Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Monitory CRT/LCD i kalibracja

danny
23-05-2007, 09:18
Mozliwe ze temat juz byl maglowany - jesli tak prosze o wybaczenie i podsuniecie info gdzie czytac dalej - a sprawa rozbyja sie o rozne monitory i sprawe kalibracji.

krotko i zwiazlowato - jak sie zabrac do kalibracji monitora? zwlaszcza takiego plaskiego?

a teraz dluzej i metniej - jak sie pracuje na jednym sprzecie (komp+monitor) i wie sie jak zachowuja sie barwy to problemu nie ma. ale jak sie zmieni (najlepiej caly zestaw), to zaczynaja sie drobne trudnosci (czerwien nie taka jaka byla, na wydrukach wylazi troche inaczej, a to niebieski troche nie taki, itd.). tak dlugo jak sie pracuje z crt (czyli kineskopowe) w miare sie udaje reczne dokalibrowanie. tak przynajmniej bylo w mojej sytuacji. niestety, sila wyzsza - musialem sie przestawic na ekran lcd no i zaczelo sie. zdjecia ktore drzewiej na crt byly "takie-jakie-mialy-byc" teraz maja przefajnowany kontrast, kolory zupelnie nie takie. jednym slowem tragedia.

rozmawialem z zawodowcem, ale zawodowiec jak to zawodowiec, jak nie ma czegos to sie to dokupi bo i tak pojdzie w koszty firmy - kup sobie sprzet do kalibracji za XXXX twardej waluty. co w moim przypadku ma sie nijak bo dla mnie to jest hobby a nie sposob zarabiania na zycie.
i tyle bylo porad.

znalazlem gdzies na sieci tabelki do kalibracji kontrastu (typu zaczernienie 100%, 95%, itd az do 0% - krecimy tak dlugo jak widac cale pasmo), ale to nie rozwiazuje wszystkich problemow.

jakies sugestie?

ps. od jakiegos czasu swita mi w glowie pomysl zrobienie zdjecia testowego z charakterystycznymi barwami np. paczka czerwonych marlboro, opakowanie od kremu nivea, itd. nastepnie, gmeranie ustawieniami monitora/karty w porownaniu fotka oraz rekwizyty (nie wydruk fotki). pomysl jest, ale nie do konca jestem przekonany.

Janusz Body
23-05-2007, 09:24
Mam dla Ciebe złe wieści. Kalibrator kupić trzeba tyle, że to koszt od 50 do 200 USD.

Temat był wałkowany milion i osiem razy:

google: monitor kalibracja site:canon-board.info

danny
23-05-2007, 09:53
dzieki Janusz :)
ehhh... teraz tylko musze sie zdecydowac na kalibrator (tak to sie nazywa?) ;)

Janusz Body
23-05-2007, 10:22
http://www.drycreekphoto.com/Learn/monitor_calibration_tools.htm

Tu masz test porównawczy różnych kalibratorów - ceny już mocno nieaktualne.

michalab
23-05-2007, 10:51
A tutaj jest jak się pobawić za darmo:
http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-204-0.php
Oczywiście tylko soft + własne oczy.

danny
23-05-2007, 11:30
super :)
zaczalem przeszukiwac siec i (dosyc oczywiste) kalibratorow jest sporo, a rozsztral cenowy dosyc spory. oczywiscie, znalezienie czegos dla profesjonalisty jest proste, dla amatora juz troche mniej. to co dales Janusz jest naprawde pomocne. wielkie dzieki:)

oczy... juz pare nocy spedzilem :( jeszcze troche i bede sie czul jak po butaprenie LOL:)

kaspeed
23-05-2007, 21:23
Z kalibracją LCD to chyba można tylko "trochę". Jeżeli mnie pamięć nie myli to można dobrze skalibrować tylko te z podświetleniem LED (powyżej 20 000zł sztuka). Zwykły LCD ma jażeniówkę co się wypala itp i nigdy nie świeci tak jak trzeba na całej powierzchni

Janusz Body
23-05-2007, 21:42
Z kalibracją LCD to chyba można tylko "trochę". Jeżeli mnie pamięć nie myli to można dobrze skalibrować tylko te z podświetleniem LED (powyżej 20 000zł sztuka). Zwykły LCD ma jażeniówkę co się wypala itp i nigdy nie świeci tak jak trzeba na całej powierzchni

