Zobacz pełną wersję : Tulipan do 70-200 f.4
Witam
Czy ktoś może mi podpowiedzieć jaki osłonę tulipanową można założyć na 70-200 f.4 zamiast doniczki, pod matrycę APS-C? Słyszałem że doniczka na cropie nie spełnia swojego zadania. A tulipanowa będzie?
Pozdrawiam
P.S. Szukałem tematu na forum ale nie znalazłem konretnej odpowiedzi jaką osłonę mozna zastosować.
Witam
Czy ktoś może mi podpowiedzieć jaki osłonę tulipanową można założyć na 70-200 f.4 zamiast doniczki, pod matrycę APS-C? Słyszałem że doniczka na cropie nie spełnia swojego zadania. A tulipanowa będzie?
Szukaj od obiektywów o ogniskowej zbliżonej do 70*1.6 = 112mm.
jak to nie spełnia zadania ? Rozumiem, że tulipan do 17-40 na cropie może nie spełniać swojego zadania, ale doniczka w 70-200 ??
Witam
To chyba coś źle słyszałeś... Ta osłona na cropie jest "za duża" i wystarczyła by mniejsza, natomiast wysłania przednią soczewkę tak samo dobrze jak i tulipan od 70-200 f/2.8... Chyba że zależy Ci na wyglądzie...
To chyba coś źle słyszałeś... Ta osłona na cropie jest "za duża" i wystarczyła by mniejsza, natomiast wysłania przednią soczewkę tak samo dobrze jak i tulipan od 70-200 f/2.8... Chyba że zależy Ci na wyglądzie...
Sugerowałem się tym co przeczytałem na tym forum... Widać były to "bzdury". A swoją drogą na wyglądzie mi nie zależy i tak trudno nie rzucać się w oczy z tym obiektywem ;)
Mnie tam bardziej podoba się tulipan. Spodziewałem się, że w wersji z IS dają nową osłonę tulipanową. Z drugiej strony nie rozumiem, dlaczego wersja 2.8 ma tulipana a 4 doniczkę? Pytałem o to kilka razy na forum i nikt nie zna racjonalnego uzasadnienia takiego podziału. Swoją drogą bardzo mnie to ciekawi.
Ci co płacą więcej za obiektyw mają ładniejszą osłonę dzięki której są łatwo odróżniani od posiadaczy popularnego i stosunkowo taniego 70-200 f/4... ;-)
Na "chłopski rozum" można przyjąć takie założenie, aleeeeeeeee interesuje mnie czy jest jakaś widoczna na zdjęciach różnica pomiędzy tymi osłonami?
Nie pamietam żródła ale gdzies czytałem ze zalezy to od tego czy obiektyw "widzi" obraz jako elipse ułożona mniej wiecej poziomo, czy tez zbliżony do koła.Z tego wynika fakt że w doniczce podcieto boki na godz 9 i 15
gdyby nie to na bokach powstałyby winiety.Równiez gdy obiektyw kreci mordka,musi miec doniczkę bo tulipan w pewnych ustawieniach winietowałby.O ile ze wzgledu na cropa obiektywom nie z rodziny E-FS byc może można zaciesnic osłonę ,to przechodzenie tulipan-doniczka i odwrotnie nie jest własciwe.Wszak osłona nie jest do ozdoby.Pozdrawiam