Zobacz pełną wersję : problem - nowy obiektyw i brak pudełka
witam
wczoraj odebralem zamowiony w sklepie internetowym fotoplus obiektyw c24-105/4. otworzylem przesyłke i rece mi opadły. zamiast firmowego orygonalnego kartonu, zobaczylem szare tekturowe pudelko zastepcze. w srodku oczywiscie obiektyw i komplet papierow.
domyslam sie ze pudelko posluzylo do tego by sklep sobie skorzystal z cashback canona.
no ale...
na stronie http://www.sklepfotograficzny.pl/obiektywy-akcesoria/obiektywy/Canon/EF-24-105-f4-L-IS-USM/
jest odnosnik do promocji, regulamin etc....
a tymczasem firma robi taki przekret
brak pudelka poza tym to nie tylko cashback, ale tez relatywnie trudniejsza sprzedaz obiektywu w pozniejszym czasie i brak wiedzy czy obiektyw przypadkiem nie jest z serii " refurbished"
czlowiekowi sie wydaje ze kupuje w powaznej firmie a nie u jakiegos pokątnego handlarza...
co mi radzicie?
jak na razie to w poniedzialek zamierzam odeslac spowrotem i poprosic o zwrot pieniedzy..
golek
ps. ale obiektyw bardzo dobry... :-))
rysiaczek
27-05-2007, 12:44
ot po prostu dostałeś obiektyw wypruty z kompletu kit'owego z 5D...
odeslij, zrob zj.... (bo jak rozumiem nie umawiales sie na takie trele morele) i daj znac jak poszlo.
moja rada:
a) odeslij i zadaj zamiany na nowy, ktorego numery beda zgodne z numerami na pudelku,
b) po otrzymaniu nowego szkielka lub zwrocie kasy, zrob im mala antyreklame na kilkudziesieciu forach poswieconych fotografii, to naprawde dziala, bo poczta pantoflowa (forumowa) jest najlepsza,
c) jesli sklep ten jest w jakis porownywarkach cen typu ceneo, skapiec itd. i jest mozliwosc recenzowania transakcji to opisz jak najdokladniej cala sytuacje i rowniez zmieszaj ich z blotem
d) powiadom jakiegos rzecznika praw konsumenta, w twoim miescie, lub inne organizacje i zrzeszenia konsumenckie, w ten sposob moze takze odczuja spadek zainteresowania ze strony kupujacych - bo cena to juz nie wszystko
witam
wczoraj odebralem zamowiony w sklepie internetowym fotoplus obiektyw c24-105/4. otworzylem przesyłke i rece mi opadły. zamiast firmowego orygonalnego kartonu, zobaczylem szare tekturowe pudelko zastepcze. w srodku oczywiscie obiektyw i komplet papierow.
Osobiście jestem bardzo zadowolony z tego sklepu ale takie rzeczy bez uprzedzenia zdarzać się nie powinny. Zadzwoń i pogadaj to zapewne wymienią na egzemplarz w firmowym pudełku. Chociaz jeśli trafiłeś na dobrą sztukę to ja bym się zastanowił :)
Hmm, dziwne, ten sklep w zasadzie ma raczej dobre opinie - długo działający, sprawdzony itp. Zadzwoń, wyjaśnij sprawę i informuj. Co najwyżej będzie trzeba.... zmienić opinię o sklepie ;-)
ot po prostu dostałeś obiektyw wypruty z kompletu kit'owego z 5D...
odeslij, zrob zj.... (bo jak rozumiem nie umawiales sie na takie trele morele) i daj znac jak poszlo.
Wydaje mi się, że kity to i tak są dwa osobne pudełka.
Nie sa. Sam mam 24-105 z takiego rozkitowanego zestawu. Mi to akurat nie przeszkadza. bo nie bede raczej sprzedawal, a taniej bylo. A zwyczajnie zgodzilem sie na takie rozwiazanie, gdy mi je zaproponowano.
Minus taki, ze gwarancja przez sklep leci, a nie canona bezposrednio.
Wiec dostalem 24-105 w bialym pudle wyjetym z oryginalnego pudla 5D.
dziś dzwoniłem do sklepu. tłumaczenie było trochę pokrętne, bo z racji że odbierał to mój znajomy, stąd potraktowano to jako odbiór osobisty ( choć uprzedzałem ze to nie ja odbieram )
no nic...
okazało sie ze wycięty kod z oryginalnego pudełka został włożony do mojej przesyłki, nawet udało mi sie go znaleźć. faktycznie było tak że obiektyw był w zestawie z 5d. sprzedawca tlumaczyl ze na opakowaniu jest oddzielny kod na aparat i oddzielny na obiektyw i w zwiazku z tym nie bedzie problemów ze zwrotem z canona.
No własnie.. nie będzie?
Natenczas idę zrobić pare zdjec, zobaczymy jak z jakością....
pzdr
golek
A ja tak szybko bym zdania o tym sklepie nie zmienial. Kupilem w nim przez siec pare obiektywow i jakies tam akcesoria. Za kazdym razem cos tam utargowalem. Otrzymywalem sprzet zawsze tak jak sie umowilem. Moze mialem szczescie. A moze wiedzialem dokladnie co chce i za ile.