Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : RAW i DPP - problem lub moja niewiedza

czarny_epll
20-05-2007, 23:48
Witam!

Jest to moj pierwszy wystep na CB wiec witam wszystkich canonierow.
Problem jest nastepujacy : zrobilem shota w BW , zdjecie na kompa zrzucilem poprzez czytnik . Po otwarciu w Digital Photo Professional zdjecie okazalo sie byc kolorowe. CZEMU???? Dodam ,ze w innym sofcie canonowskiem zdjecie jest nadal BW....co jest?
Za pomoc z gory podziekowal

czarny_epll

marekb
20-05-2007, 23:51
lepiej robc kolor a w dpp zawsze mozesz ustawic mono

Misiaque
21-05-2007, 00:20
RAW to surowe nieprzetworzone dane z matrycy, więc bez względu na tryb ustawiony w aparacie mają info o kolorze. DPP stosuje do RAW ustawienia z aparatu, tak, że wyglądają domyślnie jak analogiczne JPEGi, ale widocznie w przypadku trybu Cz-b tak nie jest (nie wiem, bo nigdy nie ustawiałem cz-b w aparacie). Z menu Picture styles możesz wybrać monochrome i będzie to analogiczne do tego co masz w aparacie. Z tym, że zawsze możesz wrócić do koloru :)

maciegg
21-05-2007, 09:28
DPP powinien kojarzyć ustawienia aparatu. Spróbuję wysłać Ci RAWa na priva. Spróbuj z nim. Został zrobiony jako czarno-biały. Mój DPP widzi go jako CZ-B (z kolei RSE - jako kolorowy - nie rozpoznaje ustawień aparatu)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A zdjęcie zrobione jako CZ-B i tak można zmienić na kolorowe -dokładnie jak napisał Misiaque, w picture styles zmieniasz na standard - właśnie spróbowałem i działa.