Zobacz pełną wersję : Profile kolorow PS vs. IE i cala reszta
Hej, zaczela wkurzac mnie jedna rzecz. Nie rozumiem, dlaczego po przekonwertowaniu zdjecia na sRGB IEC61966-2.1 (czyli domyslnej przestrzeni webowej), moje zdjecia sa duzo bardziej czerwone (nawet irfanview sobie nie radzi). Cos musi byc nie tak. W photoshopie wszystko super, ale wiadomo, ze PS ma color management. Pytanie co zrobic, zeby zdjecia w sieci wygladaly tak samo?
Czyli konwertujesz zdjęcie juz będące w sRGB do sRGB ponownie ?
Nie no az tak poczatkujacy nie jestem;) Pracuje w PS w przestrzeni ProphotoRGB. I zeby efekt byl widoczny dla innych nalezy skonwertowac do standardowego sRGB. Generalnie w PS-ie nie ma roznicy pomiedzy tymie dwoma przestrzeniami. Natomiast juz zewnetrzne przegladarki (irfan view i IE) odczytuja to zupelnie inaczej. Ba - nawet po wybraniu opcji Save for web z poziomu PSa jest juz zle.
Janusz Body
05-05-2007, 13:07
Hej, zaczela wkurzac mnie jedna rzecz. Nie rozumiem, dlaczego po przekonwertowaniu zdjecia na sRGB IEC61966-2.1 (czyli domyslnej przestrzeni webowej), moje zdjecia sa duzo bardziej czerwone (nawet irfanview sobie nie radzi). Cos musi byc nie tak. W photoshopie wszystko super, ale wiadomo, ze PS ma color management. Pytanie co zrobic, zeby zdjecia w sieci wygladaly tak samo?
Jakigo renderingu używasz podczas konwersji?
Przestrzeń ProPhoto jest sporo większa od sRGB więc trzeba uważać na sposób konwersji. Zwykle "perceptual" załatwia sprawę.
Uzywam relative colometric. Ale rozumiem, ze w tych opcjach nalezy szukac rozwiazania?
sprawdz "perceptual" i sie przekonasz czy o to chodzi.
Janusz Body
05-05-2007, 15:21
Uzywam relative colometric. Ale rozumiem, ze w tych opcjach nalezy szukac rozwiazania?
Prawdopodobnie tak ale niekoniecznie. Jeśli na fotce jest dużo niebieskich - w ProPhoto gamut w tym kierunku jest dużo większy od sRGB - to może być też, że masz w ProPhoto barwy, które Twoj monitor wyświetla a których nie ma w sRGB.
Ustaw sobie w PS View->Proof Setup->Monitor RGB i cntrl+y podglądaj co będziesz miał w sRGB bez color management czyli w browserach (IE) i innych programach bez CM.
Tak wlasnie zrobilem jak powiedziales (wybralem proof setup i monitor RGB) niestety pokazuje sie efekt z jakim wlasnie walcze. Co moze byc tego przyczyna i jak sie tego pozbyc w takim razie? Dodam, ze monitor mam skalibrowany...
Przyczyna jest prosta. Wbrew opowieściom speców od CMS przeglądarki nie wyświetlają żadnego sRGB, tylko czysty RAW RGB bez CMS. Tak więc przez save for web trzeba zrobić konwersję do... profilu monitora. I będziesz mieć kolorki w IE jak w PS.
Janusz Body
06-05-2007, 08:26
....Wbrew opowieściom speców od CMS przeglądarki nie wyświetlają żadnego sRGB, tylko czysty RAW RGB bez CMS. T
dlaczego wbrew? Przecież to prawda znana nawet dzieciom.
.... trzeba zrobić konwersję do... profilu monitora. .....
Jezu! I sądzisz, że ja i Ty też mamy ten sam profil monitora co Veene2. Jak robisz zdjęcia do netu to raczej dla innych a nie dla siebie.
Przyczyna jest prosta. Wbrew opowieściom speców od CMS przeglądarki nie wyświetlają żadnego sRGB, tylko czysty RAW RGB bez CMS...
