PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 5d - kilka pytan

vuki
25-05-2007, 21:32
1. jak wyglada szczelnosc korpusu przy normalnym (nie ekstremalnym) uzytkowaniu
2. w jakim formacie jest RAW i jaki duzy w przyblizeniu
3. jakie programy go trawia oprocz PSa pewnie z wtyczka
4. czy do Batery Packa mozna wlozyc 2 aku?

gwozdzt
25-05-2007, 21:43
1. jak wyglada szczelnosc korpusu przy normalnym (nie ekstremalnym) uzytkowaniu
Tak samo jak 10/20/30D.
Pojedyncze krople mu nie zaszkodzą, najbardziej uważałbym na stopkę do lampy.

2. w jakim formacie jest RAW
*.CR2

jaki duzy w przyblizeniu
12-13 MB

3. jakie programy go trawia oprocz PSa pewnie z wtyczka
Ja używam DPP

4. czy do Batery Packa mozna wlozyc 2 aku?
oczywiście, ale szczerze powiedziawszy, aparat na tyle dobrze leży w ręce, że grip uważam za zbędny.

vuki
25-05-2007, 21:46
mialem w punkt. 1 na mysli kurz
czy czesto trzeba czyscic matryce gruszka?

gwozdzt
25-05-2007, 21:51
mialem w punkt. 1 na mysli kurz
czy czesto trzeba czyscic matryce gruszka?
Używam głównie w plenerze, szkła zmieniam bez skrupułów, po trzech miesiącach nie zauważylem do tej pory potrzeby czyszczenia.

asterix
25-05-2007, 21:53
to zalezy jak bardzo ci przeszkadza syf :) a tak na powaznie...
Mialem rok 5-tke i nie czyscilem ani razu a byla na:
a) cyprze gdzie pelno kurzu
b) portugalii
c) wiele razy na plarzy w uk gdzie wiatr wial prosto w twarz ze spora sila.. i tam tez focilem :)

Apropos wody to pamietny zlot w Pradze i focenie w deszczu udowodnilo, ze ani jeden z canonow (rozne byly) nie zatonal, poza jednym szklem Tomka.

Janusz Body
25-05-2007, 22:26
....
....12-13 MB....

Optymista. :) Niektóre sięgają 18 MB niestety.

Vitez
26-05-2007, 00:22
Optymista. :) Niektóre sięgają 18 MB niestety.

Prosil w przyblizeniu czyli srednia. Rownie dobrze mozna napisac "pesymista, sa i takie co osiagaja ok 5MB albo i mniej" (np RAW pustej sciany ;) ).

towersivy
26-05-2007, 09:33
Ja czyszczę bardzo często, raz na tydzień średnio, robie bardzo dużo zdjęć nawet przy F/22 ( szkło, potrawy itp) i nie moge sobie pozwolić na pózniejsze stemplowanie w szopie, więc wszystko zależy od tego jaką fotografie uprawiasz i jak bardzo te syfki będą Ci przeszkadzać bo jestem bankowo przekonany że po 1 dniu mocnego focenia w środku jest pełno pyłków, grip jak najbardziej się przydaje, dla mnie osobiście bez gripa puszka nie istnieje choćby ze względu na pionowe kadry które u mnie stanowią jakies 70% zdjęć.
Pzdr.

Cichy
26-05-2007, 12:26
to zalezy jak bardzo ci przeszkadza syf :) a tak na powaznie...
Mialem rok 5-tke i nie czyscilem ani razu a byla na:
a) cyprze gdzie pelno kurzu
b) portugalii
c) wiele razy na plarzy w uk gdzie wiatr wial prosto w twarz ze spora sila.. i tam tez focilem :)

Apropos wody to pamietny zlot w Pradze i focenie w deszczu udowodnilo, ze ani jeden z canonow (rozne byly) nie zatonal, poza jednym szklem Tomka.

