Zobacz pełną wersję : Canon 400D i 50mm 1.8 II - jaki crop?
Witam!
Do tej pory byłem przekonany, że po założeniu obiektywu EF 50mm 1.8 II
ogniskowa po przemnożeniu będzie wynosić 80mm...
Dziś zrobiłem zdjęcia porównawcze obiektywem EF-S 18-55mm i zdjęcie ze stałki były na poziomie 50mm a nie tak jak moja słaba wiedza mi podpowiadała - 80mm? Dlaczego tak mi wychodzi :)
Mam Canona 400D...
Pozdrawiam - Bartek
mattnick
13-05-2007, 21:57
ponieważ crop dotyczy wszystkich obiektywów, które podpinasza nie tylko 50 1.8 II....
Acha... bo myślałem, że obiektyw EF-S jest przystosowany do mało obrazkowego aparatu i z takim obiektywem crop nie występuje.
Czyli mój kitowy obiektyw mam traktować jako 28-88mm?
Czyli jak mowi kolega kit też ma cropa, czyli kit ma zakres: 29 do 90 a twoja stałka ma ok 80 czyli prawie tyle co max w kicie. wiec dlatego są porównywalne:d
To po co wprowadzono EF-S? Jaka jest różnica? I dlaczego na obiektywie
EF-S nie jest napisane 29-90 tylko 18-55 skoro pasuje on tylko do
małoobrazkowych czyli cropowych aparatów?
Bo właśnie to mnie zastanawia :)
mattnick
13-05-2007, 22:20
ponieważ pasuje też do innych lustrzanek, które mają crop np. 1.3 (30d), czy może proponujesz, żeby były na nim oznaczenia dla wszystkich cropów tych co są i tych, których jeszcze nie ma ??
Faktycznie...
A czym różni się optyka pełnoklatkowa od małoobrazkowej?
ponieważ pasuje też do innych lustrzanek, które mają crop np. 1.3 (30d)
mattnick, od kiedy 30d ma cropa 1.3 :shock: .. cos przespalem ;-) :?:
A czym różni się optyka pełnoklatkowa od małoobrazkowej?
ef pokrywa matryce o wiekszych fizycznych wymiarach.. uzywajac obiektywu ef na matrycy asp-c (crop) obiektyw "widzi" troche wężej (przez srodkowy obszar z pominieciem brzegow soczewek obiektywu), i stad wrazenie, ze tele jest "dluzsze" a szeroki kat "węzszy"..
michal.s
13-05-2007, 22:35
no właśnie ? też mi tutaj coś nie pasuje, 30D ma cropa 1,3 ?
ef pokrywa matryce o wiekszych fizycznych wymiarach.. uzywajac obiektywu ef na matrycy asp-c (crop) obiektyw "widzi" troche wężej (przez srodkowy obszar z pominieciem brzegow soczewek obiektywu), i stad wrazenie, ze tele jest "dluzsze" a szeroki kat "węzszy"..
Dzięki! To właśnie chciałem wiedzieć...
Czyli można powiedzieć, że EF-S jest tańszy w produkcji ze zględu na możliwość zastosowania mniejszych soczewek?
Misiaque
13-05-2007, 22:50
Hej! Ludziska, toż mały obrazek to film 35 mm :)
EF-S wprowadzono by ułatwić produkcję szkieł szerokokątnych na matryce rozmiaru APS-C. To mocowanie umożliwia większe zbliżenie tylnej soczewki obiektywu do powierzchni sensora, co znacząco zwiększa możliwości tworzenia obiektywów o szerokich i bardzo szerokich kątach - mogą być mniejsze, lżejsze, jaśniejsze i tańsze. Większość obecnie produkowanych szkieł EF-S jest szerokokątna (za angielską Wikipedią - musiałem doczytać ;)).
mattnick
13-05-2007, 22:52
nie, sorry to ja śpie...
Czyli można powiedzieć, że EF-S jest tańszy w produkcji ze zględu na możliwość zastosowania mniejszych soczewek?
troche to uprosciles ;-) .. ef-s ma po prostu inna budowę, dopasowaną do innej wielkości matryc.. zbudowanie obiektywu ef-s który przyzwoicie zachowuje sie na brzegach kadru jest rownie skomplikowane jak w przypadku obiektywiw ef, ktore dedykowane sa pod pelna klatke".. "taniość" to w tym wypadku bardzo względne pojęcie ;-) (np. ef-s 17-55 czy ef-s 10-22 raczej do tanich nie naleza)..
nie, sorry to ja śpie...
w 1 jest crop 1,3 ale bez mozliwosci podpiecia ef-s.. a tak teoretycznie - gdzies na forum byly sample z 5d z podpieta tokina 10-17 i od 15mm mozna bylo tego szkla uzywac z FF, choc to oficjalnie odpowiednik ef-s jest..
Kolekcjoner
14-05-2007, 15:53
To po co wprowadzono EF-S? Jaka jest różnica? I dlaczego na obiektywie
EF-S nie jest napisane 29-90 tylko 18-55 skoro pasuje on tylko do
małoobrazkowych czyli cropowych aparatów?
Bo właśnie to mnie zastanawia :)
Napisane jest tak dlatego, że te cyferki oznaczają OGNISKOWĄ (http://pl.wikipedia.org/wiki/Ogniskowa), a właściwie jej zakres. Tzn. fizyczny parametr obiektywu, który jest niezmienny i nie zależy od tego do jakiego aparatu (z jakim cropem) go podepniesz.