Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kadrowanie na duzym monitorze [było:Wielki ekran]

pointofview
21-05-2007, 08:17
Czy ktoś spotkał sie z rozwiązaniem polegającym na podłączeniu on line do aparatu jakiegoś zewwnetrznego komputera (np. typu laptop lub stacjonarny)i kadrowaniu z użyciem dużego ekranu?

Kolaj
21-05-2007, 08:37
Ale jakim cudem, skoro matryca jest zasłonięta przez lustro i migawkę i widzi jedynie ciemność?

DoMiNiQuE
21-05-2007, 08:55
1DMkIII tak potrafi.

Kolaj
21-05-2007, 08:56
1DMkIII tak potrafi.Taak, ale jak już ktoś go ma, to chyba nie zadaje takich pytań ;)

DoMiNiQuE
21-05-2007, 08:57
Taak, ale jak już ktoś go ma, to chyba nie zadaje takich pytań ;)
Zawsze moze kupic ;)

pointofview
21-05-2007, 09:25
Można programowo podnieść lustro...
A forum po to jest by zadawać pytania i dzielić się swoją wiedzą - jeśli się ją ma.

Uczono mnie, że nie ma głupich pytań - sa tylko głupie odpowiedzi.

Wstapiłem na to forum licząc na koleżeńskie porady, rozmowy, pouczanie nie jest mi potrzebne.

MMM
21-05-2007, 10:20
Czy ktoś spotkał sie z rozwiązaniem polegającym na podłączeniu on line do aparatu jakiegoś zewwnetrznego komputera (np. typu laptop lub stacjonarny)i kadrowaniu z użyciem dużego ekranu?
Do kompaktów Canona już od dawna dołączają soft który to umożliwia.

DoMiNiQuE
21-05-2007, 10:48
Można programowo podnieść lustro...
Skad masz te informacje? Pierwszy raz sie z czyms takim spotykam i uwazam, ze jest to niewykonalne. Tzn, podniesc moze sie da, ale raczej nie zadziala tak jak tego oczekujesz.

Uczono mnie, że nie ma głupich pytań - sa tylko głupie odpowiedzi.
Oczywiscie. Jak stane na torach a rekoma zlapie sie trakcji to pojade jak tramwaj?

Kompakty chyba autora nie interesuja skoro zamiescil temat w dziale dslr.

pointofview
21-05-2007, 11:18
Skad masz te informacje? Pierwszy raz sie z czyms takim spotykam i uwazam, ze jest to niewykonalne. Tzn, podniesc moze sie da, ale raczej nie zadziala tak jak tego oczekujesz.

Oczywiscie. Jak stane na torach a rekoma zlapie sie trakcji to pojade jak tramwaj?

Kompakty chyba autora nie interesuja skoro zamiescil temat w dziale dslr.

Dzięki za informacje.

Co do pytań... to chodzi mi taki "dziwny" zwyczaj na tym forum związany z pouczaniem wątkowicza, a nie odpowiedzią na temat. Jeśli nie wiem o czym rzecz, - to raczej przysłuchuję się temu co inni maja do powiedzenia. Reszta to bicie piany, pustostan i spam.
- Dlatego juz nie zaśmiecam więcej tego watku i proszę o wskazówki nt. softu. I nie ważne czy dla kompaktów on czy dla dslr, wszędzie może być wskazówka. Wszak Wasia dobrał sie do bebechów programowych...

Pozdrawiam z mojego punktu widzenia :D
Pointofview.

p.s. z drugiej strony to miejsce jest publiczne i istnieje wolność zgromadzeń...

PrzemeS
21-05-2007, 11:39
Tylko Marek Trzeci tak może. Pozostałe lustrzanki Canona nie. Nawet jak podniesiesz programowo lustro, to pozostaje jeszcze migawka, która zasłania matrycę.

piast9
21-05-2007, 13:59
Wszystko zależy od programu. Jakby zhakować firmware to taki podgląd można zrobić w każdym dSLR Canona ;)

bebesky
21-05-2007, 14:25
Wszak Wasia dobrał sie do bebechów programowych...

trzeba się do niego zgłosić

bo najprawdopodobniej poza 1DM3 i 20 "a" lustrzanki canona nie mają takich możliwości

MaciekCi
21-05-2007, 15:46
trzeba się do niego zgłosić

bo najprawdopodobniej poza 1DM3 i 20 "a" lustrzanki canona nie mają takich możliwości

A Może soft z 20Da do 20D ? ;] Ot takie moje głośne myśli ... ;) Oczywiście soft w 20Da uwzględnia brak filtra, ale gdzieś musi być "kruczek" który odblokowuje opcję Live View skoro 20Da ma ...

