Zobacz pełną wersję : co ze zdjeciem 2004 roku??
witka,
rzadko tu zagladam, ostatnim razem bylem, aby dodac zdjecie do konkursu, wystawilem fotke i co dalej z tym konkursem - zniknal???
czy gdzies mozna obejrzec wyniki z tego konkursu?
eKrowa
a moze bys tak poczytal troche co? http://canon-board.info/viewtopic.php?t=2136
5. Do końca lutego zostaną ogłoszone wynik w dwóch kategoriach
No i gdzie te wyniki? A moze to takie wyniki, wiesz w tajnym niejawnym glosowaniu ;)?
A gdzie Ty widzisz koniec lutego???? jeszcze całe trzy dni :lol:
No i gdzie te wyniki?
:shock: Co za gość!
No i gdzie te wyniki?
Beda do konca lutego...
Kto chetny do zrzutki na kalendarz dla ekrowy? :mrgreen:
Proszę bardzo ->
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.cychol.net/pliki/Picture3.jpg) :lol:
problem w tym ze troche u mnie z czasem kiepsko - postaram sie wyliczyc wynik do konca lutego - trzeba jeszcze zorganiozwac chetnych do Jury ktorzy ocenia zdjecia ?
Tomasz Golinski
26-02-2005, 14:10
a jaki będzie algorytm liczenia?
a jaki będzie algorytm liczenia?
Musze sie zastanowic - dostep sa dane :
- kto glosował
- na jakie zdjecie
- jak je ocenił
Wygrac powinno teroretycznie z najlepsza srednia ocena i najwieksza iloscia osobo jaki na nie glosowało ale... sa i wady takieo liczenia
jakies propozycje ?
Tomasz Golinski
26-02-2005, 15:37
Kiepsko zgłaszać propozycje post factum... Dwa najprostsze algorytmy, jakie mi przychodzą do głowy:
1. średnia
2. coś na kształt PhotoSiga, czyli przeliczyć oceny na -3,-2,-1,1,2,3 i liczyć sumę.
Ponadto dla solidności można wyzerować diagonale, tzn. skasować głosy oddawane na własne zdjęcie. Można również odrzucać skrajne oceny.
Kiepsko zgłaszać propozycje post factum... Dwa najprostsze algorytmy, jakie mi przychodzą do głowy:
1. średnia
2. coś na kształt PhotoSiga, czyli przeliczyć oceny na -3,-2,-1,1,2,3 i liczyć sumę.
Ponadto dla solidności można wyzerować diagonale, tzn. skasować głosy oddawane na własne zdjęcie. Można również odrzucać skrajne oceny.
Srednia - odpada - bo jesli masz trzy glosy to nie mozesz takiego zdjecia porownywac z zdjeciem ktore ma ich 40.
Pozatym pamietaj prosze o tym ze te inne algorytymy ktos musi zastosowac - a ja nie mam czasu na zliczanie skarjnych ocen na zdjecie ( było ich kilkadziesiat).
Moim zdaniem to co opisalem sie sprawdzi to znaczy , wygrywa zdjecie ktore przy najwiekszej ilosci osoób oceniajacych uzyska najlepsza srednia.
Tomasz Golinski
26-02-2005, 16:25
Nie rozumiem Twojego algorytmu. Dwa zdjęcia: średnia 4.9 i 50głosów oraz 4.8 i 100głosów.
Które wygrywa?
Przede wszystkim, czy są znaczące różnice w ilości głosów między zdjęciami? (był punkt regulaminu o ocenianiu wszystkich...)
22 1,86
23 2,22
24 1,54
24 3,04
24 1,96
24 2,42
24 1,88
24 2,50
24 1,46
25 1,28
25 2,80
25 1,40
25 2,04
25 2,28
25 1,80
25 2,32
25 2,48
25 2,00
25 1,48
25 1,56
26 2,69
26 1,73
26 2,08
26 1,31
26 3,19
26 1,85
27 3,19
27 2,44
27 2,63
27 2,67
28 3,04
28 3,75
28 1,36
28 3,18
28 2,61
28 1,25
29 3,55
29 3,86
29 3,10
29 3,45
29 3,34
30 3,50
30 3,40
30 3,17
30 2,80
31 3,58
31 4,03
31 4,13
31 3,77
32 3,41
32 3,69
33 3,85
33 3,36
34 4,35
34 4,03
36 3,36
40 3,88
42 4,21
Pierwsza kolumna to ilosc ocen , druga to srednia ocena ?(id zdjecia poki co ukryłem).
Moim zdanie powinno wygrać zdjecie z pozycji ostatniej - najwiecej ilosci oceniajacych osob + wysoka srednia.
Inaczej mozemy popasc w lekki obłed - bo jak widac rozniece w ilosci ocen jednak są.