To ja w takim razie zylem w permanentnym mylnym bledzie:lol: , bo myslalem, ze domyslna przestrzenia dla Windowsow i innych programow jest sRGB. A tu klops.
Czy w takim razie jest jakis sposob na to, zeby zdjecia, zakladajac, ze odbiorca koncowy ma skalibrowany monitor, widzial to co ja pod PSem?
BTW. Konwersja na profil monitora dziala - tylko jak to powiedzial Janusz, kto ma jeszcze taki profil jak ja? :)
Prophoto http://img525.imageshack.us/img525/4427/prophotota9.jpg
sRGB http://img525.imageshack.us/img525/6367/srgbod1.jpg
Panowie. Bez emocji proszę :-) Zróbcie mały test. Obrazek w sRGB w PS zapiszcie zwykłym Save As do jpg, potem otwórzcie iranview, czy inną przeglądarką bez CMS i porównajcie z obrazkiem otworzonym w PS. Jest różnica? Skąd? Przecież domyślnie (podobno) Windows wyświelta sRGB. PS też ma taki obowiązek po konwersji. Skoro problem jest tylko w algorytmie konwersji pomiędzy profilami, to dlaczego nie ma tego problemu przy konwersji na profil monitora? :-)
Zastanówmy się też, jaki skutek daje konwersja obrazka w PS do profilu monitora... Co robi CMS PSa? Struktura jest taka: profil obrazka, profil systemu i profil monitora. W teorii powinno być tak, że PS robi na ekranie w locie konwersję z profilu obrazka do profilu systemu, a system dokłada profil monitora i dzięki temu widzimy prawidłowe kolorki. Skoro więc pracujemy w sRGB (lub dokonamy takiej konwersji) kolorki powinny być cacy po zapisaniu. I znowu - co zawiodło? Skoro więc zrobimy przed zapisaem konwersję do profilu monitora, to co robi PS w czasie wyświetlania? Zdając sobie sprawę, że profil obrazka jest identyczny jak profil monitora w ogóle go nie nakłada. Przynajmiej tak to wygląda. Widzimy więc goły RGB bez CMS (bo profil monitora nakłada system). Co dziwne po zapisie też tak widzimy i tym razem problemu z kolorami brak. Przypominam, że zapis save for web nie zapisuje profilu. Skoro więc na skalibrowanym sprzętowo naszym monitorze jest ok (bo system do tego obrazka dokłada sam profil monitora w czasie wyświetlania), to to samo będzie na innym skalibrowanym monitorze (bo tam system dołoży właściwy profil monitora). I tyle. O dziwo działa.
Miklo, w takim razie prosba do Ciebie. Linki do dwoch zdjec - jedno w Prophoto RGB i drugie skonwertowane do profilu mojego monitora. Otworz prosze to Prophoto RGB w PSie a drugie w przegladarce bez CMSa i porownaj oba zdjecia - czy jest jakas roznica czy jest tak samo. Tylko szczerze;)
Profil monitora http://img509.imageshack.us/img509/3538/monitorje0.jpg
Teoretycznie fotka z profilem monitora powinna miec zdjete czerwienie.
Mam tylko PS7. Nie mam Prophoto. Wystaw w sRGB, albo Adobe.
W sumie, to byłoby dobrze, gdybym nie miał racji. Martwię się o nerwy Janusza ;-)
A mozesz sobie wziac sRGB z posta z gory strony? ;)
Jest mniej czerwieni na zdjęciu z profilem monitora. Jest też większy kontrast - zwłaszcza w cieniach. Przekłada się to przy okazji na wrażenie ostrości - jest większa.