Ehh czemu z aparatami nie jest tak łatwo jak z telefonami komórkowymi. :roll: Wgrałoby się jedną opcję odpowiedzialną za Live View przez program Far :mrgreen: (do SE) i by było po sprawie, ehhh :roll: :rolleyes:

Bagnet007
21-05-2007, 15:48
A skąd macie pewność, że np. w 20D i 20Da są takie same matryce ?

MaciekCi
21-05-2007, 16:44
A skąd macie pewność, że np. w 20D i 20Da są takie same matryce ?

Znając Canona pochwaliłby się tym. :) Przecież to byłby kolejny ficzer za który trzeba płacić, jednak w zmianach mówili tylko o filtrze i live view ...

Zresztą można poszukać. ;)

Vitez
21-05-2007, 18:44
Co do pytań... to chodzi mi taki "dziwny" zwyczaj na tym forum związany z pouczaniem wątkowicza, a nie odpowiedzią na temat. Jeśli nie wiem o czym rzecz, - to raczej przysłuchuję się temu co inni maja do powiedzenia. Reszta to bicie piany, pustostan i spam.

http://rtfm.killfile.pl/#lajza

"Istnieją techniczne środowiska dyskusyjne, w których z powodu źle pojętej superuprzejmości piszącym nie wolno wspominać o błędach znalezionych w cudzych postach - "jeśli nie chcesz pomóc użytkownikowi w tym, o co pyta, to się nie odzywaj". Doświadczeni użytkownicy opuszczą taką grupę, a dyskusje tam zmienią się w bezsensowną paplaninę. Grupa stanie się bezużyteczna jako forum techniczne.

Wyolbrzymiając - albo forum będzie (w ten sposób) milutkie, albo użyteczne. "

My wolimy miec forum uzyteczne.

pointofview
22-05-2007, 00:23
Vitez. Idąc za Twoim tokiem rozumowania to jaki błąd widzisz w moim pytaniu? Odpowiedz proszę, lubię się uczyć, nawet na swoich błędach.

BTW. - Uważam to forum za bardzo użyteczne i wiele informacju bardzo przydatnej można tu uzyskać. Moim zamiarem było zwrócenie "niewielkie" uwagi na zaszumianie informacji, która jest najcenniejsza, wszak wierszy się tu nie publikuje.

I to by było na tyle.

bebesky
22-05-2007, 07:49
paintofview
po prostu czepiasz się
mógłbyś zacząć naprawiać świat na innym forum?

Krzych
22-05-2007, 08:30
Widziałem kiedyś takie "cuś" które zakładało się na wizjer w lustrzance i "ono "miało kamerkę i ekranik LCD. Analogicznie można by zainstalować jakąś mini kamerkę podpiętą do telewizora lub dowolnego urządzenia odbierającego sygnał z kamery. Kwestia dobrania elementów i mocowań. Sorry że na temat.

SAM
22-05-2007, 09:13

"Istnieją techniczne środowiska dyskusyjne, w których z powodu źle pojętej superuprzejmości piszącym nie wolno wspominać o błędach znalezionych w cudzych postach - "jeśli nie chcesz pomóc użytkownikowi w tym, o co pyta, to się nie odzywaj". Doświadczeni użytkownicy opuszczą taką grupę, a dyskusje tam zmienią się w bezsensowną paplaninę. Grupa stanie się bezużyteczna jako forum techniczne.

Wyolbrzymiając - albo forum będzie (w ten sposób) milutkie, albo użyteczne. "

My wolimy miec forum uzyteczne.

Vitez, a ten Eric S. Raymond to twoja jakaś rodzina. :D :D :D

michalab
22-05-2007, 10:12
Wybacz, że jako początkujący przyczepię się GURU, ale moim zdaniem, pytanie z pierwszego postu jest całkiem rozsądne. Z udzielonych odpowiedzi wynika natomiast, że odpowiadającym brak wyobraźni i dlatego uważają je za głupie.

"Istnieją techniczne środowiska dyskusyjne, ..."
To jest forum techniczne?

