Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Automatyka ekspozycji w Canonie 350D a prawidłowy histogram.

Fakungio
28-04-2007, 21:40
Witam Was.

Dzisiaj zaobserwowałem następującą rzecz. Na AV aparat dobrał niby prawidłowo czas naświetlania, ale według histogramu zdjęcie nie było prawidłowo naświetlone. Tzn. prawa strona histogramu nie dochodziła do prawej strony przedziałki. Ustawiłem zatem korekcję ekspozycji na +2/3 i histogram powędrował w prawą stronę. Pytanie moje brzmi.
Kiedy należy wprowadzać korektę ekspozycji i czy w AV jest to potrzebny zabieg?

Pozdrawiam.

Krzychu
28-04-2007, 21:49
Witam Was.

Dzisiaj zaobserwowałem następującą rzecz. Na AV aparat dobrał niby prawidłowo czas naświetlania, ale według histogramu zdjęcie nie było prawidłowo naświetlone. Tzn. prawa strona histogramu nie dochodziła do prawej strony przedziałki. Ustawiłem zatem korekcję ekspozycji na +2/3 i histogram powędrował w prawą stronę. Pytanie moje brzmi.

Pozdrawiam.

Zawsze kiedy mierzysz coś co odbija inną ilość światła niż szara karta - to jest absolutnie podstawowa zasada działania światłomierza na światło odbite. Powszechna opinia że aparat powinien w każdej sytuacji dobrze mierzyć (teksty typu że jeden aparat lepiej "naświetla" od drugiego) jest kompletnie bezsensowna...

Kolekcjoner
29-04-2007, 01:46
Zwłaszcza że histogram daje tylko pogląd o naświetleniu (ile pixeli i jak jasne), a nie jest wyrocznią czy dobrze czy źle.
A to czy korekta jest potrzebna to wiesz tylko Ty. Po prostu czy jesteś zadowolony z efektu czy nie?

Fakungio
29-04-2007, 02:36
Zwłaszcza że histogram daje tylko pogląd o naświetleniu (ile pixeli i jak jasne), a nie jest wyrocznią czy dobrze czy źle.
A to czy korekta jest potrzebna to wiesz tylko Ty. Po prostu czy jesteś zadowolony z efektu czy nie?

Bardzo sensownie mi odpowiedziałeś. Dzięki bo to rozwiewa moje wątpliwości.

Pozdrawiam!!

Vitez
29-04-2007, 18:08
Pytanie moje brzmi.

Oprocz tego co koledzy powyzej to ja swoje dopisze ze wiele fajnych ksiazek do nauki czy ogolnie o fotografii bardzo pomoze ci odpowiedziec na to pytanie.

Pirx
29-04-2007, 18:25
Sorry Fakungio, nie chciałbym zabrzmieć obraźliwie, ale weź w końcu jakąś pierwszą lepszą książkę o podstawach fotografowania i ją przeczytaj. A przynajmniej rozdział o ekspozycji i sposobach jej pomiaru.
Zdaniem typu :

trochę się kompromitujesz.
Równie sensownie brzmiałoby pytanie :
"Kiedy należy ładować akumulator do aparatu i czy przy portretach jest to potrzebny zabieg ?"

Ale, żeby było też trochę merytorycznie, a nie tylko zgryźliwie, to dopowiem, że :

Aby świadomie używać korekty ekspozycji trzeba wiedzieć jaki jest tryb pomiaru światła. Przy pomiarze matrycowym ręczna korekta EV jest mało użyteczna. Chyba, że metodą prób i błędów.
Potrzeba użycia korekty EV nie zależy od tego, czy fotografujesz w M, P, Av czy Tv.
Trzeba wiedzieć na co się mierzy ekspozycję i jaka jest jasność tego co się mierzy w stosunku do tzw. średniej szarości na którą skalibrowane są wbudowane światłomierze.
To, że histogram nie dochodzi do prawej strony nie musi świadczyć o prawidłowości lub nieprawdłowości ekspozycji, a jedynie o tym, że kanał pokazywany na tym histogramie nie jest przepalony. Histogram pokazuje z grubsza rozpiętość tonalną fotografowanej sceny - jeśli mieści się cały w zakresie od lewej do prawej, to znaczy, że naświetliło się wszystko to, co się miało naswietlić, a ostateczny wygląd zdjęcia (ciemniej, jaśniej) można ustawić na komputerze.

EDIT: Vitez mnie ubiegł

Fakungio
29-04-2007, 22:36
Dziękuję koledzy.

Vitez i Pirx: Dzięki za odpowiedzi. Oczywiście podejrzewałem, że to pytanie może być banalne z natury ale miałem wątpliwości, które dzięki Waszym odpowiedziom zostały rozwiane.

Dzięki jeszcze raz!!

Vitez
29-04-2007, 23:43
A nie bede zly i dorzuce linki:

http://canon-board.info/showthread.php?t=1510

http://canon-board.info/showthread.php?t=7161