Zobacz pełną wersję : Kadrowanie na duzym monitorze [było:Wielki ekran]
pointofview
21-05-2007, 08:17
Czy ktoś spotkał sie z rozwiązaniem polegającym na podłączeniu on line do aparatu jakiegoś zewwnetrznego komputera (np. typu laptop lub stacjonarny)i kadrowaniu z użyciem dużego ekranu?
Ale jakim cudem, skoro matryca jest zasłonięta przez lustro i migawkę i widzi jedynie ciemność?
DoMiNiQuE
21-05-2007, 08:55
1DMkIII tak potrafi.
1DMkIII tak potrafi.Taak, ale jak już ktoś go ma, to chyba nie zadaje takich pytań ;)
DoMiNiQuE
21-05-2007, 08:57
Taak, ale jak już ktoś go ma, to chyba nie zadaje takich pytań ;)
Zawsze moze kupic ;)
pointofview
21-05-2007, 09:25
Można programowo podnieść lustro...
A forum po to jest by zadawać pytania i dzielić się swoją wiedzą - jeśli się ją ma.
Uczono mnie, że nie ma głupich pytań - sa tylko głupie odpowiedzi.
Wstapiłem na to forum licząc na koleżeńskie porady, rozmowy, pouczanie nie jest mi potrzebne.
Czy ktoś spotkał sie z rozwiązaniem polegającym na podłączeniu on line do aparatu jakiegoś zewwnetrznego komputera (np. typu laptop lub stacjonarny)i kadrowaniu z użyciem dużego ekranu?
Do kompaktów Canona już od dawna dołączają soft który to umożliwia.
DoMiNiQuE
21-05-2007, 10:48
Można programowo podnieść lustro...
Skad masz te informacje? Pierwszy raz sie z czyms takim spotykam i uwazam, ze jest to niewykonalne. Tzn, podniesc moze sie da, ale raczej nie zadziala tak jak tego oczekujesz.
Uczono mnie, że nie ma głupich pytań - sa tylko głupie odpowiedzi.
Oczywiscie. Jak stane na torach a rekoma zlapie sie trakcji to pojade jak tramwaj?
Kompakty chyba autora nie interesuja skoro zamiescil temat w dziale dslr.
pointofview
21-05-2007, 11:18
Skad masz te informacje? Pierwszy raz sie z czyms takim spotykam i uwazam, ze jest to niewykonalne. Tzn, podniesc moze sie da, ale raczej nie zadziala tak jak tego oczekujesz.
Oczywiscie. Jak stane na torach a rekoma zlapie sie trakcji to pojade jak tramwaj?
Kompakty chyba autora nie interesuja skoro zamiescil temat w dziale dslr.
Dzięki za informacje.
Co do pytań... to chodzi mi taki "dziwny" zwyczaj na tym forum związany z pouczaniem wątkowicza, a nie odpowiedzią na temat. Jeśli nie wiem o czym rzecz, - to raczej przysłuchuję się temu co inni maja do powiedzenia. Reszta to bicie piany, pustostan i spam.
- Dlatego juz nie zaśmiecam więcej tego watku i proszę o wskazówki nt. softu. I nie ważne czy dla kompaktów on czy dla dslr, wszędzie może być wskazówka. Wszak Wasia dobrał sie do bebechów programowych...
Pozdrawiam z mojego punktu widzenia :D
Pointofview.
p.s. z drugiej strony to miejsce jest publiczne i istnieje wolność zgromadzeń...
Tylko Marek Trzeci tak może. Pozostałe lustrzanki Canona nie. Nawet jak podniesiesz programowo lustro, to pozostaje jeszcze migawka, która zasłania matrycę.
Wszystko zależy od programu. Jakby zhakować firmware to taki podgląd można zrobić w każdym dSLR Canona ;)
Wszak Wasia dobrał sie do bebechów programowych...
trzeba się do niego zgłosić
bo najprawdopodobniej poza 1DM3 i 20 "a" lustrzanki canona nie mają takich możliwości
MaciekCi
21-05-2007, 15:46
trzeba się do niego zgłosić
bo najprawdopodobniej poza 1DM3 i 20 "a" lustrzanki canona nie mają takich możliwości
A Może soft z 20Da do 20D ? ;] Ot takie moje głośne myśli ... ;) Oczywiście soft w 20Da uwzględnia brak filtra, ale gdzieś musi być "kruczek" który odblokowuje opcję Live View skoro 20Da ma ...
