PDA

Zobacz pełną wersję : Usuwanie danych EXIF



sid
02-03-2005, 23:53
Czy można usunąć dane EXIF? Jeśli tak to w jaki sposób (jakim rpogramem).

Jurek Plieth
03-03-2005, 08:07
Czy można usunąć dane EXIF? Jeśli tak to w jaki sposób (jakim rpogramem).
Wystarczy zasave'ować w jakimś nienajnowszym Corel Photo Paint, np. v.9 :mrgreen:

Vitez
03-03-2005, 10:11
Darmowy irfanView:

- otwierasz zdjecie z katalogu w ktorym masz porcje zdjec do usuniecia exifa
- klawisz b
- Add All
- Use this directory as input
- batch conversion zaznaczyc
- Output format - jaki wolisz, w options maksymalna jakosc i odznaczyc opcyjke w options 'Keep original EXIF data'
- zaznaczyc 'use advanced options'
- w advanced options odznaczyc wszystko tylko w MISCELLANEOUS zaznaczyc 'overwrite existing files' i 'save files with original date/time'
- wychodzisz z advanced options
- start

Powinno zadzialac 8) - duzy bonus tej metody to masowe usuniecie z wielu plikow zamiast pojedyncze zapisywanie w starszych programach :P

Albo programik Exifer chyba cos takiego potrafi.

muflon
03-03-2005, 10:23
A pod jedynym słusznym (lub podobnym) systemem: jhead -de -dc *.jpg :)

Tomasz Golinski
03-03-2005, 12:18
Rozwiązanie Muflona działa też pod win, jest binarka jheada. Ma to tą zaletę, że nie rusza w ogóle struktury obrazka.

muflon
03-03-2005, 12:20
Rozwiązanie Muflona działa też pod win, jest binarka jheada.
A pozwala skorzystać z jpegtrana bez instalowania cygwina? :)

Tomasz Golinski
03-03-2005, 12:24
jasne. jpegtran też jest skompilowany pod windę.

muflon
03-03-2005, 12:26
jasne. jpegtran też jest skompilowany pod windę.
To wiem, ale czy jhead potrafi go odpowiednio wywołać? Tu zdaje się jest używany jakiś kawałek unixowego IPC.

Tomasz Golinski
03-03-2005, 12:28
BTW. do komendy Muflona bym jeszcze dodał -ft żeby zachować datę zrobienia zdjęcia.

Link do binarki jhead (http://www.sentex.net/~mwandel/jhead/jhead.exe)

[ Dodano: 03-03-05, 12:31 ]


jasne. jpegtran też jest skompilowany pod windę.
To wiem, ale czy jhead potrafi go odpowiednio wywołać? Tu zdaje się jest używany jakiś kawałek unixowego IPC.
Sprawdziłem, działa.

sid
03-03-2005, 16:51
dzieki wszystkim za odpowiedzi :) I wszystko stalo sie jasne :)