Zobacz pełną wersję : Nikonowcy maja fobie?:)
Niedzielne przedpoludnie. male miasteczko k. Olsztyna na Warmii. Komunia. Stoje sobie w przedsionku kosciola z aparatem i torba. Oczywiscie gajerek, bo to moja chrzesniaczka i jej swieto. Podchodzi do mnie koles z nikonem (rzuca sie w oczy - D 70 chyba? i szklo kitowe) no i zaczyna sie dialog:
- Robi pan tu zdjecia?
- robie
- Bo wie pan to ja tu bylem zamowiony
- ale spokojnie. ja robie dla siebie
- aha. to dobrze. bo wie pan ja tu bylem zamowiony - zaznaczyl
Po czym zaczal mi tlumaczyc ze nikony maja kiepski balans biel, no i w ogole, ze to kiepski sprzet:) I ze ciezko nim dobre zdjecia robic i ze Canon jest o wiele lepszy:)
ps. rodzice mieli placic oczywiscie za zdjecia na komunie
dziwne, prawdziwi Nikonowcy nie widzą błędów na zdjęciach;], a ten "artystyczny" szum...
dajcie spokój, z tego będzie tylko kolejna międzyforumowa bura. A jak dojdzie do tego kwestia analoga, to dramat.
MacGyver
20-05-2007, 19:54
... a ten "artystyczny" szum...
Eee, jaki szum, przecież szumy na ISO 800 w N. są akceptowalne, a poza tym to przecież nie szumy są w zdjęciu najważniejsze ;-) :mrgreen:
Eee, jaki szum, przecież szumy na ISO 800 w N. są akceptowalne, a poza tym to przecież nie szumy są w zdjęciu najważniejsze ;-) :mrgreen:
Tak samo jak pomiar wielopunktowy :)
Vresviik
20-05-2007, 20:03
heh a ja przyznam ze lubię właśnie nikosia za szumy:) na iso 200 fajne ziarno wychodzi i czasem tak właśnie potrzebuję zrobić
Bagnet007
20-05-2007, 20:30
A jak dojdzie do tego kwestia analoga, to dramat.
:mrgreen:
Kolekcjoner
20-05-2007, 20:51
Ale fakt że jest coś na rzeczy, bo ja też znam fotografa z którym spotykamy się na różnych imprezach. Fotografuje nikonem D70 - bardzo sympatyczny człowiek. I on także twierdzi, że chyba przejdzie na Canona, bo mu się kilka rzeczy w tym sprzęcie nie podoba.
no ja mam znajomego z GW, który też narzekał strzasznie na D70 - a że balans bieli, a że szumy. miał wziąć canona na redakycjny kredycik ale jednak zdecydował się na D200:)
zobaczymy, ile go potrzyma ;)
Autor watku ma fobie!! Straszna!!
Czesc.CH.
P.s. zenujace!
Autor watku ma fobie!! Straszna!!
Czesc.CH. P.s. zenujace!
Może ma, a może nie... Zbigniew z naszego forum był do niedawna posiadaczem D80 i tak go miał serdecznie dość, że zdecydował się na nabycie 30D w wiosennej promocji. To chyba o czymś świadczy. Nie twierdzę, że nie ma przykładów odwrotnych, ale o tym jakby na forach trochę mniej się pisze...
Vresviik
20-05-2007, 22:37
Nie rozumiem jakie to ma znaczenie czym fotografujecie,wazne mieć z tego frajdę a czy nikon czy canon czy minolta mniej wazne
Nie rozumiem jakie to ma znaczenie czym fotografujecie,wazne mieć z tego frajdę a czy nikon czy canon czy minolta mniej wazne
Zgadzam się w 100%, lecz jeśli kupujesz jakikolwiek aparat i jakość techniczna robionych przez niego zdjęć nie jest optymalna (zakładam, że nie ma błędu po stronie czynnika ludzkiego:wink: ), to nigdy nie będziesz miał frajdy tylko stres.