Człowieku, ty żyjesz ? :) A propos szczelności, to faktycznie zlot w Pradze dowiódł, że na cholerę nam płacić za uszczelnienia w puszkach :)

A oto jedno ze zdjęć dokumentujących owe wydarzenia, choć i tak nie oddaje tych warunków, jakie wtedy panowały :)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img219.imageshack.us/my.php?image=wetjo9.jpg)

Janusz Body
26-05-2007, 15:19
Prosil w przyblizeniu czyli srednia.

Aha. W przybliżeniu = średnia. Muszę zapamiętać :mrgreen: :)

Rownie dobrze mozna napisac "pesymista, sa i takie co osiagaja ok 5MB albo i mniej" (np RAW pustej sciany ;) ).

Noooo, tak dobrze to nie ma. W 5D nawet zdjęcie sufitu do oceny brudu na czystej matrycy zajmuje ok. 10,800,000 bajtów. Przy z grubsza poprawnym naświetleniu - tak żeby faktura powierzchni była widoczna - zejście poniżej 11 MB jest mało prawdopodobne. Raczej się nie da.

vuki
26-05-2007, 23:07
sorry, ze zawracam glowe ale zanim cos kupie musze zasiegnac jezyka a opcja szukaj nie chce mi jej udzielic

1. jak 5D wspolpracuje bezprzewodowo z lampami i z ktorymi, mozna wyzwolic radiowo lampe? potrzebne sa dodatkowe akcesoria>
2. czy lampy 430, 550, 580 wspolpracuja z 5D na krotkich czasach?
3. jakie sa glowne roznice oprocz mocy w 430 a 580?

maxbmx
26-05-2007, 23:32
siema,
1. tak, nie radiowo tylko podczerwien
2. tak
3. moc i bajery

jakiego typu zdjecia chcesz robic?

vuki
26-05-2007, 23:57
podczerwien to na krotkie odleglosci i lacze nie jest zbyt pewne

czyli generalnie 430 wystarczy jesli nie potrzebuje sie wiecej mocy

dlaczego ta 580 az tyle kasy kosztuje?

Arek Piekarz
27-05-2007, 00:03
1. Radiowo też można - np. przez Pocket Wizarda
2. Zależy, co rozumiesz za "krótkie czasy" - w normalnym trybie 5D ma czas synchronizacji 1/200 sekundy, co dla wielu jest niewystarczające
3. 430 nie możesz ustawić na mastera, 580 - tak. W 430 masz ograniczone pole manewru głowicą, w 580 - prawie nieograniczone ;-). W 430 masz wąskie przyciski do zmiany ustawień, w 580 - wygodne i szybkie kółko. W 430 masz 6 funkcji indywidualnych, w 580 - aż 14 itd. Jeśli będziesz chciał odbijać światło od sufitów, zwłaszcza wysokich, lub korzystać z dyfuzorów, moc 430-tki może się okazać za mała. Polecam poczytać recenzję 430EX (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-430EX-Speedlite-Flash-Review.aspx) oraz 580EX (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-580EX-E-TTL-2-Speedlite-Flash-Review.aspx), ew. 580EX II (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-580EX-II-Speedlite-Flash-Review.aspx) na The-Digital-Picture.com.

maxbmx
27-05-2007, 00:10
Przez pocket wizarda tracisz ETTL i synchro 1/250 -> wszystko zalezy jakie zdjecia chcesz robic.

merger
27-05-2007, 01:58
5d i tak ma ponoc synchro 1/200 :)

maxbmx
27-05-2007, 07:05
w zasadzie całkiem przyjemnie by było miec mozliwosc robic zdjęcia przy 1/1000 z lampą np w zimie na sniegu, cóż.... no dobra bo idę w OT

vuki
27-05-2007, 07:51
reasumujac, moge blyskac zarowno 430 jak i 580 na czasach 1/1000 i wyzej ..tak?
czasem lubie w sloncu blysnac w twarz;)

merger
27-05-2007, 10:29
w zasadzie całkiem przyjemnie by było miec mozliwosc robic zdjęcia przy 1/1000 z lampą np w zimie na sniegu, cóż.... no dobra bo idę w OT

mozesz... jak sobie wyzwolisz druga lampe fotocela z blysku lampy, na ktorej ustawisz krotszy czas i masz wlaczone hss. ale 1/1000 to i tak ciezko ;) 1/500 by sie dalo chyba. na chinskich studyjnych sie da

eclipse
27-05-2007, 11:27
2. czy lampy 430, 550, 580 wspolpracuja z 5D na krotkich czasach?