Chyba jednak nie bardzo wiesz co piszesz :)

danny
24-05-2007, 10:31
wypalanie sie nie ma nic do kalibracji...
jak dobrze pamietam, kalibracja to nic innego jak ustalenie odwzorowania sygnalu wprowadzanego/wyprowadzanego pomiedzy ukladem a systemem... czyli jezykiem kowali: zeby to co wsadze bylo takie samo jak to co wyciagne (a co sie dzieje pomiedzy to juz mniej interesuje).
jesli sie diody/lampy wypala/zurzyja i w mysl w/w zasady to co wsadzamy nie jest takie jak to co wyciagamy, to znaczy ze nalezy odwzorowanie powtorzyc. czyli skalibrowac...

ale moze sie myle... ;)

kaspeed
24-05-2007, 21:11
Gdzieś czytałem, tylko nie pamiętam gdzie, że monitor LCD jeżeli np wyświetla zbyt niebiesko, to kalibracja polega na tym, że ujmuje się mu niebieskiego np 12 i wtedy wyświetla RGB 256,256,244. Nie chce mi się grzebać w gazetach bo nie pamiętam. danny zgadzam się wystarczy skalibrować ponownie. Mi chodizło o to, że nie skalibruje się na całej długości jarzeniówki tak, aby świeciła tą samą jasnością i temperaturą w wyniku czego cały ekran LCD nie da tej samej temperatury bieli
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS moja wina, czasem, jak mi się nic nie chce, to nie dokańczam myśłi lub piesze skrótami

kris75
24-05-2007, 21:12
a dla mnie kalibracja to to, zebym to co widze dostal w labie :) prawda ze proste?

Janusz Body
24-05-2007, 21:36
...Gdzieś czytałem, tylko nie pamiętam gdzie...

... Nie chce mi się grzebać w gazetach bo nie pamiętam...

Wielka szkoda, że chce Ci się pisać. Było by lepiej, gdyby tego też Ci się nie chciało. :mrgreen:

marekb
24-05-2007, 21:59
Wielka szkoda, że chce Ci się pisać. Było by lepiej, gdyby tego też Ci się nie chciało. :mrgreen:

:mrgreen:

kaspeed
24-05-2007, 22:40
jak człowiek łyknie piwo, to różne głupoty mu na myśl przychodzą (a wczoraj łyknąłem ;) )

energia_ki
24-05-2007, 22:54
jak człowiek łyknie piwo, to różne głupoty mu na myśl przychodzą (a wczoraj łyknąłem ;) )

to niech mu przychodzą, tylko czy trzeba je od razu na forum wypisywac?

pewnie Cię to zdziwi, ale niektórzy tu zaglądają po to, żeby się czegoś dowiedzieć, a nie poalkoholowe objawienia czytać :evil:

kaspeed
24-05-2007, 23:32
Chodziło mi mniej więcej o to, co jest na stronie 7 i 8 tego dokumentu:
http://www.eizo.pl/pdf/EIZO%20ColorEdge%20-%20WhitePaper%20PL.pdf

canis_lupus
25-05-2007, 01:13
Ja mam jedno pytanko:
Czy da się wyregulowac temperature barwową monitora za pomocą aparatu? Np: robimy zdjęcie białej planszy (FFFFFF) wyswietlanej na monitorze, ustawiamy do niej balans bieli w aparacie po czym znowu robimy fotkę. Potem z EXIF'a odczytujemy temperaturę i na jej podstawie korugujemy ustawienia monitora. Ma to sens?

danny
25-05-2007, 10:07
kaspeed - strona 7/8, dokladnie opisuje ze w eijzie mozna sobie pogmyrac zeby uzyskac zadany efekt. inna sprawa ze biorac analogie do np. wioslowania ich opis nie mowi jak sie WIOSLUJE ale raczej jak mozna TRZYMAC WIOSLO ;)

canis_lapus - no wlasnie i cala kalibracja ;) jak nakalibujesz czerwienie, kontrasty, itp. to i tez bedziesz mial balans:)
a co do pomyslu - hmmmm...... generalnie pomysl na pierwszy rzut oka sie trzyma kupy .
zalozmy ze monitor ustawilismy na wartosc temp. X, z aparatu odczytalismy Y. mozemy zlozyc ze roznica pomiedzy X i Y jest R.
odczytalismy ze tu jest X, tu jest Y, i gut. i jesli dobrze kumam to zmieniamy na monitorze X o wartosc R (w odpowiednim kierunku). po zmianie mamy ze X=Y.
haczyk - obie wartosci sa wzgledne dla monitora i aparatu. przyklad:
jak wyzej, ale zalozmy z X i Y (w wartosciach numerycznych) sa takie same. wiec nie bawimy sie w korekcje X o R, bo i po kij.
ale to wcale nie gwarantuje nam ze to co widzi aparat bedzie takie same jak to co bedzie na monitorze...

osobiscie jestem przekonany do kalibratora o ktorym Janusz pisal, aczkolwiek sam temat daje mi do myslenia.

