PDA

Zobacz pełną wersję : Raw problem karta sandisk

maxbmx
28-04-2007, 21:34
Witam
Mam aparat canon 20d.
Robie zdjęcia L+RAW.
*Karta CF 2GB Kingstone
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.mnm-computers.nl/images/Kingston/Kingston_CF1024.gif)
Taka sama tylko 2GB na niej wszystko gra - gdy podłączam do czytnika (pocketdrive 6in1 hama) mogę zczytywać jpg i raw bez problemu.

*Karta CF 1GB Kingstone
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.tar.hu/denniss/Termekek/Kamerakartyak/Kingston%20CF%201GB.jpg)
Moge robic na niej zdjecia ale nie moge zczytac jej zawartosci przez czytnik CF (hama) tylko przez kabel podłączony do aparatu. Jednak tu już pojawia się problem, mogę zczytać tylko jpg - rawów w ogole nie widać. jak bym robił same jpg.

Myslałem ze to problem z kartą więc kupiłem nowiutką karte sandisk 4gb extreme III. Jednak problem jest tak sam ja z karta kingstone 1024MB...

rozkładam ręce... jutro mam wazny wyjazd na zdjęcia a tu taka lipa... co jest zgrane?!

Tomasz Golinski
28-04-2007, 21:35
Przeformatuj kartę, może w kompie, może w aparacie.

maxbmx
28-04-2007, 21:38
Nie wykrywa jej w ogole w kompie (w czytniku - mruga tylko lampka access w nieskonczonosc) a w aparacie formatowałem juz ze 100x...

Tomasz Golinski
28-04-2007, 21:54
W takim razie wygląda to na problem z czytnikiem. Zgaduję teraz, ale może nowsze CF-y wymagają troszkę więcej od czytnika? Warto sprawdzić na innym.

Dla pewności - by wyeliminować wszystkie możliwości - można sprawdzić też w innym komputerze.

RomanS
28-04-2007, 21:58
Raczej stawial bym diagnoze ze czytnik popsuty i to pewnie jakis prosty powod z brakiem nalezytych kontaktow na zlaczach.

maxbmx
28-04-2007, 22:03
Sformatowałem, zrobiłem zdjęcie, podłączyłem kabel od aparatu do kompa i RAW'a dalej nie widać. :/

tymin3
29-04-2007, 15:47
w canonach przez kabel nie da sie sciagac raw za pomoca samego windowsa

tomaj_2
29-04-2007, 17:49
w canonach przez kabel nie da sie sciagac raw za pomoca samego windowsa
Ciekawe...bardzo ciekawe...nawet więcej...BZDURA :D
Podłącz aparat w trybie PTP i zobacz :) Bez problemu działa
Ja tak robiłem do czasu, jak nie kupiłem czytnika :)

Vitez
29-04-2007, 18:55
Ciekawe...bardzo ciekawe...nawet więcej...BZDURA :D
Podłącz aparat w trybie PTP i zobacz :) Bez problemu działa
Ja tak robiłem do czasu, jak nie kupiłem czytnika :)

Ale robiles w samym raw czy w raw+jpg? Bo tu mowa o tym drugim i o ile dobrze pamietam to wtedy nawet w PTP Windowsy sie wymadrzaja i pozwalaja sciagnac tylko JPG a RAWa ignoruja 'bo to siakis dziwny, nieznany mi format, podrzuce userowi tylko znany i lubiany jpg' .

tomaj_2
29-04-2007, 19:12
Ale robiles w samym raw czy w raw+jpg? Bo tu mowa o tym drugim i o ile dobrze pamietam to wtedy nawet w PTP Windowsy sie wymadrzaja i pozwalaja sciagnac tylko JPG a RAWa ignoruja 'bo to siakis dziwny, nieznany mi format, podrzuce userowi tylko znany i lubiany jpg' .
Mam 300D...tam nie można (przynajmniej tak myślę) robić samych RAW...Mam Wasię i ustawione Raw + Mały JPG. Sprawdziłem przed chwilką...RAW+MediumJPG (czyli standard w 300D) to samo.
Więcej...w trybie normal też mogę zgrać pliki RAW
Vitez teraz mi się przypomniało..kiedyś dyskutowaliśmy na ten temat (gdzieś w dziale Software). Fakt jest, że sporo ludków ma problem z odczytem poprawnym plików przy użyciu standardowych narzędzi Windy. U mnie to po prostu działa i koniec :)
Ja nie używam programów typu "kreator skanera i aparatu fotograficznego"...po prostu otwieram w Eksploratorze i kopiuję.
Może to kwestia posiadala legala :mrgreen:

scooter
29-04-2007, 20:29
Może to kwestia posiadala legala :mrgreen:

Chyba Cię pogięło ;)

tomaj_2
29-04-2007, 20:54
Chyba Cię pogięło ;)
Tzn ?? Tam ten znaczek :mrgreen: był chyba po coś prawda ??

scooter
30-04-2007, 06:50
Tzn ?? Tam ten znaczek :mrgreen: był chyba po coś prawda ??

A ten znaczek ;) to jak sądzisz po co :-D

Zigi
30-04-2007, 15:48
A kolega ustawił sobie pokaż rozszerzenia i pliki ukryte w windzie? wentualnie sprawdził z czym powiązane są obecnie pliki .cr2?

maxbmx
01-05-2007, 19:40
ale poszliscie w off... hehe

tomaj_2
01-05-2007, 19:45
A kolega ustawił sobie pokaż rozszerzenia i pliki ukryte w windzie? wentualnie sprawdził z czym powiązane są obecnie pliki .cr2?
Ale pliki na karcie nie są ukryte...poza tym co czy jest powiązanie z rozszerzeniem czy nie nie ma znaczenia na wyświetlanie samych plików a o to tu chodzi. Moje zdanie jest takie...nie używać żadnych kreatorów do zgrywania zdjęć tylko po prostu wejść do katalogu z plikami na karcie (aparacie) i je skopiować.
Pozdro

Telumehtar
21-05-2007, 17:47
Mój czytnik w pracy (Pentagram Discovery) nie radzi sobie w ogóle z kartami Kingston Elite pro 1GB - nie da się nic skopiować z CF. Pretec i SanDisk czyta bez problemu. Czytnik właśnie oddaję do reklamacji.