Zobacz pełną wersję : Wielopolowy AF - po co to jest??
Fakungio
15-05-2007, 20:32
Cześć Panowie.
W jakich sytuacjach używacie ustawienia AF na wiele pól.
Ja zawsze cykam na centralnym.
Pozdrawiam.
troche glupie pytanie-znaczy sie jak uzywasz centralnego to spoko i troche bez senu sie pytac co inni sadza...
mogles od razu zrobic ankiete:)
a tak na serio to wiekszosc korzysta z centralnego
wielopolowy kiedy tylko mamy jeden krzyzowy jest malo przydatny
korzystaja z niego albo amatorzy ktorzy kupuja lustro dla szpanu albo wtedy kiedy zalezy nam bardzo na szybkosci i np strzelamy jakas fote np maja podniesione rece i nie widziac w co kardujemy
przynajmniej ja tak uwazam
DoMiNiQuE
15-05-2007, 20:43
Wiele pol AF z automatycznym wyborem czesto uzywa sie przy AF-Servo podczas sledzenia obiektow.
troche glupie pytanie-znaczy czemu glupie?
Cześć Panowie.
Pozdrawiam.np przy robieniu zdiec samolotow na jakis pokazach. Ustawieni wszystkich swietnie sie wtedy sprawdza. Samym centralnym moze byc ciezko trafic przy szybkich samolotach. Ogolnie dynamicznych scenach.
korzystaja z niego albo amatorzy ktorzy kupuja lustro dla szpanu amatorzy to wlasnie sie naczytaja tak jak Ty takich glupot ze profi to tylko centralnym robią. :lol:
Fakungio
15-05-2007, 20:44
No ok.
Do postawienia takiego pytania natchnęły mnie wypowiedzi w stylu.
"Wybierz 400D, ma 9 polowy AF w przeciwieństwie do 7 polowego 350tki."
Trochę zgupiałem...i pomyślałem: " A może to faktycznie bardzo ważne w wielu sytuacjach dla mnie nieznanych.."
Ale poczekam na więcej postów :)
DoMiNiQuE
15-05-2007, 20:47
Dla porownania 1D ma 45 punktow AF
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/CanonEOS1DMkII/Images/viewfinderdiag.gif)
Fakungio
15-05-2007, 20:50
No i widzisz DOMINQUE. W takim przypadku ma to sens.
Ale żeby licytować się 9 polowym...to już trochę śmieszne ;)
Jak dla mnie wielopolowy AF przydaje się jedynie wtedy, gdy nie chcę przekadrowywać po wyostrzeniu. Zazwyczaj łapię centralnym i przejeżdżam kadrem tak jak chcę, niemniej nie w każdej sytuacji jest to możliwe (np. gdy chcemy coś dokładnie uchwycić i nie mamy możliwości lub trudno jest przekadrować). Przykład ? No choćby makro - robię oczywiście na manualu, ale z potwierdzeniem ostrości. Jeżeli chciałbym przekadrować tak, aby mrówka była powiedzmy w 1/3 w poziomie, to na 99% sypnie się ostrość. Inny przykład to krajobraz a na nim detal - czasami łatwiej jest złapać innym punktem AFa gdy chce się ciągle mieć w kadrze dany motyw.
To pierwsze z brzegu przykłady, które przychodzą mi na myśl. Jeżeli ktoś robi dynamiczne sceny albo reporterkę, pewnie wymienić może więcej.
edit: Miałem przez pewien czas D80 - jak wziąłem do łapki D40 z trzema polami, pomyślałem ... o k....
edit2: Nie przyszło mi na myśl jeszcze jedno - śledzenie ostrości. To może mieć związek z liczbą pól AFa.
No ok.
Do postawienia takiego pytania natchnęły mnie wypowiedzi w stylu.
"Wybierz 400D, ma 9 polowy AF w przeciwieństwie do 7 polowego 350tki."
Trochę zgupiałem...i pomyślałem: " A może to faktycznie bardzo ważne w wielu sytuacjach dla mnie nieznanych.."
