PDA

Zobacz pełną wersję : >>> 30D + kit czy D80 + 18-70 ??

Bryku
02-05-2007, 08:09
Witajcie!

Proszę o sugestie na co się zdecydować. Wybieram między 30D z 18-55 a D80 także z kitem (18-70).

W tej chwili mogę sobie pozwolić tylko na puszkę z kitem, który będzie musiał wystarczyć do końca roku :( C i N mogę mieć za identyczną cenę 4100 PLN

Byłem już 95% przekonany do D80 (miałem swojego czasu D70s) pomimo że na wszelakich forach wyczytałem o jego mydlanych jpg-ach i szumach na wysokim iso. Ale ostatnio wpadł mi w ręce D30 i .... almost in love :)

Ten aparat idealnie leży mi w dłoni, AF błyskawica (na oko szybszy niż w D80), świetna ergonomia (choć D80 też nie kiepska)...generalnie w moim odczuciu chyba lepsza pucha niż D80. Ale...

1. Zastanawiam się jak to jest z tą kalibracją 30D, ten temat na forum C pojawia się zdecydowanie za często, to przypadłość tylko 30D ? Brat ma 400D prawie 2 lata kilka szkiełek i nigdy nic takiego nie musiał robić...Nie chciałbym kupić nowego aparatu i tego samego dnia wysyłać go na Żytnią :)

2. Czy w Waszych puszkach LCD przy wyświetlaniu zdjęć też ma zielonkawo ? żółty odcień ?

Będę wdzięczny za pomoc przy wyborze

Bingant
02-05-2007, 08:55
Stałem dokładnie przed takim samym wyborem jak Ty. Odnośnie monitorka, to w mojej 30D widać taki lekko zielonkawy zafarb, ale w niczym mi to nie przeszkadza. Szalę na korzyść Canona przechyliła ergonomia, oraz to, że wcześniej miałem 350D i obsługa 30-ki była dla mnie bardziej intuicyjna z wskazaniem na plus dla 30-ki. Drugie kółko nastaw to świetne udogodnienie. W moim przypadku nie była konieczna żadna kalibracja. Gorąco polecam 30D.

Arche121
02-05-2007, 08:56
witam,znajomy miał podobny dylemat do twojego z tym ,ze miał jeszcze jedno szkło do Nikona (Nikkora 80-200/2.8).
doradziłem mu zeby poszedł do najbliższego sklepu i pomacał obie puszki-wziął do reki Nikona D80 potem 30 D-po krótkiej chwili nie chciał myślec już o Nikonie-zdecydował sie na Canona-mysle ,że warto przemyślec opcje Canona (niestety z kita nie bedziesz miał pożytku)Niokn daje lepszego kita!
ale zawsze bedziesz mógł pozyczac szkał od brata a pozniej dokupisz cos sensownego pozdrawiam i życze udanych zakupów.

popmart
02-05-2007, 08:59
dużo problemów (na oko) wynika ze statystyki, ci u których jest ok nie piszą o tym...

(ale mam spostrzeżenie będąc na forum N zauważyłem ze pisanie o wadach, niedogodnościach i usterkach jest swoistym tabu i jest bardzo niemile widziane /migawka w d70s, silne algorytmy redukcji szumów i wyostrzanie w puszcze itp. są negowane z zasady/ tutaj można przeczytać bez kompleksów o występowaniu wad jakoś userzy nie "wstydzą" się tego że 30D ma kiepski telewizor na którym trudno zobaczyć cokolwiek jak ostrość czy kolor, czasami FF/BF głównie z nie firmowymi szkłami itd itd )

Wybór aparatu to wybór sytemu a N moim zdaniem jest mocno nie pewny jeśli chodzi o Nikona FF (full frame) , za jakiś czas (pewnie 2-4) lata Puszka FF zbliży się do granicy 5000 co będzie ciosem ogromnym dla konkurencji która go nie będzie miała ...

Zresztą widać to doskonale po migracji do C i to nie w segmencie entry-level (400D, D50, D40) ani za bardzo semiprof/advanced amator (D80. 30D) tylko z tego ostatniego do semiprofi/profi (5D i więcej), świadczy to dobitnie o tym ze userzy N uznają system jako nierozwojowy dla tego segmentu.