Ehh czemu z aparatami nie jest tak łatwo jak z telefonami komórkowymi. :roll: Wgrałoby się jedną opcję odpowiedzialną za Live View przez program Far :mrgreen: (do SE) i by było po sprawie, ehhh :roll: :rolleyes:
Bagnet007
21-05-2007, 15:48
A skąd macie pewność, że np. w 20D i 20Da są takie same matryce ?
MaciekCi
21-05-2007, 16:44
A skąd macie pewność, że np. w 20D i 20Da są takie same matryce ?
Znając Canona pochwaliłby się tym. :) Przecież to byłby kolejny ficzer za który trzeba płacić, jednak w zmianach mówili tylko o filtrze i live view ...
Zresztą można poszukać. ;)
Co do pytań... to chodzi mi taki "dziwny" zwyczaj na tym forum związany z pouczaniem wątkowicza, a nie odpowiedzią na temat. Jeśli nie wiem o czym rzecz, - to raczej przysłuchuję się temu co inni maja do powiedzenia. Reszta to bicie piany, pustostan i spam.
http://rtfm.killfile.pl/#lajza
"Istnieją techniczne środowiska dyskusyjne, w których z powodu źle pojętej superuprzejmości piszącym nie wolno wspominać o błędach znalezionych w cudzych postach - "jeśli nie chcesz pomóc użytkownikowi w tym, o co pyta, to się nie odzywaj". Doświadczeni użytkownicy opuszczą taką grupę, a dyskusje tam zmienią się w bezsensowną paplaninę. Grupa stanie się bezużyteczna jako forum techniczne.
Wyolbrzymiając - albo forum będzie (w ten sposób) milutkie, albo użyteczne. "
My wolimy miec forum uzyteczne.
pointofview
22-05-2007, 00:23
Vitez. Idąc za Twoim tokiem rozumowania to jaki błąd widzisz w moim pytaniu? Odpowiedz proszę, lubię się uczyć, nawet na swoich błędach.
BTW. - Uważam to forum za bardzo użyteczne i wiele informacju bardzo przydatnej można tu uzyskać. Moim zamiarem było zwrócenie "niewielkie" uwagi na zaszumianie informacji, która jest najcenniejsza, wszak wierszy się tu nie publikuje.
I to by było na tyle.
paintofview
po prostu czepiasz się
mógłbyś zacząć naprawiać świat na innym forum?
Widziałem kiedyś takie "cuś" które zakładało się na wizjer w lustrzance i "ono "miało kamerkę i ekranik LCD. Analogicznie można by zainstalować jakąś mini kamerkę podpiętą do telewizora lub dowolnego urządzenia odbierającego sygnał z kamery. Kwestia dobrania elementów i mocowań. Sorry że na temat.
"Istnieją techniczne środowiska dyskusyjne, w których z powodu źle pojętej superuprzejmości piszącym nie wolno wspominać o błędach znalezionych w cudzych postach - "jeśli nie chcesz pomóc użytkownikowi w tym, o co pyta, to się nie odzywaj". Doświadczeni użytkownicy opuszczą taką grupę, a dyskusje tam zmienią się w bezsensowną paplaninę. Grupa stanie się bezużyteczna jako forum techniczne.
Wyolbrzymiając - albo forum będzie (w ten sposób) milutkie, albo użyteczne. "
My wolimy miec forum uzyteczne.
Vitez, a ten Eric S. Raymond to twoja jakaś rodzina. :D :D :D
michalab
22-05-2007, 10:12
Wybacz, że jako początkujący przyczepię się GURU, ale moim zdaniem, pytanie z pierwszego postu jest całkiem rozsądne. Z udzielonych odpowiedzi wynika natomiast, że odpowiadającym brak wyobraźni i dlatego uważają je za głupie.
"Istnieją techniczne środowiska dyskusyjne, ..."
