Zobacz pełną wersję : Pentacon 135mm/f2.8 manual w C400d
Witam serdecznie,
Znalazłem w szafie stare szkło Pentacona i kusi mnie bardzo podpięcie go do C400d ze względu na jasność i fajną ogniskową na cropie. Obiektyw jest w pełni manualny. Czy istnieje jakaś przejściówka (nie znam się na mocowaniach -- czy to jest m42?) i czy w ogóle warto się w to bawić ?
Foty z załącznikach.
dzięki z góry!
michalab
24-05-2007, 15:48
Wygląda na bagnet, pewnie practica. Nie widziałem adaptera Practica -> EOS, ale może są.
Coś poszperałem w necie i wygląda troche jak Pentacon Six - czy się mylę ?
Mylisz się :) To jest Bagnet do aparatu Exacta. Nie ma takiej przejściówki do EOSa, ale w tym wypadku mocowanie jest wymienne. Wystarczy odkręcić pierścień od od obiektywu i zdjąć mocowanie. Niestety może być problem ze znalezieniem takiego mocowania na m42 - rynki staroci, giełda foto.
Hmm... to warto w ogóle kombinować ?? ;)
W celu zabawienia się to pewnie się opłaca. Tylko, że zabawa w to wymaga raczej zakupienia matówki z klinem i/lub dandeliona dla potwierdzania ostrości.
OK, dzięki wszystkim za odpowiedź, w wolnej chwili się pobawię ;)
Miałem dzisiaj odrobinę wolnego czasu i zrobiłem sobie adapter z dekielka. Muszę przyznać, że efekty całkiem całkiem :D oczywiście brakuje potwierdzania ostrości, ale przynajmniej obiektyw nie musi się kurzyc w szafie :)
Jak ktoś chce to mogę wrzucić parę sampelków z balkonu ;) oka aż nie czuję od ustawiania ostrości ;)