Ale poczekam na więcej postów :)
akurat tu moze chodzic komus o to ze af w 400d jest z wyszego modelu i o wiele lepiej dziala i jest mniejszy odsetek bledow
po 2 w 350d ten 7 polowy to troszke smieszny jest bo te 6 pol jest tak daleko od siebie ze wlasciwie oplaca uzytkowac sie tylko centralnego
co do glupiego pytania to nie ze kogos chce obrazac czy cos - w zyciu
chodzi mi o to ze jak ktos uzywa centralnego i jest spoko i wystarcza mu to po ci zakladac nowy watek
no dobra....moze przesadzilem
sorry Fakungio jezeli poczules sie obrazony
Fakungio
15-05-2007, 21:06
777, nie poczułem się urażony :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
po 2 w 350d ten 7 polowy to troszke smieszny jest bo te 6 pol jest tak daleko od siebie ze wlasciwie oplaca uzytkowac sie tylko centralnego
Trochę nie łapię :) Jak 7 polowy AF może mieć 6 pól?? heh
nie zawsze mozna przekadrowac sobie po łapaniu ostrości na centralnym z powodu zmiany perpsektywy takiego zdjecia. Nie mamy juz aparatu ustawionego prostopadle do fotografowanej sceny. Wowczas przydaje sie punkt gdzies na brzegu ;)
Trochę nie łapię :) Jak 7 polowy AF może mieć 6 pól?? heh
Zapewne chodziło o 6 "pozostałych" pól (bo wcześniej było o centralnym i w samych superlatywach) ;-)
Co do punktów AF, to jakoś nikt chyba jeszcze nie powiedział, że ma to duże znaczenie jeśli chcemy prawidłowo posłużyć się lampą błyskową, bo siła błysku dobierana jest przecież m.in. na podstawie odczytu odległości do głównego obiektu, a za taki aparat uznaje przecież punkt na który zogniskowany został obiektyw. Oczywiście jest funkcja FEL (tudzież FE lock), która działa dla lampy podobnie jak blokada ekspozycji dla pomiaru światła, ale jak już napisał zjawa z przekadrowywaniem to też różnie bywa - zasada ta sama co przy kadrowaniu i blokadzie, ale zawsze to dodatkowy argument.
Cześć Panowie.
Pozdrawiam.
Np. w takich:
https://canon-board.info/imgimported/2007/03/81977belmond2-1.jpg
źródło (http://www.nikonians-images.com/galleries/data/500/81977belmond2.jpg)
[QUOTE=czornyj;316932]Np. w takich:
http://www.nikonians-images.com/galleries/data/500/81977belmond2.jpg[/img]
no spoko. tylko jeśli chodzi o 350 to wszystkie pola omijają psa. chyba nie można było ich dac bardziej idiotycznie niz zrobił to canon w modelach do dwucyfrowych :evil:
no chodzilo mi o 6 pozostalych ktore sa strasznie robite po matowce jak dla mnie przez to nie uzyteczne
Do ostrzenia w 30D używam najczęściej centralnego i przekadrowuję ale jeśli używam pomiaru światła matrycowego to natychmiast po wyostrzeniu i przekadrowaniu przełączam dżojstikiem na punkt bliższy fotografowanemu motywowi bo ma to wpływ na wybór ekspozycji przez aparat. Oczywiście ostrość pod '*' a nie pod spustem i bezpośrednie przełączanie punktów przez dżojstik bez wciskania przycisku wyboru pola bo inaczej to nie miałoby sensu.
Tomasz Golinski
15-05-2007, 22:26
Przekadrowanie przy małej GO (np. jasne stałki) to proszenie się o kłopoty.
Np. w takich:
Lol, czasami dziwi mnie pamięć, jaką ma człowiek. Widziałem kilka miesięcy temu tę (lub podobną) fotkę - dedwahacz plus nikkor (sigma?) 80-200. Nawet pamiętam komentarz - możliwość separacji obiektu od tła .... :D
Nikkor. Przykład jest o tyle na miejscu, że praktycznie nie da się takiego zdjęcia zrobić przy pomocy środkowego pola AF. Pies był w ruchu, więc przekadrowywanie nie wchodziło w grę.
Fakungio
15-05-2007, 22:41
Co do przekadrowywania to jakoś trudno mi uwierzyć w fakt, że ma to tak istotne znaczenie na dobór ekspozycji przez aparat...
Ale może się mylę.
Ale faktycznie co do tego zdjęcia, to oczywistym jest dla mnie fakt, że objekty poruszające się vertikalnie można w ten sposób "złapać"
Ale kurcze przy 7-mio polowym AF to chyba jest cholernie trudno ustawić w ten sposób prawidłowo ostrość
Ale kurcze przy 7-mio polowym AF to chyba jest cholernie trudno ustawić w ten sposób prawidłowo ostrość
...i właśnie dlatego niektórzy płacą tyle kasiory za 1D.
michalkalka
15-05-2007, 22:56
A jak sie to ma w 5D?
