Zobacz pełną wersję : 400 d czy 30 D serio nie wiem czym sie roznia
jak to roznica jest chce kupic a nie wiem prosze o rade
z gory dziekuje
Jacek Deka
25-05-2007, 20:42
http://canon-board.info/search.php
http://canon-board.info/showthread.php?t=14690&highlight=400D+czy+30D
Różnica jest widoczna w nazwie, ale też w przeznaczniu i cenie. Chyba najlepiej samemu znaleźć wiarygodne źródło. Generalnie: im niższa liczba, tym wyższa cena, a wraz z nią po prostu wyższa, bardziej profesjonalna, klasa sprzętu.
Jacek Deka
25-05-2007, 20:46
ja tam wybrałbym Nikona d200 albo tańszy d80 :)
d200 to swietna pucha-az klei sie do reki
jakby wlozyli do srodka matryce z 30d to bym sie nawet nie zastanawial
niestety tak nie jest....
d80 to za to rozsadny wybor bo jest tanszy od d200 a w sumie ma taka sama matryce ma duzy wizjer......ale nie ma uszczelnien , 5fps i nie jest tak super zrobiony jak d200
W sumie oba aparaty parametrami są bardzo podobne - IMHO główna różnica jest w wielkości puszki oraz cenie. Po prostu weź tego, który będzie lepiej leżał ci w ręku - ja np. 400d mogłam trzymać tylko trzema palcami :-)
no jakos fotek bedzie podoba
ale komfot korzystania z 2 aparatow rozny
w sumie jak masz ograniczony finanse moze lepiej wizasc 400d +cos lepszego niz kit
Przeczytaj parę testów, specyfikacji na sieci. Na szybko przychodzi mi do głowy dpreview (http://www.dpreview.com/gallery/) czy optyczne (http://www.optyczne.pl/26-Test_aparatów-Canon.html). Ale za przedmówcami powiem, że najlepiej obie puszki dokładnie wybadać w sklepie. Sprawdzić chwyt, wizjer, funkcjonalność, pstryknij parę fotek na swoją kartę CF (wiadomo że w warunkach sklepowych trudno o wykwintne zdjęcia, ale można serie mu pościć, zapchać bufor, zobaczyć jak zapisuje). Przemyśleć sprawę i kupić :smile:
Pozdrawiam
Tomasz1972
26-05-2007, 16:04
http://www.canon.pl/?page=98&porownanie=92,665,709,
jak nie wiesz ktory z nich to kup sobie G7 dobry aparat dla kogos kto chce porobic fotki troche ambitnbiejsze a nie dorosł do lustrzanki bo kupowanie lustra dla lansu nie ma sensu...
wybiersz ktorych aparat to zaczniesz pytac o obiektywy i tak bez końca... masz 10 koła kup 30 D plus 17-40 50 f1.4 70-200... nie masz kup sobie G7 :D
Kolekcjoner
26-05-2007, 22:30
(...)
d80 to za to rozsadny wybor bo jest tanszy od d200 a w sumie ma taka sama matryce ma duzy wizjer......
D200 i D80 mają inne matryce.
jak nie wiesz ktory z nich to kup sobie G7 dobry aparat dla kogos kto chce porobic fotki troche ambitnbiejsze a nie dorosł do lustrzanki bo kupowanie lustra dla lansu nie ma sensu...
(...)
Eeee... co Ty takie rzeczy piszesz :D - lans to podstawa :lol:.
D200 i D80 mają inne matryce. .
w znaczeniu rozmiar matrycy (10,2MP) i jej wielkosc (dx)
bo same matryc sa troche inne(w d80 jak sie nie myle jest uklad 2 kanowaly a w d200 4 kanalowy)
A ja bym zadał pytanie czy chcesz kupić 30d + kitowy obiektyw? Bo jeśli tak to lepiej 400d i jakieś rozsądne szkło
a bo tak nie wiadomo dokładnie, trochę o nikonach trochę o canonach.. wiec podsumowałem :P
spoko...no w sumie troche watek sie w pewnym momencie rozjechal:)
Canon różni się tak od Nikona, jak negatyw ORWO od negatywu Kodaka. Puszka ma tylko precyzyjnie odmierzyć światło. Może być nawet ergonomiczna, ale to matryca rejestruje obraz, wytworzony przez obiektyw, i te dwa elementy są kluczowe dla jakości obrazu (tak jest w uproszczeniu w analogu, w cyfrze sprawa się trochę komplikuje z powodu procesora obrazu, ale to nie zmienia istoty sprawy). CMOS Canona bije na głowę CCD Nikona, mimo sztuczek w procesorze obrazu. A co się tyczy 400d czy 30d - 30d to bardziej "profesjonalna" linia, a 400d - amatorska, ale późniejsza - stąd pewne "przewagi" w rozdzielczości matrycy i system czyszczenia matrycy.
. A co się tyczy 400d czy 30d - 30d to bardziej "profesjonalna" linia, a 400d - amatorska, ale późniejsza - stąd pewne "przewagi" w rozdzielczości matrycy i system czyszczenia matrycy.
30d to teoretycznie klasa semi-pro a tak naprawde to taka amatorska premium poniewaz tak naprawde pro to jest 5d i jedynki
dzieki za pomoc
tak w tym tyg kupuje 30D:):)
tak naprawde pro to jest 5d
:D Nie czepiam się, skądże znowu ;)
wczoraj na pokazie mody poznałem fotografa który nazywał siebie pro bo miał 5D i obiektyw tamrona 105/4.5 wiec ja dziękuje za takich pro;]
wczoraj na pokazie mody poznałem fotografa który nazywał siebie pro bo miał 5D i obiektyw tamrona 105/4.5 wiec ja dziękuje za takich pro;]
To moze jakies zdjecia z tego zestawu... a noz sa na wysokim poziomie..
Kolekcjoner
27-05-2007, 20:20
To moze jakies zdjecia z tego zestawu... a noz sa na wysokim poziomie..
No bo tak po prawdzie to nie ten profi co ma sprzęt profi ale potrafi spowodować że nawet używając sprzętu niezbyt profi uzyska efekt profi :D.
No bo tak po prawdzie to nie ten profi co ma sprzęt profi ale potrafi spowodować że nawet używając sprzętu niezbyt profi uzyska efekt profi :D.
no dla takich to respect
czasem widze jakie fotki goscie robia prostymi kompaktami a znam takich co maja sprzet za 20k i normlanie porazka jak sie oglada
Hellfire
28-05-2007, 00:02
no dla takich to respect
czasem widze jakie fotki goscie robia prostymi kompaktami a znam takich co maja sprzet za 20k i normlanie porazka jak sie oglada
Poznałem wczoraj takiego :D Robił bajkowe zdjęcia kitem i 300D! Zresztą pewnie założę o nim osobny wątek.
Dokładny cyctat czornyja jest w mojej stopce ;)