Zobacz pełną wersję : [FigrinDan] jestem tutaj nowiutki wiec prezentuje moje fotki
FigrinDan
23-05-2007, 19:08
hi prezentuje swoje fotki
zaznaczam ze jestem amatorem i to poczatkujacym.
zdjecia zrobione aparatem Canon 400d z obiektywem zenitar 16mm
Fajne. Pierwsze mi się najbardziej podoba.
Witam,
jak wygląda zabezpieczenie korpusu przed upuszczeniem z rąk?
Pozdrawiam.
FigrinDan
23-05-2007, 20:36
hi,
wiec tak,
wykonywanie tego typu zdjec z reki bylo by bardzo bardzo trudne, dlatego aparat montuje sie na sztywno na kasku, zdjecia wykonuje za pomoca spustu.
dodaje jeszcze dwie fotki tym razem zrobione mniejszym canonikiem A520
Errm, a to aby nie nad okolicami Gdańska robione? :) Widoki jakieś znajome mi się wydają :)
FigrinDan
23-05-2007, 21:24
tak,
okolice Gdanska, a dokladnie okolice lotniska w Pruszczu Gdanskim EPPR, bo widze ze mam tu do czynienia z fachowcami ...
FigrinDan
01-09-2007, 00:17
a w zasadzie jedna fotka - wystarczy bo jestem dosyc monotematyczny ...
mam pytanie, jak ustawiasz ostrość manualnym obiektywem przymocowanym do kasku ? ;]
fajne ostatnie najfajniejsze
dickory dare
01-09-2007, 21:01
mam pytanie, jak ustawiasz ostrość manualnym obiektywem przymocowanym do kasku ? ;]
nie jestem FigrinDan, ale ostrość ustawiana na nieskończoność? ;)
FigrinDan
02-09-2007, 22:03
Tak,
ustawiam przyslone z Zenitarze na 5,6 do 11 w zaleznosci od tego jaka jest pora dnia i czy jest duzo chmur (jesli sa i tak wiekszosc zdjec jest robiona nad chmurami) wtedy mam ostrosc od ok 1,5 m do nieskonczonosci jak wspomnial dickory dare. Sam aparat ustawiam na AV i ISO 100 albo 200.
Czasami wnerwiam sie ze zdjecia sa za jasne i marzy mi sie jakis lepszy obiektyw fisheye...
Super fotki hehehe tylko się tak zastanawiam.... Adrenalina nie przeszkadza ?
fajne masz zajęcie po pracy, a może to praca? fotki extremalne
pmagdalena
03-09-2007, 17:51
Foty super ale ja bym chyba nie zaryzykowała zabrania ze soba sprzętu mimo ze sama spróbowałabym tego sportu
Piasek1989
03-09-2007, 22:42
a ja bym tam leciał ze wszystkim co mam byle zdjęcia były dobre:)
foteczki luks
Akurat ta ostatnia fotka jest za ciemna. Kadr tez taki sobie. Fajna praca ale zdjecia srednie.
FigrinDan
03-09-2007, 23:34
hi hi,
to nie praca tylko hobby (dzentelmeni nie rozmawiaja o kasie) - napisalem ze jestem pocztakujacym stad moze kadry nie sa dla wszystkich rewelacyjne.
dodam ze malo sie znam generalnie na fotografice czy fotografii bo zajmuje sie tym dopiero od niedawna
a lubie ciemne (lubie granatowy kolor nieba) - tak juz mam, jasne zdjecia sa dla mnie zbyt mdle co nie pasuje mi do tego sportu
kto zgadnie gdzie bylo zrobione jedno z ponizszych zdjec ?
mattnick
03-09-2007, 23:41
kto zgadnie gdzie bylo zrobione jedno z ponizszych zdjec ?
W powietrzu :mrgreen:
Akurat ta ostatnia fotka jest za ciemna. Kadr tez taki sobie. Fajna praca ale zdjecia srednie.
wydje mi się że z aparatem przypiętym do kasku, to kadrowanie jest nie możliwe, i czasem dobra fotka w tym układzie jest dziełem przypadku
Soul_Man
05-09-2007, 12:17
wydje mi się że z aparatem przypiętym do kasku, to kadrowanie jest nie możliwe, i czasem dobra fotka w tym układzie jest dziełem przypadku
No raczej trudno zrobić dobry kadr w ten sposób, ale zawsze można skadrować przy obróbce.
No ale to troche taki nietrafiony argument. Fotograf przyrody moglby napisac ze nie da sie zrobic dobrego zdjecia bo te cholerne ptaki sa plochliwe i wieja z byle powodu. Do tego w namiocie do fotografowania jest ciasno a czolgajac sie z dlugim tele ma sie mocno ograniczone pole widzenia.