To jest forum techniczne?
DoMiNiQuE
22-05-2007, 10:21
Jak najbardziej. Chyba nie sadziles, ze fotograficzne? ;)
Zaczęła się druga dwudziestka postów, warto więc pokusić się o odpowiedź na pytanie zaczynające wątek:
W Canonach - póki co tylko nowy 1D MkIII
W Nikonach - Fuji F5 Pro
W Minoltach - seria Dimage
Zobacz też:
http://canon-board.info/showthread.php?t=21757&highlight=Fuji+d200
I pod hasłem Tethered shooting w:
http://www.digitaljournalist.org/issue0705/tech-tips.html
http://www.digitaljournalist.org/issue0701/tech-tips.html
MaciekCi
22-05-2007, 15:17
W Canonach - póki co tylko nowy 1D MkIII
No i Canon 20Da. :mrgreen:
No i Canon 20Da. :mrgreen:
Słuszne spostrzeżenie... i cena chyba porównywalna... Ale 20Da może chyba tylko na swoim LCD. A Kolega pisał o wielkim ekranie.
MaciekCi
22-05-2007, 20:46
Słuszne spostrzeżenie... i cena chyba porównywalna... Ale 20Da może chyba tylko na swoim LCD. A Kolega pisał o wielkim ekranie.
No właśnie oto chodzi, że nie.
Ciekawą opcją jest możliwość podłączenia telewizora do wyjścia AV w aparacie i obserwowanie obrazu na większym ekranie.
Tutaj (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3051) więcej detali.
Pod względem Live View, ze wszystkich EOSów to właśnie 20Da jest najbardziej zaawansowany. Można przynajmniej dobrze ustawić ostrość. ;]
Kolekcjoner
23-05-2007, 04:27
paintofview
po prostu czepiasz się
Dokładnie :mrgreen:.
Widziałem kiedyś takie "cuś" które zakładało się na wizjer w lustrzance i "ono "miało kamerkę i ekranik LCD. Analogicznie można by zainstalować jakąś mini kamerkę podpiętą do telewizora lub dowolnego urządzenia odbierającego sygnał z kamery. Kwestia dobrania elementów i mocowań. Sorry że na temat.
http://www.zigview.co.uk/prdzigs2pent.htm
Ostatni model tego ZigView o którym wspomniał Kolekcjoner ma chyba wyjście video, przez które możnaby puścić obraz na coś większego, jeśli by już faktycznie była taka potrzeba....
pointofview
23-05-2007, 09:51
paintofview
po prostu czepiasz się
- Proszę nie przekręcać nicków. :!: ... Kaszankę można jeść z gazety, ale przy moim stole je się z talerza nożem i widelcem, tak jest o wiele lepiej...:lol:
Dziękuje Kolegom za kostruktywne uwagi i wskazówki. Już wiem więcej w naturze problemu i przy okazji o niektórych użytkownikach tego forum.
Dzięki za ścieżkę poszukiwania rozwiązania. Info dot 20da jest dla mnie bardzo istotne i ciekawe. Trzeba pogrzebać w bitach.:mrgreen:
Pointofview to nie wiedziałeś, że na tym forum "fala" rządzi. Masz poniżej 1000 postów, to kotem jesteś.
I tak zostałeś delikatnie potraktowany przez (Baczność !) Wielkich Profi (Spocznij !).
Cześć "kocie".:lol:
P.S.
A bebesky to kumpel kaprala.
No właśnie oto chodzi, że nie.
Tutaj (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3051) więcej detali.
Pod względem Live View, ze wszystkich EOSów to właśnie 20Da jest najbardziej zaawansowany. Można przynajmniej dobrze ustawić ostrość. ;]
Dzięki. Ale to 'tylko' przez AV. A ja to jeszcze bym tak chciał przez USB... :roll:
-[...]
Dzięki za ścieżkę poszukiwania rozwiązania. Info dot 20da jest dla mnie bardzo istotne i ciekawe. Trzeba pogrzebać w bitach.:mrgreen:
Jeżeli myślisz o tym, co ja (czyli o tym, że w każdym EOS-ie można, tylko trzeba mu zrobić hmmm 'reverse engineering' (blokada identyfikacji aparatu w SDK?)), to daj znać jak Ci się coś uda.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Pointofview to nie wiedziałeś, że na tym forum "fala" rządzi. Masz poniżej 1000 postów, to kotem jesteś.
