PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EOS 30D do zdjęć z meczów piłki nożnej??

MaksM18
28-04-2007, 12:59
Witam! W tym momencie posiadam Canona 350D, ale mam problem z ostrością podczas meczów piłkarskich, szczególnie gdy są rozgrywane po zmierzchu. Nic nie daje też obiektyw Canon 70-200 2.8 L. Stąd moje pytanie: czy Canon EOS 30D jest dużo lepszym aparatem do zdjęć z meczów piłki nożnej, niż 350D? Czy warto go zakupić? A jeśli nie, to jaki aparat? W podobnej cenie oczywiście?

lukep
28-04-2007, 13:19
W!

Po pierwsze, AF nie jest najlepszy w 350D i do reporterki sportowej raczej nie jest zalecany, po drugie 70-200 bez ISa tez jakos tak nie za bardzo bedzie odpowiedni, no i ta troszke przykrotka ogniskowa... Do pilki noznej 30D nada sie spokojnie (spot, 5kl/s), sam pstrykalem kilka meczy, ale obiektywy mialem z IS, no i byla to 400 oraz 600, do bliskich scen 200...
A jezeli chcesz miec satysfakcje pelna to seria 1D, no ale to nie ta polka cenowa.

Zdrowko

habakuk
28-04-2007, 13:34
lukep, ale co ci z IS'a przy sporcie?

Kaworu
28-04-2007, 14:25
IS Mode 2 bym powiedział może być całkiem przydatny przy sporcie, jeszcze jest kwestia 'jakim sporcie' ;)

777
28-04-2007, 20:13
no ale ogolnie to is sie za bardzo nie przyda
30d do sportu bedzie ok
jak cos lepszego to dopiero 1d mkII lub III

Vitez
29-04-2007, 21:35
lukep, ale co ci z IS'a przy sporcie?

Jesli robi z reki...

777
29-04-2007, 23:15
Jesli robi z reki...

ciekawe ile wytrzyma jego reke z tym canon 70-200
na takie rzeczy zalecane monopod

Vitez
29-04-2007, 23:46
ciekawe ile wytrzyma jego reke z tym canon 70-200
na takie rzeczy zalecane monopod

Ja wytrzymuje ze 3-4 godziny z sekundowymi przerwami :p (70-200 IS , 100-400 IS).
Pozniej lapa drga ale od tego wlasnie jest IS, tylko krocej w gorze wytrzymuje.

A pomyslales co zaproponujesz osobom dosc wysokim przy sportach/okazjach strzelecko-reporterskich gdzie czasem/czesto/caly czas trzeba miec lufe w gorze? (koszykowka, samoloty, wzrost > 190cm) ... moze monopod i krzeselko, ale nie zawsze jest tyle miejsca i ma sie taka akredytacje by sobie na taki luksus pozwolic.

Skracajac - owszem, istnieja monopody, ale sa takie sytuacje ze czlowiek MUSI robic z reki jakims teleobiektywem, bo 'cos tam' (czyli bo nie da sie uzyc monopodu/statywu akurat w danej sytuacji).
I na takie wlasnie sytuacje gdzie kombinacja dlugiej ogniskowej i rychlego zmeczenia daje sie we znaki - jest tylko jedno remedium a jest to wlasnie IS.

A argument "co ci da IS w sporcie" niektorzy jak mantre usiluja klepac podkreslajac znana zasade ze IS nie zatrzyma ruchu - owszem, IS nie do tego sluzy, ale sluzy ludziom ktorzy maja odrobine wyobrazni i potrafia przewidziec kiedy i w jakich warunkach IS moze byc im potrzebny, czyli czy i kiedy moga potrzebowac strzelac na dlugiej ogniskowej z reki, bez mozliwosci podporki czy komfortu monopoda/statywu. A takie sytuacje sie zdarzaja. Nie powiem czesto czy rzadko ale sie zdarzaja i po doznaniu takich sytuacji i obejrzeniu z nich udanych zdjec czlowiek sobie mysli "no, warto bylo ten tysiac doplacac" (uogolniam co do ceny) ... tym bardziej ze tej klasy szkla sluzyc moga kilkanascie lat co najmniej.

schabu
30-04-2007, 00:33
zacznijmy od tego że nie ostre foty wychodzą z powodu tego ze w 2.8 jest za małe GO. czy nie mam racji?

777
30-04-2007, 00:34
no IS sie czasami przydaje nie mowie ze nie (napisalem ze rzadko ale moze)
Vitez popatrz ze wiekszosc np fotrografow na meczach korzysta z monopodow bo jest to wygodne rozwiazanie
a co do kupowanie z IS czy bez to dla mnie sprawa gustu
dla niektorych zakupow 70-200 2,8 to juz jest na granicy mozliwosci a co dopiero z IS ...

Vitez
30-04-2007, 11:07
no IS sie czasami przydaje nie mowie ze nie (napisalem ze rzadko ale moze)
Vitez popatrz ze wiekszosc np fotrografow na meczach korzysta z monopodow bo jest to wygodne rozwiazanie.

Ale pierwszym zdaniem z powyzszych potwierdziles ze sa sytuacje w ktorych IS jest przydatny. I tylko o to mi chodzilo. Nie neguje uzycia monopodu, podkreslam tylko wszelkie ewentualnosci gdzie np monopod bylby wygodniejszy ale niemozliwy w uzyciu. Nie patrz stereotypowo tylko na mecze pilki noznej na wygodnych, duzych, ligowych czy miedzynarodowych boiskach. Trzeba byc przygotowanym na wszelkie ewentualnosci a nie tylko na to co widzimy w telewizji :p