Zobacz pełną wersję : 5D i CF - co to za chwińszczyna?
fotografowałem w ostatnią sobote komunię. załadowalem zdjęciami 2 x 4GB. na jedenj wszystko wygląda jak należy, natomiast na drugiej pojawiły sie dziwne foldery i pliki. na szczęście są wszystkie zdjęcia, nic nie zniknęło. nie klnę się, że formatowałem kartą przed użyciem, zwykle to robię, ale mogłem zapomnieć, jednak to nie zmienia faktu, że i bez formatu nie powinno byc takich jaj. miał ktos z tym przygodę?
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://images22.fotosik.pl/110/b2250048dc9ec33e.jpg)
Tomasz1972
08-05-2007, 08:30
http://canon-board.info/search.php
http://canon-board.info/showthread.php?t=9221
dziękuję za link, przejrzałem ten watek wcześniej, ale żadnego sensownego wytłumaczenia tam nie znalałzem. stresuje się, robię zdjecia dla klientów, nie mogę sobie pozolić na stratę choćby jednego pliku.
mor_feusz
08-05-2007, 11:49
Mailem ten sam problem ale powieem dlaczego i jak to sie stalo. A wiec u mnie bylo zupelnie to samo tylko z DIGIMATE 3+. Wszystko mi smigalo - bylo pieknie. Przyjechala kolezanka ze swoim laptopem i kopiowalem jej zdjecia z hiszpani (nie miala paparatu - wspoldzielilismy 3 aparaty i jak u nas byla to jej skopiowalem). No i podlaczam DIGIMATE pod jej kompa i spoko - ladnie powykrywal dysk - wszystko spoko. Ona miala zdjecia (starsze z nami), ktorych nie mialem. Podlaczam DIGIAMTE pod swojego kompa i co TE SAME KRZACZki - mowie no nie cos jest nie tak. Nie moge dostac ise do tych katalogow, myslalem ze ma wirusa (sprawdzilem - nie miala), myslalem o badsectorach - tez nie. Problem byl taki ze ona miala windowsa PL a ja ENG. Wlozylem potem 2 dysk od DIGIMATE i to samo sie stalo. Jakims cudem WINDOWS zamieszal (zrobilem potem na 2 dysku format SwissKnife'm na jej kompie i bylo OK zarown na jej jak i na moim). Stawiam na to ze to wina Windy (nie wiem dlaczego sie tak stalo). Wszystko z dyskami OK. Ne przejmuj sie - zwal zdjecia i zrob format karty (to sa moje przemyslenia na temat takiego problemu - niekoniecznie musza sie wszyscy zgadzac).
Ne przejmuj sie - zwal zdjecia i zrob format karty (to sa moje przemyslenia na temat takiego problemu - niekoniecznie musza sie wszyscy zgadzac).
no, ja moge tak zrobić. ale rodzice dzieciaków i one same już chyba się lekko przejmą.
mor_feusz
09-05-2007, 00:05
no, ja moge tak zrobić. ale rodzice dzieciaków i one same już chyba się lekko przejmą.
spoko jest. Zrob Backup na DVD (ze 2 sztuki + jakis dysk) potem format karty. za 2 razem dziala :)
A było nie sprzedawać Nikona ? :D
A było nie sprzedawać Nikona ? :D
taaa, traciłbym nie tak ładne obrazki, więc żal mniejszy. seriws, gdzie odzyskiwałem dane, powiedział, że to wina linii karta-czytnik-winows. rzeczywiście - po wyjęciu karty z 5d oglądałem foty i były na miejsuc, nie pamietam jednak, czy te krzcaki byly od razu, czy pozniej. udało sie odzyskac 12 fot z 30, reszta to jakieś skrawki - 1/3 kadru
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
napisałem do jednej z najlepszych w PL firmy odzyskującej dane. otrzymałem taka odpowiedź:
Witam,
Problem może leżeć w wielkości karty. Zazwyczaj na kartach pamięci stosowany
jest system plików FAT12 lub FAT16, a z naszej wiedzy obsługuje on poprawnie
partycje do 2 GB. Wydaje nam się, że mógł powstać tu jakiś błąd logiczny,
spotykaliśmy się już z takimi przypadkami.
