PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 17-40 do Canona 400D

ghost7
31-05-2007, 09:15
Witam wszystkich,
posiadam od niedawna Canona 400D i zamierzam oczywiście zmienić kita na coś lepszego. Szczerze mówiąc boli mnie głowa już od czytania o obiektywach ale jestem juz prawie zdecydowany na szkiełko Canona 17-40 (jestem amatorem ale stawiam na jakość).

Czy możecie mi polecić sklep(internetowy) w którym nabędę go w dobrej cenie? (poprosze o linki)

A może mam nie przesadzać i kupić Tamrona 17-50?

Zdjęcia robie najcześciej w pomieszczeniach i na dworzu (nie duża odległość). Celem moich zdjęć jest głównie mój 8-mio miesięczny syn. Jak sami dobrze wiecię jakiś wiekszy zoom też sie przyda (ale to raczej drugi plan zakupu). Myśle że to body i szkiełka, które ewentualnie zakupie nie szybko zmienie.

A może kupić jedno szkło Canon 24-105 i dać sobie spokój z dwoma? Tylko martwi mnie to 24 :( bo najcześciej jedank robie zdjęcia w mieszkaniu a jest ono dość małe.

Z góry dziękuje.

Ps. Jak macie inne propozycje dla mnie to jestem gotowy się z nimi zapoznać:razz:

Tomasz Urbanowicz
31-05-2007, 10:33
Moja propozycja pozostać przy KIT'ie :) (niedoceniony przez wielu obiektyw)
Do pomieszczeń potrzebowałbyś jasnego obiektywu: np. Tamron 17-50 F/2,8.

ghost7
31-05-2007, 12:08
Kit odpada. A o Tamronie mówią że AF słabo działa z Canonem. Ciekawe jak wyglada to samo zdjecie zrobione 2.8 a 4? Naprawde jest tak duża różnica? Ma ktoś linka?

ecki74
31-05-2007, 12:42
Kit odpada. A o Tamronie mówią że AF słabo działa z Canonem. Ciekawe jak wyglada to samo zdjecie zrobione 2.8 a 4? Naprawde jest tak duża różnica? Ma ktoś linka?

Ja mam takiego tamronika i poprostu nie narzekam , tylko robię zdjęcia.
Co do jego pracy AF - działa. Obiektyw może głośno pracuje ale da się to wytrzymać.

nastier
31-05-2007, 13:40
Kit odpada.

a ile zdjec nim zrobiles, ze tak uwazasz?

ghost7
31-05-2007, 14:49
a ile zdjec nim zrobiles, ze tak uwazasz?

No przyznaje się bez bicia że bardzo mało:oops: . Moja opinia o kicie to tydzień (4 godziny dziennie) siedzenia na forach i czytania o obiektywach. Odnosze takie wrażenie że mając kita nie wykorzystuje w pełni możliwości 400D. Może bym zmienił zdanie jak bym założył inne szkło ale nie mam takiej możliwości. Naprawde jestem w błędzie????:confused: kumpel ma Nikona d80 i tak od początku mi mówił kit do kitu odrazu wymiana. No chyba coś w tym jest Panowie???

MacGyver
31-05-2007, 14:52
Przejrzyj galerie użytkowników na CB, zobacz sobie co ludzie robią KIT-ami, będziesz wiedział więcej. A poza tym nie polegałbym wyłącznie na opinii Nikoniarza, oni mają inne szkła.
Oczywiście nikt Ci nie broni kupić 17-40L, tyle że zdjęcia od tego lepsze nie będą, być może nie będą nawet ostrzejsze.

orzeh
31-05-2007, 15:40
No przyznaje się bez bicia że bardzo mało:oops: . Moja opinia o kicie to tydzień (4 godziny dziennie) siedzenia na forach i czytania o obiektywach.