I tak zostałeś delikatnie potraktowany przez (Baczność !) Wielkich Profi (Spocznij !).
Nie "fala rządzi", tylko "cyfra hamuje" - cyfra (sic!)
pointofview
23-05-2007, 18:00
MaciekCi dzięki za podrzucenie linki.
Vitez. Idąc za Twoim tokiem rozumowania to jaki błąd widzisz w moim pytaniu? Odpowiedz proszę, lubię się uczyć, nawet na swoich błędach.
Wybacz, że jako początkujący przyczepię się GURU, ale moim zdaniem, pytanie z pierwszego postu jest całkiem rozsądne.
Nie o pytanie chodzi a o reakcje na odpowiedzi. "Jak nie zamierzasz pomoc to nie odpowiadaj" - na taka reakcje niektorzy (w tym ja) reaguja alergicznie, bo to reakcja klasy łajza wlasnie.
Tak.
michalab
24-05-2007, 09:38
Nie o pytanie chodzi a o reakcje na odpowiedzi. "Jak nie zamierzasz pomoc to nie odpowiadaj" - na taka reakcje niektorzy (w tym ja) reaguja alergicznie, bo to reakcja klasy łajza wlasnie.
No tekst pod podanym przez Ciebie linkiem nie ma tutaj zastosowania, bo ciała dał nie pytający, a odpowiadający i zostali za to zjechani, gdyby zaczęli z tego powodu płakać wtedy to oni byliby łajzami ;-). IMHO oczywiście.
Tak. OK, przyjmuję do wiadomości, chociaż nie zauważyłem tego.
pointofview
24-05-2007, 12:09
Drogi Vitez - myślę, że "O jeden most za daleko" z tą łajzą. A jeśli masz reakcje alergiczne to, z łaski swojej są chusteczki chigieniczne, a nie kichanie na cała publiczność w kinie.
Zresztą - oddziel ziarno od plew w tym wątku i całkiem sporo wiedzy wszelakiej pozostanie.
Spadam na wakacje - 2 tygodnie rejsu w Chorwacji. Wszyyyyyytskim życzę miłej atmosfery i skupienia na tym forum FOTOGRAFICZNYM. A ja sobie chmurki, listki, wodę i inne temaciki za filrem polaryzacyjnym będę strzelał.
Trzymajcie się.:mrgreen:
"Łajza" to nie jest pojęcie wymyśone przez Viteza, tylko funkcjonujące od lat w netetykiecie.
"Łajza" to nie jest pojęcie wymyśone przez Viteza, tylko funkcjonujące od lat w netetykiecie.
Wielu innych słów Vitez też nie wymyślił. No i co z tego.
Ale ich używa. "Łajza" nie jest określeniem miłym i w mojej ocenie nie powinno być stosowane w szczególności przez moderatora do osoby początkującej na forum.
Również bez znaczenia jest to czy jest to forum techniczne, czy artystyczne, czy jakiekolwiek inne. Kultura i szacunek do innych to jest to co się ma, albo i nie. Wiele rzeczy można wytłumaczyć innym bez ich obrażania.
Ile razy w normalnej rozmowie (twarz w twarz) używacie tego typu epitetów ? Pomyślcie z czego to wynika ?
Życzę większego dystansu do otaczającej rzeczywistości, a szczególnie tej wirtualnej-internetowej.
Życzę większego dystansu do otaczającej rzeczywistości, a szczególnie tej wirtualnej-internetowej.
Otóż to. W tej wirtualnej rzeczywistości używa się nazwy "łajza" na określenie pewnego zachowania, które miało tu miejsce. Kropka.
Otóż to. W tej wirtualnej rzeczywistości używa się nazwy "łajza" na określenie pewnego zachowania, które miało tu miejsce. Kropka.
Piast9 chyba niewiele zrozumiałeś z tego co napisałem. Ale jak kropka, to kropka.