Zobacz pełną wersję : Serwisowe Menu w 400d...
Niedawno natrafilem na posta na dpreview gdzie ktos sie skarzyl ze aparat wrocil mu z serwisu z aktywnym "Factory Menu", w sumie pewnie by nie jeczal ale okazalo sie ze w tym trybie inne funkcje aparatu sa nie calniem sprawne...
Zaczalem sobie googlowac i cos znalazlem ale w bardzo nieprzyjaznym jezyku(po niemiecku) Moze ktos potrafilby to przetlumaczyc, bo zdaje sie ze pisze tam jak to uaktywnic...
http://www.dslr-forum.de/showthread.php?t=186051
mattnick
20-04-2007, 01:09
1. Włącz aparat
2. Guzik pokaż obraz wcisnąć na ok. 2 sekundy i puścić :)
3. Odczekać 5 Sekund
4. Guzik pokaż obraz wcisnąć ponownie na ok. 2 sekundy i puścić :)
5. Odczekać 5 Sekund
6. Kliknąć guzik pokaż obraz....
btw. jak są błędy to niech ktoś poprawi
btw2. wątpię, zeby to zadziałało
Kolekcjoner
20-04-2007, 02:27
Pewnie się niedługo pokaże Wasiaware do 400-tki :).
"Pokaz obraz" to jakis dodatkowy przycisk w stosunku do 20d? :)
"Pokaz obraz" to jakis dodatkowy przycisk w stosunku do 20d? :)
a co naciskasz jak chcesz wyświetlić zdjęcie??
W moim przypadku puszka w trybie serwisowym pozostała po wizycie na Żytniej. Po prostu ktoś zapomniał sobie przywrócić normalny tryb. Jedyną wadą tego trybu, przynajmniej u mnie, był brak możliwości podłączenia aparatu do kompa przez kabelek. Po prostu komp nie widział aparatu. A po za tym wszystkie funkcje działają jak trzeba.
A oprócz tego ten tryb serwisowy co powoduje?
a co naciskasz jak chcesz wyświetlić zdjęcie??
no wim wim, play-a juz probowalem i nie dziala dlatego pytam...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W moim przypadku puszka w trybie serwisowym pozostała po wizycie na Żytniej. Po prostu ktoś zapomniał sobie przywrócić normalny tryb. Jedyną wadą tego trybu, przynajmniej u mnie, był brak możliwości podłączenia aparatu do kompa przez kabelek. Po prostu komp nie widział aparatu. A po za tym wszystkie funkcje działają jak trzeba.
i dalej pozostaje? :)
Nie ma tam jakis opcji do mapowania hotow, regulacji FF/BF? :)
No niestety nie ma dodatkowych bonusowych funkcji. W sumie to nie ma żadnego dodatkowego menu czy opcji. Zadzwoniłem na Żytnią i powiedziałem i o tym czekając na reakcję. Ktoś kto odebrał telefon skonsultował się z technikiem i zakłopotaniem w głosie powiedział, że trzeba przysłać lub zostawić aparat, a oni to poprawią. No to podziękowałem za takie rozwiązanie i do tej pory mam włączony ten tryb. Musiałem jedynie dokupić sobie czytnik kart, żeby móc oglądać zrobione zdjęcia.
no niby wszystko ok, ale przy odsprzedazy moze byc problem... Ehh specjalisci, tez mialem ostatnio z nimi przejscia, aparat 3 razy jezdzil z ta sama usterka ale nie dalem spokoju i w koncu naprawili...
Póki co to nie będę zmieniał puszki, a przy okazji jakiejś wizyty w Warszawie podjadę na Żytnią, żeby od ręki to poprawili.
a moglbys wrzucic jakies fotki jak to wyglada ?
a i looknij na nazwy zdjec, czy masz img_xxxx czy xxx_xxxx?
To niestety nie jest tak, że pojawia się jakieś nowe tajemne menu. M.in. podczas podłączenia aparatu pod kompa w celu zgrania zdjęć pojawia się komunikat "DCP Connect" i szuka mi sterowników, żeby podłączyć nowe urządzenie. I po tym mozna rozpoznać, że technicy na Żytniej nie wyłączyli trybu serwisowego. Na google znalazłem, że to jest to, a do tego rozmowa z serwisem upewniła w 100%. To jest tryb, a nie żadne nowe menu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A nazwy zdjęć są ciągle po staremu czyli img_xxxx.
aha, pytam bo w przypadku 30d czytalem jakis post ze nazwy zdjec byly w formie xxx_xxxx czyli wszedzie cyfry, pomyslalem sobie ze to moze byc przebieg migawki.
Pozdr.
dickory dare
16-08-2007, 16:13
wobec tego, jak poznać przy odbiorze osobistym aparatu z Żytniej czy tryb serwisowy nie został omyłkowo nie wyłączony? na co zwracać uwagę przy odbiorze? w przyszłym tygodniu będę na kilka dni w Warszawie i chcę oddać trochę ponad miesięczny aparat na serwisowanie (przedmuchanie matrycy, sprawdzenie pod kątem bad pikseli i BF/FF).