Ale jeśli nie zamierzasz ewoluować to D80 ma lepsze szkła podstawowe i tu jest z reguły ukryta ta wstepna opinia o jakości .... (choć jeśli za te parę lat większość z na będzie mogła mieć FF (fullframe) i zapewniam ze jeśli N nie da takiej lub podobnej możliwości to będzie cienko z systemem N ...)
to moje uwagi mam nadzieje ze nie skomplikowałem ;)

mkwiek
02-05-2007, 09:01
podobny problem miałem i ja. wybrałem 30D bo to dobra puszka ale i lepszy system. a od tego się zaczyna. tylko ja nie brałem Kita bo to słabe szkło. Kit nikona jest znacznie lepszy. ale na początek Ci wystarczy ten canonowski, pod warunkiem, że zamierzasz go później zmienić. co do jakiejkolwiek kalibracji - nie miałem. a używałem już wielu szkieł choć osobiście na razie mam tylko jedno. z żadnym nie było problemu. nikona d80 znam od podszewki bo też mi sie podobał i się bardzo nim interesowałem. jednak z 30D przegrał :)

michal.s
02-05-2007, 12:57
Stałem przed podobnym wyborem N D70s i C 400D, wziąłem Canona :)

Wiem że to inny przedział ale... ;)

slawi_3000
02-05-2007, 13:29
30D jest świetnym aparatem, a jeżeli masz zamiar robić kolorowe zdjęcia na ISO powyżej 800 to praktycznie nie masz wyboru :wink: .

Kit w zakresie do 35 mm nie jest taki zły, na początek OK, a potem się rozejrzysz :) .

Przykład (http://www.pbase.com/slawi_3000/image/76429020)

CeErIOiKs
02-05-2007, 14:38
Brat ma 400D prawie 2 lata

Hmmmm, nie wiedziałem ze ta puszka już tyle ma ;)

P.S Bierz Canona :mrgreen:

pmc
02-05-2007, 15:38
Witam,

Mam oba systemy.
Przesiadłem się z Nikona (analog + cyfra i zestaw szkieł) na Canona bo lubię fotografować ptaki. W tej dziedzinie fotografii, żeby mieć w miarę przyzwoite zdjęcia to musisz mieć albo bardzo dużo czasu albo bardzo dobry sprzęt (jak chcesz mieć dobre zdjęcia potrzebujesz obu ...)

Do ogólnie rozumianej fotografii amatorskiej wziąłbym Nikona.
Wg mnie Nikon ma zdecydowanie lepszą propozycję dla zaawansowanego amatora (prosumer).
Ma także prawdziwą półkę semi-pro. "Prawie" pro w Nikonie nie robi takiej różnicy: rewelacyjny w analogu F100 i bardzo dobre D200.
Te puszki na prawdę nie odbiegają zbytnio od body topowych - a D200 kosztuje poniżej 5k PLN!

Nikon ma bardzo fajne obiektywy dla cropa 18-70, i (o dziwo) dobry 18-200 VR w rozsądnych cenach (zwłaszcza w zestawie).

Moja bardzo subiektywna opinia - generalnie Nikon jest fajniejszy ;)

Nikon ma też niestety:
- słabą matrycę
- wysokie szumy
- brak pomysłu? na rozwój puszek serii profesjonalnej
- pisałem o matrycy?

Acha - na niskich ISO (<400) IMO Nikona zdjęcia mi się bardziej podobają.
Mówię o RAWach - nie mam pojęcia jak wyglądają JPEGi.

Ale jeżeli podoba Ci się 30d to bierz, będziesz zadowolony.
Tyle, że nie za bardzo wiem jaki obiektyw podstawowy do tego.
Sporo zależy od Twoich potrzeb.

Pozdrawiam
PM

c42
02-05-2007, 15:54
jezeli masz pozostac przy jednym szkle to kupuj Nikona... jak zamierzasz kupowac z czasem optyke to canon... pamietaj ze body to wierzcholek gory lodowej :D

pmc
02-05-2007, 16:08
pamietaj ze body to wierzcholek gory lodowej :D
Święta prawda

jezeli masz pozostac przy jednym szkle to kupuj Nikona... jak zamierzasz kupowac z czasem optyke to canon...
Niekoniecznie.
Bardzo zależy od rodzaju fotografii.
Nikon (o ile pamiętam) nie ma AFS w prawie wszystkich szkłach stałoogniskowych ( <100 mm).
W szczególności w Canonie są bardzo dobre (lub rewelacyjne) 35 1.4, 85 1.8, 50 1.4. Nie za bardzo są odpowiedniki tego w Nikonie.
Canon ma bardzo fajne 70-200/4 (+ wersja z IS)
Ale w nikonie są też zoomy (różnej klasy) 70-300, 70-200 2.8, dobre makro.
Szerokie (12-24?) i standardowe zoomy pod cropa.
Generalnie idzie dobrać. Chociaż kilku fajnych szkieł rzeczywiście brakuje (jeżeli chodzi o półkę amatorską to w N. masz wersje z wiertarką, jednak wada)

Ale jak mierzysz w szkła ponad półkę amatorską. To jednak się z c42 zgodzę.