W PS zrobiłem też w Widok -> Ustawienie próby -> Monitor RGB. Jest nieco więcej magenty niż w Twoim profilu monitora. Zrobiłem na koniec konwersję do profilu monitora z srgb. I istotnie jest inaczej :-) Nerwy Janusza uratowane. Twoje niestety nie, bo nadal jest kupa ;-)
http://img503.imageshack.us/img503/3667/srgbod2qd0.jpg
To jest po konwersji srgb do mojego monitora w PS. Dramatikos co? ;-)
Całe szczęście, że to tylko wątek dla początkujących. Takie wyrźnięcie głupa jeszcze jakoś przejdzie ;-)
Aha - na koniec do Janusza. Z tym nazywaniem mnie Jezusem nieco przesadziłeś. Mam nieco włosów, ale inne cechy kuleją ;-)
Ten dramaticos to ja wlasnie widze w programach bez CMS.
Czyli kupa... :(
Zastanawia mnie wciaz dlaczego cala reszta sobie radzi a ja nie?
No właśnie o tym piszę. Bez CMS dramatikos. Mnie zastanawia jeszcze jedno. Skoro PS pracuje w (powiedzmy) sRGB, OS (Windows) też, system dokłada konwersję do profilu monitora, to dlaczego obrazek w sRGB wygląda źle, a z profilem monitora dobrze? W teorii powinno być... odwrotnie...
Na razie mam luz. AF się kalibruje w serwisie. Potem się znowu zacznie zabawa ;-)
Profil monitora http://img509.imageshack.us/img509/3538/monitorje0.jpg
Teoretycznie fotka z profilem monitora powinna miec zdjete czerwienie.
Obie fotki w Safari wyglądają tak samo ;) ale Safari ma CM a obie fotki mają załączone swoje profile. Przy zapisywaniu Save for Web żeby zachować kolory trzeba zaznaczyć "ICC Profile" wtedy w przeglądarkach i programach obsługujących Color Management zdjęcie będzie wyglądało dokładnie tak jak na naszym skalibrowanym monitorze. Oczywiście dołączany profil to np. sRGB a nie profil monitora chociaż oprogramowanie zgodne z CMM dokonuje konwersji w locie, dlatego fotka z profilem sRGB jak i profilem Nec_20_03_2007.icm wyglądają identycznie.
BTW Adobe niedawno udostępnił Color Management Module 1.0 zarówno dla PC/Win (http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=3618) jak i Mac/OS X (http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=3617).
Kristoff
11-05-2007, 10:24
Potwierdzam przedmowce. Profil monitora ma jedna funkcje dokonywac konwersji w locie. Nie nalezy ustawiac go w Color Settings (PS). Winien on byc ustawiony w systemie operacyjnym (tam gdzie umieszcza go oprogramowanie profilujace).
W PS mam ustawione RGB na AdobeRGB. sRGB miesci sie w zakresie AdobeRGB. Plik "prophotota9.jpg" po otwarciu w PS i konwersji do sRGB wyglada tak samo, po zapisie do Weba z profilem wyglada tak samo w Safari, bardzo podobnie w Firefox i Camino. Za wiernosc kolorow w przegladarce odpowiada sam system operacyjny oraz zdolnosc poprawnej interpretacji profilu dolaczonego przez przegladarke.
Janusz Body
12-05-2007, 14:19
.....Za wiernosc kolorow w przegladarce odpowiada sam system operacyjny oraz zdolnosc poprawnej interpretacji profilu dolaczonego przez przegladarke.
Mogłbyś mi wymienić jakąkolwiek przeglądarkę internetową z CMS pod Windows? Bo Safari to chyba tylko OSX i ok 1% userów w polskim necie.
Tomasz Golinski
12-05-2007, 16:07
No właśnie o tym piszę. Bez CMS dramatikos. Mnie zastanawia jeszcze jedno. Skoro PS pracuje w (powiedzmy) sRGB, OS (Windows) też, system dokłada konwersję do profilu monitora, to dlaczego obrazek w sRGB wygląda źle, a z profilem monitora dobrze? W teorii powinno być... odwrotnie...
System (windows) nie ma CMS-u. On tylko przekazuje aplikacjom informację o wybranym profilu monitora. A przeglądarki z tego nie korzystają.
"Nie tak" jest tylko jedna rzecz - kalibracja monitora. Nie sam profil - bo ten jest zrobiony OK.
