PDA

Zobacz pełną wersję : Pytania na temat Canona eos 350D

iktorn92
21-04-2007, 20:01
Witam! Proszę pomózcie mi bo chcę kupić swoja pierwsza lustrzankę cyfrową. Mam okazje kupić canona 350d. Czy jest to dobry wybór????
Czy punkty AF na matówce są podświetlane?
Czy na małeym wyświetlaczu z tyłu aparatu jest wyświetlana skala naświetlenia EV?
JAk się go użytkuje?
Bardzo proszę o odpowiedź
Z góry dziękuje
Iktorn92

Kubak82
21-04-2007, 20:18
Witam! Proszę pomózcie mi bo chcę kupić swoja pierwsza lustrzankę cyfrową. Mam okazje kupić canona 350d. Czy jest to dobry wybór????

zalezy do czego jest Ci aparat potrzebny.. jednak jesli zadajesz takie pytanie nie majac sprecyzowanych potrzeb to IMHO odpowiedz brzmi tak - to dobry wybor..

Czy punkty AF na matówce są podświetlane?

tak

Czy na małeym wyświetlaczu z tyłu aparatu jest wyświetlana skala naświetlenia EV?

tak

JAk się go użytkuje??

przelacznik na on, kadrujesz, ustawiasz ekspozycje, robisz zdjecie/a, na koniec przelacznik na off :lol:

Fan nr 1
21-04-2007, 20:20
Punkty AF są podświetlane, ale imho nieco głupawo bo zapalają się jedynie na krótką chwilę w momencie ustawienia ostrości .
Z tyłu na małym wyświetlaczu jest drabinka EV.
Aparat , przynajmniej mnie, użytkuje się dobrze :-D.
Jak na razie to najbardziej denerwuje mnie to że podczas kadrowanie często zamiast na przycisk AV +/- naciskam na przycisk zmiany trybu wykonywania zdjęć i niechcąco uruchamiam timer. Drugą denerwującą cechą jest imho zbyt glęboko w menu zaszyta korekcja wbudowanego flasha.
Z aparatem nie miałem żadnych problemów ( no może raz mi się zawiesił)

pozdrawiam

mamiski
21-04-2007, 21:05
Mnie, amatora, w pełni satysfakcjonuje - zazdroszczę Ci pierwszego kontaktu z instrukcją obsługi i odkrywania możliwości tego cacka - lustrzanka to lustrzanka... Jedyny zgrzyt to myśl, że migawka jest obliczona tylko na około 70 tys. razy. Dlatego bez wyraźnej potrzeby nie warto strzelać seriami.

Kubak82
21-04-2007, 21:17
Jedyny zgrzyt to myśl, że migawka jest obliczona tylko na około 70 tys. razy.

to zazgrzyta bardziej bo obliczona jest na 50 tys ;-)

777
22-04-2007, 00:17
a z migawka tak naprawde to roznie jest
nie ktorzy mowia ze 350 ma 100 tys wytrzymac - to na pewno glupota
inni ze 70 tys moze...
50 tys to gdzies kolo tego ale tak naprawde ta granica jest bardzo ruchoma i zalezy od konkretnego egzemplarza ale to 50 to jest taki usredniony wynik i wynik stosowny do klasy tego aparatu( nikon d70s i d80 gdzies tez kolo tego maja wytrzymac)
oficjanie (nie spotkalem sie zeby) canon dla 350d nie podaje konkretnej liczby w przeciwienstwie np do 30d(100 tys ) czy 1dmkII(200tys) czy 1dmkIII(300tys)

PrzemeS
22-04-2007, 08:22
przelacznik na on, kadrujesz, ustawiasz ekspozycje, robisz zdjecie/a, na koniec przelacznik na off

Przełączniek na off? To aparat da się wyłączyć? ;)

iktorn92 -> Wybór jak najbardziej bardzo dobry. Aparat wygodny w użyciu, chociaż tutaj są różne opinie, ze względu na jego rozmiary. Mi akurat bardzo dobre leży w ręce. Wszystkie potrzebne przyciską są świetnie rozmieszczone, zawsze znajdują się pod kciukiem lub palcem wskazującym.

Na pozostałe pytanie już odpowiedzi otrzymałeś. ;)