Pozdrawiam
PM

lempl
02-05-2007, 17:16
Zgadzam się z pmc, Nikon jest IMHO lepszy dla osoby która niekoniecznie ma ochotę wydawać w najbliższej przyszłości 10tys zł na eLki. Średnia półka Nikona wygląda jakby ciekawiej a np wbudowana lampa działa w trybie master.
Jedyny problem to te nieszczęsne wysokie ISO, chociaż i tak taka superia 400 ma chyba większe ziarno niż d200 szumy:)
Co do tabu na forum nikona, to wydaje mi się, że u nas jest znacznie więcej onanistów sprzętowych czy dużych dzieci traktujących aparat jako kolejną drogą zabawkę i w zwiąku z tym poziom techniczny dyskusji na naszym forum jest wyższy niż forum nikona. Identycznie jak na forum nikona jest wyższy poziom artystyczny.
;)

777
02-05-2007, 17:36
no lempl napisal prawde
nikoniarzy maja forum bardziej o fotografi a to jest bardziej sprzetowe
co do samego wyboru 30d czy d80 tez mialem go
wybralem 30d i 18-55
czemu?
-bo wiem ze ten system sie bedzie rozwijal , juz sa dwie puchy z FF
-po 2 nie ma np w nikonie odpowiednia 70-200 f4
-canon 30d jest szybszy od nikona , ma mniejsze szumy(dla mnie bardzo wazne)
-jest lepiej wykonany

Co do nikona podoba mi sie ten ich kita(fajna sprawa, ciekawe czy w canonie kiedys cos takiego zrobia, moze jak konkurencja bedzie miala FF)
po 2 nikony chyba lepiej wspolpracuja z obiektywami producentow takich jak sigma
po 3 nikon nie krzyczy sobie nie wiadomo ile za puche z uszczelnieniami a mi by sie to przydalo i zastanawialbym sie po roku nad wymiana na d200

pamietaj wybor lustra to wybor systemu:Pi tym trzeba sie kierowac

setes
02-05-2007, 19:12
Czesc,

Widze ze sporo osob mialo taki dylemat, ja tez :)
Wybralem 30D, po dwoch podejsciach do D80 i jednym do 30D
Zdecydowaly RAWy ktore porobilem w tych samych warunkach (we wnetrzach i przez okno).
Powiem szczerze ze balem sie wysokich ISO w Nikonie, ale po testach okazalo sie ze nie jest najgorzej i w sumie to nie szumy zdecydowaly o wyborze Canona.
Obydwa egzemplarze Nikona jakos dziwnie mierzyly ekspozycje, z tendencja do przepalania. Poza tym zdjecia z Canona bardziej mi sie podobaly (zonie zreszta tez :-) ) ale to juz subiektywne odczucie.
Przez kilka dni tez mialem tylko KIT i nie bylo najgorzej ;) kilka fajnych fotek zrobilem.
Bedac na Twoim miejscu bralbym Canona z KITem i kombinowal jakas kase zeby szybciej lepsze szkielko i to wcale nie koniecznie z literka L ;)

Pozdrawiam
Pawel,

777
03-05-2007, 00:24
Czesc,

Obydwa egzemplarze Nikona jakos dziwnie mierzyly ekspozycje, z tendencja do przepalania. Poza tym zdjecia z Canona bardziej mi sie podobaly (zonie zreszta tez :-) ) ale to juz subiektywne odczucie.

to dziwne bo wydaje mi sie ze jak i w przypadku 20d jak i 30d zdjecia sa lekko niedoswietlone i zeby osiagnac dobry efekt stosuje sie korekte 1/3EV...ale moze to mi sie tak wydaje

setes
03-05-2007, 00:35
to dziwne bo wydaje mi sie ze jak i w przypadku 20d jak i 30d zdjecia sa lekko niedoswietlone i zeby osiagnac dobry efekt stosuje sie korekte 1/3EV...ale moze to mi sie tak wydaje

Mam podobne wrazenie i czesto stosuje korekte, ale zdjecia z Nikona mialem przeswietlone odpowiednio o ok. 0.5 i 1 EV - w dobrze oswietlonym pomieszczeniu i na zewnatrz. Z kolei w gorzej oswietlonym pokoju bylo niedoswietlone jakos minus 1/3 EV. Poniewaz interesowaly mnie rowniez szumy proby powtarzalem wielokrotnie przy roznych ISO.

