Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon EF 28-105 mm II 3.5-4.5 USM czy Tamron 28-75 f/2,8 XR Di LD

copymaker
08-05-2007, 20:13
Witam!
Wiele się naczytałem na temat tych dwóch obiektywów, ale jakoś brakuje mi wypowiedzi ludzi, którzy mają/mieli oba.
Za canonem przemawia większy zakres ogniskowych i USM, a za Tamronem światło i dobre opinie użytkowników.
Oba, używane mogę nabyć za ok. 800 - 900 zł.
No i nie wiem na co się zdecydować.
Obiektyw ma mi zastąpić KIT'a 18-55, do czasu aż nazbieram na coś lepszego...
Wiem, że na krótkim końcu może być za wąski na cropie (mam 30d), ale mając od dłuższego czasu KIT'a wiem, że jakoś rzadko korzystam z szerokiego kąta i zakres od 28 mm spokojnie mi wystarczy do moich zastosowań. KIT'a zostawię oczywiście tymczasowo na szeroki kąt jak już będę go potrzebował...
Proszę o porady.

Gizzmo
08-05-2007, 20:19
Mam 28-105 i bardzo go sobie chwale, przynajmniej jesli chodzi o prace z analogiem. Nie wiem jak wypada z cyfra bo jak na razie czekam na aparat (juz dwa tygodnie). Kiedys do EOS 10D Canon dodawal jako kit 24-85 f/3.5-4.5. Moze zastanow sie jeszcze nad tym obiektywem. Jest optycznie bardzo zblizony do 28-105 choc niektorzy twierdza ze lepszy. Z Tamronem stycznosci nie mialem.

shaqi
08-05-2007, 20:51
co tu duzo gadac
jak chcesz jakosc a nie musisz miec piorunujacego silnika usm
to bierz Tamrona. Jakosciom zdjec to tylko L`ki moga sie zblizyc. No i 2,8 daje ladne rozmycie.

To chyba najczesciej polecany obiektyw na tym forum.
Poszukaj wiecej info

RNz
08-05-2007, 20:58
Canon o wiele szybszy i nieomal bezbłędny ostry od 5.6, ale Tamron jednak ostrzejszy i dużo jaśniejszy.
Na zewnatrz Canon, wewnątrz pomieszczeń i bez lampy Tamron.

copymaker
08-05-2007, 20:58
shagi a powiedz mi jakość z tamrona jest o wiele większa niż w tym canonie? Nie zależy mi na tym USM, ale kusi mnie większy zakres ogniskowej w C...

dj_zibi
08-05-2007, 21:06
Miałem C 28-105 mam tamiego 28-75 Powiem Ci że szkło wg mnie idealne w swojej cenie. W przysłości planuje jedynie zamine na 24-105 L i nic więcej w tym zakresie :)

hrabia_vader
09-05-2007, 17:50
shagi a powiedz mi jakość z tamrona jest o wiele większa niż w tym canonie? Nie zależy mi na tym USM, ale kusi mnie większy zakres ogniskowej w C...

Dobrze wybrany Tamron bedzie lepszy od Canona. Zwlaszcza w porownaniu pelnych dziur. Tamron przymkniety to 3.5 (maksymalnej przyslony C) bedzie juz zauwazalnie lepszy. No i dodatkowa zaleta. Tamron ma w pelnym zakresie stale swiatlo. Canon sie "sciemnia".

Viracocha
09-05-2007, 18:00

Jakość z Tamrona zdecydowanie wyższa. Wg mnie, jeśli chodzi o te dwa obiektywy, wybór jest prosty - tylko Tamron.

Bonku5
09-05-2007, 18:07
Miałem 28-105 i teraz wziąłbym tamrona :]

shaqi
09-05-2007, 20:54
canon wiekszy zakre i usm

tamron jasnosc i lepsza ostrosc

to drugie zawsze wygrywa

czyli tamron rules :mrgreen:

Krzykaty
09-05-2007, 21:11
Mam Tamrona i rzeczywiście jeśli chodzi o jakość/cena to trudno znaleźć coś lepszego ale radzę dobrze sprawdzić szkło przy zakupie. Jeśli chodzi o serwis to kompletna masakra!
Znam to z autopsji. Dałem do regulacji i usunięcia BF, czekam już ponad 6 tygodni i końca nie widać.

przemograf
09-05-2007, 22:11
posiadam obecnie 2 sztuki omawianych canonów oraz sławnego tamrona.
Jak dla mnie szybkość i pewność AF canona powala tamiego na kolana, ale jeśli mam chwilkę czasu na ostrzenie to podpięty jest tamron. Ostrość ogólnie porównywalna, jednak na moich sztukach canon przy 70mm f4 jest ostrzejszy. Tamron na calym zakresie przy f4 jest rewelacyjny, poza tym canon to trochę lepszy kontrast. Za to tamron rewelacyjnie spisuje się jak jest mało światła szczególnie nocą na wysokich czułościach. Oba szkła są warte swojej ceny, chodź podobne ogniskowe to jednak szkła mi służą do różnych celów.

shaqi
10-05-2007, 09:23
powiem tak
jak ktos jest niedzielnym pstrykaczem polecam canona bo ma wszystko co taki gosc potrzebuje

jesli ktos chce sie chce rozwijac i ma zaciecie artystyczne to jasnosc i ostrosc jest najwazniejsza wiec tammi z 2,8

hrabia_vader
10-05-2007, 19:48
posiadam obecnie 2 sztuki omawianych canonów oraz sławnego tamrona.
Jak dla mnie szybkość i pewność AF canona powala tamiego na kolana,

USMa w sumie trudno porównywać do normalnych silniczków, jakie szybkie by nie były. Choć akurat Tamron należy do dość szybkich, to po wypróbowaniu analogicznego szkła z USM bardzo trudno jest wrócić do Tamrona. Jednak optycznie Tamron jest naprawdę nie do pogardzenia. Jeśli chodzi o wybór T28-75 a C28-105 - według mnie nawet dla amatora jest oczywisty. :)

trampek
10-05-2007, 21:15
mysle ze tamron bez dwoch zdan. on w sumie nie tylko przebija to szklo jakoscia zle dobrze dobrana sztuka rowna sie 24-70L. w zasadzie te dwa szkla nie sa dla siebie konkurencja.

wieliczka
10-05-2007, 21:49
Mam Canona jeszcze od analoga- wszystko OK, super ostrość, szybkość (niedzielne, wakacyjne pstrykanie). Po podpięciu do 350D duże rozczarowanie. Zmiany kolorów (aberacja?) i ogólnie słabo. Teraz obiektyw leży w szafie. Może jeszcze powinienem dać mu szansę. Przy okazji- może wrażenia Koleżeństwa odnośnie tego szkła.