PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografowanie 300D z m42

nagor
25-05-2007, 22:11
Witam.
co prawda od niedawna mam lustro ale postanowiłem zabawić się obiektywami m42 i już na początku napotykam problemy:( (mam 300D, zwykłe przejście EOS-m42 i obecnie obiektyw 2,8/37

Otóż gdy fotografuje wieczorem przy sztucznym oświetleniu w pokoju zdjecia wychodzą poprawnie naświetlone (z przesłoną w aparacie wykryto 00 a na obiektywie mam 2,8) a jak dziś w dzień fotografowałem auta na parkingu w dużym słońcu niestety wychodziły prześwietlone i to ostro.

Dostałem informacje aby pracować na M i chciałem ale wyskoczył problem bo nie moge na manualu ustawić rzesłone - nawet zerknąłem do instrukcji jak to się robi i nic:( nie moge zmienić z 00 na inna.

co jest tego przyczyna i jak robić zdjecia na manualnych obiektywach zenita??
Prosze o naprawde profesjonalne kompendium wiedzy.

PS spoglądałem w korpus i przejściówka chyba!! nie dotyka styków choć nie jestem pewien czy nie dotyka minimalnie tych 3 wystających bardziej ale nie widze dokładnie

michal.s
25-05-2007, 22:20
Ale po co chcesz zmieniać przesłonę w aparacie jak nie jest sterowana elektronicznie, tylko manualnie na obiektywie ?
Ustaw sobie tryb Tv, migawkę będziesz sobie mógł ustawiać w body a przesłonę na obiektywie.

Yuri47
25-05-2007, 22:21
Przesłonę ustawiasz manualnie na obiektywie.

nagor
25-05-2007, 22:26
tak to wiem!! tylko zę niestety chyba światłomierz wariuje i prześwietla zdjęcia. w dzień przy duzym slońcu wychodziły prawie ze białe.

MacGyver
25-05-2007, 22:28
Witam.
Otóż gdy fotografuje wieczorem przy sztucznym oświetleniu w pokoju zdjecia wychodzą poprawnie naświetlone (z przesłoną w aparacie wykryto 00 a na obiektywie mam 2,8) a jak dziś w dzień fotografowałem auta na parkingu w dużym słońcu niestety wychodziły prześwietlone i to ostro.
Popatrz, co rozmawia do Ciebie światłomierz aparatu (ta drabinka w wizjerze)

Dostałem informacje aby pracować na M i chciałem ale wyskoczył problem bo nie moge na manualu ustawić rzesłone - nawet zerknąłem do instrukcji jak to się robi i nic:( nie moge zmienić z 00 na inna.
Zawsze będzie 00 (chyba że z dandelionem - chipem potwierdzającym ostrość, wtedy pokaże 1.4). Przesłonę zmienia się pierścieniem na obiektywie. Najłatwiej jest focić w trybie AV, wtedy aparat sam ustawi czas naświetlania, adekwatnie do natężenia światła docierającego przez obiektyw. Zmniejszając otwór przesłony, zmniejszasz to natężenie i czasy dobierają się dłuższe. W trybie M musisz patrzeć na drabinkę w wizjerze, i zmieniać kółkiem czas naświetlania aż wskaźnik znajdzie się na środku (lub trochę na + lub -, zależy co chcesz osiągnąć)

PS spoglądałem w korpus i przejściówka chyba!! nie dotyka styków choć nie jestem pewien czy nie dotyka minimalnie tych 3 wystających bardziej ale nie widze dokładnie
Nie dotyka, a gdyby dotykał to nic by z tego nie wynikało (chyba że zwarcie ;-)). Eos to nie Pentax i do potwierdzania ostrości z manualnym obiektywem potrzebuje chipa doklejonego do przejściówki.

mor_feusz
25-05-2007, 22:30
Ustaw aparat na AV (preselekcja przeslony). Pierscieniem na obiektywie ustawiasz dana przeslone (w zleznosci od glebi ostrosci jaka chcesz uzyskac). Jesli zdjecia wychodza "przeswietlone" to pozostaje korekcja ekspozycji. W trybie AV naciskasz na ten przycisk +/- i krecisz pokretlem tak zeby bylo dobrze.
Edit: MacGyver byl szybszy

nagor
25-05-2007, 22:31
Czyli używając Av on niby sam mi dobierze czas.. hm.. ja robiłem na P i wtedy prześwietlało.. no cóż jutro tez zapowiada się słoneczny dzień i sprawdzimy jak to będzie czy nie prześwietli...

mor_feusz
25-05-2007, 22:36
"P" - nie. Tylko AV albo M (wtedy jak MacGyver - patrzysz na drabinke). Zrob test. Wlacz swiatlo w pokoju, ustaw iso 1600 i proboj robic zdjecia - zmieniaj przeslone - zobaczysz ze sie bedzie wszystko zmienialo (czas). Zawsze mozesz +/- dolozyc (nie zapomnij potem iso 100 nastawicz - czesto mi sie to zdarza)

MacGyver
25-05-2007, 22:38
Czyli używając Av on niby sam mi dobierze czas.. hm.. ja robiłem na P i wtedy prześwietlało.. no cóż jutro tez zapowiada się słoneczny dzień i sprawdzimy jak to będzie czy nie prześwietli...
Tryby "P" oraz "zielony kwadracik" śą w lustrzankach po to żeby ich nie używać. A już na pewno nie z manualnymi szkłami: automatyka aparatu, nie mając komunikacji z obiektywem, po prostu zgłupieje.

nagor
25-05-2007, 22:46
no właśnei wiedziałem an kicie i podobnych AF-owatych szkłach skacze miedzy Tv i Av i jest ok a myslałem ze na manualu bedzie lepiej na p- czyli na większej automatyce. no ale jesli ma być Av to będzie - jeste mteż po szybkim teście i jest ok wszystko.
W takim razie na razie wielkie dzięki za wyjasnienie.
Pozdrawiam serdecznie (jak na razie:) )

enter
26-05-2007, 00:04
przy manualnych obiektywach [wiekszości] będiesz zmuszony korygować światło na minus

światłomierz jest wykalibrowany do szkieł AF a nie do manuali

pzdr.

senner
29-05-2007, 16:50
z doświadczenia, robiąc zdęcia z 400d, to wiem że przy szkłach AF canona trzeba kaliborwać światłomierz (evaluate) na +2/3 a z manualem z m42 trzeba go wyzerować :]

irekaro
01-06-2007, 21:26
enter ma rację, muszę dawać na minus by wyszły poprawnie naświetlone- zarówno w M jak i AV