Tomasz Golinski
15-05-2007, 23:04
Co do przekadrowywania to jakoś trudno mi uwierzyć w fakt, że ma to tak istotne znaczenie na dobór ekspozycji przez aparat...
Ale może się mylę.
Tu nie chodzi o dobór ekspozycji, a o głębie ostrości:
http://visual-vacations.com/Photography/focus-recompose_sucks.htm
A jak sie to ma w 5D?
Podobnie jak w 30d. 9 punktów.
Fakungio
15-05-2007, 23:21
Tomasz. Jestem pod wrażeniem Twoich wiadomości i niuansów, które kryją się pod takim prostym wydawałoby się zabiegiem jak ustawianie AF.
Czy mógłbyś wytłumaczyć mi to zdanie:
It is far better to use a less sensitive/less accurate autofocus sensor on the edge of the frame that will at least attempt to set the correct focus distance than to use the more accurate center sensor that is guaranteed to focus behind where you intended.
Czy dobrz zrozumiałem, że lepiej ustawiać jest ostrość na zewnętrzny a nie centralny punkt AF???
Dzięki.
Oto co ma Canon do powiedzenia w tej sprawie:
"The 45-point Area AF sensor covers a significant portion of the picture area, especially
with the original EOS-1D and EOS-1D Mark II. However, many photographers never use
the off-center focusing points, preferring the old-fashioned method of locking focus with
the center point and then recomposing for the actual image. Before multi-point AF
cameras were available, “Focus Lock and Recompose” (FLR) or manual focus were the
only choices available. That’s no longer the case.
FLR is sufficiently accurate for photographing distant subjects, but it can cause focusing
errors, especially backfocus, when photographing subjects within about 15 feet of the
camera. This is often the case during portraiture. For optimum focusing performance
with close subjects, we recommend avoiding the FLR technique. Instead, use an offcenter
focusing point or focus manually."
Fakungio
15-05-2007, 23:40
:-? No cool. Dlaczego nie podsumujecie jednym zdaniem tylko wrzucacie teksty po angielsku.
To jest słownictwo specjalistyczne więc trudne do tłumaczenia.
Zakładam, że jeśli wrzucacie te teksty to wiecie o co w nich chodzi.
Dlaczego zatem nie przetłumaczyć sedna???:-?
Co to znaczy OFFCENTER FOCUSING POINT???? Czy chodzi o puknty AF poza centralnym??? tzn. na obrzeżu??
No teraz jestem w ciężkim szoku. Wziąłem apart do ręki choć jest 24:05 i strzeliłem parę zdjęć na centralnym AF i wielopunktowym AF. Przecież nawet ekspozycja ulega zmianie na korzyść wielopunktowego!! Zdjęcie jest lepiej doświetlone.
Fotografowałem lampę na biurku plus przyborniki.
na czym to polega??? Kurcze :roll:
I dlaczego zapala się parę puntów na wielopunktowym AF.
To z tych puntów apart zbiera ostrość???
Ale może się mylę.
No teraz jestem w ciężkim szoku. Wziąłem apart do ręki choć jest 24:05 i strzeliłem parę zdjęć na centralnym AF i wielopunktowym AF. Przecież nawet ekspozycja ulega zmianie na korzyść wielopunktowego!! Zdjęcie jest lepiej doświetlone.
Jak sam widzisz, myliłeś się... a pic z doświetleniem polega na tym że zapewne robiłeś na matrycowym pomiarze (zakładam, że bez lampy bo jak z lampą to zapraszam do poprzedniej mojej wypowiedzi). Analogicznie do opisanej wcześniej zasady z lampą pomiar matrycowy także wykazuje powiązania z punktem ostrości. Aparat złapał ostrość w większej ilości punktów (lub w innych punktach) więc inaczej "potraktował" scenę, ot i cała filozofia :wink:
jak sie zapalaja po wcisnieciu na pol spustu migawki to oznacza ze wlasnie z nich aparat pobiera ostrosci
nie wiem czy bylo powiedziany ale warto dodac ze punkt centralny af jest krzyzowy to znaczy sie ustawia ostrosc biorac pod uwage linie pionowe i poziome
inne pola(biore pod uwage xxxd i xxd) biora pod uwage albo linie pionowe albo tylko linie poziome
i tak te pola ktore sa ustawione nad i pod centralnym polem af-u biora pod uwage linie poziome a te boczne pola biora pod uwage linie pionowe:)
Tomasz Golinski
16-05-2007, 00:31
It is far better to use a less sensitive/less accurate autofocus sensor on the edge of the frame that will at least attempt to set the correct focus distance than to use the more accurate center sensor that is guaranteed to focus behind where you intended.