DoMiNiQuE
22-05-2007, 10:21
Jak najbardziej. Chyba nie sadziles, ze fotograficzne? ;)

Bahrd
22-05-2007, 15:14

Zaczęła się druga dwudziestka postów, warto więc pokusić się o odpowiedź na pytanie zaczynające wątek:
W Canonach - póki co tylko nowy 1D MkIII
W Nikonach - Fuji F5 Pro
W Minoltach - seria Dimage

Zobacz też:
http://canon-board.info/showthread.php?t=21757&highlight=Fuji+d200
I pod hasłem Tethered shooting w:
http://www.digitaljournalist.org/issue0705/tech-tips.html
http://www.digitaljournalist.org/issue0701/tech-tips.html

MaciekCi
22-05-2007, 15:17
W Canonach - póki co tylko nowy 1D MkIII

No i Canon 20Da. :mrgreen:

Bahrd
22-05-2007, 18:52
No i Canon 20Da. :mrgreen:

Słuszne spostrzeżenie... i cena chyba porównywalna... Ale 20Da może chyba tylko na swoim LCD. A Kolega pisał o wielkim ekranie.

MaciekCi
22-05-2007, 20:46
Słuszne spostrzeżenie... i cena chyba porównywalna... Ale 20Da może chyba tylko na swoim LCD. A Kolega pisał o wielkim ekranie.

No właśnie oto chodzi, że nie.

Ciekawą opcją jest możliwość podłączenia telewizora do wyjścia AV w aparacie i obserwowanie obrazu na większym ekranie.

Tutaj (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3051) więcej detali.

Pod względem Live View, ze wszystkich EOSów to właśnie 20Da jest najbardziej zaawansowany. Można przynajmniej dobrze ustawić ostrość. ;]

Kolekcjoner
23-05-2007, 04:27
paintofview
po prostu czepiasz się

Dokładnie :mrgreen:.

Widziałem kiedyś takie "cuś" które zakładało się na wizjer w lustrzance i "ono "miało kamerkę i ekranik LCD. Analogicznie można by zainstalować jakąś mini kamerkę podpiętą do telewizora lub dowolnego urządzenia odbierającego sygnał z kamery. Kwestia dobrania elementów i mocowań. Sorry że na temat.

http://www.zigview.co.uk/prdzigs2pent.htm

MaciekH
23-05-2007, 07:45
Ostatni model tego ZigView o którym wspomniał Kolekcjoner ma chyba wyjście video, przez które możnaby puścić obraz na coś większego, jeśli by już faktycznie była taka potrzeba....

pointofview
23-05-2007, 09:51
paintofview
po prostu czepiasz się

- Proszę nie przekręcać nicków. :!: ... Kaszankę można jeść z gazety, ale przy moim stole je się z talerza nożem i widelcem, tak jest o wiele lepiej...:lol:

Dziękuje Kolegom za kostruktywne uwagi i wskazówki. Już wiem więcej w naturze problemu i przy okazji o niektórych użytkownikach tego forum.

Dzięki za ścieżkę poszukiwania rozwiązania. Info dot 20da jest dla mnie bardzo istotne i ciekawe. Trzeba pogrzebać w bitach.:mrgreen:

SAM
23-05-2007, 10:11
Pointofview to nie wiedziałeś, że na tym forum "fala" rządzi. Masz poniżej 1000 postów, to kotem jesteś.
I tak zostałeś delikatnie potraktowany przez (Baczność !) Wielkich Profi (Spocznij !).

Cześć "kocie".:lol:

P.S.
A bebesky to kumpel kaprala.

Bahrd
23-05-2007, 14:16
No właśnie oto chodzi, że nie.

Tutaj (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3051) więcej detali.

Pod względem Live View, ze wszystkich EOSów to właśnie 20Da jest najbardziej zaawansowany. Można przynajmniej dobrze ustawić ostrość. ;]

Dzięki. Ale to 'tylko' przez AV. A ja to jeszcze bym tak chciał przez USB... :roll:

-[...]

