PDA

Zobacz pełną wersję : PROBLEM pilot do Rebel XT/350D a Pocket PC

bienn
24-04-2007, 09:49
Kupiłem w USA Canona Rebel XT- ponoć to samo co 350D, ale mam jeden problem:

Mam Pocket LOOXa N560 i chciałem zrobić z niego pilota do aparatu. Mam różne oprogramowanie, sygnał z RC-1...i pipka. Raz działa raz nie działa. Wygląda na to, że odległość nie gra większej roli - z taką samączęstotliwością odpala migawka z przystawienia jak i z 3m ( gdzieś tak 1 na 20 kliknięć). Testowałem na dwóch palmtokach i trzech programach. Innym ponoć działa super. Dodam, że sygnał mam z sieci, a nie zgrany z pilota.

"VCR_Canon_RC1.pdb" do programu Novii Remote Deluxe.

Korzysta ktoś z PocketPC jako pilota? Moze jest jakiś inny działający program, sposób, standard...
..zgłupiałem

Za wszelką pomoc z góry dziękuje,
bienn

gareth
11-10-2007, 16:36
Popularny problemy sa dwa - kiepskie db nie do konca poprawnymi sygnalami - i celowanie do aparatu z tylu daje podobne efekty - poniewaz odbiornik IR jest umiejscowiony z przodu.

theremin
11-10-2007, 17:13
W!

Zbudowałem takie piloty, ale na mikrokontrolerze z serii '51. Nie było żadnych problemów, znajomi używają do tej pory.
Nie wiem jak jest w pocketpc, spróbuj sprawdzić, ewentualnie zmienić częstotliwość nośnej - bodajże 38kHz dla canona i 40kHz dla nikona... Muszę sprawdzić źródła programu dla pewności, szczerze mówiąc te wartości nie są krytyczne i demodulator w odbiorniku sobie "poradzi", kosztem czułości. Soft pisałem sam, po zczytaniu oryginalnego pilota.

W sieci też są projekty i opisy.

Pzdr!

Malasz
14-10-2007, 03:41
Ja urzywam PPC jako pilota do mojego rebela xt usa i dziala wszystko bez zarzutow. Jak pisales urzywam novi remote deluxe na vcr rc1. Przycisk "on" dziala jako zwolnienie migawy bez opoznienia przycisk play dziala jako zwolnienie z opoznieniem 2 sekundowym
Z czym mialem akcje na poczatku to to ze nie przelaczalem aparatu na tryb remote myslalem ze cos nie tegens ale instrukcja i doszlo do siebie.
PPC to DELL Axim x51v
pozdro

korona-pl
14-10-2007, 09:39
400d i HP h5550 - działa na dystansie ok. 1,5m