Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 20d zablokowany?

tob99
07-05-2007, 00:33
witam
mam taki problem z 20d. moge robic zdjecia. migawka dziala, zapisywane sa na karte pamieci, moge zmieniac parametry, czas przyslona, zmieniac tryby pracy aparatu Tv, Av, M.
ALE!! nie dzialaja przyciski, nie moge dostac sie do menu, nie moge wlaczyc przegladania zdjec, zmienic iso, trybu AF. dzialaja tylko dwa przyciski: podswietlania wyswietlacza (symbol zarowka) i gwiazdka - tu mam ustawione AF zamiast na spuscie.
moze ktos z was mial taki problem i wie jak go rozmiwazac? dodam tylko ze zrobilem restet, wyjalem obie baterie. niestety nie pomoglo.

Mac
07-05-2007, 01:50
To musisz szukać pomocy na Żytniej, wygląda na pad elektroniki albo rozłączenie panelu sterowania od elektroniki, mam na myśli przyciski na tylnej obudowie.

diverek
25-06-2008, 10:46
witam
mam taki problem z 20d. moge robic zdjecia. migawka dziala, zapisywane sa na karte pamieci, moge zmieniac parametry, czas przyslona, zmieniac tryby pracy aparatu Tv, Av, M.
ALE!! nie dzialaja przyciski, nie moge dostac sie do menu, nie moge wlaczyc przegladania zdjec, zmienic iso, trybu AF. dzialaja tylko dwa przyciski: podswietlania wyswietlacza (symbol zarowka) i gwiazdka - tu mam ustawione AF zamiast na spuscie.
moze ktos z was mial taki problem i wie jak go rozmiwazac? dodam tylko ze zrobilem restet, wyjalem obie baterie. niestety nie pomoglo.

Wczoraj dopadło mnie to samo. Mam identyczną przypadłość. Napisz czym to się skończyło. I jeśli aparat wylądował w serwisie to co stwierdzono i czy mocno zabolało finansowo? Ja przypuszczam że sam nabroiłem. Miałem aparat w tryfie all servo i zmieniałem obiektywy przy włączonej puszce. I czuję że przez to podczas samoostrzenia i równoczesnego odłączania obiektywu coś się zawiesiło. Ale to tylko moje przypuszczenie.

gwozdzt
25-06-2008, 11:09
Różne takie cuda dzieją sie też z aparatem, gdy uszkodzą sie (zetkną) piny w gnieździe kart CF. A to jakies przyciski nie działają, a to wyświetlacz nic nie pokazuje, itp... zależy które piny się zewrą.
tu jest wątek co się wyprawiało z 5D:
http://canon-board.info/showthread.php?t=30068

Czy te objawy nie wyskoczyły wam przypadkiem w związku z przekładaniem karty w aparacie?

diverek
25-06-2008, 13:04
Aparat robi zdjęcia, normalnie ostrzy i zapisuje fotki. Ba... Fotki wychodzą całkiem fajne. Tak więc styki wykluczam. Ale zablokowane są prawie wszystkie przyciski i nie można wejść do menu. Jedynie pokrętłami można zmieniać przysłonę i czas wyzwalania migawki. Wysyłam jutro na Żytnią. Tob99 przedzwonił do mnie i mówił że w serwisie stwierdzili brak łączności na jakichś wtyczkach i przeczyszczali styki przy klawiszach. Drogo to nie kosztowało. A przy okazji zrobie przegląd i czyszczenie.

diverek
27-07-2008, 09:29
Aparat właśnie wrócił z Żytniej. Koszt łącznie z transportem to 253 zł. W serwisie wymieniono spust i przy okazji przeczyszczono wnętrze czyli matrycę i matówkę.

zahra
09-05-2013, 12:43
Witam wszystkich forumowiczów i forumowiczki, mam taki problem: wygląda na to, że mój 20d ma zubożone menu, tj. z instrukcji wynika, że istnieją pewne opcje (wydaje mi się, dość podstawowe) natomiast kiedy przeglądam menu w moim aparacie, po prostu ich nie ma, całe menu ma dosłownie kilka - kilkanaście pozycji :/ Czy ktoś wie, co może być tego przyczyną?

Kolekcjoner
09-05-2013, 17:17
Sprawdź czy nie jest na zielonym programie (zielony kwadracik na górnym pokrętle).