W skrócie: lepiej używać mniej dokładnych czujników bocznych, niż przekadrowywać i mieć ostrość zawsze dokładnie za obiektem.
:-? No cool. Dlaczego nie podsumujecie jednym zdaniem tylko wrzucacie teksty po angielsku.
Canon też zaleca używanie bocznych punktów. Przekadrowanie dla odległości poniżej 15 stóp wprowadza istotne błędy
Co to znaczy OFFCENTER FOCUSING POINT???? Czy chodzi o puknty AF poza centralnym??? tzn. na obrzeżu??Tak.
No teraz jestem w ciężkim szoku. Wziąłem apart do ręki choć jest 24:05 i strzeliłem parę zdjęć na centralnym AF i wielopunktowym AF. Przecież nawet ekspozycja ulega zmianie na korzyść wielopunktowego!! Zdjęcie jest lepiej doświetlone.[/QUOTE]Ja mówię cały czas nie o wielopunktowym, tylko o ręcznym wybraniu innego punktu. Wielopunktowy raczej nadaje się do śledzenia lub szybkich ujęć (może) - ja nie używam. Przy pomiarze ekspozycji matrycowym aparat stara się lepiej naświetlić rejony wokół aktywnego punktu.
energia_ki
16-05-2007, 00:47
Czy mógłbyś wytłumaczyć mi to zdanie:
Czy dobrz zrozumiałem, że lepiej ustawiać jest ostrość na zewnętrzny a nie centralny punkt AF???
Dzięki.
odpowiem za Tomasza, bo widzę, że akurat go nie ma, zresztą niech te moje filologie sie na cos komus przydadza
Znacznie lepiej jest użyć mniej czułego/mniej dokladnego sensora AF przy brzegu klatki, ktory przynajmniej bedzie starał się ustalic dokładną odległość ostrzenia, niz użyć dokładniejszgo centralnego sensora, który na pewno ustawi ostrosc za punktem, o ktory ci chodzi.
w artykule mowa jest o tym, zeby nie przekadrowywać, bo przy przekadrowywaniu szlag trafia ostrosc zmierzona centralnym punktem AF [w związku z tym, że przesuwamy aparat]
Co to znaczy OFFCENTER FOCUSING POINT???? Czy chodzi o puknty AF poza centralnym??? tzn. na obrzeżu??
dokladnie
drugi tekst mowi o tym, ze Canon odradza uzycie centralnego punktu do zmierzenia ostrosci i potem przekomponowania kadru - czyli to samo, co artykul z linku Tomasza
Edit:
a jednak Tomasz był, i to szybszy, bo ja w trakcie pisania postu jeszcze meżowi koszulę prasowałam - jaki stąd wniosek? ;)
Fakungio
16-05-2007, 00:54
Dziękuję Wam za odpowiedzi!!! Cieszy się jeszcze parę setek innych forumowiczów, dla których jak się okazuje temat też jest frapujący..
Tomasz i Energia_ki podpowiedzcie mi zatem...na jaki punkt macie ustawioną ostrość??? Przecież przy szybkich scenach nie ma czasu na ustawianie właściwego punktu AF...strzelam centralnym (śledzę objekt) lub szybko przekadrowuję.
Czy dobrze zrozumiałem, że lepiej ustawić punkt na obrzeżu i traktować go jako "centralny"???
energia_ki
16-05-2007, 01:19
na jaki punkt macie ustawioną ostrość??? Przecież przy szybkich scenach nie ma czasu na ustawianie właściwego punktu AF...strzelam centralnym (śledzę objekt) lub szybko przekadrowuję.
zaczne od irytującego, banalnego stwierdzenia:
wszystko zależy od sytuacji
jesli jest szybko przemieszczajacy sie obiekt [samochod albo ciekawski dwulatek [czasem nie wiadomo, co czybsze ;) ]], to wtedy mniej skupiam sie na kadrze, wiec albo aktywuję centralny punkt albo wszystkie [tylko że na tym drugim mozna sie przejechac, jesli wejdzie nam w kadr cos blizszego od naszego upatrzonego obiektu, wtedy obiektyw ma szanse 'wycelowac' w element na pierwszym planie, a nie o to nam chodzi]
kiedy na zrobienie zdjecia mam chwilę, wybieram ten punkt, ktory jest najblizszy upatrzonemu przeze mnie obiektowi i doostrzam pierscieniem FT-M, [gorzej z obiektywem, w ktorym go nie ma, wtedy manual, nie ma przepros]
Czy dobrze zrozumiałem, że lepiej ustawić punkt na obrzeżu i traktować go jako "centralny"???