oczywiscie ze tak, ja mam starsza 420ex i ostatnio robilem fotki z synchro (hss) 1/2000s, ponizej przyklad:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.eclipse.com.pl/galerie/fryderyk/58/_MG_0225.jpg)

eclipse
31-05-2007, 10:32
generalnie vuki, nie ma sie co zastanawiac, ja przesiadlem sie z d200 na 5d i nie mam pytan, 5d to klasa sama w sobie pod kazdym wzgledem :)

gwozdzt
03-10-2007, 09:01
Odkopuję ten wątek, bo też mam pytanie o 5D, a nie ma co zakładać zakładać nowego wątka o 5D :-)

Otóż chodzi mi o te informacje o parametrach wyświetlane na zielono w wizjerze.
W starym poczciwym kliszaku (EOS 50) było tak, że im jaśniejszy był plan, tym mocniej świeciły parametry (czas, przysłona, drabinka, itd.)
W trabancie nie pamiętam czy takie wzmocnienie było (ale problemów też sobie nie przypominam), natomiast w 5D jest dobrze tylko gdy plan jest ciemny (wieczór, pomieszczenia), a w jasny dzień po prostu zupełnie nie widzę tych parametrów. Tak jakby nie reagował na jasny plan i nie zwiększał intensywności wyświetlania parametrów.
Pytanie brzmi: czy we wszystkich tak jest czy też tylko u mnie coś jest nie ten teges?

gwozdzt
03-10-2007, 10:38
Czy ja coś niejasno napisałem? :confused:

Jesli nie rozumiecie, to ja tylko proszę aby ktoś z posiadaczy piatki wziął na chwilę aparat do ręki, skierował na silne źródło światła i napisał mi czy wyświetlacz parametrów w wizjerze zmienia intensywność czy nie?

MateuszZ.
03-10-2007, 10:57

Jesli nie rozumiecie, to ja tylko proszę aby ktoś z posiadaczy piatki wziął na chwilę aparat do ręki, skierował na silne źródło światła i napisał mi czy wyświetlacz parametrów w wizjerze zmienia intensywność czy nie?

w 300D, 10D, 20D, 30D nie zmienia, w piątce chyba też nie :confused: Pierwsze słysze o takim myku

gwozdzt
03-10-2007, 11:08
w 300D, 10D, 20D, 30D nie zmienia,
300D posiadałem, ale nie pamiętam jak tam było. (z tym, że z widzialnością parametrów nie przypominam sobie problemów)
10D/20D miałem okazję używać, ale nie wiele (choć problemów tez sobie nie przypominam).

w piątce chyba też nie :confused:
no własnie czekam na informacje od posiadaczy?

Pierwsze słysze o takim myku
W EOS 50 tak własnie było.
Gdy było ciemno - czas/przysłona/drabinka itd. w wizjerze swieciły słabiej (aby nie razić)
Gdy było jasno - swieciły mocniej, zeby było je dobrze widać.

Sprawę podnoszę dlatego, że piątka jest pierwszym aparatem, w którym mam problem z widzialnościa tych parametrow wyswietlanych w wizjerze - po prostu przy pracy na zewnątrz w dzień praktycznie ich nie widzę :-(
Czy ktoś również ma taki problem?

SAM
03-10-2007, 11:14
U mnie informacje są na czarnym tle, które cały czas pozostaje czarne (przynajmniej tak mi się wydaje).:rolleyes:
Nigdy nie miałem problem z odczytem danych.:confused:

Janusz Body
03-10-2007, 11:16
..
Sprawę podnoszę dlatego, że piątka jest pierwszym aparatem, w którym mam problem z widzialnościa tych parametrow wyswietlanych w wizjerze - po prostu przy pracy na zewnątrz w dzień praktycznie ich nie widzę :-(
Czy ktoś również ma taki problem?

