PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma AF 28-105mm 2.8-4

troznawski
04-05-2007, 15:18
Witam,

Jestem nowym użytkownikiem forum, więc jeżeli coś nie tak to przepraszam:)

A teraz do sedna, przestudiowałem forum od a do z i nic nie znalazłem na temat
obiektywu Sigma AF 28-105mm 2.8-4.
Doszukałem się natomiast nielicznych opinii na temat tego obiektywu na stronach sklepów i nijak wiem jak mam się do nich ustosunkować. Są dosyć skrajne, i dotyczą albo pochwał, albo wytykają temu szkiełku stosunkowo dużą zawodność.
I tutaj chciałby zapytać was, czy ktoś mógłby pochwalić się subiektywną oceną tego obiektywu? Jak działa on w praktyce z cyfrówkami canona.
Przyznam że jest dosyć interesującą propozycją jak dla mnie - zupełnego amatora, jest (jak na ten zakres ogniskowych) dosyć jasny, a co najważniejsze stosunkowo tani - mam okazję zakupić go w cenie 480zl -czy to w ogóle dobra cena? Interesuje mnie fotografia reporterska - koncertowa, używam Canona 300D i używam kilku szkiełek M42 m.in. Jupiter 37AM 3,7/135mm jest dosyć dobry, ale brak af wyklucza go jeżeli chodzi o akcje..
Doszukałem się także opinii iż Sigma nie współpracuje z 350D, ja jak już wspominałem używam 300D z Firmware 10D (EOS10D_201-e), czy to oznaczać może i w moim przypadku brak kompatybilności?
Chciałbym kupić obiektyw o takim zakresie ogniskowych (28-105 i może coś więcej), chciałbym także żeby był stosunkowo jasny i dobrze sprawował się w "akcji" przy słabym świetle. Zdaję sobie jednak sprawę że tego typu szkła nie są tanie, i moja chęć bardziej jest marzeniem. Ale może wy moglibyście podsunąć mi jakąś propozycje ?
Pozdrawiam:)

troznawski
05-05-2007, 18:46
Przeoczyłem kilka istotnych wątków na ten temat.
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=271926&postcount=30
Więc jednak chyba sobie daruję.

Natomiast znalazłem pewną alternatywę. Cosina AF 28-105mm f/2.8-3.8.
http://www.photodo.com/product_882.html tutaj znalazłem recenzje tego szkła.
Jednak nie spotkałem się z bezpośrednimi opiniami użytkowników tego szkła. Nie doszukałem się także informacji o potencjalnej współpracy z 300D, a jedynie wzmianką o współpracy z systemem EOS.
Opinie na temat samej marki Cosiny nie są specjalnie zachęcające, ale może ktoś z Was ma jakieś opinie na temat tego sprzętu ?

fotokor1
13-05-2007, 09:09
[QUOTE=troznawski;312666]Witam,

Doszukałem się także opinii iż Sigma nie współpracuje z 350D, ja jak już wspominałem używam 300D z Firmware 10D (EOS10D_201-e), czy to oznaczać może i w moim przypadku brak kompatybilności?
posiadam sigmę 28-105 1: 2,8-4 jest po upgrede (tak to siechyba pisze) współpracuje z 300d , mam zamiar przesiąśc się na wyższy model canona, potrzebna kasa mogę odsprzedać

troznawski
13-05-2007, 18:27
Witam,

tomasz @ roznawski. com albo 608 38 72 50
Skontaktuj sie w takim razie zemna. Albo daj na siebie jakis namiar