Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dlaczego 2 lampy nie chcą się słuchać ?

legwan000
01-05-2007, 20:22
Witam mam pewien problem
a mianowicie: urzywam 2 lamp na statywach z SB wyzwalanych fotocelą i:
- lampy wybłyskują ale nie ma totalniezadnego efektu, mam wrażenie że uwietrznia się tylko światło źródłowe (z aparatu)
- raz zdjęcie prześwietlone a za drugim razem niepoświetlone (bez zmiany ustawień)
Myślę czy kabelki synchronizacyjne nie pomogłyby rozwiązać ten problem ?

Ps. jestem nowy na tym forum, trochę szukałem ale nie znalazłem nic co by odpowiedziało na moje pytanie

Tomasz1972
01-05-2007, 20:24
Czym wyzwalasz lampy zewnętrzne ?

Kaworu
01-05-2007, 21:18
Czym wyzwalasz lampy zewnętrzne ?

uwietrznia się tylko światło źródłowe (z aparatu)

swoja drogą, uwietrznia?

Anyway, podłącz lampy kablem synchro, bo te zewnętrzne pewnie walą przy przedłysku pomiarowym. ( Alternatywnie -> Use FEL, Luke ;) )

Wats0n
01-05-2007, 21:54
Jeżeli wyzwalasz kukułką - jest problem, trzeba kablem.
Jeżeli lampą zewnętrzną na sankach - przełącz na manuala, zlikwidujesz przedbłysk.

legwan000
01-05-2007, 23:01
no właśnie odpalam fotocelą, a z kabelkami jest problem ... bo wejście w lampie jest (minijack) ale do aparatu niezabardzo ... trzeba by synchronizować ze stopką ...
A jak sądzicie da się zsynchronizować 3 lampy kabelkami ? (np. podluować w 1 wchodzący do stopki) :D?
PS. mam 350d .. z pewnością ktoś sobie z tym jakoś poradził

Viracocha
01-05-2007, 23:19
no właśnie odpalam fotocelą, a z kabelkami jest problem ... bo wejście w lampie jest (minijack) ale do aparatu niezabardzo ... trzeba by synchronizować ze stopką ...
A jak sądzicie da się zsynchronizować 3 lampy kabelkami ? (np. podluować w 1 wchodzący do stopki) :D?

Podłączasz jedna lampę kablem synchro do aparatu (gniazdko synchro lub kabel podłączony z jednej strony do lampy, a z drugiej wsuwany na stopkę), a druga (i trzecia) odpali się przez fotocelę.
BTW z Twojej wypowiedzi ciągle nie wiem jak odpalasz te lampy (fotocelą - znaczy używasz wbudowanej lampy do odpalenia pozostałych?)

legwan000
01-05-2007, 23:25
yes master :)
fotocelą wbudowaną lampą, prubowałem tez dołączaną lampą kierując światło na sufit itp. zawsze tak samo ...

Viracocha
01-05-2007, 23:39
yes master :)
fotocelą wbudowaną lampą, prubowałem tez dołączaną lampą kierując światło na sufit itp. zawsze tak samo ...

Jeśli lampy błyskają to winien jest przedbłysk pomiarowy, który wyzwala je zanim nastąpi ekspozycja.

pazurek
01-05-2007, 23:42
http://allegro.pl/item189794506_kostka_synchro_goraca_stopka_na_stat yw_2x_pc.html

podlaczasz kablem jedna lampe i w ten sposob wyzwalasz, reszta blysnie z fotoceli.

wbudowana lampa blyskowa w aparacie chyba sie nie da wyzwolic bo zawsze jest przedblysk pomiarowy. lampa dolaczana juz mozna, ale w trybie manual (lampy, nie aparatu)

Kaworu
02-05-2007, 00:30
wbudowana lampa blyskowa w aparacie chyba sie nie da wyzwolic bo zawsze jest przedblysk pomiarowy. lampa dolaczana juz mozna, ale w trybie manual (lampy, nie aparatu)

Owszem, wbudowana da sie wyzwolić bez przedbłysku, FEL wlasnie jest od tego ;)
podnosisz lampę, naciskasz FEL (przycisk z gwiazdką, prawo góra) czekasz az zewnętrzne naładują się ponownie i robisz zdjęcie.

dj_zibi
02-05-2007, 13:08
Mam bardzo prymitywne pytanie. Czy mój 400D ma wyjście na kabel synchro?

slawi_3000
02-05-2007, 13:52
Mój nie ma, twój pewnie też nie, ale lepiej sprawdź :-) (masz 3 gniazda: USB, zdalne sterowanie E3 i TV-out). W przyszłości warto czytać instrukcję obsługi ;) .

EDIT: gniazdo PC sync do sterowania jest od 30D w górę

dj_zibi
02-05-2007, 16:29
Tez tak myślałem:) instrukcje mam po niemiecku i włosku;p Z netu wlasnie ściągam polską:)