:lol: niezle, gdybys poswiecil ten czas na robienie zdjec, mysle ze latwiej byloby Ci podjac decyzje.

ghost7
31-05-2007, 15:53
ok chłopaki moje fapa:D . Macie racje. Wracam do domu i biore Canoniaka do ręki i pstrykam fatki jak za pare miesięcy stwierdze że to co mam to za mało to......pewnie kupie Canon 17-40 i zoom 70-200L4:) Lepiej już nie ciągne dalej tego tematu bo zaraz się dowiem ze niepotrzebnie kupilem lustrzanke :) tylko nie wrzcie sie tego pisac:twisted: a tak apropo to jaki dobry i tani sklep w internecie polecicie (z obiektywami)? jestem z Torunia a tu jest kompletne dno jesli chodzi o sklepy stacjonarne:) Jest tylko fotojoker i abfoto bez komentarzy:neutral:
Ps.Apropo amatora to moze jakąs ksiązke polecicie?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
co to moze być? juz dwa razy wyszly mi fotki bez lampy mimo tego ze powinna sie zalaczyc to nie zrobila tego:?:

arturs
31-05-2007, 21:29
Ps.Apropo amatora to moze jakąs ksiązke polecicie?

Szkoła fotografowania NG na początek może być..

co to moze być? juz dwa razy wyszly mi fotki bez lampy mimo tego ze powinna sie zalaczyc to nie zrobila tego:?:

Przyznam że nie rozumiem pytania.. przecież TY decydujesz diedy lampę załączasz.. BTW - Na jakim programie robisz zdjęcia?

Pozdr
Artur

Hellfire
31-05-2007, 21:58
Przyznam że nie rozumiem pytania.. przecież TY decydujesz diedy lampę załączasz.. BTW - Na jakim programie robisz zdjęcia?

Pozdr
Artur

Ano właśnie na zielonym niekoniecznie :D A nawet jak się otworzy to nie musi odpalić.

arturs
31-05-2007, 22:05
Ano właśnie na zielonym niekoniecznie :D A nawet jak się otworzy to nie musi odpalić.

No tak.. u mnie na 350D tryby auto zaklepłem czarną izolacją żeby żona nie uzywała i jakoś tak zapomniałem że jest coś takiego jak tryb zielony..

Pozdr

Kolekcjoner
01-06-2007, 02:25
Ja bym brał tego 17-40 jeśli finansowo Ci to odpowiada. Do 400D to niezłe szkło podstawowe.

Hellfire
01-06-2007, 09:04
No tak.. u mnie na 350D tryby auto zaklepłem czarną izolacją żeby żona nie uzywała i jakoś tak zapomniałem że jest coś takiego jak tryb zielony..

Pozdr

Ja też już nie pamiętam o wszystkim innym poniżej P, ale czasem ktoś inny poza mną ma aparat w łapkach i tak jakoś to zauważyłem. Swoją droga całkiem fajnie to wygląda, lampa otwarta, a nie błyska ;]

ghost7
01-06-2007, 09:53
Macie racje. Jestem zielony i narazie powatarzam NARAZIE robie na zielonym;-) Moja ostateczna konkluzja to:

Pare miesięcy popstrykac zapoznac sie z aparatem i moimi potrzebami urzycia go:)
A apropo obiektywów i jakie bym zakupił na ta chwile po tych wszystkich opiniach i moich studiach internetowych to wybralbym zestaw:
Canon 17-40L4
Oraz Canon 70-200L4
Dzieki za pomoc:).

Bonku5
01-06-2007, 11:32
Macie racje. Jestem zielony i narazie powatarzam NARAZIE robie na zielonym;-)

Kolego jeśli dopiero kupiłeś lustrzankę to odpuść sobie L-ke tym bardziej że jeszcze robisz na zielonym trybie..

Powoli zapoznawaj się z aparatem, odkrywaj jego możliwości (pewnie zejdzie sporo czasu) a później będziesz myślał o zmianie szkiełek :)

ghost7
01-06-2007, 12:00
Kolego jeśli dopiero kupiłeś lustrzankę to odpuść sobie L-ke tym bardziej że jeszcze robisz na zielonym trybie..

Powoli zapoznawaj się z aparatem, odkrywaj jego możliwości (pewnie zejdzie sporo czasu) a później będziesz myślał o zmianie szkiełek :)

Tak właśnie zamierzam zrobić:)