Zobacz pełną wersję : Rysa wewnątrz nowego 100 macro.
Paprochwbody
13-05-2007, 19:08
Kupiłem od TIP-a (Fotomedia) tydzień temu canonową 100 macro.
Dziś dopiero, patrząc na obiektyw "na przestrzał" zobaczyłem na jednej ze środkowych soczewek rysę, wyglądającą jak pęknięcie na soczewie, o dł. ok 4-5 mm. Krótkie pytanie chłopaki: czy z waszego doświadczenia jest to objęte gwarancją? Wkurza o tyle, że nówka już traci na wartości...
Na zdjęciach tego nie widać, to oczywiste.
:confused:
Ja bym bezwzględnie reklamował z opcją na wymianę na nowy egzemplarz. W końcu to wada wewnętrzna i trudno uznać by ją spowodował użytkownik. Ewentualna naprawa raczej może rozjustować obiektyw niż pomóc.
stdanielo
13-05-2007, 22:12
Dokładnie, żądaj wymiany, ja od sprzedawcy słyszałem, że nawet w eLkach zdarzają się bąble na soczewkach. Sprzedawca musi ci bezwzględnie wymienić obiektyw na nowy.
towersivy
14-05-2007, 08:19
Miałem tak kiedyś w 135/2L tyle że u mnie było to w tylnym zespole soczewek a rysa, rozwarstwienie było po łuku i miało jakieś 2 centy z miejsca dostałem inne szkło, cała sprawa tez wyszła po przeszło tygodniu ale sprzedawca nie robił żadnych problemów.
Pzdr.
Paprochwbody
14-05-2007, 20:55
No cóż, firma Fotomedia spisała się doskonale, bez większych problemów zmienił pan na inny egzemplarz (choć był strapiony widząc rysę).
Howgh.
Dzięki za odzew8)
...(choć był strapiony widząc rysę)
Ciekawe kto następny dostanie to szkiełko. I czy zauważy? :lol:
a chciałem tam kupić takie szkiełko..... a kysz.....
towersivy
15-05-2007, 08:09
A co to za teza ze trafi do nowego własciciela?? zapewne pojedzie do producenta lub do servisu celem usunięcia usterki.
Pzdr.
A co to za teza ze trafi do nowego własciciela?? zapewne pojedzie do producenta lub do servisu celem usunięcia usterki.
Pzdr.
Nie no. Tak sobie pomyślałem. Może faktycznie sprzedawca wyśle go na wymianę soczewki.