Zobacz pełną wersję : Reanimacja karty
Witam, Jak juz pisalem w wątku komunijnym padła mi karta Kingstone Elite Pro 1GB. objaw jest taki, że jak ja wkladam do aparatu to pokazuje się/albo nie na wyswietlaczu CF error i aparat ani drgnie . Zero jakiejkolwiek reakcji. Jak włozyłem karte do czytnika w kompie to mi sie komputer zawiesił. Pytanie czy jest jakas mozliwość reanimacji takowej karty, nie wiem jakies moczenie w mleku :mrgreen: , okład z ogórków:lol: czy inny domowy sposób. Głównie chodzi mi o odzyskanie zdjęć.
jabym sobie darował taki zabieg. jeżeli jest to wykonalne to na pewno będzie Cię to więcej kosztowało niż używana karta Kingstone Elite Pro 1GB czyli jakies 20-30zl :D
jabym sobie darował taki zabieg. jeżeli jest to wykonalne to na pewno będzie Cię to więcej kosztowało niż używana karta Kingstone Elite Pro 1GB czyli jakies 20-30zl :D
Tyle, ze ja nie chce tej karty uzywać juz (f...k the Kingstone:mrgreen: ). Ja chce zdjecia z niej odzyskać. I to nie jakimis ekstremalnymi sposobami w stylu "firma odzyskujacas dane z dysków" tylko jakims jak napisałem prostszym sposobem. O ile taki istnieje.
ja jak mi się zepsuje pralka to walę w nią pięścią.
Pomaga :mrgreen::lol::lol:
Bad Copy Pro 3.0 - no to tym sprawdź
tylko programy do odzyskiwania danych z kart
a sama karta do sprzedawcy - niech oddaje nową
Kiedyś padła mi 512 kingstona zaniosłem do sprzedawcy i dostałem nową :)
w końcu ma dożywotnią gwarancję. ja jakbym ją wymienił to od razu bym sprzedał bo od jakiegoś czasu nie wierzę tej firmie.
a ja wierzę - tyle tylko że kupuję w sklepach a nie u dziwnych sprzedawców na allegro.
extreme IV też padają :)
mor_feusz
21-05-2007, 13:32
Moze sproboj podlaczyc pod czytnik i uruchom kompa z jakiejs plytki do robienia image, zrob obraz karty (o ile da sie da) a potem podmontuj obraz. Mialem raz taki przypadek z karta kumpla - chlopak zrobil zdjecia z imprezy (kompaktem) i z lampa (czyli ludkowie biali i czarne tlo, ale impreza i te sprawy). Za nic nie moglem sie dostac do karty. (Mam zakupionego Acronis True Image) Mam plytke bootowalna od Acronis'a (samemu sie robi). Podlaczylem czytnik, wystartowalem - i zrobilem obraz karty (troche trwalo - karta 512MB) zapisalem na c:\. Potem wyjalem bootowalna plytke, windows wstal, obraz podmontowany i zdjecia sie zkopiowaly - w tym 2 JPGi uszkodzone byly - takie do polowy a dol zieloknawy i nic - bialy. Nic nie kosztuje a sprobowac mozna.
Sorry mor_feusz ale brzmi do dla mnie mniej wiecej jak: przemultiplikuj zimną plazme z poziomu syntezy molekularnej na wyzszy stopień. Jestem głabem komputerowym w sumie.
mor_feusz
21-05-2007, 13:43
A wiec tak
1) Wsadzasz plyte bootowalna do kmputera (u mnie Acronis true image ale moze byc np. Norton Ghost lub cos innego)
2) startujesz komputer z plyty (pyta sie co uruchomic: Windows czy Acronis FULL albo Standard - polecam full laduje wszystkie sterowniki SCSI itd - trwa 5-10 sec dluzej)
3) Wybierasz jaka akcje chcesz zrobic (BACKUP, REStore) - wybierasz backup
4) Podajesz czego chcesz zrobic kopie (w twoim wypadku podlaczone karta przez czytnik)
5) Podajesz gdzie chcesz zapisac (np c:\)
6) start
7) potem bedzie kompunikat (lub nie z zaleznosci jak padnieta karta) SUCCESSFULL i klikasz OK
8) wyjmujesz plyte
9) restartujesz kompa
10) montujesz plik w windowsie i widzisz go jako dodatkowy dysk
11) kopiujesz dane z powrotem gdzie chcesz
12) KONIEC
morfeusz
myślisz że zrozumiał??
a po co sterowniki SCSI?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
"montujesz plik w Windowsie"
znaczy mam śrubokręt, śrubki tylko gdzie są dziurki żeby to wkręcić???
mor_feusz
21-05-2007, 13:51
Tak mysle. A po co full. Czasami sa dziwne sterowniki USB - n akilku laptopach wersja standard nie widzi zew dyskow USB (niektorych sieciowek tez) - w wersji full wszystko OK
Jednak bebesky ma racje. Co to znaczy, że montuje plik w windowsie. Bo reszte kapuje.
mor_feusz
21-05-2007, 16:32
A wiec. Masz zainstalowane oprogramowanie - i dostepna jest opcja MOUNT IMAGE. klikasz na to i podajesz gdzie jest twoj plik, ktory zrobiles (czyli backup)
i klikasz ok. Co sie stanie. Program utworzy specjalny dysk z kopi, od ktorego masz dostep. czyli bedziesz mogl odczytac dane (albo zapisac). Pojawi sie kolejna literka w Explorerze.
http://img509.imageshack.us/my.php?image=mountia5.jpg
Rozne programy maja innaczej. Ja uzywam Acronis (w robocie server w domu HOME)
Jak włozyłem karte do czytnika w kompie to mi sie komputer zawiesił.
A w innym kompie?
Mozesz mi podrzucic. Jak mi bedzie zwieszac kompa to z ghosta ja pociagnac moge. Żywca lubie 8)
OK Vitez jak nie uda mi sie samemu to sie odezwę