Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Słaba moc akumulatorków AA

nagor
17-05-2007, 16:15
Witam
posiadam troszke aku AA i od jakiegoś czasu dziwnie się zachowuja. otóż one mają ok poł roku może do roku i troche ich juz używałem ale ostatno po naładowaniu działają dośc krótko robia do 20 - 50 zdjęć (choć ostatnio jak na nich robie jest zimno ok 10 st i wilgotno) i padają po włozeniu do ładowarki ładuja się może 30 min i niby w pełni naładowane a normalnie ok 3 h powinny.
czy moge jakoś sprawdzić co z nimi jest nie tak czy ich pojemnośc się już zmniejszyła (sa to Ni-MH - wiec niby bez efektu pamieci)

Prosze poradzcie

Zielony
17-05-2007, 16:28
Mi się tak dzieje z 8szt. Sanyo 2500mAh.
Skubane nie były tak mocno eksploatowane (prawidłowo uformowane po zakupie) a już prawie w ogóle nie trzymają energii.
U mnie objawia się to tym, że niby są puste (lampa nie rusza nawet - używam ich jedynie z 550EX) - wkładam do ładowarki a po jakiś 20 minutach mi wyskakuje dioda, że są naładowane. Mimo jak je naładuję dłużej i np. nie używam tego samego dnia to następnego lampa znowu nawet nie ruszy.
Szkoda, że nie mam miernika przy sobie. Generalnie chyba nadają się do wyrzucenia. Sprawdzonymi jak dla mnie są GP i Energizery. Kupię chyba niebawem dodatkowy komplet.

PS. Te SANYO z początku były chwilę używane z A95 i A530 - ale też aparat za długo na nich nie pociągnął. Wadliwe sztuki czy co?

colinSTi
17-05-2007, 22:52
Mam podobnie z jednym kompletem, ale wg mnie poprostu padl jeden akumulatorek, stad 3 dzialajace i 1 nie dzialajacy nie uciagna dlugo lub wcale pradozernego sprzetu

Zaku
17-05-2007, 23:11
Sanyo ostatnio mocno po****dł ,jeżeli chodzi o ogniwa.
Sam mam padnięte cztery sztuki 2500mAh, znojomemu też padło kilka sztuk.
Ostatni w całości przerzuciłem się na GP i Panasonic (które śmigają prawidłowo już 5-6 lat)

piast9
18-05-2007, 09:59
1) Masz rację. NiMH niby nie mają efektu pamięci ;)
2) Wszystko się czasem psuje. Rozładuj wszystkie z osobna, potem wywal te egzemplarze które pokażą naładowanie po zbyt szybkim czasie. Potrzebna do tego ładowarka pokazująca stan każdego ogniwa z osobna. Nie są one obecnie dramatycznie drogie, więc jeśli nie masz to dobrze sobie taką sprawić.

c42
18-05-2007, 17:08
kupujcie Eneloopy albo Recyko z GP moim zdaniem to juz jedyna sluszna droga :-)

chomsky
18-05-2007, 23:01
Moje 5 kompletow Sanyo takze jakies dziwne sa, 2x4 ( 2500) i 3 x4 (2100)- szybko ulegaja samorozlodowaniu.Bardzo szybko. Mastare Panasoniki z 7 lat i jeszcze starsze Philipsy o malych pojemnosciach ale spisuja sie mimo lat znakomicie. Nie wiem jaki wplyw maja ladowarki z delta ( mam czterokanalowa) moga zbyt szybko przerywac cykl ladowania.
Czesc.Ch.

Rpoto
19-05-2007, 09:36
Polecam zakup dobrej ładowarki.
Takiej, która umożliwi kontrolę prądu i pojemności.
Więcej tu można poczytać. (http://canon-board.info/showthread.php?t=16599)

nagor
28-05-2007, 00:04
A czy istnieje jakiś sposób na "regenerowanie" pojemności aku (niekoniecznie AA) - słyszałem coś o lodówce itp.. czy to prawda i czy coś daje - chętnie spróbuje na rozwalonych juz aku... Jak ktos zna dokładny przepis to proszę napisac...