Zobacz pełną wersję : 400D czy d70s ??
Moje pytanie jest takie: ktory zestaw byscie wybrali:
-- Canon 400d + Tamron 17-50
-- Nikon d70s + Nikkor 18-70
To moja pierwsza cyfrowa lustrzanka, nie mam zadnych szkiel.
Dzieki za pomoc :roll:
ikr
Tomasz1972
07-05-2007, 18:40
http://www.canon-board.info/search.php
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=21924
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=17107
Mogę spróbować odpowiedzieć - od czerwca'2005 do 11'2006 miałem Nikona D70s z Nikkorem 18-70, od 11,2006 do dziś mam Canona 400d z Canonem 24-85 USM. Z zamiany jestem baaardzo zadowolony! Wadą D70s jest tragiczny pomiar światła i losowy WB - kilka fotografii w tych samych scen, a niemal każda w innym kolorze! Nie zrozumiałem do dziś zachwytów nad Nikkorem 18-70DX - jest co prawda ostry, ale wyraźnie winietuje i ten kolor! Wszystkie zdjęcia zimne, przeniebieszczone! Wiem, co piszę, gdyż miałem również Tamrona, który dawał zupełnie inne, żywe kolory. Jak po częściej używanym Tamronie wykonałem serię zdjęć wnuczki - syn, który o tym nie widział, zapytał: "Tato, czemu te zdjęcia są takie brzydkie?!". Tak, że to nie jest tylko moja opinia!
Nie wiem, czy moje, subiektywne przecież, wrażenia coś są warte - potraktuj to jak jeden z głosów w dyskusji. I jeszce jedno - nie egonomia, a matryca rejestruje zdjęcia! A tu Canon jest rewelacyjny! Zdjęcia z ISO 1600 są z Canona 400d lepsze od zdjęć z ISO 400 D70s (znowu - moim zdaniem).
stdanielo
07-05-2007, 20:53
Ja podobnie jak rychu, co prawda nie miałem swojego D70s ale pracowałem nim dosyć długo i nawet do pięt nie dorastał mojej 350-ce. Ergonomię ma świetną z doskonałego F80, ale niestety zdjęcia produkuje takie sobie i nie gwarantuje powtarzalności.
i dlatego (posty wyżej) kupiłem 400D, a miałem podobny dylemat!
michal.s
07-05-2007, 22:12
Ja wybierałem między tymi samymi i wybrałem 400D z kitem.
@ikr: a teraz zadaj to samo pytanie na forum nikona :twisted:
Hehe... z tym forum Nikona to trafione w 10-tkę :)
Miałem podobny dylemat z tym że w gre wchodziła jeszcze D80.
Długo czytałem, medytowałem, trzymałem w łapach i mimo, że wszystko
wskazywało na D80 to zdecydowałem się na system Canona i mam 400D.
Jestem BARDZO zadwolony z tej decyzji.
Analizując zdjęcia z canona i nikona doszedłem do wniosku,
że ponad chłodną realistykę barw stawiam na odzworowanie canona.
Wszyscy mówią że ergonomia Nikona jest dużo lepsza...
Dla mnie jako początkującego "fotografa" 400D jest idealny!
Naprawdę wszystko mam pod osobnym przyciskiem - to jest dla mnie bardzo
wygodne... widocznie musze się jeszcze sporo nauczyć.
Ale najlepiej nie słuchaj nikogo tylko sam obejrzyj jeden i drugi.
Zobacz ile masz kasy na body i późniejsze obiektywy i decyzja
będzie prosta.
Pozdrawiam - Bartek
A ja porównując same puszki bym się nawet nie zastanawiał d70s to taki 300D parę ładnych lat do tyłu, nie wiem co prawda jaki jest ten Nikkor, ale Tamron 17-50 ma dobre opinie :)