Czynność potocznie zwana "kalibracją" monitora składa się w istocie z dwóch czynności - kalibracji jako takiej (czyli ustawienia samego monitora różnymi suwaczkami i pokrętłami tak, żeby możliwie na początku spełniał wymagane warunki - gamma 2,2, punkt bieli 6500 K - w przypadku monitorów LCD bez kalibracji sprzętowej zdecydowanie lepiej jest zostawić "Native", wymagana jasność w Candelach/m2).
Program wstępnie pozwala ocenić jakość tych "kalibracji".
W ostatnim kroku na ekranie wyświetlany jest zestaw wzorcowych barw i po dokonaniu ich pomiaru przez kalibrator oprogramowanie wylicza gotowy profil - to jest właśnie druga część, tzw. profilowanie.
Co się stanie, jeśli w pierwszym kroku nie doprowadzimy monitora do wymaganego stanu?
Powstanie profil, który programowo zniweluje niedoskonałości do zadanych parametrów - w Photoshopie z taką nakładką zdjęcia będą wyświetlane OK w trybie sRGB. Jeśli tryb ten wygląda zadowalająco w Photoshopie - możesz być w miarę pewien, że ogladający zobaczą mniej więcej to samo (przy założeniu, że mają wstępnie skalibrowane monitory).
W Twoim przypadku zdjęcie ogladane przy wyłączonym profilu jest za czerwone. Sprawdź ekran który otrzymujesz po kalibracji, a najlepiej wrzuć do watku jego zrzut - krzywa czerwieni powinna być na nim obniżona - profil pokazuje, jak dokonuje się korekcja za czerwonego wyświetlania.
Bardzo ważny jest ekran podsumowujący kalibrację - jeśli na koniec dostajemy gammę odbiegającą od 2.2 (dla Windows), albo krzywe rozłażą się na wykresie - na pewno zdjęcia bez profilu - czyli oglądane na naszym monitorze w przeglądarkach typu IE będą przesunięte kolorystyczne o tyle, o ile na podsumowaniu rozlazły się założenia z wynikami kalibracji.
Tomasz Golinski
13-05-2007, 14:09
Mała korekta - jeżeli profil zawiera korekty do kalibracji to nie wszystkie z nich przelicza Photoshop. Pewną część z nich (zapisaną w vcgt lub mLUT) jest ładowana przez "profile loader" instalowany wraz z softem kalibratora. Te dane są wpisywane do LUT karty graficznej i z tego powodu są uwzględniane również w przeglądarce. Nie są za to uzwględniane w innych trybach wyświetlania, np. overlay czy 3d. Windows poza tym potrafi czyścić LUT np. po uruchomieniu jakiejś gry.
Ja mam właśnie taki kiepsko wykalibrowany monitor. Dlatego np. przy oglądaniu filmów muszę dodawać korektę gammy na każdym kanale, ale w przeglądarce nie muszę tego robić. Oczywiście efekt w przeglądarce jest odrobine inny niż w aplikacji obsługującej profile, ale nie jest to duża różnica.
Być może opisany problem dotyczy profili bez tagów vgct - niektóre kalibratory ich chyba nie tworzą. Dodam, że te tagi mają wadę - jest to korekta softowa, więc powoduje utratę ilości kolorów możliwych do wyświetlenia.
Mogłbyś mi wymienić jakąkolwiek przeglądarkę internetową z CMS pod Windows? Bo Safari to chyba tylko OSX i ok 1% userów w polskim necie.
Odgrzebuję temat bo jest również Safari dla Windows (www.apple.com/safari), zyskuje na popularności i jest ICC v4 ready ;).
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img125.imageshack.us/img125/4092/safariiccob6.jpg)
Janusz Body
25-02-2011, 11:26
Odgrzebuję temat.
Właśnie zainstalowałem nowego IE 9 release candidate i.... wow... full CMS. Zainstalowałem też nową Mozillę 4 beta (wczoraj). Dalej CMS częściowy.
Do sprawdzenia czy w danej przeglądarce CMS działa można uzyć tej strony:
http://www.color.org/version4html.xalter