Zobacz pełną wersję : Jak sprawdzić Tamrona 17-50/2.8 używanego...
Jak w temacie.
Mam możliwość zakupu Tamrona 17-50/2.8 używanego.
Jak sprawdzić czy jest ok (oprócz wyglądu zewnętrznego)?
Tylko nie bijcie :-) Pytam bo nie bardzo wiem.
szymon zieliński
23-04-2007, 17:11
Wziąć laptopa do sklepu,robić zdjęcia i ooglądać-ostrość,ff,bf itd.
Przy jakich wartościach przesłony szczególnie zwrócić uwagę?
Najlepiej go sprawdzic przy 17 f2.8 a potem przymknąc trochę np do 4 i znowu test itd.
Ok. Dzięki wielkie za pomoc !
szymon zieliński
23-04-2007, 17:27
skrajne ogniskowe a szczególnie 50mm na 2.8
wojtek_j
23-04-2007, 19:12
A moja rada jest taka-weż do sklepu aparat sprawdż czy obiektyw działa i go kup i tyle żadnych głupich testów,sprawdzań poprostu go kup.No chyba że chcesz się bawić w robienie zdjęć linijek itd co nic a nic nie daje no może tylko wewnętrzne wk....ie i tyle.
Też uważam, że ten skrajny onanizm testowy to paranoja. No chyba, że zamiast robić zdjęcia, ktoś kupił sprzęt to testów. To tutaj nie rzadkość, zapewniam.
Optymalna ostrosc przy 17 mm ten tamron wykazuje przy przymknieciu do 4 , nawet na 50 mm na 2.8 wyjdzie mydlano chyba ze robicie portret. Nie popadajcie w jakas paranoje jak ja gdy zakupilem moj egzemplarz! moj robil linijeczki w punkcic nawet na 2.8 a potem w praktyce duzych fotek krajobrazow i innych to z tym szklem bylo roznie z AF i jego celnoscia. Raczej sprawdz go sobie na "normalnych" fotkach.
http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/355/cat/23
zobacz sobie tutaj, poruszaj suwakami przyslony i ogniskowej i mniej wiecej pokazuje Ci w jakich nastawieniach i jakich przyslonach dzialaja poprawnie.
A moja rada jest taka-weż do sklepu aparat sprawdż czy obiektyw działa i go kup i tyle żadnych głupich testów,sprawdzań poprostu go kup.No chyba że chcesz się bawić w robienie zdjęć linijek itd co nic a nic nie daje no może tylko wewnętrzne wk....ie i tyle.
I tak się zrobi :wink:
szymon zieliński
23-04-2007, 22:08
tu nie chodzi o onanizm testowy,to jest tamron-i NAPRAWDĘ zdarzają się mydła że głowa boli.warto tego uniknąć