Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Halogeny vs Lampy Studyjne

KubaN
21-05-2007, 08:29
Witam,
mam pytanie następujące: jak wypadają halogeny na tle lamp studyjnych? Mam zamiar kupić pare halogenów na statywach, moc zawsze można regulować różnymi żarówkami, a blendę zawsze można samemu złożyć, nawet parasole :lol: jedynym problemem jest brak jakiegokolwiek synchro z body aparatu, ale to nie jest problem nie do rozwiązania ;)

Zaletą halogenów jest to, że mogę dostać powiedzmy 3 sztuki za mniej niż 200zł, a lampy studyjne... no cóż :mrgreen:

Kolaj
21-05-2007, 08:33
Witam,
mam pytanie następujące: jak wypadają halogeny na tle lamp studyjnych? Mam zamiar kupić pare halogenów na statywach, moc zawsze można regulować różnymi żarówkami, a blendę zawsze można samemu złożyć, nawet parasole :lol: jedynym problemem jest brak jakiegokolwiek synchro z body aparatu, ale to nie jest problem nie do rozwiązania ;)
Ale co chcesz synchronizować? Przecież to jest światło ciągłe. A co do regulacji mocy, zastanawiam się, czy nie zadziałałby taki zwykły ściemniacz oświetleniowy. Może ktoś próbował? BTW, mój avatar jest zrobiony z użyciem jednego halogena, kupionego wraz ze statywem, w ostatni piątek, w Praktikerze za 59,99 ;)

kami74
21-05-2007, 08:39
Je tam ja kupiłem sobie na allegro za 30 zł starą lampe błyskowa aparatową, za kolejne 20 parasolke i za kolejne chyba 30 uchwyt, zeby to razem pożenić. I mam "lampe studyjną" o małej mocy ale zawsze

Kolaj
21-05-2007, 08:44
Z lampami błyskowymi to jest tylko ten mały kłopot, że nie widzisz efektów takiego oświetlenia przed zrobieniem zdjęcia. Mając światło ciągłe, oglądasz sobie spokojnie, jak sie rozkładają cienie, ustawiasz modela, czy co tam fotografujesz i masz "live view". Jak już Ci się podoba to pstrykasz. Błyskotka wymaga od fotografa więcej wyobraźni, ale oczywiście da się i tak.

kami74
21-05-2007, 09:23
w dobie DSLR to nie jest juz taki problem. Pstrykasz ,patrzysz, nie tak to przestawiasz. A prądu nie żre i nie smaży modelek. ale zgodze sie, ze światlo ciągłe oa charakterystyce swiatla blyskowego byłoby super

MMM
21-05-2007, 10:24
Błyskotka wymaga od fotografa więcej wyobraźni, ale oczywiście da się i tak.
Niczego nie wymaga bo do lamp studyjnych sa piloty i od razu widzisz zbliżony efekt bez robienia zdjęcia. Halogeny to marny pomysł bo się potwornie grzeją i przez to nie ma jak rozproszyć ich światła bo usmażą każdy materiał który się blisko do nich przyłoży.

schabu
21-05-2007, 12:03
no właśnie-jeżeli nie masz dobrej wentylacji to będziesz maił problemy z pocącą się modelką. do tego dochodzi problem kuupna dobrych softów do światła ciągłego. ja wolałbym kupić zarówki błyskowe.

pitfuszyl
21-05-2007, 13:27
moze eltec... http://www.eltec.alpha.pl/produkty.php?id=42

energia_ki
21-05-2007, 19:08
moze eltec... http://www.eltec.alpha.pl/produkty.php?id=42

tylko ze w eltecu jedyna lampa studyjna swiatla stalego to ponad 600 zl, a KubaN chyba wlasnie nie chcial studyjnej, ktora silą rzeczy więcej kosztuje
aha, w eltecu nie miewają innych, tylko tę jedną, pytałam, bo sama tez mialam ochote na swiatlo ciagle

schabu
21-05-2007, 20:16
to już może lepiej zrobić samoróbke ze świetlówek?:>