tylko wtedy, gdy bedziesz robił zdjecia, gdzie to ustawienie bedzie Ci potrzebne - np. robisz ujecia portretowe - zdjęcia będą więc raczej w pionie, prawda? twarz i jej najwazniejszy punkt - oczy - wypadają wtedy w górnej połowie kadru, tak? wtedy ustawiasz sobie brzegowy punkt ostrości
aha, żaden punkt brzegowy nie będzie 'centralny', bo ten jest jeden, więc tak go nie traktuj - on po prostu będzie wybranym przez Ciebie punktem aktywnym, a centralny centralnym pozostanie, niezależnie od tego, czy jest akurat aktywny, czy nie
liquidsound
16-05-2007, 01:31
Hehe dobry temat. Dzieki wam sobie przypomnialem ,ze wogole jest cos takiego jak pomiar na wszystkie punkty;) co do bocznych punktow i tego ze w 350D sa idiotycznie umieszczone...akurat do portretow sa idealnie umieszczone, bo dwa skrajne w zaleznosci jak ciasno portretujemy to trafiaja akurat na oczy. Brakuje jedynie pkt'ow w mocnych punktach:cry:
energia_ki
16-05-2007, 01:46
co do bocznych punktow i tego ze w 350D sa idiotycznie umieszczone...akurat do portretow sa idealnie umieszczone, bo dwa skrajne w zaleznosci jak ciasno portretujemy to trafiaja akurat na oczy.
dobra, skoro to napisałes, to sie przyznam:
bardzo lubie rozmieszczenie punktow w 350D,
za to rozmieszczenie 9 punktow AF w 5D
doprowadza mnie do szału&rozpaczy
- wszyskie sa skupione posrodku! :evil:
na calych hektarach kadru nie ma zadnego punktu AF,
za to na srodku tlok!
niech mi ktos uprzejmie wyjasni, jak z tym pracowac?
tak, oczywiscie, zostaje przekadrowanie,
tylko to opcja do chrzanu, jak bylo wyzej napisane
tak wiec w 5D czuje sie skazana na manual :evil:
liquidsound
16-05-2007, 01:56
Hehe czyzbym byl jedynym odwaznym zeby przelamac tabu??:lol:
energia_ki
16-05-2007, 02:06
a propos tego, ze Canon nie poleca przekadrowywania - w instrukcjach do EOS 50, do 350 D i do 5D stoi jak byk, co zrobic, kiedy chcemy miec ostrosc poza ktoryms z punktow ostrosci: przekadrowac
na to wyglada ;-)
moze sie to skonczyc dla ciebie banem..........<oczywiscie zart>
Ja z moją 350 stosuje pomiar jednopolowy standardowo, ale są sytuacje, omówione w instrukcji obsługi, kiedy przestawiam (z dobrym skutkiem mimo trzystapięćdziesiątki i tamrona ustawionego z pełną dziurą) pomiar. Do czego zmierzam: trzeba oswoić posiadany sprzęt, a on wtedy okaże wdzięczność i na pewno nie będzie irytował.
Fakungio
17-05-2007, 00:04
Ja z moją 350 stosuje pomiar jednopolowy standardowo, ale są sytuacje, omówione w instrukcji obsługi, kiedy przestawiam (z dobrym skutkiem mimo trzystapięćdziesiątki i tamrona ustawionego z pełną dziurą) pomiar. Do czego zmierzam: trzeba oswoić posiadany sprzęt, a on wtedy okaże wdzięczność i na pewno nie będzie irytował.
Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi!! Bardzo mi one pomogły w zrozumieniu
tematu.
A mamiski sobie jeszcze rzewnie poopowiada swoje mądrości ;)
Osobiście przeważnie stosuję wielopunktowy AF. Zawsze kontroluję na co aparat ustawia ostrość. Niestety pojawia się problem, gdy aparat daję innym osobom do zrobienia zdjęcia. Często jest tak, że ostrośc jest wtedy ustawiona poza głównym motywem i zdjęcie jest zepsute.
Osobiście przeważnie stosuję wielopunktowy AF. Zawsze kontroluję na co aparat ustawia ostrość. Niestety pojawia się problem, gdy aparat daję innym osobom do zrobienia zdjęcia. Często jest tak, że ostrośc jest wtedy ustawiona poza głównym motywem i zdjęcie jest zepsute.
Taki sam problem jest centralny AF :/
Wytłumacz komuś złapał ostrość i przekadrował :P