Możemy spróbować dostać się do Pana zdjęć, jeżeli chce Pan je odzyskać. Dla
kart o pojemności 4Gb, cena za usługę to 600 pln brutto. W przypadku
niepowodzenia nie ponosi Pan, żadnych opłat.
pomimo, że gdzieś posiałem paragon, sklep w Krakowie, bardzo fair choc to nie jego wina, obiecał mi wymiane kart.
Adam - jest tak, jak piszą goście z tej firmy. Po TYM LINKIEM (http://support.microsoft.com/kb/118335/pl) jest info od Microsoft. Powyżej 2GB musi być FAT32. O reszcie mogą napisać posiadacze 5D. Ja się na nim nie znam :-)
Aha - Windows NT spoko jedzie do 4GB z FAT16. Nie wiem, jak XP. Może już też.
Możliwe, że wyjąłeś kartę z czytnika w czasie jakiejś operacji zapisu (choćby thumbinale system sobie robił czy coś). I rozleciała się tablica alokacji. Firmy od odzyskiwania danych powinny dać sobie radę :-)
moze to te karty z odzysku _ ktore byly naprawiane softem _ pelno ich teraz na rynku _ w super cenie _ mialem taki problem z sandiskiem III _ no i dziwnym trafem _ sklep bez najmniejszego marudzenia zwrocil kase _ wiec wiedza co w trawie smierdzi _ i licza na to ze co 10 klient dostanie karte z nie poprawnie naprawiona wada _ sprzedawana jako nowka
energia_ki
10-05-2007, 00:04
moze to te karty z odzysku _ ktore byly naprawiane softem _ pelno ich teraz na rynku _ w super cenie _ mialem taki problem z sandiskiem III _ no i dziwnym trafem _ sklep bez najmniejszego marudzenia zwrocil kase _ wiec wiedza co w trawie smierdzi _ i licza na to ze co 10 klient dostanie karte z nie poprawnie naprawiona wada _ sprzedawana jako nowka
grzanka, skad to info o kartach z odzysku? mozesz podac jakies zrodlo, ktore to potwierdzi? pytam, bo wlasnie na dniach mialam kupic kilka sandiskow, bo ceny faktycznie lepsze
karty nówki - kupione w bardzo dobrym krakowskim sklepie
miał ktos z tym przygodę?
Typowka gdy sie wyciaga karte bez poprzedniego "odmountowania".
mialem to samo 5D + CF 4GB EXTREME III San Diska....
Nie stety nic sie z tym zrobic nie dalo ze znanych mi metod i sformatowalem karte...
:/
Wszystkie zdjecia mialy takie krzaczki w nazwach i pojemnosc jakby zmalała
Wykonywalem foty w trybie L/jpg +RAW
Zgrywalem fotki ,na nie moim kompie, na ktorym pozniej sie okazalo ze bylo kilka wirusów....
Dołączam sie do pytania co z tym robic??????????
Jak odzyskac fotki????????
widze ze temat umarl..... a problem pozostał z kartami 4GB Sandisk Extreme III
ktos wie jak to rozwiazac i czy mozna odzyskac fotki?????????????????????
Makudonarudo
11-08-2007, 14:28
Ja coś dopisze , może nie w związku z odzyskiwaniem ale zapobieganiem,
Ktoś na forum tu pisał aby nie kopiować zdjęć przez narzędzia windosowskie ale przez total commandera - bo TC nie robi innych operacji tylko czyste zgrywanie zdjęć , a jak je już zgra to zostawia kartę w spokoju .
Ja jak na razie zgrywam metodami windosowskimi ale jak to mówią mądry polak po szkodzie - trzeba podtrzymywać przysłowie:)
Do tego jak ktoś ma kartę SD to myślę że dobrze przed zgrywaniem dać jej READ ONLY , a po zgraniu na komputer/płytki sformatować kartę w aparacie