Zobacz pełną wersję : Konto e-mail w kieszeni? Blackberry?
beachcomber
29-04-2007, 18:47
witam
moze ktos z forumowiczow mi poradzi, bo jestem zupelnym laikiem w tej materii - z tego co wiem jest tu pare osob co klikaja z UK ;)
Musze kupic urzadzenie, ktore mogloby sluzyc do wysylania i odbierania maili na terenie UK. Kiedys czytalem artykul o blackberry i to wydaje sie bys sensownym gadzetem. Jednak slyszalem ostatnio, ze to juz technologia przestarzala i teraz ludzie uzywaja cos innego.
Czy ktos ma jakies doswiadczenie w tej materii? potrzebuje czegos taniego, nie intersuja mnie polifoniczne dzwonki i inne bajery - czy ktos cos moze polecic?
i jeszcze jedno, do osob, ktore uzywaja tego na codzien - jakie sa koszty eksploatacji takiego urzadzenia (w UK)? trzeba miec abonament czy to cos moze dzialac w systemie pre-paid? bede wdzieczny za rady i opinie
dzieki
A jakies konkretne konto?
Moze byc po prostu javowy program pocztowy konfigurowalny na dowolnym, rozsadnym telefonie z Java.
Albo dedykowany jak np to: http://mail.google.com/mail/help/intl/en/about_mobile.html
beachcomber
29-04-2007, 19:10
wiesz rozwazalem taka opcje, ale wydaje mi sie, ze to urzadzenie powinno miec klawiature qwerty, zeby sie sie tak nie meczyc jak z smsami. poza tym nie musi nawet miec funkcji dzwonienia - wystarczy sam e-mail no i rozsadna cena tego gadzetu...
Używam Fujitsu Siemensa T830, jak na mój gust spoko urządzenie i dodatkowo masz gps .... jedyny problem to bateria, ładowanie obowiązkowo codziennie ....
kuba1961
29-04-2007, 20:30
Rozsadna cena co masz na mysli. Urzadzenie ktore potrzebujesz mozna kupic juz od 500zl a w zaleznosci jak zasobna jest kieszen i jak sa pozostale wymagania to cena dojdzie i do 3000 tys. Napisz cos wiecej. Czy maile bedziesz odbieral czy tez pisal i ile. Czy skrzynke masz platna czy nie. Maile beda tekstowe czy zalacznikami typu fotki czy pliki itd. Proponowany siemens jest drogi. Czy ma byc nowy czy moze byc uzywany.
Oakhallow
29-04-2007, 20:43
A zdajesz sobie oczywiscie sprawe, ze blackberry to nie jest to samo co mobilny dostep do skrzynki pocztowej?? Blackberry to caly system, w ktorym oprocz urzadzenia klienckiego, wystepuje rowniez specjalny serwer, ktory posredniczy w utrzymywaniu polaczenia z urzedzeniem klienckim i w przekazywaniu poczty. Quasi balckberry mozna sobie zrobic np w aparacie nokia e61, jesli ustawisz poprawnie grupe punktow dostepu, roaming polaczenia i sprawdzanie poczty, powiedzmy co 30 min. Ale to nie bedzie blackberry, to bedzie zwykle sciaganie poczty przez pop3, tyle ze z wykorzystaniem telefonu i dostepnego w danej chwili polaczenia. Byc moze w UK dostawcy uslug pocztowych oferuja ja w systemie blackberry, ale o tym niech sie wypowiedza "tambylcy".
A jesli juz urzadzenie to moze po prostu Blackberry.
Oakhallow
beachcomber
29-04-2007, 21:38
Rozsadna cena co masz na mysli. Urzadzenie ktore potrzebujesz mozna kupic juz od 500zl a w zaleznosci jak zasobna jest kieszen i jak sa pozostale wymagania to cena dojdzie i do 3000 tys. Napisz cos wiecej. Czy maile bedziesz odbieral czy tez pisal i ile. Czy skrzynke masz platna czy nie. Maile beda tekstowe czy zalacznikami typu fotki czy pliki itd. Proponowany siemens jest drogi. Czy ma byc nowy czy moze byc uzywany.
myslalem o czyms do maks 300-400PLN. moze (a raczej musi przy tej cenie) byc uzywane. maile do odbierania i pisania, nieduzo - dajmy na to jeden dziennie. skrzynka bezplatna (wirtualna polska). maile tekstowe.
wiesz rozwazalem taka opcje, ale wydaje mi sie, ze to urzadzenie powinno miec klawiature qwerty, zeby sie sie tak nie meczyc jak z smsami. poza tym nie musi nawet miec funkcji dzwonienia - wystarczy sam e-mail no i rozsadna cena tego gadzetu...
A malo to telefonow z klawiatura qwerty ? Ja mam Nokie 9300 i baaaaardzo sobie chwale (priorytety: organizer, wygodne pisanie smsow i maili; wady: bateria max 2.5 dnia, brak wibracji, dosc duza ale mi to akurat nie przeszkadza).