Tom01
25-05-2007, 13:41
Kolego Danny po pierwsze i najważniejsze. Jaki monitor chcesz kalibrować? Sęk w tym że że niektórymi to temat prosty a z innymi droga przez mękę z niezachwycającym efektem.

Zauważony przez Ciebie efekt "przekontrastowania" obrazu jest typowym objawem źle skompensowanej charakterystyki sterowania matrycy. To jest bardzo ciężkie, lub pisząc bardziej zgodnie z prawdą, niemożliwe do poprawnego korygowania.

Kolego canis_lupus, podana przez Ciebie metoda nie zadziała. Po pierwsze punkt bieli to tylko część procesu kalibracji, po drugie wprowadzisz w ten sposób błędną informację o bieli wynikającą z defektów samego aparatu i co ważniejsze monitora, bo nastawione np 6500K wcale nie musi i najczęściej nie daje tyle na ekranie. Punkt bieli ustawia się mierząc go bezpośrednio na ekranie monitora. Inne metody są nieefektywne.

canis_lupus
25-05-2007, 19:31
Nie zrozumiałeś mnie, ja własnie chciałem zmierzyć aparatem temperature barwową monitora zupełnie nie biorąc pod uwagę uswionej w monitorze wartości.

Vitez
25-05-2007, 23:58
Nie zrozumiałeś mnie, ja własnie chciałem zmierzyć aparatem temperature barwową monitora zupełnie nie biorąc pod uwagę uswionej w monitorze wartości.

A co jesli aparat zle zmierzy? Wbrew pozorom aparaty tez sie da "kalibrowac" , a dokladniej oprofilowywac zdjecia wychodzace z danego modelu, w danych warunkach (przydatne raczej tylko w studio).

canis_lupus
26-05-2007, 00:08
Ale myślę ze te odchyłki będą niewielkie. Tak czy inaczej da nam to jakies pojęcie o ustawieniu monitora.

danny
27-05-2007, 14:41
Tom01: zmagam sie z ekranem od laptopa i dodatkowym lcd (prosze nie wnikac czemu - czuje sie pogwalcony ze musze tak obrabiac); jestem milosnikiem crt do fotek, wszelkie plaskie przyprawiaja mnie o bol zebow, ale jak sie nie ma co sie lubi...

na razie wlasciwie nie podejmuje sie obrobki kolorowych bo nie mam zaufania do sprzetu. z bw jeszcze ujdzie ale nadal jest przekontrastowanie :( poki co oczekuje na kalibrator.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ps. Vitez: nie jestem pewien czy "poprawnosc" pomiaru aparatu jest wlasciwie do czegokolwiek potrzebna; grunt zeby bylo odwzorowanie - okreslone punkty sa tak samo "postrzegane" przez monitor i aparat. a ze jeden to widzi jako 5500 a drugi jako 6253 to juz kij.
inna sprawa, ze jak sie tak dluzej nad tym zastanawiam to zaczyna do mnie docierac rozmiar tego procesu. na dobra sprawe zdaloby sie ustalic krzywe kalibracyjne na pare kolorow (wezmy podstawowe + biel + czern, do tego kazdy w conajmniej 3 intensywnosciach) i dopiero by cos z tego bylo.

nie mam praktyki w monitorach, w rozmyslaniach opieram sie na logice i doswiadczeniu w pokrewnych dziedzinach. specjalista winien sie tu wypowiedziec.

Tom01
28-05-2007, 10:51
Tom01: zmagam sie z ekranem od laptopa i dodatkowym lcd.

Co do laptopa to sprawa jest nieciekawa. Uzyskanie neutralnych szarości jest w zasadzie niemożliwe, kolorystyka po profilowaniu niewykluczone, że będzie jak wrażenia wzrokowe pijaka po metylu.

Jaki jest ten "dodatkowy lcd"?

