Zobacz pełną wersję : [req]warunki studyjne z 5d do 5000euro
Witam wszystkich Forumowiczow!
Mam pytanie:
Chcialbym w domowym zaciszu stworzyc sobie warunki studyjne, mianowicie:
Body EOS 5d, dobre szklo, lampy,soft boksy, tlo. Calosc chcialbym zamknac w granicach 5000 euro. Njwazniejsze dla mnie jest body 5d gdyz duzo sie o nim naczytalem i raz w sklepie nawet podotykalem i sie zakochalem (przesiadka z 350d) Chodzi o zestaw na poczatek, Ktory pozniej, w miare mozliwosci zamierzam rozbudowywac. Nie znam sie zupelnie na sprzecie studyjnym(kilka godzin w szkole) tymbardziej za wszelkie sugestie i podpowiedzi bede wdzieczny.Do tej pory zajmowalem sie glownie plenerem i reporterka. A i pytanie: Co kupic by sie zmiescic w tych granicach zakladanego budzetu 5000 euro, i czy jest to wykonalne(gdyz samo body tanie nie jest)???Czyli co? gdzie? za ile?
pozdrawiam:-)
co dobrego szkla to trzeba pamietac ze w studio kozysta sie z duzych przyslon (o f8.0 do ok f16) tak wiec niemusi by to byc szkielko ktore rewelacyjnie dziala przy pelnej dziurze, mysle ze dobry bylby 24-105/4,0IS (dobrze podalem zakres?) ew. 85/1.8 ale mysle ze taki uniwersalny zoom jest lepszy bo jakosc praktycznie bedzia "taka sama" przy tych przyslonach. przy srednim rozmiarze studia jak dla mnie uzyteczny zakres ogniskowych to 40-130... lampy to jakies elfo quant500Ws z softboxami
ps tez mialem taka kwote do wydania na studio :D ale ja kupilem jeszcze 4 tla z bea, photoshopa, komputer, a aparat juz mialem kupiony wczesniej. przyklady fotek poniezej http://onephoto.net/portfolio.php3?id_autora=34471
dotacje dostaliśmy?:>
24-105 bedzie winietowało na FF.
dotacje dostaliśmy?:>
24-105 bedzie winietowało na FF.
nie jestem canoniarzem to moglem sie pomylic, bynajmniej chodzilo mi o Kit od 5D, pomyslalem tez o 70-200/4L ale to juz zadlugo, chyba ze do legitymacyjnych od biedy... podaj dlugosc pomieszczenia troche to pomoze
KIT od 5D? Nie ma czegos takiego. Kit to jest zestaw - zwykle Body +obiektyw, czasem dodatkowo jeszcze jeden czy lampa. W tej chwili np mozesz dostac zestawy KIT 5D+24-105 mm lub 5D + 24-70, 5D + 100 2.8 Macro. W zaleznosci od potrzeb kupujesz konkretny zestaw. Zwykle wychodzi taniej niz kupowane oddzielnie, mozesz miec problem z odsprzedaza bo nie wychodza w oddzielnych pudelkach a jesli takowe sa to zwykle biale. (CHociaz i wyjatki tez widzialem)
Do warunków studyjnych w domowym zaciszu musisz mieć przede wszystkim pomieszczenie około 5x8x4 metry (szer, dłu, wys) lub większe. Jeśli masz takie, to kombinuj najpierw z jego zaczernieniem - odpowiednia matowa farba, następnie z oświetleniem - statywy albo kratownica z szynami do podwieszeń. A najlepiej jedno i drugie, bo podwieszenia zawsze mają nie za duży zakres ruchu, ale są wygodne i się trudniej potknąć.
Aparat jest naj mniej istotny, ważne żeby miał tryb M i małe szumy przy iso 100-200, czyli nawet porządny kompakt. Tak naprawdę to 350d spokojnie wystarczy, o ile nie będziesz robił jakichś wielkich powiększeń - np banery w sklepach, takie dwumetrowe, koło których się blisko przechodzi. Wtedy to średni format, hihi.
Obiektywy to takie jak lubisz i potrzebujesz, czasem i 20mm będzie za długi (-:
Ilośc lamp, no zacznij od dwóh - trzech, bo taniej, potem dokupuj co potrzebne - lampy, modyfikatory świateł, sam zobaczysz co Ci brakuje.
Moim zdaniem duży ośmiokąt (1.6-1.8m) z odpinanym plastrem miodu, wąski soft też plastrem i średni (120x80) soft to dobra podstawa, ale każdy osbie ustawia jak mu pasuje.
Dzieki za wszystkie podpowiedzi !!!
Nie to nie dotacja... od trzech lat rezyduje w Irlandii(zaden dobrobyt, wies, spokoj ducha)
5d i tak kupie bo musze...:smile:
szczerze mowiac pomieszczenia szukam i nie spoczne do poki nie znajde(przeprowadzka).
Moze jakis namiar na producenta lamp?? To by mi bardzo pomoglo.
Czy 24-105 bedzie winietowalo w FF, czy tez nie?? Oto jest pytanie.
JaBlam mysle o zestawie z 24- 105 czy to dobry wybor??Nic nie sprzedaje 350d zostanie na wycieczki(wnuki docenia zbytek po przodkach). Minek moze jakies namiary na takie lampy co by mi wlazly na poczatek... bylbym wdzieczny. W stratosfere sie nie wzbijam , ale przyznac musze iz hopla mam na punkcie jakosci czego 350 -tka mi oszczedza ( stad pytania do zawodowcow) Po prostu czuje ze to jest To co chce robic.
Tymin foty dobre a do skrzypaczek mialem zawsze slabosc Kompa mam, a photoshop na trialu...
FDzieki za posty czekam na wiecej chce zaczac focic jak najszybciej
Pzdr
Minek moze jakies namiary na takie lampy co by mi wlazly na poczatek... bylbym wdzieczny.
Tam w tej u Was zagranicy to ja nie wiem... u nas bym polecał Elfo, a jak tanio i niedrogo, to chińszczyznę.
A tam na wyspach?
Najbardziej znaną firmą od lamp i osprzętu w UK to według mnie jest Bowens. Poszukaj tez oferty Elinchrom. Ale tu o modelach się nie wypowiem, bo po prostu nie używałem tych lamp ani ich nie oglądałem.
Ma mieć minimum 600WS (do dużego softa nawet więcej, jedna 1200 nie zaszkodzi) i płynną regulację w zakresie minimum 5 przysłon, najlepiej z możliwością regulowania również pilota.
Aha, statywy do lamp najwygodniejsze są na kółkach.