W moim 5D się zmienia - dość wyraźnie i jest sporo jaśniej. (rozjaśnieniu ulagają te zielone LEDy).

gwozdzt
03-10-2007, 11:17
U mnie informacje są na czarnym tle, które cały czas pozostaje czarne (przynajmniej tak mi się wydaje).:rolleyes:
bo tu nie chodzi o tło.
tlo jest czarne cały czas.

pytanie jest czy zielone cyferki swiecą mniej lub bardzie w zależności od warunków zewnętrznych?

Nigdy nie miałem problem z odczytem danych.:confused:
Do tej pory ja też nie miałem, ale właśnie mam :-(

W moim 5D się zmienia - dość wyraźnie i jest sporo jaśniej. (rozjaśnieniu ulagają te zielone LEDy).
Dokładnie tak ma być.
Dziękuje Ci za tą informację.

Znaczy że u mnie spie....:evil:

Vitez
03-10-2007, 13:25

Nie, tylko forum to nie czat. Daj zainteresowanym forumowiczom dobe na odpowiedz a nie godzinke, poltorej :? .

gwozdzt
03-10-2007, 14:14
Nie, tylko forum to nie czat.
wiem.

Daj zainteresowanym forumowiczom dobe na odpowiedz a nie godzinke, poltorej :? .
sprawa wygląda tak, ze obserwowałem w tym czasie, kto jest on-line i pojawiło się conajmniej kilku posiadaczy 5D, a nikt się nie odzywał, wiec przyszło mi na myśl, że może zbyt zawile przedstawiłem swój problem i dlatego postanowiłem poprosić inaczej.

Co ciekawe - ponowne przedstawienie problemu (w innych słowach) przyniosło szybkie rozwiązanie, zatem logika podpowiada mi, ze czekanie na nic by się zdało, bo po prostu wcześniej zbytnio zamotałem się z opisem problemu, stąd opisanie go innymi słowami uważam za potrzebne i jak najbardziej na miejscu.

Semtex
03-10-2007, 14:56
U mnie świecą chyba bardziej , piszę chyba bo w obu przypadkach są widoczne bez problemu czy jest ciemno czy też patrzę na słońce

piast9
03-10-2007, 15:09
w 300D, 10D, 20D, 30D nie zmienia, w piątce chyba też nie :confused: Pierwsze słysze o takim myku
W 350D się zmienia, w innych pewnie też. Może nie zwróciłeś na to uwagi?

Janusz Body
03-10-2007, 15:15

To się chyba we wszystkich zmienia tylko faktycznie trzeba aparatem z lekko wciśniętym spustem jechać ciemne-jasne. Wtedy dobrze widać.

gwozdzt
03-10-2007, 15:16
to łatwo przeoczyć, bo dopóki widzisz wyraźnie parametry to się nie zastanawiasz. Widzisz - więc jest dobrze.

Dopiero kiedy pojawiły mi się problemy z widocznoscią tych zielonych cyferek, to zacząłem sobie przypominać, ze w kliszaku sie rozjaśniało w razie potrzeby i wyszło na jaw, że mam to spie... tfu, zepsute :evil:

Teraz zastanawiam się co z tym zrobić?
Serwisu trochę się boję, bo szkoda, żeby przy okazji zepsuli co innego. Na początek chyba spróbuję reload firmware, a potem pomyślę...

beetle4
03-10-2007, 15:21
Napisał MateuszZ.
w 300D, 10D, 20D, 30D nie zmienia, w piątce chyba też nie Pierwsze słysze o takim myku

Kolejny przyklad wydawania opinii o czyms o czym nie ma sie pojecia lub bez sprawdzenia faktow. Jak pozniej opierac sie na takich faktach?

20D zmienia natezenie wyswietlacza w zaleznosci od oswietlenia zewnetrznego i jest to fakt sprawdzony.

