast: poczucia bezpieczenstwa.
A Allegro - dalej będzie bezlitosne: DLA NIEPŁACĄCYCH PROWIZJI.
Jaki morał?
Jeśli KUPUJĄC nie wyczerpiesz wszelkich opcji zapewnienia sobie bezpieczeństwa transakcji - POTEM nikt ci nie pomoże.

sebcio80
15-08-2009, 09:46
Można by spytać inaczej: dlaczego w takim razie tych Preteców nikomu się fałszować nie chce? :D

szczegolnie, że takiego Preteca sfalszowac jest bardzo prosto, zadnych skomplikowanych znakow w druku, dwie proste nakleiki, zadnych kodow nie wybitch na plastyku, pudelko nie zgrzewane

wczoraj zakupiłem Pretece 8GB x233 :)

axk
15-08-2009, 11:52
Dla czego się tak katujecie tą marką skoro ryzyko jest tak ogromne ?!?!?

Przy kupnie z pewnego źródła ryzyko to można zminimalizować do zera, co zresztą było wielokrotnie na forum udowadniane. Kupowanie to umiejętność którą nie wszyscy jeszcze opanowali.

Fik
15-08-2009, 11:56

:-D:-D:-D:-D
bo nie ma tylu fra....rów ??? bo nie ulegają nazwie i legendom , bo i tak większość używających nie wykorzysta tych transferów ?? ?? ??
karty pretec'a są "proste" - nie posiadają zabezpieczeń, jak na razie nie muszą.
Serdecznie polecam.

Fik
21-08-2009, 22:34
szczegolnie, że takiego Preteca sfalszowac jest bardzo prosto, zadnych skomplikowanych znakow w druku, dwie proste nakleiki, zadnych kodow nie wybitch na plastyku, pudelko nie zgrzewane

wczoraj zakupiłem Pretece 8GB x233 :)

ja też takowe posiadam ,przymierzam się do x333 zobaczę czy jest różnica z 5ką.