PDA

Zobacz pełną wersję : Tulipan do 70-200 f.4

Rocker
30-05-2007, 19:12
Witam

Czy ktoś może mi podpowiedzieć jaki osłonę tulipanową można założyć na 70-200 f.4 zamiast doniczki, pod matrycę APS-C? Słyszałem że doniczka na cropie nie spełnia swojego zadania. A tulipanowa będzie?

Pozdrawiam

P.S. Szukałem tematu na forum ale nie znalazłem konretnej odpowiedzi jaką osłonę mozna zastosować.

MMM
30-05-2007, 19:17
Witam

Czy ktoś może mi podpowiedzieć jaki osłonę tulipanową można założyć na 70-200 f.4 zamiast doniczki, pod matrycę APS-C? Słyszałem że doniczka na cropie nie spełnia swojego zadania. A tulipanowa będzie?
Szukaj od obiektywów o ogniskowej zbliżonej do 70*1.6 = 112mm.

Cichy
30-05-2007, 19:18
jak to nie spełnia zadania ? Rozumiem, że tulipan do 17-40 na cropie może nie spełniać swojego zadania, ale doniczka w 70-200 ??

Krzychu
30-05-2007, 19:23
Witam

To chyba coś źle słyszałeś... Ta osłona na cropie jest "za duża" i wystarczyła by mniejsza, natomiast wysłania przednią soczewkę tak samo dobrze jak i tulipan od 70-200 f/2.8... Chyba że zależy Ci na wyglądzie...

Rocker
30-05-2007, 20:22
To chyba coś źle słyszałeś... Ta osłona na cropie jest "za duża" i wystarczyła by mniejsza, natomiast wysłania przednią soczewkę tak samo dobrze jak i tulipan od 70-200 f/2.8... Chyba że zależy Ci na wyglądzie...
Sugerowałem się tym co przeczytałem na tym forum... Widać były to "bzdury". A swoją drogą na wyglądzie mi nie zależy i tak trudno nie rzucać się w oczy z tym obiektywem ;)

Bingant
30-05-2007, 20:34
Mnie tam bardziej podoba się tulipan. Spodziewałem się, że w wersji z IS dają nową osłonę tulipanową. Z drugiej strony nie rozumiem, dlaczego wersja 2.8 ma tulipana a 4 doniczkę? Pytałem o to kilka razy na forum i nikt nie zna racjonalnego uzasadnienia takiego podziału. Swoją drogą bardzo mnie to ciekawi.

Krzychu
30-05-2007, 20:36
Ci co płacą więcej za obiektyw mają ładniejszą osłonę dzięki której są łatwo odróżniani od posiadaczy popularnego i stosunkowo taniego 70-200 f/4... ;-)

Bingant
30-05-2007, 21:53
Na "chłopski rozum" można przyjąć takie założenie, aleeeeeeeee interesuje mnie czy jest jakaś widoczna na zdjęciach różnica pomiędzy tymi osłonami?

janmar
30-05-2007, 22:32
Nie pamietam żródła ale gdzies czytałem ze zalezy to od tego czy obiektyw "widzi" obraz jako elipse ułożona mniej wiecej poziomo, czy tez zbliżony do koła.Z tego wynika fakt że w doniczce podcieto boki na godz 9 i 15
gdyby nie to na bokach powstałyby winiety.Równiez gdy obiektyw kreci mordka,musi miec doniczkę bo tulipan w pewnych ustawieniach winietowałby.O ile ze wzgledu na cropa obiektywom nie z rodziny E-FS byc może można zaciesnic osłonę ,to przechodzenie tulipan-doniczka i odwrotnie nie jest własciwe.Wszak osłona nie jest do ozdoby.Pozdrawiam