PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Eos 50-Pomóżcie!!!!

waldek1188
21-04-2007, 11:55
Witam! Zakupiłem niedawno eosa 50 i mam problem. Cały czas na LCD wyświetla mi się a raczej miga "M.F"- to jest pewnie skrót od Manual Focus, ale nie da się zrobić żadnego zdjęcia, ani na manualu ani autofocusie. Co robić? Proszę pomóżcie

bakulik
21-04-2007, 11:58
Próbowałeś z jednym czy kilkoma obiektywami? Jeśli z jednym, to może ma zepsuty przełącznik MF/AF. Spróbuj też przeczyścić styki w aparacie/obiektywie.

waldek1188
21-04-2007, 13:00
Próbowałem z trzema obiektywami, więc nie jest to wina przełączników. Co znaczy dokładnie "przeczyścić styki"? Zarówno pędzelkiem jak i szmatką do optyki przeczściłem styki, które łączą się z elektroniką obiektywu. Niestety nic nie pomogło. Dziękuje za odpowiedź i mam nadzieję, że pojawią się następne

wieslaw27
21-04-2007, 18:17
Witam. Spróbuj zobaczyć czy po lekkim odchyleniu lustra głównego pod spodem maleńkie lusterko nie zachowuje się dziwnie np. można nim chuśtać gdzieś w necie czytałem iż to małe lusterko odpowiedzialnym jest za autofokus. Taki przypadek mam w Canon 650 i nie znalazłem ratunku na naprawę domowym sposobem a koszt serwisu mnię zniechęcał do wydatku. Pozdrawiam Wiesław