Zobacz pełną wersję : błędy na zdjęciach
zaczeły pojawiać sie na fotkach takie błędy czy to już zaczyna siadać migawka :(
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img66.imageshack.us/img66/701/img558101cr7.jpg)
Tomasz1972
20-05-2007, 15:09
Jakim to aparatem ?
Nie wygląda to na uszkodzoną migawkę , lecz błąd zapisu.
sniper88
20-05-2007, 15:09
Jak dla mnie to wyglada na blad przy zapisie/odczycie danych z karty.
EDIT: Tomek mnie wyprzedzil:P
ja też mam czasami takie błędy, tyle ze ja wiem że to z powodu mojej karty pamięci, zmieniłeś może ostatnio kartę ??
choć nie mówię że to na 100% karta, choć było by to w zasadzie najmniej bolesne
350d + karta kingston elite pro tylko że fotki wrzucane z karty na databank
Tomasz1972
20-05-2007, 15:33
http://canon-board.info/showthread.php?t=14987
Dzygit-Dublin
20-05-2007, 15:38
raz widzialem paski podobnie jak uciebie to bylo w 1Ds mark 2
i serwis powiedzial ze najprawdopodobnie uszkodzony procesor i poleci do UK na przeglad.
Ds nie byl moj wlascicielka bardzo fajna byla 8-) zmartwila sie jak kazdy z nas by sie zmartwil.
(nie wiem czy kazde bylo takie czy co pare fotek tak bylo, bo nie doslyszalem sprzet byl na gwarancji czyli jeszcze prawie nowy)
Pozdrawiam i mam nadzieje ze w twoim przypadku to tylko karta
Darek
taki urok kingstonów chyba bo mi też czasem zjada zdjęcia albo zostawia takie maziaki.
taki urok kingstonów chyba bo mi też czasem zjada zdjęcia albo zostawia takie maziaki.
a ja takich problemów z kingstonami do tej pory (2lata) nie miałem.
jak już pisałem - taki urok. ja miałem problemy, ten kolega ma i jeszcze kilka dni temu był podobny wątek. ale to nie znaczy, że każdy ma z nimi problemy. logiczne.
Po prostu Kingston.
Zacznij używać innych kart.
M@riusz
mialem podobnie w 20d tylko np cala dolna polowka byla w ten sposob uszkodzona, a nie cwiartka jak u Ciebie. Czasem tez pliki wogole sie nie otwieraly, aparat poszedl do serwisu i za 3 cim razem udalo im sie to naprawic, ze niby jakas plyte zasilania wymienili, chociaz kto ich tam wie...
Co do kart w moim wypadku nie bylo to z nimi zwiazane dzialo sie to na 3 roznych 2 sandiska i 1 kingstona. Aha, tyczylo sie to tylko rawow a na LCD aparatu wygladalo ok.
ale nawet podczas przegladania fotek z karty nie było tego widać??
Mam dwa kingstony po 1GB .przez dwa lata jest ok.Co oczywiscie znaczy tylko tyle że moze byc róznie???:o :roll:
schabu - jezeli mnie pytasz to nie, nie bylo widac, nie widoczne to bylo rowniez na miniaturkach w dpp bo kazdy raw ma zaszyty jpg i prawdopodobie stad bral obraz zarowno aparat przy przegladaniu jak i generator miniaturek w dpp. Ale juz np RSE uaktualnial miniaturki rawem po pewnym czasie i pokazywaly sie te paski.
schabu - jezeli mnie pytasz to nie, nie bylo widac, nie widoczne to bylo rowniez na miniaturkach w dpp bo kazdy raw ma zaszyty jpg i prawdopodobie stad bral obraz zarowno aparat przy przegladaniu jak i generator miniaturek w dpp. Ale juz np RSE uaktualnial miniaturki rawem po pewnym czasie i pokazywaly sie te paski.
Miałem identyczny problem to nie wina aparatu tylko karty (a miałem orginalnego sandisca II Extrem). Na pretecu ten problem ani razu mi nie wystąpił. Rada taka skup się następnym razem podczas focenia czy przypadkiem nie uchyla się pokrywka od gniazda karty (w trakcie zapisu). Czasem moze się to zdarzyć.
Delt - w moim przypadku to byl aparat (sprawdzane na kilku kartach i z tym programem do zgrywania fotek po kablu od razu po zrobieniu) ... zreszta poczytaj sobie na forach zagranicznych czasem jest to karta czasem aparat swiruje...
70% pamieci Kingston na Polskim rynku to podrobiony szajs...
70% pamieci Kingston na Polskim rynku to podrobiony szajs...
i dlatego trzeba kupować u sprawdzonych sprzedawców mających karty z pewnego źródła :)
Po prostu Kingston.
Zacznij używać innych kart.
M@riusz
Byłbym bardziej ostrożny w głoszeniu takich poglądów. Mam kilka kart różnych producentów. Pierwsze jakie kupiłem to były właśnie Kingstony. Są najstrasze - mają około 3 lata i żadnych, nawet najmniejszych problemów...
po kilku dniach sprawdzania co jest uszkodzone wyszło że błędy te powstają tylko jak kopiuje foty z karty na DigiMate więc chyba coś z dyskiem
też mam podobny problem, zdjęcia wyglądają podobnie tyle że całe zababrane, przeważnie na niebiesko, ale u mnie to nie wynika z błędów przy kopiowaniu, ponieważ gdy przeglądam zdjęcia na aparacie to od razu widać napis "CORUPTED DATA" i zdjęcie ukazuje się w miniaturce, a nie na całym wyświetlaczu, choć fakt faktem że kolory ma dobre, dopiero po zrzuceniu na kompa kolory nabierają zupełnie nowego wyrazu :/