Zobacz pełną wersję : Makro Flash
Bagnet007
11-05-2007, 14:00
Zwracam się do wszystkich Canonierów (i nie tylko) z nietypowym jak na to forum pytaniem :)
Na pewno przeczyta ten wątek ktoś, kto ma zawodowo lub jakkolwiek inaczej styczność z tego typu zagadnieniem. Mianowicie chodzi mi o obróbkę metalu.
Mam potrzebę wycięcia z cienkiej blachy kilku form. Zupełnie nie wiem gdzie coś takiego można zrobić (o ile w ogóle można składać takie pojedyńcze zamówienia) i jakiej ceny można się spodziewać.
Teraz wyjaśnienie o co chodzi, żeby miało to cokolwiek wspólnego z fotografią :wink:
Otóż jestem w trakcie konstruowania lampy błyskowej do zdjęć makro. Elektronika jest gotowa, tylko trzeba to w czymś zamknąć, aby nie pokopało prądem.
Mały opis lampy:
Jest to palnik z jakiejś starej lampy ELWA, liczba przewodnia 18.
Po wykonaniu będzie wyzwalana przez stopkę (~66V) bądź kabel synchronizacyjny.
Sam dyfuzor może być odpięty i przez kabel wyzwalany w innym miejscu (nie koniecznie nad obiektywem). Zasilanie 4 paluszki :)
Poniżej schemat obudowy i concept art ;)
Jeśli ktokolwiek jest mi w stanie pomóc będę bardzo wdzięczny.
cienką blache może udać Ci sie pokroić nożycami samodzielnie.
bdw mam coś podobnego tylko z papieru oblkejonego tu itam ;)
efekty są u mnie: pare kwiatków
pozdrawiam
Zastanów się, czy na pewno blacha, masz kłopoty z obróbką, kłopot z połączeniem, większy ciężar, poza tym cienka blacha nie gwarantuje sztywności.
Może na początek karton? A właściwie nie karton, tylko taki karton modelarski -> płyta z pianki oklejona dwustronnie kartonem, zapomniałem niestety jak to się nazywa. Są różne grubości, chyba najcieńsze by pasowały.
Ewentualnie nawet bez kartonu, sama pianka -> http://www.symbol.net.pl/sklep/?p=productsList&iCategory=6
Bagnet007
11-05-2007, 15:38
Ten karton i pianka to chyba nie taki zły pomysł. Muszę się rozejrzeć za czymś takim u siebie.
Poczekam jeszcze trochę, może ktoś będzie miał pomysł odnośnie metalowej konstrukcji. Ze sztywnością nie powinno być problemów. Rogi w miejscach łączeń byłyby zatopione w kleju hilti (czy jakoś tak on się nazywa). Bardzo wytrzymały, po zastygnięciu ma konsystencję zbliżoną do plastiku.
Ten karton i pianka to chyba nie taki zły pomysł. Muszę się rozejrzeć za czymś takim u siebie.
Poczekam jeszcze trochę, może ktoś będzie miał pomysł odnośnie metalowej konstrukcji. Ze sztywnością nie powinno być problemów. Rogi w miejscach łączeń byłyby zatopione w kleju hilti (czy jakoś tak on się nazywa). Bardzo wytrzymały, po zastygnięciu ma konsystencję zbliżoną do plastiku.
No tak, ale w sztywności nie chodzi tylko o rogi. Cienka blacha (a rozumiem, że chcesz zastosować coś około lub poniżej 0,5 mm) będzie wymagała najprawdopodobniej usztywnień "w środku" (zwłaszcza, że będziesz ciął tam spory otwór) co na pewno zwiększy ciężar.
Co więcej, obawiam się, że klejem nie skleisz rogów "na styk" musiałbyś zapewne dać wzmocnienie (taki kątowniczek).
Zresztą możesz zastosować pianko/karton na prototyp, jak się nie sprawdzi to wtedy użyjesz blachy.
ALbo sobie czarna plexi kup.. PCV. to tez mozna pociac. i latwo sie klei
dodam jeszcze
że może Ci brakować światła z innej płaszczyzny niż poświecisz lampą
do lekko żabiej perspektywy sprawdza się imo dobrze
ja swoje montuje na lampie i ma wyciąg dłuższy tak żeby nie świeciło na
moje ustrojstwo do makro
pozdrawiam
Bagnet007
11-05-2007, 22:28
No cóż, będę walczył z PCV albo pianką. Wypróbuję wytrzymałość na prototypie :-D Postaram się wrzucić jakieś zdjęcia jak tylko będzie działać.
walcz :)
jakość mimo wszystko imo powala :)
iso100 f/32 chulaj dusza ;),
jedynym ograniczeniem zdaje się być pomysł
zrób tez foty ustrojstwa ;) i daj namiary gdzie nabyłeś dobry karton(gruby)
u mnie na wsi nie znalazłem nic ciekawego więc noszony w plecaku foto dyfuzor nieco po****da lecz efekty są niezłe ;)
pozdrawiam
Bagnet007
11-05-2007, 23:03
Postaram się jak najszybciej, zależy mi na tym. Jeśli będzie się trzymać kupy to przemaluję na taki profi czarny kolorek :mrgreen:
jakość mimo wszystko imo powala :)
iso100 f/32 chulaj dusza ;),
Przy f/32 to już nie można mówić o jakiejkolwiek jakości.