PDA

Zobacz pełną wersję : Aparat a piasek

dejneks
09-05-2007, 20:29
Witam! Mam takie nietypowe pytanie otóż we wrześniu jadę do Egiptu no i oczywiście zamierzam zabrać ze soba aparat. Kolega odradził mi zabieranie aparatu ze wzgledu na piasek i pyłek który moze dostać sie do aparatu i narobić szkód. Czy jest w tym ziarnko prawdy?? Pozdrawiam dejneks

Tomasz1972
09-05-2007, 20:38
http://www.canon-board.info/search.php

http://canon-board.info/showthread.php?t=18637
http://canon-board.info/showthread.php?t=5176

TomS
09-05-2007, 20:39
Dostać się oczywiście może. Ale jak przy zmianie szkła będziesz uważał zmiana np gdzieś w torbie a nie na pustyni to ja bym się nie obawiał. Bierz sprzęt i rób foty

RNz
09-05-2007, 20:40
Byłem z analogiem i ABSOLUTNIE nic sie nie stało. Piasek w Egipcie jest zupełnie inny niż u nas. Grubszy, bardziej "skalisty" (drobiny skał). Jak bedziesz przestrzegał podstawowych zasad, to spokojnie zabieraj bo warto. Może tylko trzeba bardziej uważać podczas wymiany szkieł/
Polecam również coś do pstrykania pod wodą - tam dopiero jest ciekawie!

dejneks
09-05-2007, 21:05
Ok dzieki za odpowiedzi RNz zamierzam zabrać bo mamy w opcji nurkowanie

CYNIG
09-05-2007, 21:13
Dla komfortu psychicznego wez reklamowki i wkladaj w nie sprzet przed wlozeniem do plecaka przy dluzszych przejazdach odkrytymi samochodami. Uwazaj na nagrzewanie sie sprzetu od slonca - czasami ciezko bylo utrzymac go w rece (ale slajdy sie nie ugotowaly a matryca nie rozplynela :) )

Elandril
09-05-2007, 23:42
Ja dodam jeszcze od siebie, ze trzeba uwazac na plastikowe obiektywy typu 50 1.8. Bedac na najwiekszej wydmie w Europie, calkiem ladnie podwiewalo i lecial piasek.
Tym sposobem mam 50 1.8 z zacinajacym sie AF'em.
Co dziwne KITowi nic sie nie stalo ;)

zeber
10-05-2007, 07:46
Najważniejsza sprawa to jak tu już napisano to reklamówki. I to w liczbie mnogiej. Jeżeli pojedziesz na quady to pisaek będziesz sobie wyciągał ze wszystkich części ciała przez kilka godzin, a co dopiero z aparatu. Nawet najlepszy suwak nie zabezpieczy zawartości plecaka.
A aparat oczywiście brać na wyjazd.

dejneks
10-05-2007, 13:36
Dziekuje za dotychczasowe rady i czekam kolejnych

trigger
10-05-2007, 19:14
mi przychodzi jedna rzecz na myśl - ja często przecierałem wyświetlacz bo się często brudził no i się łatwo rysuje - piasek nie był egipski tylko grecki, ale to chyba znaczenia nie ma, naklej sobie folię - koszt parę zł

dejneks
10-05-2007, 19:54
dobry pomysł a osłonę przeciwsłoneczną jaką radzicie tulipan czy inną??

Kubak82
10-05-2007, 20:08
a osłonę przeciwsłoneczną jaką radzicie tulipan czy inną??

ta która masz dolaczona do obiektywu ;-)

pomysl jeszcze nad jakas szara polówka - na pewno sie przyda :!:

Robson01
10-05-2007, 20:13
Jeżeli już mowa o filtrach to zdecydowanie w Egipcie przyda się polar.

dejneks
10-05-2007, 21:19
Sęk w tym ze dopiero sporwadzam aparat Canon Rebel Xti + kit i tam nie ma osłony przeciwsłonecznej. A jeżeli chodzi o filtry to macie jakieś konkretne firmy na mysli?? Prosze poradźcie do jeszcze zabrać w taką podróż??

Kubak82
10-05-2007, 21:29
Sęk w tym ze dopiero sporwadzam aparat Canon Rebel Xti + kit i tam nie ma osłony przeciwsłonecznej.

jesli chcesz na dluzej zostac z kitem to kup na allegro jakas gumowa rozwijana osnonke - za oryginal canon liczy sobie jak za nowego kit'a :roll: .. jesli kit jest "przejsciowy" to nie zawracaj sobie glowy oslona tylko mozesz po prostu uzywac reki do osloniecia promieni padajacych na obiektyw - efekt podobny i "za darmo" ;-)

A jeżeli chodzi o filtry to macie jakieś konkretne firmy na mysli?? Prosze poradźcie do jeszcze zabrać w taką podróż??

z szarych polowkowych uzywam systemu Cokina P z miekkim przejsciem (konkretnie Hitech nd 0,6) - jest bardziej uniwersalny niz nakrecana polowka..

za Robsonem01 - jesli chodzi o polary to rozsadnym wyborem miedzy jakoscia a cena jest Marumi.. do 18-55 mozesz spokojnie kupic cos innego (lub jesli planujesz inny obiektyw - kupic polara pod srednice upatrzonego szkla i na wyjazd redukcje do kit'a - szkoda pieniedzy na dobrego polara do 18-55 jesli to tylko przejsciowy obiketyw).. z kitem bedzie troche zachodu bo kreci mordka przy ostrzeniu ale na upartego da sie go uzywac.. najpierw ostrzysz, potem ustawiasz sile z jaka swiatlo ma byc polaryzowane, doostrzasz i gotowe :mrgreen:

Picia
10-05-2007, 21:54
ciągle nie mogę odkryć tajemnicy filtrów systemu Cokina :/

Kubak82
10-05-2007, 22:03
ciągle nie mogę odkryć tajemnicy filtrów systemu Cokina :/

a co jest w nich takiego tajemniczego :p :?:

Picia
11-05-2007, 07:52
nie wiem czy dobrze ale te szare połówki, niebieskie połówki to jest ten system Cokina? jak na razie wyobrażałem sobie to tak, że jest to jakaś szybka przed obiektywem. szczegółów nie znam.

Kubak82
11-05-2007, 08:59
nie wiem czy dobrze ale te szare połówki, niebieskie połówki to jest ten system Cokina?

to sa typy filtrów.. mogą być zarówno w oprawie wkrecanej do obiektywu jak i w formie "plytek" wkladanych do holdera - i te ostatnie to jest wlasnie system cokin..

tu masz wszystko opisane - http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/52077-system-cokin-mini-poradnik.htm :-)

Picia
11-05-2007, 14:50
tu masz wszystko opisane - http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/52077-system-cokin-mini-poradnik.htm :-)

dzięki
teraz już wiem co i jak :)