PDA

Zobacz pełną wersję : 400L5.6+1.4x

Zigi
29-05-2007, 08:21
1.4x pytanie jaki:
a) Kenko Teleplus PRO 300 1.4x
b) Canon Extender EF 1.4x II

Niby na forum temat był poruszany ale przeważnie w odniesieniu do szkieł 70-200 a nie 400. Czy jakość Extendera w połączeniu z tym obiektywem będzie widzialnie lepsza od pary z kenko czy też nie ma sensu dopłacać?

mariusz11
29-05-2007, 09:03
nie ma sensu dopłacać, bierz smiało to kenko, ja mam taki zestaw i jestem jak to pisza na FM "more than happy" :-)

kowaliki z tego linku robiłem właśnie z kenko
http://onephoto.net/portfolio.php3?id_autora=35090

Tomasz Urbanowicz
29-05-2007, 11:10
A jak sprawuje Ci się AF w takim komplecie?

mariusz11
29-05-2007, 11:16
generalnie dobrze, jedynie przy bardzo słabym świetle potrafi sie czasem chwilę zastanawiać, ale jest jak najbardziej uzyteczny do ptaszenia

Zigi
29-05-2007, 12:01
A zastanawia się tylko czy też gubi zupełnie?
(Np moja sigma w cieniu potrafi czasem dwa razy przelecieć po całym zakresie i na końcu poinformować iż nic z tego)
BTW: mariusz11 - kapitalne zdjęcia

mariusz11
29-05-2007, 13:45
co prawda 400/5.6 +TC1.4 nie ma juz takiej niezawodności jak bez Tc, ale mimo wszystko AF takich takich jaj jak ta sigma na pewno nie bedzie robił :-)

BTW: mariusz11 - kapitalne zdjęcia

dzięki :smile: :oops:

moregun
29-05-2007, 21:37
z opini najbardzie spodobała mi sie ta że jak cie stać to kup canona (wchodzi w kolor : ) a jak nie stać i możesz sobie pozwolić na odrobinę gorsze brzegi kadru to kenko jak najbardziej. jak przeglądam swoje fotki to brzegi i tak nie są ważne w tele bo krajobrazu nimi nie robie.

pytanie :
czy ktoś miał 400 L i obydwa TC na raz zeby sprawdzic tą szybkośc w konfrontacji. bo każdy miał po jednym TC i trudno zebrać opinie

Zigi
31-05-2007, 18:55
.... a jak nie stać i możesz sobie pozwolić na odrobinę gorsze brzegi kadru to kenko jak najbardziej. jak przeglądam swoje fotki to brzegi i tak nie są ważne w tele bo krajobrazu nimi nie robie.

jakby tu napisać w moim przypadku już "po ptokach" [byle nie dosłownie].
Kenko zamówione (miałem mało czasu na decyzję i mimo wszystko zwyciężyły kwestie finansowe) i pozostaje mi tylko mieć nadzieję iż różnica między jednym a drugim nie jest na tyle drastyczna aby sobie pluć w brodę.

Kosmo
01-06-2007, 09:21
Ja podpinam Kenko i jestem zadowolony. Jakoś trochę spada, ale da się przeżyć. AF nie jest tak precyzyjny jak bez TC, ale w dobrym świetle radzi sobie doskonale

dazz
01-06-2007, 09:58
Ja używam tego obiektuwu razem z TC Canona. Pewno nie wiele Ci pomogę bo nigdy bezpośrednio nie porównywałem obu TC. Przy Canonie praktycznie nie widzę spadku jakości. Natomiast szybkość AF to masakra. Oczywiście można robić zdjęcia, w końcu jakoś je robię, ale przy dynamicznych ujęciach bierze mnie cholera i mam ochotę wywalić aparat. Nie bardzo chce mi się wierzyć, że Kenko sprawuje się tu lepiej, stawiałbym, że jeszcze gorzej.