Panowie, jakim cudem chcecie "zmierzyć" punkt bieli aparatem? Nawet jeśli to co on niby ma dać? Wiadomo jest że na monitorze temperatura pojedzie w przysłowiowe krzaczory. Nawet, jeśli aparat poda mniej lub więcej od wartości założonej, to jak to skorygować na monitorze? Na oko? Czym? Moim zdaniem zwykły kolorymetr nie kosztuje bajońskich sum, aby warto było uprawiać taką gimnastykę.

danny
28-05-2007, 17:04
zewnetrzny jest compaq 1825 - jakos slabsza jak laptop, ale wiecej mozliwosci ustawiania. laptop - toshiba a100 - ekran wiekszy, wrazenia ciekawsze efekty, kontrast ze az boli :( jak nie ugrysc kazdy mniej lub bardziej do bani :(
za pare miesiacy spodziewam sie przyjazdu moich eizo t961, ale do tego czasu jestem skazany na to co powyzej :(

Tom01
29-05-2007, 10:29
jak nie ugrysc kazdy mniej lub bardziej do bani :(

To prawda. Sytuację może trochę poprawić oprofilowanie obu. Nic się nie da zrobić jeśli materiał wejściowy jest "nieplastyczny".

caravaggio
29-05-2007, 18:47
A co jesli aparat zle zmierzy?
Nie pekaj - zawsze mozna w takiej sytuacji skorygowac blad w RAW-ie :lol:

Dorn
22-01-2008, 19:19
Podepnę się pod temat.
Tak czytam i czytam... i co raz bardziej głupieję i zaczynam co raz mniej rozumieć, wszystko mi sie poplątało ....
O co mi chodzi:
- mam nie skalibrowany czy nie oprofilowany (już nie wiem) monitor - co innego mam na ekranie, co innego z labu.
- niestety już mam od około 2-3 lat monitor LCD iiyama ProLite E431S - tak wiem "Scheiss" - jak kupowałem nie wiedziałem
I teraz:
Po lekturze, nie wiem czy z ten monitor to sie da jakos skalibrować? Czy jest sens cos działać - umówił bym się z Kolegą z forum, żeby mi skalibrował monitor. Tak jak jest, jest do d..
Czy lepiej zeby cos było ustawione (nawet ograniczona kalibracja) niż żeby nie było nic?

Tom01
22-01-2008, 19:29
LCD iiyama ProLite E431S - tak wiem "Scheiss" - jak kupowałem nie wiedziałem

Jeśli to pierwsza wersja na S-IPS to nie jest tak źle. Skalibrować się nie da, ale ustawić z czujnikiem punkt bieli, jasność i oprofilować. Będzie lepiej. Jeśli natomiast to późniejsza wersja na TN, to kalibrator pomoże jak umarłemu kadzidło.

Dorn
22-01-2008, 19:52
Jeśli to pierwsza wersja na S-IPS to nie jest tak źle. Skalibrować się nie da, ale ustawić z czujnikiem punkt bieli, jasność i oprofilować. Będzie lepiej. Jeśli natomiast to późniejsza wersja na TN, to kalibrator pomoże jak umarłemu kadzidło.

No niestety, to jest rzczej na TN - więc kicha ;(
Pozostaje chyba na razie tylko metoda przybliżonych prób i wielu błędów z dopasowaniem się do labu i do jako takiego zadowolenia z efektów.
A jaki monitor polecasz? Tak np do 2000PLN - czy nie ma takiego :|
Bo droższe to na pewno sa tylko mnie nie stać.

Tom01
22-01-2008, 20:02
A jaki monitor polecasz? Tak np do 2000PLN - czy nie ma takiego

Wielokrotnie w wielu wątkach sugerowałem Eizo S1921/31/32, lub Nec 1990SXi.

liquidsound
30-01-2010, 05:32
To ja sie podepne pod temat. Pytanie proste. Mam monitor samsung 173p +, czy da sie cos z tym zrobic?

Tom01
30-01-2010, 23:18
To ja sie podepne pod temat. Pytanie proste. Mam monitor samsung 173p +, czy da sie cos z tym zrobic?

Coś się da, ale cudów nie będzie. Najgorzej jest z zerową stabilnością. Jak z kiepskim fortepianem. Kończysz stroić i możesz zaczynać od początku.

liquidsound
31-01-2010, 08:38
Czyli olac kalibracje i ustawic tak zeby dobrze wygladaly fotki i nie wypalalo oczu?

Tom01
31-01-2010, 14:30
ustawic tak zeby dobrze wygladaly fotki i nie wypalalo oczu?

Czyli skalibrować...