Vresviik
20-05-2007, 22:53
bez urazy ale 80% użytkowników danego systemu i tak nie jest w stanie wykorzystać sprzętu,większosc winy jest po stronie uzytkowników a niestety testy i onanizm forumowy doprowadza do frustracji:)każdym sprzętem mozna robic fajne fotki ale pocztyszasz forum i juz wiesz ze to jest "be" tamto tez do d.. i tak dalej.Niewazne.Dla mnie durnotą jest wywyzszac jednego producenta nad drugim,wojenki itp
Niewazne.Dla mnie durnotą jest wywyzszac jednego producenta nad drugim,wojenki itp
Zgadzam się i nic już więcej nie dodaję :) Pozdrawiam:!:
Dla mnie durnotą jest wywyzszac jednego producenta nad drugim,wojenki itp
Wojenki to są dobre dla tych co robią słabe zdjęcia i chcą się dowartościować posiadaniem lepszego sprzętu. Normalni ludzie po prostu robią zdjęcia i nie interesuje ich czego nie ma lub co jest kiepskie w aparacie kolegi z Nikonem czy czymś innym. Mnie firma Nikon interesuje na tyle na ile ma to wpływ na cenę i jakość aparatów i obiektywów Canona. Poza tym jestem inżynierem i kręcą mnie nowe elektroniczne zabawki więc sobie lubię czasem o tym pogadać ale nie po to żeby powiedzieć komuś że ma gorszy aparat.
Vresviik
20-05-2007, 23:05
Wojenki to są dobre dla tych co robią słabe zdjęcia i chcą się dowartościować posiadaniem lepszego sprzętu. Normalni ludzie po prostu robią zdjęcia i nie interesuje ich czego nie ma lub co jest kiepskie w aparacie kolegi z Nikonem czy czymś innym. Mnie firma Nikon interesuje na tyle na ile ma to wpływ na cenę i jakość aparatów i obiektywów Canona. Poza tym jestem inżynierem i kręcą mnie nowe elektroniczne zabawki więc sobie lubię czasem o tym pogadać ale nie po to żeby powiedzieć komuś że ma gorszy aparat.
dokładnie tak!:)
Wątek żenujący jak pytania do Tomaszewskiego :smile:
Zbigniew z naszego forum był do niedawna posiadaczem ..
Uhum http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=26959
Kolekcjoner
20-05-2007, 23:17
Może ma, a może nie... Zbigniew z naszego forum był do niedawna posiadaczem D80 i tak go miał serdecznie dość, że zdecydował się na nabycie 30D w wiosennej promocji. To chyba o czymś świadczy. Nie twierdzę, że nie ma przykładów odwrotnych, ale o tym jakby na forach trochę mniej się pisze...
IMO nie świadczy o niczym. Przekonanie, że jak się kupi dobry/lepszy/najlepszy aparat to się będzie robić lepsze zdjęcia (tak jak u gościa o którym wspominałem w tym wątku) jest bardzo naiwne. To oczywiście truizm, zwłaszcza że nie popadajmy w paranoję. N i C dają większości fotografujących bardzo podobny wachlarz możliwości. Jedynie w niektórych zastosowaniach profesjonalnych C wyprzedza N jednak IMO nie na tyle żeby się nie dało tego nadrobić umiejętnościami fotografującego.
Ups! Mam nieaktualne wiadomości. Swoją drogą to cholerny pech...
Paprochwbody
21-05-2007, 00:30
Może czas to zamknąć (ten fascynujący temat)?
Kolejny durny topic, a najbardziej smutne jest to, że z aktywnym udziałem moderatora ... (który zamiast dodawać niezbyt mądre uwagi, powinien go zamknąć po 3 poście). Przy okazji argument ze Zbigniewem w świetle podanego linku pasuje teraz jak ... Biedroń do Giertycha. Na przysżłość warto zachowac rozsądek, bo teraz to pełna kompromitacja ...