Zobacz pełną wersję : co lepsze: SIGMA 18-50 f/2.8 EX DC czy Tamron 17-50 2.8 . Cena identyczna
mario_white
26-04-2007, 16:56
co jest lepsze waszym zdaniem:
SIGMA 18-50 f/2.8 czy Tamron 17-50 f/2.8 .
Cena jest identyczna
Jakieś 3 tygodnie temu miałem ten sam problem i wybrałem Tamrona. Uważam, że to był strzał w dziesiątkę. Ostrzy zawsze w punkt i działa jak powinien. Jestem bardzo zadowolony.
mario_white
29-04-2007, 23:35
no ja tez jestem sklonnny na tamrona 17-50.
przeczytalem tony artykulow zagranicznych i wszyscy chwala to udane szklo no i cena jest przywoita jak na f 2.8
też o tym myślę... skłniam się ku tamronowi.. P.S. gdzie na Śląsku dostane go w dobrej cenie)
Gringo997
11-02-2008, 20:00
też z miłą chęcią dowiedziałbym się co sądzicie o tym obiektywie sigmy bo jest nieco droższy więc może będzie też troszke lepszy do niezłego ponoć tamrona....
zbieram właśnie kase na jakiś obiektyw zamiast kita i rozważam kupno któregoś. prosze poradźćie!!!!
A gdzie jest Sigma w tej samej cenie co Tamron ?
Ja polecam Tamronka, ale jeśli moge coś doradzić - trzeba sobie wybrać swój egzemplarz do body - idziesz do sklepu, i testujesz na BF/FF. Ja kupiłem 6 testowanego (przy okazji - FF znika przeważnie pojawia się na szerokim kącie, ale jak zmierzysz ostrość na 50mm i odjedziesz to szerokiego trzymając migawkę i trafia w punkt). Poza tym pomyśl że w najbliższym czasie większość DSLRów będzie miałą FF, więc nie wiem czy nie lepiej kupić Tammyego w odmianie Tamron 28-75mm f/2,8 XR Di - nada Ci się do pełnej klatki.
-UUPSSS - data ;/
Nie mialem co prawda Tamrona, ale mialem Sigme i moge z czystym sumieniem polecic. Nie ma problemow z AF, raczej cicha (jak na nie USM) i ostra.
Pozdrawiam
Pawel,
michal_sokolowski
11-02-2008, 23:14
mam podobny dylemat..
skłaniam się ostatnio ku Sigmie - przynajmniej serwis ma OK (FF czy BF korygują bez problemu), no i gwarancja 3 lata w standardzie (seria EX).
Jak ktoś jest blisko Wawy, to w blue city można sobie podpiąć, pomacać, ja tak zrobię.
tamron.... no cóż - perspektywa serwisu w Niemczech i oczekiwanie na obiektyw 3 miesiące... sam nie wiem. Poza tym, ustawianie ostrości na 50 mm i zjeżdżanie do 17 mm..... kurcze, chyba nie tego oczekuję od obiektywu...
Żałuję że nie ma Sigmy z HSM pod canona...
ale łyknę i tak chyba sigmę bez hsm - optycznie podobno to samo.
mam podobny dylemat..
skłaniam się ostatnio ku Sigmie - przynajmniej serwis ma OK (FF czy BF korygują bez problemu), no i gwarancja 3 lata w standardzie (seria EX).
Jak ktoś jest blisko Wawy, to w blue city można sobie podpiąć, pomacać, ja tak zrobię.
tamron.... no cóż - perspektywa serwisu w Niemczech i oczekiwanie na obiektyw 3 miesiące... sam nie wiem. Poza tym, ustawianie ostrości na 50 mm i zjeżdżanie do 17 mm..... kurcze, chyba nie tego oczekuję od obiektywu...
Żałuję że nie ma Sigmy z HSM pod canona...
ale łyknę i tak chyba sigmę bez hsm - optycznie podobno to samo.
Szybkosci AF sie nie obawiaj, naprawde ! Jest OK
michal_sokolowski
11-02-2008, 23:23
Szybkosci AF sie nie obawiaj, naprawde ! Jest OK
a ostrość ? po przymknięciu rozumiem, że OK, a na 2.8 ?
a ostrość ? po przymknięciu rozumiem, że OK, a na 2.8 ?
Uzywalna, bez problemu. Czesto tak dla komfortu psychicznego przymykalem do 3,2 i nie narzekalem :-)
Generalnie w porownaniu do mojej poprzedniej Sigmy 24-70/2.8 to byla zyleta :-D
michal_sokolowski
11-02-2008, 23:36
ok, dzięki.
pojadę do sigmy, podepnę, pomacam, pstryknę....
i odbitki od razu zrobię 20x30 cm, a co ? nie stać mię ? :-)
i zobaczę co wyszło.
słuchajcie, a co byście wzięli poręcznego żeby sprawdzić ostrość (BF/FF) ? jaki przedmiot ? pudełko jakieś ? co polecacie ?
ok, dzięki.
pojadę do sigmy, podepnę, pomacam, pstryknę....
i odbitki od razu zrobię 20x30 cm, a co ? nie stać mię ? :-)
i zobaczę co wyszło.
słuchajcie, a co byście wzięli poręcznego żeby sprawdzić ostrość (BF/FF) ? jaki przedmiot ? pudełko jakieś ? co polecacie ?
wez linijke :-)
michal_sokolowski
12-02-2008, 00:18
wez linijke :-)
takie czasy niestety, że człowiek musi linijkę brać idąc po obiektyw do sklepu...
odkopię, bo tu najbardziej mi pasuje, bo chodzi o te dwa obiektywy...
Chcę zakupić któryś z ww. obiektywów, używany na gwarancji
Czy obiektyw używkę na gwarancji (sigma i tamron ww. modele) mogę kupować w ciemno i bez problemu później reklamować jeśli będę miał jakieś problemy z AF i mi to skalibrują ??
i czy pozostaje tylko 3miasto ??
ps. michal_sokolowski pamiętasz może co wtedy kupiłeś ??
Jeśli Sigma będzie na gwarancji, to na pewno Ci skalibrują. Nie ma znaczenia, czy Ty kupowałeś obiektyw czy nie. Gwarancja jest na obiektyw, a nie na obiektyw + konkretne body. To trochę tak, jakbyś miał ten obiektyw na gwarancji i zmienił korpus. Spokojnie Ci skalibrują.
A ta sigma to bardzo fajne szklo jest. Kontrastowa, ostra, szybki i celny af (w moim przypadku). Śmiało brac można. Z tamronem nie miałem doświadczenia.