Pozdrawiam
Pawel,

popmart
03-05-2007, 08:04
jak to mówia leopiej kijek pocieniasić niż go potem pogrubasić (niedoswietlenie / prześwietlenie)

a niedoświetlenie standardowo występuje w obiektywie kit (i tu ja także daje 0,5ev+) ... jakos nie słyszałem aby wlepszych szkłach cos podobnego było ...

c42
03-05-2007, 22:31
Ale jak mierzysz w szkła ponad półkę amatorską. To jednak się z c42 zgodzę.
PM

powiem Wam szczerze ze jak poczatkujaca i kompletnie zielona osoba pyta sie mnei ktory dslr wybrac wskazuje na Nikona hehe moze to przez to zeby miec potem swiety spokoj :> ale prawda jest taka ze Nikon powazniej traktuje polke amatroska i body z nizszej poleczki oprocz dobrej ergonomii, AF posiadaja naprawde dobra optyke... takiego kita 18-70 to sami chcielibysmy miec w zestawie z np 400d... ostatnio zaczyna mi sie zreszta podobac pare bajerow u naszej konkurencji, cholernie mi brakuej sposobu podgladu obrazka i wyswietlania "na pelny ekran" histogramu/przepalen... niedawno kupowalem swoje 30d i nawet przez chwile myslalem o 200d nikona. prawda jest taka ze nie mam portfela na zmiane systemu i wysprzedawanie sie sprzetu... Canon jest super ale nie przesadzajmy z tymi szumami itp. ja i tak nie robie powyzej 400 a jak jest slub na 800 to i tak trzeba odszumic... zreszta dzisiaj gotowe zdjecie zapisane do RAWa mozna tak piescic ze trudno potem poznac ktorym systemem bylo robione... uwazam ze trzeba zdrowo podejsc do sprawy i nie wpadac a jakis szowinizm systemowy bo moze za 5 lat wszyscy bedziemy siedziec na Hasseblandach :-))

Zbig
04-05-2007, 12:33
To może jeszcze ja dorzuce swoje kilka groszy. Miałem dawniej Minoltę, potem przyszedł czas na Nikona D80 - miałem dwie takie puszki i całkiem spore stado szkieł. Nie byłem jednak zadowolony z aparatu, m.in. ze względu na pomiar światła (MMII był dla mnie kompletnie nieużyteczyny oprócz fotek z lampą). Obiektyw kitowy (18-70) nie jest taki zły, choć można mieć zastrzeżenia co do jego budowy i ogólne zastrzeżenia co do ostrości uzyskiwanej z zestawu.

Biorąc pod uwagę cały system (bo nie można tego rozpatrywac w kategorii jedna puszka - jedno szkło), zmieniłem na 30D i jestem w miarę zadowolony.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Obydwa egzemplarze Nikona jakos dziwnie mierzyly ekspozycje, z tendencja do przepalania.

Ja na ten temat rozpętałem kilkustetpostowy wątek na NF, samemu pisząc ponad 100 postów. Od tego czasu jestem tam znanym "przepalaczem" :razz:

A jeżeli chodzi o matrycowy pomiar światła w D80 - działa on tak, że zbyt duża waga jest przykładana do jasności w punkcie gdzie się ostrzy, przez co jego funkcjonowanie jest często bliskie pomiarowi punktowemu. W przypadku 30D też większa waga przykładana jest w punkcie AFa, ale aparat "szanuje" światła, natomiast Nikon jedzie równo po wszystkim w kadrze, praktycznie niezależnie od tego co dzieje się poza punktem ostrości. Mając przez pół roku D80-tki robiłem 80% zdjęć na CW, 10% na spot a pozostałem 10% na matrycowym (z lampą).

Jeżeli miałbym polecać Nikona, to albo D70s, albo D200.

franker
04-05-2007, 21:47
Stałem przed podobnym wyborem N D70s i C 400D, wziąłem Canona :)

Wiem że to inny przedział ale... ;)

tak jak ja;P
wg. mi nie pasował system nikona...
myślę, że 30D jest lepszą puchą od D80 i to sporo