Dzięki za ścieżkę poszukiwania rozwiązania. Info dot 20da jest dla mnie bardzo istotne i ciekawe. Trzeba pogrzebać w bitach.:mrgreen:

Jeżeli myślisz o tym, co ja (czyli o tym, że w każdym EOS-ie można, tylko trzeba mu zrobić hmmm 'reverse engineering' (blokada identyfikacji aparatu w SDK?)), to daj znać jak Ci się coś uda.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Pointofview to nie wiedziałeś, że na tym forum "fala" rządzi. Masz poniżej 1000 postów, to kotem jesteś.
I tak zostałeś delikatnie potraktowany przez (Baczność !) Wielkich Profi (Spocznij !).

Nie "fala rządzi", tylko "cyfra hamuje" - cyfra (sic!)

pointofview
23-05-2007, 18:00
MaciekCi dzięki za podrzucenie linki.

Vitez
23-05-2007, 23:37
Vitez. Idąc za Twoim tokiem rozumowania to jaki błąd widzisz w moim pytaniu? Odpowiedz proszę, lubię się uczyć, nawet na swoich błędach.

Wybacz, że jako początkujący przyczepię się GURU, ale moim zdaniem, pytanie z pierwszego postu jest całkiem rozsądne.

Nie o pytanie chodzi a o reakcje na odpowiedzi. "Jak nie zamierzasz pomoc to nie odpowiadaj" - na taka reakcje niektorzy (w tym ja) reaguja alergicznie, bo to reakcja klasy łajza wlasnie.

Tak.

michalab
24-05-2007, 09:38
Nie o pytanie chodzi a o reakcje na odpowiedzi. "Jak nie zamierzasz pomoc to nie odpowiadaj" - na taka reakcje niektorzy (w tym ja) reaguja alergicznie, bo to reakcja klasy łajza wlasnie.
No tekst pod podanym przez Ciebie linkiem nie ma tutaj zastosowania, bo ciała dał nie pytający, a odpowiadający i zostali za to zjechani, gdyby zaczęli z tego powodu płakać wtedy to oni byliby łajzami ;-). IMHO oczywiście.

Tak. OK, przyjmuję do wiadomości, chociaż nie zauważyłem tego.

pointofview
24-05-2007, 12:09
Drogi Vitez - myślę, że "O jeden most za daleko" z tą łajzą. A jeśli masz reakcje alergiczne to, z łaski swojej są chusteczki chigieniczne, a nie kichanie na cała publiczność w kinie.

Zresztą - oddziel ziarno od plew w tym wątku i całkiem sporo wiedzy wszelakiej pozostanie.

Spadam na wakacje - 2 tygodnie rejsu w Chorwacji. Wszyyyyyytskim życzę miłej atmosfery i skupienia na tym forum FOTOGRAFICZNYM. A ja sobie chmurki, listki, wodę i inne temaciki za filrem polaryzacyjnym będę strzelał.

Trzymajcie się.:mrgreen:

piast9
24-05-2007, 12:58
"Łajza" to nie jest pojęcie wymyśone przez Viteza, tylko funkcjonujące od lat w netetykiecie.

SAM
24-05-2007, 13:57
"Łajza" to nie jest pojęcie wymyśone przez Viteza, tylko funkcjonujące od lat w netetykiecie.

Wielu innych słów Vitez też nie wymyślił. No i co z tego.
Ale ich używa. "Łajza" nie jest określeniem miłym i w mojej ocenie nie powinno być stosowane w szczególności przez moderatora do osoby początkującej na forum.
Również bez znaczenia jest to czy jest to forum techniczne, czy artystyczne, czy jakiekolwiek inne. Kultura i szacunek do innych to jest to co się ma, albo i nie. Wiele rzeczy można wytłumaczyć innym bez ich obrażania.
Ile razy w normalnej rozmowie (twarz w twarz) używacie tego typu epitetów ? Pomyślcie z czego to wynika ?
Życzę większego dystansu do otaczającej rzeczywistości, a szczególnie tej wirtualnej-internetowej.

piast9
24-05-2007, 14:14
Życzę większego dystansu do otaczającej rzeczywistości, a szczególnie tej wirtualnej-internetowej.
Otóż to. W tej wirtualnej rzeczywistości używa się nazwy "łajza" na określenie pewnego zachowania, które miało tu miejsce. Kropka.

SAM
24-05-2007, 14:24
Otóż to. W tej wirtualnej rzeczywistości używa się nazwy "łajza" na określenie pewnego zachowania, które miało tu miejsce. Kropka.

Piast9 chyba niewiele zrozumiałeś z tego co napisałem. Ale jak kropka, to kropka.