PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawienia CF vs RAW

wojciechu
20-04-2007, 23:03
Witam

Jaki wplyw ma ustawienia Custom Function dotyczace redukcji szumow (Long exposure noise reduction) na RAW? Włączenie tej funkcji ma wplyw tylko na JPG?
Tak samo zastanawiam sie jak to jest z funkcja Parameters - ustawienie kontrastu, wyostrzenie itp ma plyw na RAW (na JPG napewno)?
Jak najlepiej to ustawic w przypadku robienia zdjec tylko w RAW??

eh.. troche tych pytan sie nazbieralo :/

n0wy
20-04-2007, 23:27
Long exposure noise reduction ma wpływ zarówno na RAW jak i JPG. Z tego co pamiętam (nie mam pod ręką instrukcji) polega to na tym, że po wybranym przez nas czasie naświetlania i zrobieniu zdjęcia opada migawka i matryca naświetla się znów przez tak samo długi czas. Następnie na "czarnym" zdjęciu aparat sprawdza gdzie wystąpiły szumy i usuwa je z pierwszego ("właściwego") zdjęcia. Czyli w praktyce gdy ta funkcja jest włączona, naświetlanie danej sceny zajmuje nam dwa razy więcej czasu ;)
Co do funkcji Parameters to nie mają wpływu na RAWy (chyba, że do ich wywoływania używasz softu Canona).

Pzdr

Kolekcjoner
21-04-2007, 03:05
DPP widzi ustawienia aparatu (parameter, picture styles, sharpness itd) dla Raw-ów. Te ustawienia możesz oczywiście zmienić w programie bez żadnego ujemnego skutku. Ja zwykle ustawiam sobie neutral (czasem standard) i sharpness (od 2-5) w zależności od potrzeb. Jednak jak wywołujesz te Raw-y innym softem np. Capture One czy ACR-em to ustawienia aparatu są ignorowane.

heniek
21-04-2007, 09:17
DPP widzi ustawienia aparatu (parameter, picture styles, sharpness itd) dla Raw-ów. Te ustawienia możesz oczywiście zmienić w programie bez żadnego ujemnego skutku. Ja zwykle ustawiam sobie neutral (czasem standard) i sharpness (od 2-5) w zależności od potrzeb. Jednak jak wywołujesz te Raw-y innym softem np. Capture One czy ACR-em to ustawienia aparatu są ignorowane.
właśnie neutral czy standard ?
ja głównie standard i od czasu do czasu próbuje coś w neutral ale jakoś efekt mi nie podchodzi i sobie odpuszczam, kiedy wołasz w neutral?

Kolekcjoner
21-04-2007, 12:36
właśnie neutral czy standard ?
ja głównie standard i od czasu do czasu próbuje coś w neutral ale jakoś efekt mi nie podchodzi i sobie odpuszczam, kiedy wołasz w neutral?

Wtedy jak ze standardu mi wychodzą kolory, którym nijak do rzeczywistości (albo lepiej - zupełnie mi nie pasują :)).

wojciechu
21-04-2007, 22:31
RAWy wywoluje Adobe Lightroom, wiec on powienien ignorowac parametry aparatu.
Wiec spokojnie moge ustawic sobie paratmetry podkrecajac np. sharpness i robic w JPG+RAW, i tak w przypadku JPGa beda uwzglednione paramtery a w RAW nie. O to chodzilo :)
dzieki za pomoc