Vitez
03-10-2007, 16:00
sprawa wygląda tak, ze obserwowałem w tym czasie, kto jest on-line i pojawiło się conajmniej kilku posiadaczy 5D, a nikt się nie odzywał

Paranoja i przesada. Ja np bardzo czesto forum mam otwarte przez wiele godzin a mam czas na przeczytanie/napisanie tylko np po paru godzinach a przegladarka dziala w tle.
To po prostu niegrzeczne tak sie stresowac ze nikt nie odpisal :? .

Co ciekawe - ponowne przedstawienie problemu (w innych słowach) przyniosło szybkie rozwiązanie, zatem logika podpowiada mi, ze czekanie na nic by się zdało, bo po prostu wcześniej zbytnio zamotałem się z opisem problemu, stąd opisanie go innymi słowami uważam za potrzebne i jak najbardziej na miejscu.

Przypadek. Po prostu akurat ktos znalazl czas i ochote na odpisanie. Nie widze zwiazku z jakoscia opisu problemu a nawet personalnie uwazam pierwotny opis za lepszy bo precyzyjniejszy.

Arche121
03-10-2007, 16:11
generalnie vuki, nie ma sie co zastanawiac, ja przesiadlem sie z d200 na 5d i nie mam pytan, 5d to klasa sama w sobie pod kazdym wzgledem :)

potwierdzam w 100% -ja przesiadlem sie z 30 D na 5D i jestem zachwycony mozliwosciami matrycy-zdjecia są naprawde o klase lepsze.
Także jesli poważnie myslisz nad kupnem nowej puszki to nie zastanawiaj sie długo bo naprawde warto.
Ps.na marginesie puszke zakupiłem niedawno od naszego kolegi forumowego Toversivy-polecam sprzedawce;)

zOOn
03-10-2007, 16:20
sprawa wygląda tak, ze obserwowałem w tym czasie, kto jest on-line i pojawiło się conajmniej kilku posiadaczy 5D

Ja sie przyznaje, ze zagladnalem z rana i nie odpowiedzialem, ale nie mam dzis przy sobie aparatu, a na ta jasnosc nie zwrocilem wczesniej uwagi. Skoro sie nie zauwaza - to pewnie jest OK, ale zobacze wieczorem i wpisze w tym poscie. ;-)

pzdrw

Tomek

hyzop
03-10-2007, 19:55
Musiałem aż popatrzeć, zmienia się, choć cyferki są na czarnym tle i jakoś nigdy nie miałem problemu z odczytem.

zOOn
03-10-2007, 23:35
[...]zobacze wieczorem i wpisze w tym poscie. ;-)

Cos nie moge wyedytowac mojego poprzedniego postu... I zeby nie bylo, ze olewam temat 8-) to napisze: Sprawdzilem - Sie sciemnia, sie rozjasnia... :-)

Nie wiem jak to jest uciazliwe u Ciebie, Gwozdzt, ale ja bym nie tego nie ruszal... Zyc z tym sie raczej da.

pzdrw
t.

gwozdzt
04-10-2007, 08:15
Nie wiem jak to jest uciazliwe u Ciebie
w pogodny słoneczny dzień trudno mi odczytać czas, przysłone, itp.

ja bym nie tego nie ruszal...
no cóż, też to chyba zostawię...

Zyc z tym sie raczej da.
ano pewnie, że się da.
żeby człowiek tylko takie problemy miał to by było dobrze :-)

pattom
11-12-2007, 14:16
Witam,

Jak się spisuje 5D z filtrami IR ? Do tej pory miałem D200 i w nim filtr dolnoprzepustowy właściwie uniemożliwiał robienie zdjęć w podczerwieni.

Gringo997
11-12-2007, 17:32
Kolejny przyklad wydawania opinii o czyms o czym nie ma sie pojecia lub bez sprawdzenia faktow. Jak pozniej opierac sie na takich faktach?

20D zmienia natezenie wyswietlacza w zaleznosci od oswietlenia zewnetrznego i jest to fakt sprawdzony.

no to ja powiem że też się nigdy nie zastanawiałem nad tym ale jak sprawdziłem to w 400D rozjaśnia i przyciemnia co prawda są 2 możliwości:
*jasno
*ciemno
ale i tak jest to dobre rozwiązanie:)