PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzęt do fotografowania z motolotni.

Biperek
25-05-2007, 22:58
Znajomy motolotniarz poprosił mnie o radę wyborze lustra do robienia zdjęć z lotu ptaka. Oczywiście chciałby też używać aparatu w innych sytuacjach :)
Dotychczas fotografował Olkiem C765, ale przestał mu wystarczać. Na razie waha się pomiędzy Sony Alpha 100 (ma jakieś szkła Minolty) i Canonem 400D.
Może ktoś z forumowiczów ma tego typu doświadczenia, ja w takiej fotografii jestem kompletny dyletant. Na chłopski rozum to do fotografii z powietrza doradzałbym jakieś jasne szerokie stałki, ale ja się nie znam. Wszelkie rady mile widziane. Może jeszcze jakieś inne body, no i jakie szkła ? Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi.

jadeit
25-05-2007, 23:14
fociłem 20 i kitem
myśle ze dobre szerokie napewno sie przyda na tele może być zbyt szybko i mało stabilnie

i co mi najbardziej doskwierało, to kask na głowie, bardzo utrudniający kadrowanie

pozdrawiam

rolaj
25-05-2007, 23:23
Jasne stałki w fotografii lotniczej są o tyle bez znaczenia, że do fotografowania lata się raczej w dzień (zwłaszcza motolotnią :) ). Współczesne lustrzanki i optyka są w gruncie rzeczy bardzo uniwersalne. W tej dziedzinie fotografii obowiązują takie same zasady jak w każdej innej. Tak na prawdę to najważniejszy jest czas migawki, wystarczająco krótki by wyeliminować poruszenie wynikające z wibracji pojazdu.

Biperek
26-05-2007, 08:18
Właśnie ze względu na te krótkie czasy myślałem o jasnym szkle, nie wiem na ile IS się sprawdza w tych warunkach.

rolaj
26-05-2007, 13:16
Właśnie ze względu na te krótkie czasy myślałem o jasnym szkle, nie wiem na ile IS się sprawdza w tych warunkach.
IS pomaga oczywiście. W przeciętnie słoneczny dzień dla ISO 400 powinieneś mieć ekspozycję 1/800 f 8 do 11. Czas wystarczy aby zdjęcia nie były poruszone.

Kubaman
26-05-2007, 14:54
spytaj temol-a

minek
26-05-2007, 16:07
Jest u nas w Łodzi aktualnie wystawa Yann Arthus-Bertrand'a pt. ,,Ziemia z nieba''. Piekne, duże (około 1.5x1m), kolorowe fotografie. Z opisu wynika, że robione na Velvii 50, obiektywami Canon L, od 17 do 400mm. Wszystko z hejhihoptera. Nie wiem jak trzęsie motolotnia a jak taki wiatrak. A zakres ogniskowych jak widać spory.
O, tu może więcej detali:
http://www.ziemiaznieba.pl/