Ja sobie zdaje z faktu ze nielatwo sie robi zdjecia w powietrzu no ale jesli ktos pokazuje fotke do oceny to nie oceniamy przeciez sprzetu jakim zostala zrobiona, samochodu ktory pozwolil dojechac na lotnisko i modelu spadochronu ktory zostal uzyty do skoku. Albo fota jest fajna albo nie. A te sa srednie
FigrinDan
05-09-2007, 23:55
Do McKane
"Ja sobie zdaje z faktu ze nielatwo sie robi zdjecia w powietrzu no ale jesli ktos pokazuje fotke do oceny to nie oceniamy przeciez sprzetu jakim zostala zrobiona, samochodu ktory pozwolil dojechac na lotnisko i modelu spadochronu ktory zostal uzyty do skoku"
prawda - konstruktywna krytyka mile widziana
jak lepiej kadrowac tego typu zdjecia ?
na czym polega sredniosc tych zdjec ?
wiecej szczegolow co trzeba poprawic w jakim isc kierunku ?
kadrowanie z aparatem na kasku jest mozliwe i fotografowanie tego typu wcale nie jest trudne wedlug mnie (oczywiscie jesli ktos umie skakc) - to nie sa zreszta zdjecia artystyczne nie obrabiam ich i nie wycinam kadrow, mam swoich idoli i do tego daze choc jeszc ze daleko
tutaj wybralem te foty ktore mi sie najbardziej podobaja - niektorym podobaja sie inne moje zdjecia ktorych ja akurat nie lubie ...
i tak trzymaj, robisz to co lubisz, chwalisz się osiągnięciami, i swoimi zainteresowaniami, są extremalnie ciekawe
Do McKane
prawda - konstruktywna krytyka mile widziana
jak lepiej kadrowac tego typu zdjecia ?
na czym polega sredniosc tych zdjec ?
wiecej szczegolow co trzeba poprawic w jakim isc kierunku ?
kadrowanie z aparatem na kasku jest mozliwe i fotografowanie tego typu wcale nie jest trudne wedlug mnie (oczywiscie jesli ktos umie skakc) - to nie sa zreszta zdjecia artystyczne nie obrabiam ich i nie wycinam kadrow, mam swoich idoli i do tego daze choc jeszc ze daleko
tutaj wybralem te foty ktore mi sie najbardziej podobaja - niektorym podobaja sie inne moje zdjecia ktorych ja akurat nie lubie ...
Trudno nazwac mnie specjalista od zdjec ze spadochronu w zwiazku z faktem iz nawet samolotem jeszcze nie lecialem :) Warto wiec wziac pod uwage ze to co pisze moze nie do konca pokrywac sie z mozliwosciami. Zajmuje sie natomiast analiza zdjec lotniczych do swoich celow zawodowowych wiec kilka fotek z tej kategorii juz widzialem :)
W kazdym razie ja to widze tak ... zeby zdjecie bylo fajne musi sie wyrozniac w jakis sposob sposrod wszystkich pstrykow jakie robia spadochroniarze na codzien. Mozna to zrobic na kilka sposobow:
1. Swietne technicznie - kolory, kontrast i ostrosc na najwyzszym poziomie przy ciekawym swietle zastanym. Tutaj tego niestety mocno brakuje. Swiatlo przypadkowe, zdjecia nieostre, mgliste, kolory wyprane (strzelam ze to wina zenitara - IMHO fatalne jest to szkielko). Czasami wystarczy ze dobrze oswietlony spadochroniarz zostanie zrobiony na tle niebieskiego nieba z masa chmur i kawalkiem ziemi i juz zdjecie cieszy oczy. Tutaj niebo jest mleczne, ziemia mleczna postacie zle oswietlone.
2. Ciekawy nietypowy kadr ... tutaj przydaloby sie chociazby podpatrzec jak to robia inni. Widzialem zdjecia z gory roznych figur, osoby na tle slonca z fajnym halo, no cokolwiek co by je wyroznialo. Przeciez gdybys mnie przypial do siebie od spodu dal aparat do reki to pierwszego dnia pstryknalbym cos podobnego do tego co masz ... bez kombinowania myslenia o swietle. Chaka chaka chaka 5 klatek na sekunde i mam rownie dobre foty :)
Tak sobie mysle ze fajne nietypowe bylyby np portrety w powietrzu. Nie wiem jak z wykonaniem ale to byloby juz cos ciekawego. Albo panoramowanie kogos schodzacego szybko w dol ... niech nawet bedzie poruszone co z tego .. w koncu lecicie w dol wiec warto byloby to jakos pokazac.
Tyle ode mnie .. moze nieco chaotycznie ale nie jestem specjalista od tego typu zdjec wiec nie potrafie dokladnie powiedziec co i jak masz robic .... to jest to co chcialbym zobaczyc raczej.