Zobacz pełną wersję : sigma 17-70 i eos 300 (!)
witam serdecznie!
strasznie mnie korci zeby podlaczyc s 17-70 do eosa 300 ( nie "d"!):twisted:
probowaliscie?
konsekwencje (uszkodzenia, zbicie lustra, zadrapanie soczewek?)
zalety - okrutnie szeroko?
moze kogos juz pokorcilo i pomoze bo ryzykowac zbyt wiele nie chce a rzadza straszna;-)
pozdr!
nawet nie wiem czy bedzie miejsce zeby go podpiac. Ale jak Ci sie uda to opisz efekty to sie watek przyklei "ku przestrodze".
witam serdecznie!
probowaliscie?
konsekwencje (uszkodzenia, zbicie lustra, zadrapanie soczewek?)
zalety - okrutnie szeroko?
pozdr!
Mozesz smialo podlaczyc - ten obiektyw jest dla cropa, ale mocowanie ma EF i nie ma wysunietej 'dupki' EF-S Canona. Lustra sobie nie uszkodzisz. Dla cropa, bo pokrywa powierzchnie matrycy APS i nic wiecej.
Z ta szerokoscia to nie jest tak okrutnie ;-) sa duzo szersze niz 17mm obiektywy dla FF - a tu dodatkowo bedziesz mial winiete - taka ladna rameczke... :) Nie wiem, od kiedy bedzie uzyteczna na EOS 300.
Tej sigmy do FF nie podlaczalem - probowalem, z ciekawosci, Tokine 12-24 i dalo sie robic jako takie zdjecia od 19mm (12mm na FF (http://img253.imageshack.us/my.php?image=5dt12412mmf8na6.jpg))
Porownaj zreszta bagnet tej sigmy z 28-80, ktory masz.
a przepraszam. Pomylilem z EF-S 17-85
a przepraszam. Pomylilem z EF-S 17-85
Proszsz... :wink:
hmm...
no to sprobowac warto.
kat 17mm to i tak sporo jak dla mnie (zawsze w okolicach 28 lawirowalem).
winieta? z winy obiektywu to wynika? zamierzam jeszcze dorzycic polarka (slim na szczescie) i cokina 1/2 szara (tez slim werszyn) wiec to dopiero bedzie rameczka:)
szklo faktycznie sie montuje na kulce czerwonej a nie bialym kwadracie (ale lepiej zapytac niz sobie biedy napytac:)
w takim razie odkurze stara puche i nastepny plener na 17mm pociagne...:)
dzieki za podpowiedzi
pozdrawuje
winieta? z winy obiektywu to wynika?
Tak, z konstrukcji obiektywu. To jest szkło "cyfrowe"/for crop only, więc ma mniejsze pole krycia.
Ja kiedyś z ciekawości żeby zobaczyć jaki będzie efekt do EOS300 podpiąłem sigmę 18-200. Efekt taki, że jest szeroko ale mamy ciemne rogi. To są niestety obiektywy do cropa :-).