Latwo znajdziesz nowsze i lepsze w kategorii smartfonow.
kuba1961
29-04-2007, 21:54
Proponuje tani telefon z java np. SE 630 i dograj jakas aplikacje z mailami. Cena to 200zl. Niestety problem z zalacznikami.Ja sugerowalbym MDA Compact cena to 600zl. To juz niezle biuro w kieszeni. A jaki masz teraz telefon ?
beachcomber
29-04-2007, 22:24
motorola V3 razor - nie chcialbym na tym pisac maili. obadam to mda na allegro...
mysle ze rzucanie sie na blackberry zeby sprawdzac jednego maila jest z lekka przesadyzmem, ja sprawdzam regularnie maile na swojej komorce (stara nokia 6230) w sieci o2, koszta sa poprostu smiesznie niskie, jesli chcesz to robic w PAYG (Pay as You go - taki sie okresla prepaidy w UK) to za sprawdzenie i wyslanie 1 maila dziennie nie powinno ci wyjsc wiecej niz te 3Ł - 4Ł na miesiac, wystarczy sobie dobrze skonfigurowac GPRS lub EDGE i maile smigaja az milo, ja sprawdzam gmaila, kiedys czytywalem sobie swoje maile na o2, ale ostatnio sie cos buntowalo i nie chcialo dzialac, tak wiec najzwyklejszy telefon za 200-300zl z obsulga GPRS do tego karta sim w UK za 1Ł doladowanie za 10Ł i masz na jakies 2 miesiace sprawdzania maili, ja tak zaczynalem 3 lata temu jak nie mialem dostepu do netu, na cale szczescie ten czas juz dawno minal
kuba1961
29-04-2007, 23:30
Wiesz to ciekawe :) ale tez mam V3 i wlasnie na niej zaczalem pisac i wysylac maile. Od MDA Compact tansze sa jeszcz MDA moze cos takiego. Co prawda wieksze.
stdanielo
29-04-2007, 23:33
Kup sobie dowolny telefon z symbianem na nich możesz wszystko.
urzadzenie powinno miec klawiature qwerty
Hej,
zorientuj się o telefon + miniklawiaturę USB. Nokia ma coś takiego (http://www.ceneo.pl/97206) - ceny wprawdzie zaporowe, ale może Chińczycy wyprodukowali dobre zamienniki / także do innych telefonów/
edit:
Kup sobie dowolny telefon z symbianem na nich możesz wszystko.
no nie zawsze... klawiatury qwerty sam Symbian nie zapewni ;)
Oakhallow
30-04-2007, 10:52
Konto na WP nie będzie działało w blackberry!!
Jak chcesz sprawdzać pocztę z komórki, to rzeczywiście pomyśl o aparacie z min edge. Ale pisania maila na klawiaturze cyfrowej... Zdecydowanie lepiej jest jak pisze Vitez - pełna klawiatura. Ja testując playa zasmakowałem w mobilnym dostępie, ale też nie na tym ich cudacznym telefonie. Przesiadłem się na Nokie E61 i bardzo sobie chwalę to rozwiązanie. Pełna obsługa skrzynki, komfortowe pisanie maili, a nawet zdarzyło mi się już pisać depesze i słać do redakcji.
Oakhallow
beachcomber
30-04-2007, 11:21
Konto na WP nie będzie działało w blackberry!!
Oakhallow
a jak sprawdzic jakie konto bedzie dzialalo w blackberry? jaka usluge musi miec "dostawca" konta?
a jak sprawdzic jakie konto bedzie dzialalo w blackberry? jaka usluge musi miec "dostawca" konta?
AFAIK to całą istotą Blackberry jest obsługa serwerów MS Exchange które są niejako standardem korporacyjnym jeżeli chodzi o e-mail i resztę...
Oakhallow
30-04-2007, 21:35
Krzychu mniej więcej trafił w 10tke. Blackberry to system typu push-mail, wbudowany w system poczty korporacyjnej. Dla klientów indywidualnych jest pewna namiastka, można założyć sobie konto w usłudze blackberry (nie wiem jaka jest opłata), które będzie sprawdzać do 10 kont poczty i przesyłać na terminal.
Podstawowy problem z tą usługą jest taki, że terminal musi być cały czas online i obsługiwać odpowiedni protokół blackberry (a są bodajże trzy różne). Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy na prawdę potrzebujesz być stale połączony ze swoją skrzynką, czy po prostu chcesz mieć możliwość sprawdzenia poczty?
Oakhallow
AFAIK to całą istotą Blackberry jest obsługa serwerów MS Exchange które są niejako standardem korporacyjnym jeżeli chodzi o e-mail i resztę...
Gwoli scislosci MS Exchange SP2 posiada Mobile Services, oferuje obsluge poczty w systemie "direct push", cudowna sprawa to jest, rzeczywisty real-time e-mail. Przesylka trafia autoamtycznie na skrzynke Twojego telefonu.
--
Marnow