PDA

Zobacz pełną wersję : Filtry z powłokami czy bez?

IX.
30-04-2007, 16:05
Czy używacie filtrów z powłokami przeciwodblaskowymi (np. Hoya HMC, HMC Super), czy też bez takich powłok (np. zielona seria Hoya). Filtry z powłokami są dużo droższe i trudniej się je czyści. Czy ktoś zauważył różnicę na zdjęciach przy używaniu obu typów filtrów? Ja przymierzam się do tego by każdy obiektyw zabezpieczyć zieloną Hoyą UV, a mieć dodatkowo jeden komplet z czarnej serii (HMC Super, 12 warstw), po 1 egzemplarzu na 1 średnicę gwintu, na zdjęcia na których mi szczególnie zależy (np. wycieczki zagraniczne).

Driver
30-04-2007, 16:12
Z

Zauważył

ishi
30-04-2007, 16:36
jak to mówią: "lepiej jak jest lepiej" :D a serio to przy dobrym obiektywie szkada założyć kawałek szybki która pogorszy rozdzielczość... co innego dobry filtr.

Saurus
30-04-2007, 17:21
Z powłokami, w archiwum można gdzieś znaleźć link pokazujący jak piękne flary potrafią zrobić nawet dobrej klasy filtry - a co dopiero te bez powłok. Inna sprawa to sens stosowania filtrów UV (do ochrony i w ogóle), ale na ten temat także wiele dyskusji już było :)

IX.
03-05-2007, 09:45
Kupiłem niedawno filtry Hoya HMC Super. Wszystko było ok. do czasu, gdy przypadkowo dotknąłem jego powierzchni palcem. Próbowałem czyścić filtr płynem do optyki i specjalną ściereczką do obiektywów. O ile zestaw ten daje bardzo dobre efekty z obiektywami to z w/w filtrem jest inaczej. Czyszczę i poleruję a na powierzchni filtra są ciągle smugi, zacieki, kropki itd. Czy ktoś ma jakiś "patent" na czyszczenie tych "zaawansowanych" filtrów? Zastanawiam się także, czy taki filtr z powłokami i smugami nie da czasami gorszego efektu niż zwykły filtr ale dobrze wyczyszczony?

Driver
03-05-2007, 09:53
Czy ktoś ma jakiś "patent" na czyszczenie tych "zaawansowanych" filtrów?

Ludwik + miękki papierowy ręcznik

eiwrel
11-05-2007, 19:31
Ja trochę z innej beczki:). Mam dość nietypowe pytanie, dwa dni temu kupiłem polara B+W mrc kaesemann i jedna rzecz mnie zastanawia a mianowicie gwint który jakby był nasmarowany czymś:/. No i nie wiem o co chodzi bo filtr nówka sztuka a tu takie dziwne zjawisko. Może ktoś wie o co chodzi? bo niby bzdura ale wydaje mi się, że tego nie powinno być, tym bardziej, że substancja wydaje sie być tłusta. Pozdrawiam;)

Premislaus
12-05-2007, 19:20
Mój pierwszy filtr (nota bene prezent) był bez powłoki. Następne to już z powłoką. Nie warto kupować taniego, ponieważ w końcu będziesz musiał wydać dwa razy więcej na nowy filtr. Pozorna więc oszczędność spowoduje, że więcej wydasz.