Chyba ze ktos wymysli inny algorytm bazujacy na tych dany (tylko prosze bez kalkulacji na poziomie pojedynczego zdjecia bo nie jestem w stanie tego zrobic - brak czasu:)
Tomasz Golinski
26-02-2005, 16:51
id ukryte :lol: przecież średnia jest na stronie albumu. Tylko czemu różni się delikatnie?
po tym poście nie mogę się wdawać w dyskusję, bo łatwo się mogę domyślić, które zdjęcie jest które, więc obiektywnie ciężko kombinować. (Nie żeby Twoja propozycja mi nie pasowała :mrgreen: )
id ukryte :lol: przecież średnia jest na stronie albumu. Tylko czemu różni się delikatnie?
po tym poście nie mogę się wdawać w dyskusję, bo łatwo się mogę domyślić, które zdjęcie jest które, więc obiektywnie ciężko kombinować. (Nie żeby Twoja propozycja mi nie pasowała :mrgreen: )
Nie wiem jaki algorytm liczyl srednia w albumie - ja ja policzylem dosc standardowo ( raczej zrobil to access) - moze to kwestia zaokragleń.
Coz jak widzisz wcalen nie jest latwo wybrac algorytm :)
Tak naprawde jesli ktos ma jeszcze jakies propozycje to chetnie ich wysłucham - jesli nie to wyniki moge oglosic jeszcze dzis :)
Moim zdaniem przy takiej ilości głosów jak podał Hazan, przyjęcie po prostu średniej liczby głosów jest zupełnie w porządku - nie grozi nam sytuacja "jedno zdjęcie i oceny 4,5,5 :) Do tego zdjęcia z najlepszą średną mają "raczej więcej niż mniej".
Ogólnie widać, że forumowicze całkiem serio potraktowali postulat o ocenianiu większości fotek - to się chwali :)
trzeba jeszcze zorganiozwac chetnych do Jury ktorzy ocenia zdjecia ?
A to wydaje mi sie ustalilismy w watku przedkonkursowym ze ma to byc grono moderatorskie?
trzeba jeszcze zorganiozwac chetnych do Jury ktorzy ocenia zdjecia ?
A to wydaje mi sie ustalilismy w watku przedkonkursowym ze ma to byc grono moderatorskie?
Vitez, chyba żartujesz - uważam, że zdjęcia powinni oceniać koledzy, którzy udowodnili swoimi pracami, że znają się na fotografii, a nie jakieś "grono". Moja propozycja jest taka, aby do jury włączyć autorów 5 najlepiej ocenionych prac + 2-3 osoby zaproponowane przez administratora za całokształt działalności na forum (mogą to byc moderatorzy). Jury przewodniczyłby Hazan.
Arkan
Moim zdaniem przy takiej ilości głosów jak podał Hazan, przyjęcie po prostu średniej liczby głosów jest zupełnie w porządku - nie grozi nam sytuacja "jedno zdjęcie i oceny 4,5,5 :) Do tego zdjęcia z najlepszą średną mają "raczej więcej niż mniej".
Ogólnie widać, że forumowicze całkiem serio potraktowali postulat o ocenianiu większości fotek - to się chwali :)
Nie do konca sie zgodze - zobacz ze roznica miedzy 30 a 40 oddanymi glosami na jakies zdjecie to procentowo dosc spora roznica - tak wiec jak to ocenic ? - mysle ze najbardzije podobaly sie zdjecia ktore najwiecej ludzi oceniło dobrze - czyli zdjecie ktore ma najwiecej glosów i wysoka srednia ocene wygrywa - co wy na to ?
Tomasz Golinski
27-02-2005, 01:50
hazan, nie pytaj nas o zdanie. Już na pewno nie tych, co wystawiali zdjęcia. Nie masz wyjścia, w końcu decyzję musisz podjąć sam... :)
Hazan, uważam, że jesli nawet jakieś zdjecie ma wysoka srednią i tylko 2 głosy, to oznacza, ze taki był nasz wybór - wstrzymując się od głosu zgodziliśmy się na zaaprobowanie decyzji innych. Dlatego próba oparcia rankingu na kryterium innym niż tylko średnia ocen będzie ingerowało w decyzje oceniajacych.
Arkan
Hazan, uważam, że jesli nawet jakieś zdjecie ma wysoka srednią i tylko 2 głosy, to oznacza, ze taki był nasz wybór - wstrzymując się od głosu zgodziliśmy się na zaaprobowanie decyzji innych. Dlatego próba oparcia rankingu na kryterium innym niż tylko średnia ocen będzie ingerowało w decyzje oceniajacych.
Arkan
oK - wszystkie uwagi przyjałem - wyniki beda na koniec lutego (nie zadowola one pewnie wszystkich ale nie da sie "wszystkim zrobic dobrze")
hazan -> ja chcę wygrać, i nie interesuje mnie jak to zrobisz :lol: :mrgreen:
ps.
rozliczymy się po ogłoszeniu wyników :lol: :mrgreen: 8)