Zobacz pełną wersję : Znalazłem TAMRONA
pointofview
14-05-2007, 14:51
Witam kolegów!
Poniżej link do Allego na z obiektywem, który wydaje się odpowiednio wszechstronny, bo na wszechstronności (łącznie z makro) mi zależy. Np. na łatwości kadrowania już w momecie robienia zdjęcia.
http://idg.allegro.pl/show_item.php?item=193078989
Jeśli macie chwilkę wolnego obiektywizmu ;-) oceńcie wybór w stosunku do moich potrzeb, a może ktoś wykonał juz podobna pracę w podobnym temacie i ma wypracowane zdanie. A może ktoś już ma taki, lub podobny obiektyw.
Założenia:
- 1500/1600 zł to górna granica na którą w chwili obecnej zgadza się mój rozsądek, jesne, żejeśli będzie taniej tym lepiej.
- Mam Canona Eosa 300D z obiektywem z kompletu, i... "dorosłem" do w miarę dobrego obiektywu, tak jak kobieta dojrzewa do futra...
- Fotografuję w zmiennych okolicznościach, dosyć czesto i dużo podróżując.
Wiem, że nie bedę zmieniał szkieł w czasie zderzenia z rzeczywistością przed obiektywem.
- Nie lubie wbijać gwoździ mikroskopem, tj. kupować np. telewizora z 1000 i jeszcze jedną funkcją gdy ogladam tylko dziennik.
- Moje zdjęcia czasami przeznaczam do publikacji 300dpi.
- To ja wykonuję zdjęcie, a aparat robi tylko "pstryk" - zresztą zwykle zbyt głośno.
Długo i namiętnie czytałem rózne Wasze wypowiedzi. Zależy mi na waszej opinii.
Pozdrawiam Tomek
Nie rozumiem tego tematu. Znalazłeś i szukasz? Czy szukasz i być może znalazłeś ? W treści też nie napisane, czy szukasz, czy rozważasz, czy porównujesz... Dziwna polszczyzna .. :|
pointofview
14-05-2007, 14:56
... No nie napisałem, że kupiłem.
Jasno i wyraźnie zatem:
Znalzłem do kupienia...
mattnick
14-05-2007, 14:58
Taki zakres nigdy nie gwarantuje dobrej jakości...ale jeśli zależy Ci na uniwersalności to chyba nic innego nie pozostaje...jeśli jest jeszcze cień szansy to może do kita coś z zakresu 70-300 (np. sigma 70-300 APO DG)??
Ach, teraz rozumiem. W tym tygodniu dostane partie tych szkiełek w dobrej cenie, więc postaram się przetestować.
pointofview
14-05-2007, 15:00
No i tak myślę, że jeśli bym kupił i pytał was potem o zdanie to chyba to było by dosyć - hm... - nieeleganckie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dzięki. Na ten 70-300 APO DG też długo "patrzyłem". Sparwa nie jest prosta bo za tydzień wypływam i jestem w niedoczasie. Najlepiej gyby można było w Warszawie coś takiego dostać.
Ech te dylemata ;) Tym Tamronem nie zawracałbym sobie głowy, choćby w myśl zasady, że jak coś jest do wszystkiego...
Bardziej wnikliwi znajdą pewnie test na photozone.de lub gdzie indziej.
I pomyśleć, że nie tak dawno były tylko zoomy "nożne", a reporter latał z zapiętą 50-tką i jakie do tego zdjęcia robił :)
pointofview
14-05-2007, 15:53
Myślimy podobnie. "Dobre" zdjęcie bierze sie z odwagi lub mozliwości podejcia blisko... Ten "nożny" zoom jest esencja fotoreportera. Tylko... jeśli żeglujesz i cos jest dosyć daleko aty nie podpłyniesz bo płytko... no i jeszcze sporo innych sytuacji gdy nie da się soczewki przytknać do modela.
Arek Piekarz
14-05-2007, 16:45
Poniżej link do Allego na z obiektywem, który wydaje się odpowiednio wszechstronny, bo na wszechstronności (łącznie z makro) mi zależy. Np. na łatwości kadrowania już w momecie robienia zdjęcia.
http://idg.allegro.pl/show_item.php?item=193078989
Wszechstronny to on jest, ale jak już ktoś powiedział, co jest do wszystkiego, to...
Założenia:
- 1500/1600 zł to górna granica na którą w chwili obecnej zgadza się mój rozsądek, jesne, żejeśli będzie taniej tym lepiej.
W tej cenie jest sporo lepszych jakościowo obiektywów z mniejszym zakresem.
- Mam Canona Eosa 300D z obiektywem z kompletu, i... "dorosłem" do w miarę dobrego obiektywu, tak jak kobieta dojrzewa do futra...
Dziwne porównanie... tak samo jak dziwny jest twój dojrzały wybór kiepskiego obiektywu. Po takim założeniu spodziewałbym się jakiejś jasnej stałki.
- Fotografuję w zmiennych okolicznościach, dosyć czesto i dużo podróżując.
Wiem, że nie bedę zmieniał szkieł w czasie zderzenia z rzeczywistością przed obiektywem.
Co to znaczy, w zmiennych okolicznościach? Robisz reporterkę, krajobrazy? Do każdej dziedziny stosuje się inne obiektywy. I dlaczego nie chcesz zmieniać obiektywu w akcji dla uzyskania lepszej jakości lub światła?
- Nie lubie wbijać gwoździ mikroskopem, tj. kupować np. telewizora z 1000 i jeszcze jedną funkcją gdy ogladam tylko dziennik.
Więc jak to się ma do wcześniejszych deklaracji? Dorosłeś czy nie?
- Moje zdjęcia czasami przeznaczam do publikacji 300dpi.
W takim razie powinno ci zależeć na lepszej jakości, ostrości, odwzorowaniu kolorów... Chociaż nie napisałeś, jakich rozmiarów odbitki robisz?
- To ja wykonuję zdjęcie, a aparat robi tylko "pstryk" - zresztą zwykle zbyt głośno.
I znów nie pasuje mi to do reszty...
Długo i namiętnie czytałem rózne Wasze wypowiedzi. Zależy mi na waszej opinii.
Szczerze? Porób zdjęcia jeszcze przez rok, dorośniesz do lepszego szkła. Zwróć uwagę, że przy długim końcu masz światło 6.3, czyli brak autofocusa. Przez słabe światło nie uzyskasz małej głębi ostrości. Nie ma też stabilizacji, bardzo pomocnej przy zakresie teleobiektywu. I o ile rozpoznaję oznaczenia Tamrona, nie ma silnika ultradźwiękowego, czyli będzie dosyć głośny. Tutaj masz test szkła Tamrona (http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/tamron_18200_3563/index.htm) o trochę mniejszym zakresie - na tablicy testowej widać potężną dystorsję na 18 mm.
Tak więc wybór należy do ciebie, ale szczerze ci go odradzam.
Sorry za wodolejstwo, ale nie mogłem się powstrzymać.